Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SCC pentru led de 10W, 9-12V, 900mA

Postări Recomandate

Dacă ne uităm la datasheet unde se spune că integratul funcţionează la tensiuni între 2,7-6V, constatăm că de fapt nici măcar nu ar fi nevoie de stabilizarea tensiunii cu zener. O simplă rezistenţă calculată să injecteze 200uA la 12V ar fi suficientă, valoarea ei ar fi de 43k. Nu că o diodă zener costă o avere sau e greu de găsit, dar ca o idee elegantă s-ar putea reduce gabaritul şi disipaţiile la maximum.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 62
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

14

• mihaicozac

11

• mottofree

9

• Untold

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da, posibil, oricum nu am stat sa disec DS.

De obicei insa este bine sa existe stabilizare, pentru ca pot exista si perturbari externe care sa induca tensiuni potential peste maxim.

In al doilea rand asta ar insemna ca sa aibe consum de curent constant, ceea ce este putin probabil. Si stabilizarea + decuplarea cu un condensator de filtraj cat mai apropiat de pinii de alimentare sunt uzante normale, necesare stabilitatii. Daca iesirea era in contratimp ar fi existat mari varfuri de curent la schibarea de stare, insa inteleg ca este open-drain, dar chiar si asa, la tranzitii, nu cred ca nu exista macar mici variatii. Oricum sunt sigur ca macar termic exista variatii de consum.

Cat despre a folosi asa ceva pe baterii (lanterne etc) mi se pare o alegere proasta. Chiar daca pe masura descarcarii bateriei se va ajunge la caderea aia mica de 200mV pe driver, asta inseamna pe cealalta parte ca bateriile pline injecteaza energie/tensiune in plus si surplusul se transforma in caldura, pe stabilizatorul serial - ceea ce nu face decat sa scada inutil autonomia ansamblului. 

Link spre comentariu

Cum nu era mare lucru, am făcut repede un montaj de test, să văd dacă nu cumva vorbesc prostii. Rezultatul e pozitiv, cu o rezistenţă de 56k între 12V şi intrarea integratului acesta funcţionează stabil între 10-15V, tensiunea pe el variază între 4,5 şi 5,5V, ledul luminează constant. L-am lăsat cam 10 minute, n-a făcut figuri deloc.  

post-183929-0-85513000-1466956012_thumb.jpg

post-183929-0-12284900-1466956030_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări