mihaicozac Postat Iunie 25, 2016 Partajează Postat Iunie 25, 2016 (editat) Salut, da pot să spun că impresia a rămas pozitivă, mai mult, ca idee, cele mai bune par a fi cele mai ieftine. Concret drivere de 12W pe care le-am cumpărat cu 11 Euro lot de 10 bucăţi merg bine mersi după ani de zile, pe când o variantă de 10W relativ scumpă, cam 3 Euro bucata, realizată elegant cu mosfet şi electrolitice de calitate îmi creează probleme, se întâmplă ceva cu integratul PWM de pe placă, pt. că după câteva mii de ore de funcţionare lumina devine instabilă. Iniţial am înjurat ledurile, apoi s-a dovedit însă că era de la driver. Am pus altele din cele ieftine şi e OK acuma. Am mai avut un tip de driver de 10W pt. outdoor, din cele în carcasă de aluminiu şi turnate în răşină, la care mi-a picat unul brusc, celelalte însă funcţionează încă. Mai e un model de 9W chinezesc echipat cu VIPer22, la acela din cauza transformatorului prost (miez prea lung, cuplaj slab şi scăpări mari) snubberul se încinge chiar şi în gol, per ansanblu totul funcţionează foarte fierbinte, fapt care conduce la randament prost şi fiabilitate scăzută. Cele mai bune trafuri sunt cele "pântecoase", cu circuit magnetic foarte scurt. Aşa ca o părere bineînţeles subiectivă, cele mai bune "chinezării" care mi-au trecut prin mână mi s-au părut cele comercializate de userul "2012topdeal". Sunt lucrate destul de îngrijit şi se vede că sunt proiectate de cineva care ştie de noţiuni gen creeping distance sau safety margin. Alţi producători aduc piese şi trasee din secundar la 1-2mm de cele din primar, stfel separarea galvanică devine ceva foarte relativ. În poze al doilea driver e cel cu probleme de clipire. Editat Iunie 25, 2016 de mihaicozac Link spre comentariu
mottofree Postat Iunie 25, 2016 Partajează Postat Iunie 25, 2016 Sigur am vrut sa scriu 1k . Pe viitor nu mai da cu presupusul despre alte persoane . @kinderu56 Daca scadem tesiunea zener din tensiunea de alimentare si impartim la R rezulta o valoare sensibil egala cu 1mA . Din 1mA , 0,5mA se scurg prin 7135 iar 0,5mA prin zener ; in aceste conditii integratul functioneaza corect iar tensiunea stabilizata de dioda zener e corecta . Link spre comentariu
mihaicozac Postat Iunie 25, 2016 Partajează Postat Iunie 25, 2016 7135 consumă câţiva uA, iar la 7V pe rezistenţa de 1k prin ea trec 7mA, cel puţin aşa zicea Ohm ultima oară. La 10k ar fi fost mai aproape de cei 0,5mA prezentaţi. Link spre comentariu
mottofree Postat Iunie 25, 2016 Partajează Postat Iunie 25, 2016 Zenerul preia surplusul de curent - asta din practica .Acum nu am masurat curentul prin zener cum dar functioneaza perfect cu 1k . Conform DS Iz trebuie sa fie intre 0,1mA si max 100mA la zenerele de 1W ;la zenerele SMD cu Pd de 200mW ,la aceasi tensiune curentul maxim e de 5 ori mai mic ,adica 20mA . Asa ca si 7mA e ok . Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 25, 2016 Partajează Postat Iunie 25, 2016 Multumesc de detalii Mihai! Si eu am un astfel de montaj, merge bine de 1 an si jumatate, plus altul mult mai nou. Oricum experienta mea este prea recenta, a ta este cea relevanta. Mi se par mult peste asteptari, chiar daca integratul este pur chinezism si DS nu am gasit decat in mandarina, fara ca vre-un traducator automat sa dea ceva relevant, tot ce am inteles era "soft-start" expresie folosita de chinezi ca atare. Motofree, ma intristeaza ca si 0,5 si 7 mA sunt tot-una. Desigur ca Zennerul rezista bine-merci la tensiunea de 5V cu oricare curent, insa stabilirea unui punct de functionare ii apartine constructorului, ajutat de DS. Daca la punctul de functionaresa zicem ca acceptam lejer 50% eroare, atunci de la 0,5mA se accepta maxim 0,75mA, dar asta este deja de 10 ori pana la 7mA. Odata ca daca integratul este in tehnologie MOS atunci Mihai are dreptate cu microamperii consumati de IC... In al doilea rand ca - daca 0,5mA este OK - atunci ce este peste, este pur si simplu risipa si incalzire inutila... Deci un astfel de punct de functionare incert este ... bulibaseala. Link spre comentariu
mottofree Postat Iunie 25, 2016 Partajează Postat Iunie 25, 2016 Niciodata nu am afirmat ca 0.5=7 precum spui ca am facut ci faptul ca dioda zener functioneaza practic la fel cand e strabatuta de 0,5mA si atunci cand e strabatuta de 7mA . Daca e sa interpretam ,uite ce ai spus: Desigur ca Zennerul rezista bine-merci la tensiunea de 5V cu oricare curent, insa stabilirea unui punct de functionare ii apartine constructorului, ajutat de DS. Uite un link al unui datasheet http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/202788/ADDTEK/AMC7135.html , pt 7135 . Pe ce datasheet te bazezi cand faci afirmatiile referitoare la curentiul de functionare ? Dar pt dioda zener? Link spre comentariu
mihaicozac Postat Iunie 25, 2016 Partajează Postat Iunie 25, 2016 Păi scrie acolo, max. 200uA, nu 500 cum ai zis tu. În cazul ăsta 7mA prin zenner e cam mult. Link spre comentariu
mottofree Postat Iunie 25, 2016 Partajează Postat Iunie 25, 2016 Si anume ,de ce e mult? (clarificari cu datasheet nu pe povesti) Link spre comentariu
kinderu56 Postat Iunie 25, 2016 Partajează Postat Iunie 25, 2016 ok care este formula corecta de calcul? Link spre comentariu
mihaicozac Postat Iunie 25, 2016 Partajează Postat Iunie 25, 2016 Nu există o formulă exactă de calcul, se merge "la sentiment". Dacă ai 200uA prin integrat şi 0,5mA minim prin zener e clar că minimul prin rezistenţă ar fi de 0,7mA, adică la 7V pe ea rezultă o valoare de 10k. Ca să depăşeşti toleranţele probabil că ar fi mai potrivit 1mA prin circuit, adică o rezistenţă de 6k8. Orice altceva în plus înseamnă curent care curge degeaba, şi care scade randamentul global. Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 25, 2016 Partajează Postat Iunie 25, 2016 (editat) Se poate zice si "la sentiment" eu as zice ca este vorba de bun-simt si experienta. Dezideratul ar fi totdeauna spre consum minim, in limita unei precizii si stabilitati suficiente... Adica un Zenner normal nu il vei polariza la cativa microamperi, pentru ca esti intr-o zona neliniara a caracteristicii, asa ca trebuie sa ai macar un 0,5mA. Si nu vad de ce sa dai mai mult pentru ca nu ai beneficii. Daca ai un montaj complex cu zeci de astfel de surse, atunci evident ca intre 0,5 si 7 mA se va inregistra o pierdere mare de putere, care va si incalzi local, toate astea sunt inutile. Asa ca un constructor cu experienta si "sentiment" bun va merge sistematic pe minimum rezonabil. Asta nu inseamna ca punand 7 sau 10 sau 20mA schema nu va merge, doar ca este inutil curentul in plus, daca prin integrat trec doar 200 microamperi maxim. Editat Iunie 25, 2016 de Dxxx Link spre comentariu
mottofree Postat Iunie 25, 2016 Partajează Postat Iunie 25, 2016 (editat) De data aceasta are dreptate dar neputand nici el nici mihaicozac sa aduca argumente confirmate prin datasheet-ul producatorului (oricare producator) inseamna ca au facut afirmatii eronate . @kinderu56 Dioda zener trebuie polarizata pt a functiona corect (sa stabilizeze tensiunea) printr-o rezistenta care limiteaza curentul la o valoare acceptata : seria BZX84 300mW Iz pana la 50mA http://www.vishay.com/docs/85763/bzx84v.pdf seria ZMY de 1W Iz e de 150mA http://www.vishay.com/docs/85788/zmy3v9.pdf , etc Acestea sunt valorile maxime pt care functionarea e in parametri ,valorile curentului date sunt pt o dioda de 5,1volti . Formulele de calcul sunt : R =(Ual -Uz) / Iz , curentul zener (Iz) se alege la 5mA .Pierderea de putere va fi de 60mW dar comparand-o cu puterea ledurilor ,se poate neglija . Ce nu se poate neglija e puterea disipata de 7135 care e (Ual - U led) x 0,35A Editat Iunie 25, 2016 de mottofree Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 26, 2016 Partajează Postat Iunie 26, 2016 (editat) Unii pur si simplu au dificultati sa inteleaga: - puncte de fucntionare, care sa respecte conditiile de exploatare (care reies din DS) sunt o infinitate in majoritatea cazurilor - pe care dintre acestea il alegi este o problema care solicita si experienta si gandire - cineva cu experienta sau macar cu gandire va alege punctul de functionare optim. Si asta nu este neaparat un punct ci o anumita "zona" dar cu o ingustime totusi restransa. Si atunci se poate accepta ca optim un interval sa zicem 0,5 - 2 mA, insa ceva pe la 7mA nu va mai fi deloc optim, chiar daca nici interzis nu este. Si la un montaj complex ai de stabilit multe puncte de functionare. Daca le alegi in "stilul" Motofree (sau cum o fi spellingul corect) unde si 0,5 si 7 mA i se par la fel de bune, atunci sigur ai nevoie de cineva mai coerent care sa optimizeze totul... Editat Iunie 26, 2016 de Dxxx Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iunie 26, 2016 Partajează Postat Iunie 26, 2016 Decat o sursa de curent liniara , numai sa fie , dupa o sursa de tensiune coboratoare din retea , mai bine o rezistenta Familia asta de integrate sunt facute pentru aplicatii de iluminare din acumulator , tot felul de lanterne portabile , de asta sunt si low-drop , cand bineinteles compenseaza scaderea tensiunii acestuia cu descarcarea . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum