Dxxx Postat Mai 17, 2016 Partajează Postat Mai 17, 2016 (editat) Ufff, este de munca, nu gluma. Briobit - daca ai experienta in constructie de SMPS poti sa incerci schema, insa in orice alt caz nu merita. Exista de cumparat surse SMPC/CC adica dau la iesire curent constant. Schema ta are in plus si dimming, insa nu corect (PWM) ci DC, pe bucla de reactie. Oricum daca nu ai experienta de care am amintit, mai bine renunti. Nici eu nu construiesc SMPSuri de la zero, nu merita. Pentru ceilalti Deja v-a spus Udar cate ceva. Ce sustineti arata o abordare superficiala si gresita. Randamentul unui SMPS il aveti spre exemplu in DS de la o sursa serioasa - vezi aici la rubrica INPUT -> efficiency si o vezi ca este bine peste 80% defapt sunt sigur ca uzual este peste 90% asta pe masuratelea. Si cand nu e solicitata la maxim randamantul ramane tot pe acolo, adica consumul scade proportional iar in stand-by este de adevaratelea neglijabil. Deci nu interpretati PROSTIOARELE SCRISE PE CARCASA si pe care nici nu faceti efortul sa le analizati un piculetz... Chiar si o sursa SMPS/CC chinezeasca din cele ieftine are randament peste 70%, ba chiar mult peste. Si masutratorile se fac cu ceva true RMS, asta ca sa nu mai divagam. Pentru o instalatie led in regim amator (adica mai bine realizata ca industria produselor ieftine) randamentul global de la 220V~ pana la lumina propriu-zisa este uzual de 10 ori mai mare decat pentru becurile cu incandescenta, dar poate fi si de 20 ori mai mare, la dimensionarea care urmareste intentionat randamente mari... Editat Mai 17, 2016 de Dxxx Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 17, 2016 Partajează Postat Mai 17, 2016 masuratori ,teste ,etc folosind true RMS serie ,cleste ampermetric ,priza cu contoar ,neaparat analizor de retea pentru cos de "fi". la o sursa de 2 euro nu la cele de zeci de E . nu o sa cumpere nimeni surse de la 8 E in sus pentru leduri de 60-80 centi. Link spre comentariu
Untold Postat Mai 18, 2016 Autor Partajează Postat Mai 18, 2016 Eu le-am luat cu 32 de centi... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 18, 2016 Partajează Postat Mai 18, 2016 Corect.Recomand în continuare surse pentru fiecare led în parte.Celelate detalii se stabilesc la fata locului în funcție de nevoi și buget. Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 18, 2016 Partajează Postat Mai 18, 2016 Razvane, macar abtine-te sa dai sfaturi cu atata siguranta, pentru ca multe din cele pe care le spui nu prea stau in picioare, pentru cineva care intelege fenomenele. Si ontopic: sa luati produse cu pret neaparat minim poate duce la satisfactia pretului minim. In rest insa cred ca putini sunt cei care nu pot sa dea 5 euro pentru un COB bun, mai ales pentru iluminat casnic, unde dorim confort optic. Mai ales ca-l vor folosi chiar decenii, daca nu vor vrea sa-l upgradeze... Un led/COB incert, fara DS credibil este pentru experimente sau iluminat fara pretentii, exclusiv/ oricum chinuiala nu merita vizavi de comoditatea de a proiecta ceva pe baza unor date serioase - pentru utilizare luati ceva serios si nu o sa saraciti... Iar racirea si munca sunt la fel de solicitante/costisitoare si pentru varianta proasta. Ba chiar o componenta buna, cu randament dublu va scadea necesarul de racire la jumatate. In mod normal si folosind componente decente, costul racirii este mai mare decat cel al COB, deci iata ca un component bun poate ca in final sa aiba cost al instalatiei intregi mai mic! Cat despre preturi de "centi" fie cineva este naiv sa creada un pret de 30 centi insa adaugand x euro / dolari etc pentru transport, pe bucata, fie calitatea este la respectivul nivel. Eu ma mir cum pot chinezii sa-ti dea un SMPS/CC la 2-4 dolari (transport inclus) dar nu pot zice decat "bravo lor!" mai ales ca unele sunt foarte bune, pe probate. Link spre comentariu
Untold Postat Mai 18, 2016 Autor Partajează Postat Mai 18, 2016 (editat) Pai asta vreau si eu, surse pt fiecare led. SI nu vrea sa le cumpar din ciaina, ca astept 60 de zile. Mai bine le fac eu, dar n-am o schema... M-am mai gandit la o vaianta de sursa: un traf micut de 12V/2A cu o SCC cu LM317, sau asta? @Dxxx: Ledurile le-am comandat de pe Aliexpress, au costat 32 de centi/bucata, transportul gratis si le primesc in 15-50 de zile. Daca sunt foarte proaste si voi praji cu siguranta unul sau doua, o sa ma linistesc si o sa vand restul. Si cu 5 lei daca le dau bucata, tot imi iese ceva in plus. Dar macar sa stiu c-am incercat sa fac ceva cu ele, multumesc mult pentru sfaturi. Editat Mai 18, 2016 de Untold Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 18, 2016 Partajează Postat Mai 18, 2016 (editat) Deci hai macar sa avem vocabular corect: Ce ai pus tu mai sus se numeste driver Alimenarea led de la retea se face uzual in doua moduri: 1. SMPS/CC, adica o sursa, care in constructie are limitarea curentului, deci da curent constant. La ea cuplezi led/cob direct la borne, asa merge ca este special facuta. Pentru ca si transformarea si limitarea sunt facute in aceeasi treapta ai randamente si preturi foarte bune. 2. Solutia "clasica" pentru electronisti este cu doua etaje: alimentator curent continuu ) + driver. Driver poate fi: - pasiv, cu rezistenta serie - activ, cum ai in schema ta - activ, in comutatie. Schema va merge, dar ca orice driver serial, va disipa energie (caldura) pentru ca sa stabilizeze corect. Vezi ca exista o "fereastra" de tensiune corecta pentru functionare corecta - vezi threadul meu cu "nelamuriri" am scris acolo pe larg, daca cineva chiar vrea sa invete / priceapa ceva. Editat Mai 18, 2016 de Dxxx Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 18, 2016 Partajează Postat Mai 18, 2016 (editat) Dacă pui o sursa pentru mai mult de 1 led va trebui sa stea sub tensiune , plus modificarea cablări instalației de iluminat.fara nici un led aprins consuma inutil , chiar și în gol are un consum care se contorizează. Ce fenomene ozn sunt aici ?faci modificări, upgrade la leduri pentru economie , care trebuie sa fie reala .Măsurători , calcule pe bune . Editat Mai 18, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
Untold Postat Mai 18, 2016 Autor Partajează Postat Mai 18, 2016 Pai atunci, am sa fac doar iluminatul pe 12V dintr-un acumulator pe care o sa-l incarc cu un panou fotovoltaic. Ramane de pus la punct tot o SCC individuala si cat mai simpla.... Dxxx: Unde este te rog, topicul tau cu "Lamuriri"? Ca nu dau de el, multumesc! Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 18, 2016 Partajează Postat Mai 18, 2016 Daca ai posibilitati fa lucrarea pe baterii cu panou solar si SCC. Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 18, 2016 Partajează Postat Mai 18, 2016 (editat) 1. topicul este usor de gasit, dar uite si link direct aici 2. daca ajungi la surse solare asta inseamna o abordare foarte stricta, totul mergand la economie maxima de electricitate adica randamente maxime. trebuie sa nu incerci aproximatii adica: - baterii adevarate, adica Li-ion sau deep-cycle (nu ceva recuperat, auto...) - panouri solare monocristaline - leduri puse intr-un punct de functionare cu randament maxim - driver numai in comutatie Costurile si efortul vor fi mari. La asa ceva nu este loc de "scc cat mai simple" Editat Mai 18, 2016 de Dxxx Link spre comentariu
lutza2 Postat Mai 18, 2016 Partajează Postat Mai 18, 2016 si cu detectori de miscare. de ce rand maxim si superscump, ca nu o pui pe avion ? Poate iarna cand e o ora soare si vrei lumina toata noaptea, in rest merge foarte bine si cu randament mic si baterii de ups. Link spre comentariu
kinderu56 Postat Mai 18, 2016 Partajează Postat Mai 18, 2016 uite aici 2 scme pe care lwam realizt si functioneaza zilnic cate 8 ore de 1 an Link spre comentariu
lutza2 Postat Mai 18, 2016 Partajează Postat Mai 18, 2016 78L05 e alimentat la limita maxima. Link spre comentariu
mottofree Postat Iunie 1, 2016 Partajează Postat Iunie 1, 2016 SCC liniare au randament proportional cu diferenta de tensiune . Cea cu 2 tranzistori o consider favorita datorita simplitatii versalitatii si probarii in timp . Se poate dimensiona in functie de sursa de energie : de la retea un cond de 20u/400Vac nepolarizat in serie cu o punte redresoare de 2A/400Vac iar dupa redresare ledurile inseriate cu o rezistenta de 4,7ohmi/5W si o dioda 1N4007 cu anodul la catodul ultimului led si catodul la anodul primului led din serie - in antiparalel cu seria de leduri . Aceasta solutie am aplicat-o la un MPLEZW binenteles ca la alte valori a unor componente iar condensatorul este de clasa A (a costat de a rupt) dar pt aceasta aplicatie e suficient unul de clasa B (10 000 h) ;varianta low cost e clasa C - acum ceva ani am luat unul de 20/400~ cu 20 lei . Alta varianta ar fi cu sursa ATX cum s-a mentionat mai sus , pt fiecare led facuta o scc cu 2 tranzistori .De asemenea exista un consum de 5W in gol daca sursa e oprita soft si presupune modificarea instalatiei electrice iar modificarea e cheia de la puscarie . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum