Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SCC pentru led de 10W, 9-12V, 900mA

Postări Recomandate

Va salut. 

Am achizitionat cateva leduri ca in titlu si as vrea sa ma sfatuiti ce sursa sa le fac. Le voi folosi pentru iluminatul unei case, nu stiu cum ar fi mai ieftin si mai practic: o sursa de curent mare care sa tina 10 leduri sa zicem (12-15A, 12V) sau pentru fiecare led in parte sursa montata la un loc cu ledul?

Astept sugestii si poate cateva scheme, mai am si eu ceva, dar cum nu ma pricep la leduri decat ca ele se alimenteaza in curent si le trebuie curent constant, am zis ca e mai bine sa cer parerea unor oameni care se pricep.

Multumesc pentru orice sugestie.

Atasez poza cu ledurile in cauza:

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 62
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

14

• mihaicozac

11

• mottofree

9

• Untold

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pentru flexibilitate ar fi mai avantajos ca fiecare led să aibă sursa proprie, sau fiecare grup de leduri care lucrează împreună. Așa le poți comanda independent.

Dacă decizi să legi mai multe împreună, atunci le legi în serie, deci sursă de 900 mA -20-30-40V. Caută, de exemplu pe aliexpress: 1X-30W-AC-85-265V-to-DC-22V-38V-900mA-Power-Supply-LED-Driver.

Sper că ai luat în calcul și radiatoare pentru LED-urile respective. La 10 W consumați produce 8,5 W căldură.

Editat de costi_b
Link spre comentariu

Pai asa as vrea, fiecare led cu sursa proprie...ma gandeam la un mic smps, ceva...sau alimentat direct din 220V printr-un condensator si o stabilizare, n-ar merge? Curentul va fi limitat de capacitatea condensatorului..si n-as vrea sa iau nimic de la chinezi.

Editat de Untold
Link spre comentariu

Daca intrebai inaintea achizitiei era OK, asa ai cumparat niste leduri foarte incerte, mai ales pentru iluminat interior.

La interior este obligatoriu pentru confortul optic sa pui leduri cu CRI superior - si asta nu pentru ca a scris "din burta" chinezul, ci pentru ca ai un DS complet, amanuntit si muncit facut de o firma consacrata fie din esalonul mediu fie din cel premium.

In plus ar mai conta si durta de viata si randamentul...

In final pentru iluminat cat mai tolerabil nocturn temperatura de culoare propice este 3000-3500K.

Te descurcai mult mai bine cu COB liteon de 39V si surse chinezesti SMPS-CC individuale, ar fi costat sa zicem 30-35 lei pentru COB + sursa lui (fiecare pereche) si lumina emisa ar fi fost superioara calitativ.

Daca vrei sa ramai la solutia ta cauta  surse SMPS/CC de 0,5-0,6A, mai mult nu te sfatuiesc. Atentie ca si tensiunea permisa sa fie cel putin 10-17V.

Bineinteles racire supradimensionata!, mai ales ca nu ai mare experienta. Vezi ca si montarea sa asigure contact termic cat mai bun.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Ledurile sunt warm white, 3500K, iar durata de viata de 50.000 de ore, cel putin asa scria pe site-ul producatorului. Stiu ca pentru durata de viata mai mare trebuie sa le dau un curent mai mic cu 10-20% mai mic decat cel nominal, stiu ca le trebuie radiator generos cu pasta termoconductoare, (de aia am si ales astfel de leduri, talpa lor metalica prevazuta cu gauri permite fixarea fara complicatii pe un radiator) si mai stiu ca am luat 20 de leduri de 10W cu 6 dolari. O fi bine, o fi rau...sa le primesc si voi vedea...si-as fi mai incantat sa fac eu niste mici surse individuale, pana le montez va mai dura ceva, asa ca as avea timp sa le fac...ori fac instalatia de iluminat pentru 12V si caut un traf mare de 12V, le pun cate o rezistenta de 8-10 ohmi/20W pe fiecare led si-am rezolvat balciul...

Dar 2 surse de laptopuri de 12V/4-5A n-ar fi bune? Ca as pune cate 5 leduri pe sursa si gata, oricum n-or sa fie aprinse toate odata niciodata...

Multumesc pentru sfaturi!

Editat de Untold
Link spre comentariu

indiferent de varianta ,verifica randamentul surselor .

pui led de 10W ,cu o sursa care are randament sub 50%,la care adaugi si disconfortul ledurilorsi vezi ce economie faci.

marele dezavantaj al ledurilor este emisia unidirectionala si dispersia accentuata pe distante mai mari.

ca idee foloseste sursa pentru fiecare led in parte ,nu vei tine sub tensiune o sursa care consuma peste 200W si nu ai nici un led aprins.

randamentul surselor pentru led este inca un subiect tabu ,dauneaza grav comertului.

Link spre comentariu

o sursa puternica de 12v gaseti in calculatoare. e destul de tapana, ai de unde lua curentul necesar. Si incarcatoarele de laptop sunt solutii bune, iei de 19v si le mai gadili cu lm317 sa le tii la curent constant.

Link spre comentariu

Nu prea se vorbeste serios...

- 10-20% mai putin ca maximum? - cred ca glumesti. desigur depinde si de DS. Citeste threadul meu cu nelamuriri...

- chiar ai gasit DS "asa scria pe site-ul producatorului"

le pun cate o rezistenta de 8-10 ohmi/20W pe fiecare led si-am rezolvat balciul... desigur, glumesti

Cat despre ce spune Razvan-l1 nici nu imi dau seama daca inteleg eu - si atunci chiar este hazos sau poate ca nu prea pricep limba... ca despre continut...

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Bun. Sa ne clarificam:

Daca alimentez un led la 12V, ce curent sa-i asigur? Din 900mA maxim, un 400-500mA ar fi bine ca sa mearga lejer? 

Cred ca am gresit la calculul rezistorului de limitare al curentului, reiau: R=U/I ---> R=12/0,5 --> R= 24 ohmi. 

P = UxI --> P = 12x0,5 --> P = 6W. Bine, pt supradimensionarea puterii rezist voi alege unul de 10W, cu valoare 24 ohmi, pentru un curent de 500mA. E bine asa? 

Daca nu gasesc o schema de SCC mica pt fiecare led, rezist serie cu ledul devina singura solutie, sau mai bine, doua alimentatoare de laptop la 12V/5A.

Editat de Untold
Link spre comentariu

ia ideile pe rand si adu argumente contra.e greu de acceptat ca o sursa din comert are randament sub 30%?un exemplu : AC 100-240V / 1,5A ,OUT 5V / 4,6A .CARE ESTE RANDAMENTUL ACESTEI SURSE ?eventual si masuratori de consum pentru o sursa data .nu e greu.nu ma consider expert dar legile electricitatii sunt simple .iar o sursa de 12v cu 10A , pentru 10 leduri , va consuma mult si inutil daca nu sunt leduri aprinse.restul replicilor fara argumente sunt ca multele de pe aici

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cu sursă de laptop de 19 V, randament 80% și un sursă de curent constant liniară pe care mai cad 9 V din cei 19 ajungi la randament mai slab decât becurile cu incandescență.

Cu o sursă de 12 v poți face surse de curent constant liniare, la 2 V cădere ai randament peste 80%, comparabil cu o sursă bună în comutație. Cea mai simplă sursă, după părerea mea, este asta: http://www.instructables.com/id/Circuits-for-using-High-Power-LED-s/step7/Constant-current-source-tweaks-2-and-3/

Totuși eu recomand surse individuale de 230 V, curent constant, la 4 $ cât e bucata nu poți cumpăra piesele. Păstrezi și avantajul de a avea instalația de iluminat la 230 V, compatibilă cu orice alt corp de iluminat.

Link spre comentariu

evixent ca la alimentarea de la 220V m-am referit tot timpul.la alimentarwa DC-DC e altceva .cu conditia ca DC sa nu provina din surse in comutatie de 2 bani alimentate la 220V.randamentul unei surse nu este declarat si gata toate merg dupa el.se calculeaza din ce stiu eu facand raportul puterilor din secundar si primar la mai multe incarcari de sarcina , inclusiv cea maxima .putefile consumate si livrate se masoara fizic .vad ca toti incep cu randamentul in calcule .faceti masuratori dupa care calculati si vedeti economia .evixent ca la alimentarea de la 220V m-am referit tot timpul.la alimentarwa DC-DC e altceva .cu conditia ca DC sa nu provina din surse in comutatie de 2 bani alimentate la 220V.randamentul unei surse nu este declarat si gata toate merg dupa el.se calculeaza din ce stiu eu facand raportul puterilor din secundar si primar la mai multe incarcari de sarcina , inclusiv cea maxima .putefile consumate si livrate se masoara fizic .vad ca toti incep cu randamentul in calcule .faceti masuratori dupa care calculati si vedeti economia .scuze pentru textul dublat .rog un moderator sa corecteze.sunr pe mobil.

Link spre comentariu

Si eu sunt in cautare de asa ceva, initial ma proptisem in niste scheme cu un circuit viper22a, care la o tensiune de iesire de 12v poate sa sustina maxim 500mA, cautand prin calculator am gasit o schema (nu mai stiu de unde e ) poate te ajuta cu ceva sau cel care a facut schema e pe forum 

Editat de briobit
Link spre comentariu

ia ideile pe rand si adu argumente contra.e greu de acceptat ca o sursa din comert are randament sub 30%?un exemplu : AC 100-240V / 1,5A ,OUT 5V / 4,6A .CARE ESTE RANDAMENTUL ACESTEI SURSE ?eventual si masuratori de consum pentru o sursa data .nu e greu.nu ma consider expert dar legile electricitatii sunt simple .iar o sursa de 12v cu 10A , pentru 10 leduri , va consuma mult si inutil daca nu sunt leduri aprinse.restul replicilor fara argumente sunt ca multele de pe aici

Nu calculezi bine randamentul . Nu e curent continuu să calculezi puterile înmulțind tensiunea cu intensitatea . 

În plus , acel 1,5A este o valoare maximă nu una nominală . 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări