Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Banda led programabila

Vizitator Ovidiu Busuioc

Postări Recomandate

Când pui o întrebare sau cerere oarecare pe un forum, trebuie să ştii că nu există obligatoriu cineva care să fie obligat să răspundă (ca la 112).Dacă este cineva care se pricepe şi are şi chef să răspundă, o va face, dar asta poate dura....deci îţi recomand răbdare.Şi un sfat, nu te ajută cu nimic dacă pui aceeaşi întrebare pe mai multe secţiuni simultan, sau postezi de pe mai multe conturi (clone) fiindcă asta e împotriva Regulamentului.....

Link spre comentariu
La 07.10.2019 la 19:08, marinizzo a spus:

ori am gresit eu locul unde am postat, ori este imposibil cea ce vreau eu ,ori nu vrea nimeni sa ma ajute :)

@marinizzo, sunt necesare niste precizari, altfel nu se intelege ce doriti cu adevarat.

Schema sau proiectul dorit, trebuie sa tina cont si de tensiunea de alimentare a PIC-ului, de aceea va intreb daca este alimentat intre masa si +5V sau cum?

Deasemenea  tensiunea negativa ce valori are?  De ex. intre 0V si -5V sau intre ce valori.

LED-ul va lumina scurt, dar care este curentul necesar, deoarece din PIC  nu se poate trage decat un curent mic.

Cat de rapid se succed impulsurile negative?

Are importanta ce va face circuitul la cuplarea sau decuplarea alimentarii?

PS. Poate reusiti sa postati o schema lamuritoare, care sa fie de ajutor, de ex. o schema cu PIC si codul care raspunde la tensiuni pozitive si

care eventual sa fie adaptata pentru trepta negativa.

@gsabac

Link spre comentariu
La 07.10.2019 la 20:12, validae a spus:

Când pui o întrebare sau cerere oarecare pe un forum, trebuie să ştii că nu există obligatoriu cineva care să fie obligat să răspundă (ca la 112).Dacă este cineva care se pricepe şi are şi chef să răspundă, o va face, dar asta poate dura....deci îţi recomand răbdare.Şi un sfat, nu te ajută cu nimic dacă pui aceeaşi întrebare pe mai multe secţiuni simultan, sau postezi de pe mai multe conturi (clone) fiindcă asta e împotriva Regulamentului.....

imi cer scuze ,sunt constient ca nimeni nu este obligat sa imi raspunda sau sa ma ajute si nici nu vreau sa oblig pe cineva, doar credeam ca nu este posibil sau am gresit locul unde am postat vazand ca nimeni nu mai intra pe aici . sfatul este bine venit , dar nu sunt atat de disperat in cat sa imi fac conturi clone ca sa postez din mai multe locur , nu stiu daca mai aveam sau nu cont aici , daca mai exista un cont care consideri ca este clona , rog pe cineva sa-l stearga , oricum nu mai cunosc parola

Link spre comentariu
Acum 3 ore, gsabac a spus:

@marinizzo, sunt necesare niste precizari, altfel nu se intelege ce doriti cu adevarat.

Schema sau proiectul dorit, trebuie sa tina cont si de tensiunea de alimentare a PIC-ului, de aceea va intreb daca este alimentat intre masa si +5V sau cum?

Deasemenea  tensiunea negativa ce valori are?  De ex. intre 0V si -5V sau intre ce valori.

LED-ul va lumina scurt, dar care este curentul necesar, deoarece din PIC  nu se poate trage decat un curent mic.

Cat de rapid se succed impulsurile negative?

Are importanta ce va face circuitul la cuplarea sau decuplarea alimentarii?

PS. Poate reusiti sa postati o schema lamuritoare, care sa fie de ajutor, de ex. o schema cu PIC si codul care raspunde la tensiuni pozitive si

care eventual sa fie adaptata pentru trepta negativa.

@gsabac

salut gsabac, am sa explic cat pot de bine ce vreau sa fac cu acest mic montaj, am un sonoff basic , pe placuta lui exista un terminal marcat cu "key" pe acel terminal cand aplici un impuls negativ releul isi schimba starea din on in off si invers la un alt impuls ce vreau eu sa fac este ca la acel pin sa leg un intrerupator clasic care se monteaza in perete dar pentru ca intrerupatorul clasic site doar on si respectiv off  permanent am nevoie ca un controler sa deschida un tranzistor pentru 200-300ms  atunci cand controlarul primeste semnal de la intrerupatorul clasic si din nou sa deschida tranzistorul pentru 200-300ms atunci cand contactul a fost oprit , m-am gandit la cea mai simpla varianta sa folosesc un intrerupator cu revenire ca cel de sonerie dar daca cineva tine apasat mai mult de 5 secunde pe el modulul intra in modul invatare pe acelasi pin.

picul nu l-am ales dar il pot alimenta la 5v  curentul pe iesirea pic-ului nu va fii mai mare de 50ma pentru un tranzistor de tip NPN si ma gandeam la sa folosesc un BC817

si da, are importanta ca la cuplarea alimentari sa nu faca nimic la decuplarea alimentari nu are nici o importanta ce va face , asta pentru ca atunci cand pica reteaua electrica si revine ,la revenire sa nu aprinda singur lumina de nebun 

eu am mai folosit pic12f683 sau 16f684 dar acum nu cred ca este nevoie de un procesor care sa cunoasca ADC asa ca ma gandeam sa iau cel mai ieftin microcontroler care se gaseste pic10f200 sau PIC12F1501,  ambele lucreaza la tensiune 2,2v pana la 5,5v.

schema pentru montaj nu am desenat-o dar o sa fie una destul de simpla atunci cand voi cunoaste cum a fost scris codul ,mai exact care este pinul cu intrarea si care este pinul cu iesirea , dar daca este nevoie si de o schema am sa desenez in proteus si am sa postez . multumesc frumos pentru rabdare

Link spre comentariu

Fara controler ai putea face o schema cu un integrat 4098 (doua monostabile in aceiasi capsula).
Am presupus contactul K la masa, apasarea poate dura oricat. La iesire se genereaza un puls pozitiv de aprox. 250 ms care incepe la apasarea lui K (front negativ) si respectiv la eliberarea lui K (front pozitiv).
La aplicarea tensiunii de alimentare nu se produce puls la iesire.
Curentul disponibil la iesire este in jur de 2 mA, pentru mai mult trebuie adaugat un amplificator.

monostabile250ms.png

Link spre comentariu

Acesta este aparatul Sonoff la care doriti sa faceti adaptarile propuse in topic?

Partea electronica a modulului este izolata fata de retea si alimentata cu +3,3V fata de masa montajului.

Click pentru marire.

image.thumb.png.974a7d0dd2c8fe31e38b9c27633f1992.png

Ar trebui sa ne relatati cum se comporta la apasarea pe butonul intern, la o apasare scurta si la o apasare mai lunga, acesta este conectat la KEY.

@gsabac

469px-Sonoff_parts_without_433.jpg

Sonoff_WiFi_Wireless_Smart_Switch.jpg

Sonoff-Schematic.pdf

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Sonoff-ul ala contine un ESP8266 care are deja in el un microcontroler mai potent decat acele PIC-uri.

Daca vrei sa iesi cel mai ieftin, poti sa nu mai cumperi nici un PIC ci sa programezi uC-ul existent sa recunoasca deschiderea/inchiderea intrerupatorului, egal ca-i cu retinere sau fara.

Cauta pe net si ai sa gasesti modul de programare pt. Sonoff folosind (tentativa de) IDE Arduino.

Link spre comentariu
Acum 9 ore, gsabac a spus:

Acesta este aparatul Sonoff la care doriti sa faceti adaptarile propuse in topic?

Partea electronica a modulului este izolata fata de retea si alimentata cu +3,3V fata de masa montajului.

Click pentru marire.

image.thumb.png.974a7d0dd2c8fe31e38b9c27633f1992.png

Ar trebui sa ne relatati cum se comporta la apasarea pe butonul intern, la o apasare scurta si la o apasare mai lunga, acesta este conectat la KEY.

@gsabac

469px-Sonoff_parts_without_433.jpg

Sonoff_WiFi_Wireless_Smart_Switch.jpg

Sonoff-Schematic.pdf 88 kB · 4 downloads

salut, sonoff-ul din imagine este o generatie mai veche a celui din prezent care folosea procesorul esp8266 si care venea cu terminal pe PCB legat la pinul gpio 14 al procesorului unde nu mai era nevoie de nici o adaptare ca sa poti atasa intrerupator clasic cel care il am eu foloseste

procesorul esp8285 iar integratul "serial ttl "nu mia exista pe placa .

butonul intern se comporta in felul urmator , la o apasare scurta cupleaza si decupleaza releul dar executa comanda abea dupa ce sa eliberat butonul ,deci nu cuplaza nimic cat ti apasat pe buton ,la o apasare lunga "intre 5 si 7 secunde"intra in modul quik pqirin

m-am mai documentat putin si am gasit un indian pe youtube care a rezolvat problema folosind un integrat mic cu 8 pini 2 rezistori si un tranzistor dar se pare ca indianul este un electronist care vrea sa isi protejeze "inventia "in scopul profitului probabil,spun asta pentru ca , desi circuitul este foarte simplu ,electronistul din clip a polizat codul integratului si vinde produsul lui la pretul de 4 dolari si nu am de gand sa cumpar  produsul lui cand cumpar tot releul sonoff la 5 dolari .

nu stiu daca am voie sa postez aici link youtube ,asa m-as putea face mult mai inteles in legatura cu cea ce vreau sa fac 

Link spre comentariu
Acum 21 ore, Ticu a spus:

Fara controler ai putea face o schema cu un integrat 4098 (doua monostabile in aceiasi capsula).
Am presupus contactul K la masa, apasarea poate dura oricat. La iesire se genereaza un puls pozitiv de aprox. 250 ms care incepe la apasarea lui K (front negativ) si respectiv la eliberarea lui K (front pozitiv).
La aplicarea tensiunii de alimentare nu se produce puls la iesire.
Curentul disponibil la iesire este in jur de 2 mA, pentru mai mult trebuie adaugat un amplificator.

monostabile250ms.png

salut ticu, pana la urma ai dreptate, ar fi o solutie,  indeplineste toate conditiile, doar ca are un dezavantaj ca trebuie sa mai folosesc si un amplificator iar montajul cu 2 integrati plus restul de piese ar iesi destul de maricel chiar daca folosesc componente smd si nu prea stiu cum as putea sa-l bag in aceasi carcasa cu releul,totusi nu este de ignorat schema care mi-ai oferit-o aici si iti multumesc 

Link spre comentariu

O completare, circuitul 4098 este dual, condensatorii SMD sunt mici, ca si rezistentele, iar circuitele HEF4098BT sunt mai mici decat uC-urile in capsula DIL.

Circuitele merg de la 3V iar amplificatorul este un tranzistor cu capsula SOT23, deci in final o grosime de sub 2,5mm.

image.thumb.png.7ea92981d631c1f47653d8a90f9831e2.png

Desigur circuitul nu este in "trend" are si protectie la cuplarea alimentaarii dar o varianta cu uC este mai atractiva ca proiectare si performante.

@gsabac

Link spre comentariu

Eu sunt sceptic in ce priveste fiabilitatea unei scule cu schema de mai sus care la $5 contine intr-o "cutiuta de chibrituri" o sursa in comutatie, un uC+WiFi, releu si carcasa... :) 

Da` in orice caz nu prea inteleg de ce ai pune 2 uC-uri ca sa-ti "aprinda un bec" daca tot ai deja un uC acolo?!? (8285 ii un 8266 cu flash mai mic).

In orice caz, spor!

Link spre comentariu
Acum 9 minute, informer a spus:

Eu sunt sceptic in ce priveste fiabilitatea unei scule cu schema de mai sus care la $5 contine intr-o "cutiuta de chibrituri" o sursa in comutatie, un uC+WiFi, releu si carcasa... :) 

Da` in orice caz nu prea inteleg de ce ai pune 2 uC-uri ca sa-ti "aprinda un bec" daca tot ai deja un uC acolo?!? (8285 ii un 8266 cu flash mai mic).

In orice caz, spor!

pentru ca mi se pare mult mai complicat mie personal sa reprogramez UC-ul lui plus ca nu am programator pentru el dar pe viitor poate ca incerc sa si reprogramez uc-ul lui

in privinta fiabilitati pot sa-ti spun ca acea cutiuta de chibrit o am montata de mai bine de un an si nu a dar erori nici o data ,nu am avut nici o problema cu el 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, gsabac a spus:

O completare, circuitul 4098 este dual, condensatorii SMD sunt mici, ca si rezistentele, iar circuitele HEF4098BT sunt mai mici decat uC-urile in capsula DIL.

Circuitele merg de la 3V iar amplificatorul este un tranzistor cu capsula SOT23, deci in final o grosime de sub 2,5mm.

image.thumb.png.7ea92981d631c1f47653d8a90f9831e2.png

Desigur circuitul nu este in "trend" are si protectie la cuplarea alimentaarii dar o varianta cu uC este mai atractiva ca proiectare si performante.

@gsabac

eu nu gasesc de cumparat HEF4098BT, eu gasesc doar HEF4093BT sau CD4098BM, este diferenta intre ele ? daca nu , imi poti recomanda si un cod pentru amplificatorul in capsula sot23? intradevar , o varianta cu uC este mai atractiva dar daca nu este posibil ma multumesc si cu asta daca isi face treaba problema nu este doar grosimea montajului este marimea dar am vazut ca HEF4093BT are cam un cm lungime si daca reusesc sa il fac de 2 pe 2 cm ,cred ca este perfect 

Link spre comentariu

Varianta cu uC este la alegerea dvs. puteti incerca pentru inceput sa postati o schema pe topic sau un cod cu orice de folos pentru inceput. Deoarece am vazut ca va interesati despre  ce realizari sunt pe internet, poate doriti sa postati o schema de acolo sau ceva util.

CD4098BM este foarte bun si foarte ieftin, circa 3 lei iar schema completa ar fi ca in poza.

monostabile250ms.thumb.png.0102c30858e538c49eac93894b677416.png

@gsabac

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări