Vizitator Ovidiu Busuioc Postat Mai 16, 2016 Partajează Postat Mai 16, 2016 Buna dimineata, Sunt nou pe forum si sunt incepator in ceea ce tine de domeniul electronicii avand niste baze de electrotehnica. Doresc sa confectionez asa ceva pentru semnalizarea la o masina: https://www.youtube.com/watch?v=uThXPOyJ-3s As dori sa stiu de ce componente am nevoie. Din ce am citit pe net as avea nevoie de un microcontroller. Dar de care microcontroller? Cum se conecteaza acesta la banda cu leduri si cum se programeaza? As putea folosi o banda led din comert pe care doar sa o programez sau trebuie realizat circuitul de la zero? Exista un modul pe piata care sa faca ceea ce vreau? Multumesc anticipat Link spre comentariu
ilzul Postat Mai 17, 2016 Partajează Postat Mai 17, 2016 (editat) M-am jucat si eu cu ceva de genul. Voiam sa imi fac in oglinzile laterale ale masinii insa am lasat "proiectul" balta.Treaba se complica putin daca ai o masina cu "calculator de lumini", adica daca iti vede bec ars.Ori cumperi banda respectiva gata facuta, programata (presupun ca se gasesc), ori faci tu montajul.Ai nevoie de un microcontroler (si de oscilator si condensatori), un regulator de tensiune (de regula de 5 volti), leduri si rezistente, desigur si eventuale fire de conexiune intre ele.Microcontrolerul se programeaza in functie de el, pentru ca pot fi si pic si atinny/atmel, etc. Cel din video de exemplu, este un atmega328.Link video: https://video.fotp3-2.fna.fbcdn.net/v/t42.1790-2/12206042_1480126178960038_1311034569_n.mp4?efg=eyJybHIiOjQxNCwicmxhIjo1MTIsInZlbmNvZGVfdGFnIjoidjJfNDI2X2NyZl8yM19tYWluXzMuMF9zZCJ9&rl=414&vabr=230&oh=df740beaf1369d6217777388789dc043&oe=573AEDC2 Editat Mai 17, 2016 de ilzul Link spre comentariu
Vizitator Ovidiu Busuioc Postat Mai 17, 2016 Partajează Postat Mai 17, 2016 Nu se pune problema de eroare de bec ars. Ma gandeam sa cumpar o banda neprogramata (doar leduri si rezistente) si sa o programez eu dar nu stiu daca se poate asa. Ar mai fi varianta sa iau direct banda din video-ul pus de mine dar e scumpa. Condensatoarele, rezistentele si ce mai trebuie cum le aleg? Microcontrolerul pe ce criterii trebuie ales? Nu prea am idee despre cum vine conectata partea separata de banda cu leduri si anume microcontrolerul, regulatorul de tensiune si celelalte piese. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 17, 2016 Partajează Postat Mai 17, 2016 ai putea adapta un circuit ca asta sa iti urmareasca incarcarea si descarcarea unui condensator. link Link spre comentariu
puriu Postat Mai 18, 2016 Partajează Postat Mai 18, 2016 Nu merge o banda alimentata normal la 12 V. Banda respectiva are multe leduri comandate individual printr-un cablaj special. Exemplu: Se face o banda cu maximum 64 de leduri cu 16 borne de alimentare legate la un microcontroler ieftin cu doua porturi de cate 8 biti. Unul dintre porturi alimenteaza pe rand 8 grupuri de cate 8 leduri cu plus, iar celalalt port alimenteaza pe rand cele 8 leduri din fiecare grup cu minus. Cum curentul suportat la iesirile microcontrolerului este mic, mai trebuie si doua drivere de curent mai mare cu cate 8 intrari si 8 iesiri. Programul este simplu si poate fi scris si introdus in MC de catre un meserias dotat cu ce-i trebuie. Link spre comentariu
Vizitator Ovidiu Busuioc Postat Mai 18, 2016 Partajează Postat Mai 18, 2016 Trebuie o banda digitala nu? Ca aceasta: link Vad ca majoritatea benzilor au tensiune de lucru 5V, iar la masina am 12V. Trebuie folosit un regulator de 5V ? Microcontrolerul are importanta de la ce producator e? Asa ceva ar fi ok ? As vrea sa cumpar componentele dar nu sunt sigur de ce am nevoie.. Link spre comentariu
mac01 Postat Mai 18, 2016 Partajează Postat Mai 18, 2016 (editat) Noul Ford Mondeo foloseste astfel de semnal! Editat Mai 18, 2016 de mac01 Link spre comentariu
kinderu56 Postat Mai 19, 2016 Partajează Postat Mai 19, 2016 (editat) am vrut si eu sa fac asa ceva tot pentru auto dar nu am gasit nicio schema care sa fie ca cea din video cred ca ar merge cu in pic 16f628 ceva de genu asta dar trebuie modificat softu http://picprojects.org.uk/projects/ledchaserpwm/ si audi si mercedes sunt mai multi Editat Mai 19, 2016 de kinderu56 Link spre comentariu
kinderu56 Postat Mai 19, 2016 Partajează Postat Mai 19, 2016 rog un moderator daca poate fi mutat la montaje cu pic Link spre comentariu
mac01 Postat Mai 19, 2016 Partajează Postat Mai 19, 2016 Ideea este interesanta si frumoasa...dar unde poti monta un sir de leduri pe un far sau pe un stop prevazute cu bec la semnalizare. Sa nu mai vorbim de faptul ca este ilegal modificarea luminilor la masina. Daca te prinde nenea militianu'....amenda si ridicarea talonului Link spre comentariu
Vizitator Ovidiu Busuioc Postat Mai 20, 2016 Partajează Postat Mai 20, 2016 Stiu ca nu sunt legale, dar vor fi puse pe o masina care circula foarte rar. Revenind la subiect, inca nu stiu ce componente imi trebuie. Daca poate sa ma ajute cineva va rog, sau macar sa imi spuna daca sunt bune componentele din postul meu anterior. Multumesc Link spre comentariu
Liviu M Postat Mai 20, 2016 Partajează Postat Mai 20, 2016 Pentru teste te poti juca cu Arduino si Adafruit NeoPixel. Momentan site-ul Adafruit merge cam greu, asa ca nu pot pune link. Link spre comentariu
Vizitator Ovidiu Busuioc Postat Mai 20, 2016 Partajează Postat Mai 20, 2016 Ideea e ca vreau sa realizez aceste module și sa le pun la mașină nu doar sa le testez.. Link spre comentariu
Liviu M Postat Mai 20, 2016 Partajează Postat Mai 20, 2016 Fa-le tu sa mearga in casa si vezi dupa aceea cum e cu masina. Link spre comentariu
Vizitator Ovidiu Busuioc Postat Mai 20, 2016 Partajează Postat Mai 20, 2016 De acord, dar vreau sa fac montajul final în casa înainte sa le pun pe mașină. Nu am de gând sa las un arduino în mașină doar pentru asta... trebuie ceva acceptabil ca preț chiar dacă e mai mult de munca Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum