Vizitator Nanotech Postat Mai 29, 2016 Partajează Postat Mai 29, 2016 (editat) Nu se pune problema de suparare, doar ca nu mai faceam parte din "filmul" asta. A fost hai sa-i spunem un soi de disconfort. In fine,a fost si s-a dus. Nici macar o clipa nu am avut intentia de a leza pe cineva.sesebe: difuzoarele de bas le-am reconditionat. Am cumparat doua dustcap-uri care sunt mai mari in circumferinta cu 5mm decat cele originale si mai bombate iar intrebarea era (in ultimul post de pe prima pagina): daca afecteaza cu ceva calitatile acustice ale membranei difuzorului. La difuzoarele astea rusesti dustcap-urile acopera foarte mult din membrana fiind ca rusii au gandit-o si ca modalitate de a ventila bobina. Pentru ultimul post (cel citat), nu doream decat o confirmare sau infirmare deoarece atunci cand am lasat gap-uri (ecart) intre frecventele de taiere mi s-a spus ca am gresit, ca am niste frecvente lipsa iar in topicul lui Shambala am citit exact contrariul si explica de ce: deoarece orice difuzor nu se opreste brusc la capatul frecventei de taiere. Daca bat campii te rog sa ma corectezi.Legat de echipamentul de masurare am intrat pe net si mi s-a parut destul de scump avand in vedere faptul ca sunt oameni care ar vrea sa masoare si densitatea aerului din incapere la proiectarea unui filtru m-am gandit ca numai cu asemenea echipamente poti obtine rezultate bune si foarte bune. Mi s-a parut totusi o cheltuiala nejustificata. Ok, am rezolvat-o si pe asta, se poate si mai ieftin. Nu am facut niciodata astfel de masuratori. Cred ca difuzoarele trebuie sa fie montate pe incinta si crossover-ul conectat...voi cauta un tutorial. Am avut altceva de lucru zilele astea.adrian lucian: Generic, un woofer de 10-12" nu-l lasi peste 500-600 Hz sa zicem, o medie de 4-5" pina in 3kHz. Personal prefer media taiata sus ordin I continuat cu tw ordin III (numai din considerente de ...gust) Cu masuri de precautie de bun simt, nu cobori cu tw sub 1-2kH, d-astea. E raspunsul pe care il asteptam. O "referinta" cum spunem noi in bransa.Multumesc pentru intentia de a-mi imprumuta acel crossover dar nu stiu daca m-ar ajuta in cazul acesta.Ca si aparatura nu am decat doua amplificatoare: un Pioneer SA610 si un Technics SA550, reparate de mine. Pioneer cu finali arsi iar Technics cu traf-ul de alimentare prajit (un bezmetic la bagat in priza,el fiind conceput pentru Japonia). Suficient pentru o sufragerie, nu caut puteri de sute de watti iar daca ai o linie buna muzica se aude frumos si la 10W putere maxima si in plus sunt mai conservator, ascult muzica pe scule analog, tranzistorizate cu corectoare Baxandall simple. Parca e sunetul mai curat, exceptand pe cele cu lampi.Da, difuzorul de joase e unul bun si iti spun din nou ca le-am auzit pe toate sase puse pe incinte Nova1 cu filtrele aferente. Se auzeau bine, altfel nu le luam. Dif-ul de joase este construit pentru a functiona intr-o incinta bas-reflex ori Nova1 erau incinte inchise. Urechea nu ma minte si realizez atunci cand in loc de muzica e galagie de fapt. Niste informatii despre difuzoarele de medii si inalte am lasat in ultimul post de pe prima pagina a topicului. O sa le fac si niste poze. Sunt date mecanice: Difuzorul de medii: Samsung 100BR20D - 8 ohmi/20W - diametru membrana 100mm (celuloza) - inaltime con calota 20mm - diametru bobina 30mm - diametru magnet 80mm - inaltime magnet 30mm Difuzoarele au fost luate de pe satelitii unui sistem audio Samsung(nu mai stia ce model) Difuzorul de inalte: Nokia A 3110930 - 8 ohmi/ 40W - diametru membrana 50mm (celuloza) - inaltime con calota 10mm - diametru bobina 15mm - diametru magnet 40mm - inaltime magnet 15mm Au fost recuperate din doua boxe ITT-Nokia(la fel, nu mai stia modelul) Multumesc Editat Mai 29, 2016 de Nanotech Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 29, 2016 Partajează Postat Mai 29, 2016 ....................................................... Pentru ultimul post (cel citat), nu doream decat o confirmare sau infirmare deoarece atunci cand am lasat gap-uri (ecart) intre frecventele de taiere mi s-a spus ca am gresit, ca am niste frecvente lipsa iar in topicul lui Shambala am citit exact contrariul si explica de ce: deoarece orice difuzor nu se opreste brusc la capatul frecventei de taiere. Daca bat campii te rog sa ma corectezi. Pur teoretic, frecventa de taiere a unui filtru este data acolo unde atenuarea este de 3dB. Ai 3dB la trece jos de la bass si 3dB la trece sul de la medii, atenuari la frecventa de separatie. 3dB inseamna jumatate din putere. Jumatate de putere din diful de bass si jumatate de putere din diful de medii rezulta putere 100%. Retine, asta e valabil pur teoretic, in practica se pot aplica multe "smecherii" dupa cum ai observat deja. Una din smecherii este ca sa ai putere ceva mai mica la frecventa de separatie pt ca erorile generate sa fie cit mai putin audibile....., o alta este corectezi caracteristicile difuzoarelor modificind frecventa de taiere a filtrelor. Link spre comentariu
Haralambie Postat Mai 29, 2016 Partajează Postat Mai 29, 2016 Depinde de filtru. Chebyshev nu e chiar cum spui. Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 29, 2016 Partajează Postat Mai 29, 2016 Depinde de filtru. Chebyshev nu e chiar cum spui. Detaliaza putin te rog. Cum este definita frecventa de taiere la un filtru Chebyshev? Link spre comentariu
Haralambie Postat Mai 29, 2016 Partajează Postat Mai 29, 2016 (editat) Nu-s bun la explicat. As fi fost oroarea copiilor de ma faceam dascal. Dar, la Chebyshev, ai riplu acela in trece banda cat si la frecventa de taiere. Nu poti lua valoarea de -3db ca frecventa de separatie Desi aici vad ca se poate Editat Mai 29, 2016 de Predator Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 29, 2016 Partajează Postat Mai 29, 2016 Vezi pe la pag 2 http://eprofu.ro/docs/electronica/carte/filtre-trece-sus-jos-banda.pdf Sau aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Low-pass_filter Frecventa de taiere a unui filtru trece jos sau trece sus, nu stiu sa fie vreo diferentiere in functie de tip, este definita exact ca frecventa unde atenuarea este de 3dB. Link spre comentariu
adrian lucian Postat Mai 30, 2016 Partajează Postat Mai 30, 2016 Nano, pai ai 4 amp-uri, poti folosi cross-ul activ sa vezi ce si cum, e cel mai facil. Media aia probabil avea o cutie inchisa de maxim 1 litru, si mergea ca un BL in sistemul HT samsung. Probabil merge imbinat cu T la 5-7kHz. Tweeterul Nokia de hartie e foarte permisiv (daca e ce cred eu) Cu ce ai tu ai sanse sa faci ceva OK numai cu ordin I, visul audiofil) Fa tu cutia wooferului corect, ca doar ai T-S, adauga 1,5 litri ptr cutiuta separata a M si T, iesi cu sase fire din ea si-ti dau cateva bobine si cativa conzi sa te joci cu ele. Eu totusi iti sugerez sa-ti faci de cap cu cross-ul activ altfel te pierzi in infinitatea (relativa) de posibilitati. Link spre comentariu
Dima8930 Postat Mai 30, 2016 Partajează Postat Mai 30, 2016 (editat) Basul fiind asa de popular mai de demult, cineva l-a studiat foarte serios, vedeti linkul de mai jos: http://radio-site.at.ua/publ/dinamiki_sabvuferi/dinamiki/dinamik_75gdn_1_8_kharakteristiki_testy/10-1-0-42 Nu cred sa fie o exagerare sa fie aleasa o frecventa de taiere chiar foarte jos la 250-350 Hz. Probabil ca Media Samsung e gindit sa acopere o banda foarte larga 280-2800Hz si se vor completa bine. Editat Mai 30, 2016 de Dima8930 Link spre comentariu
Vizitator Nanotech Postat Mai 30, 2016 Partajează Postat Mai 30, 2016 (editat) Nano, pai ai 4 amp-uri, poti folosi cross-ul activ sa vezi ce si cum, e cel mai facil. Oboseala isi spune cuvantul si e vorba despre mine aici. Am luat mot a mot ce ai scris : "Daca esti din Buc si ai trei amp-uri mono...". Citeam si le vedeam ca entitati separate... Saptamana viitoare ma apuc de cutii. Nu stiu cat va dura. MDF de 19 cred ca e bun, eu vroiam de 22 dar unde il si debiteaza nu au. Pentru izolare fonica as vrea sa folosesc melana. O alta varianta ar fi vata minerala bazaltica. O sa profit de amabilitatea ta sa-mi imprumuti niste bobine si conzi sau filtrul activ. Desigur, cu bateria de vin de rigoare din partea mea. O sa-ti dau un PM cand sunt gata si vorbim atunci. Editat Mai 30, 2016 de Nanotech Link spre comentariu
adrian lucian Postat Mai 30, 2016 Partajează Postat Mai 30, 2016 N-ai nimerit, nu beau de felul meu. Fata poti dubla MDF, ai sa-ti multumesti mai tarziu. Cauta fonomin, o pasla mai afanata din deseuri textile, prim strat si minet al doilea, nu uita de volum adaugat pentru vantuiri, cutiuta de medii-inalte plina ochi cu minet si fonomin. Mai citesti in urma sau aiurea, sunt surse destule. Poza cu tweeterul sa-ti zic cum era taiat in epoca de ITT, B&O si cine l-a mai folosit. Link spre comentariu
Vizitator Nanotech Postat Mai 31, 2016 Partajează Postat Mai 31, 2016 (editat) Dublarea panoului din fata era in proiect dar nu am mai amintit de acest aspect. Tweeter-ele au carcasa metalica inchisa in spate,fara decupaje iar mediile le montez in "recipiente" de plastic (cam 1.5 litri) luate din boxele Nova. In consecinta si mediile si inaltele vor fi izolate deja de incinta in sine. Cat despre vin, am inlocuit sintagma "dau o bere". E prea uzuala si pot spune ca sunt in aceeasi stare de ignoranta si la capitolul alcool. Iti trimit si poza cu tweeter-ul. Dima8930: Da, difuzorul asta de bas a fost studiat si confirmat de-a lungul timpului. Eu am incredere ca parametrii acestui difuzor sunt nu sunt dati din burta de rusi. Am vazut niste clip-uri pe Youtube cum le torturau cu bass de-ti explodau plamanii. Posibil sa poata fi taiat si la o frecventa asa de joasa dar la o prima vedere pe schema originala ar fi taiat mai sus de 500Hz. M-as bucura ca cele doua sa se completeze. Editat Mai 31, 2016 de Nanotech Link spre comentariu
adrian lucian Postat Mai 31, 2016 Partajează Postat Mai 31, 2016 Paharele alea de plastic nu sunt cea mai fericita alegere, media va fi "manjita". Eu spre exemplu fac cutii separate, woofer si restul, le pun una peste alta cu decuplarea de rigoare. Multe nume din bransa fac asa, nu am inventat eu apa calda. Fa un exercitiu de imaginatie, un tweeter care are cursa calotei de zecimi de mm pus sa presteze pe un baffle "zguduit" cu amplitudini comparabile. Ce draq mai iese? o bulibaseala. Link spre comentariu
enderman Postat Iunie 1, 2016 Partajează Postat Iunie 1, 2016 (editat) Ca si amator sustin si eu punctul de vedere de mai sus al colegului Adrian. Nu am eu cine stie ce ureche muzicala dar anul acesta am intrat in posesia unor Jazz-uri si intr-adevar am observat si eu ca media e colorata de acele pahare de plastic. Pentru mine e suparatoare chestia asta si nu le voi lasa asa, fiindca asa nu are rost sa le tin. Editat Iunie 1, 2016 de danciusergiu84 Link spre comentariu
marius75 Postat Iunie 2, 2016 Partajează Postat Iunie 2, 2016 (editat) Deja subiectul devine destul de interesant...am 75GDN, am mediile rusesti...si culmea si o pereche de inalte Noxia identice cu cele prezentate in postarea #41. In acelasi timp am si dorinta de a face un proiect mai serios decat pana acum... Daca se poate sa prezentati dimensiunile incintelor si ale porturilor BR, v-as fi recunoscator. Pentru filtre inteleg ca mai am de asteptat... V-as da o bere, dar am inteles ca nu serviti. Editat Iunie 2, 2016 de marius75 Link spre comentariu
Dominicue Postat Iunie 2, 2016 Partajează Postat Iunie 2, 2016 Deja subiectul devine destul de interesant...am 75GDN, am mediile rusesti...si culmea si o pereche de inalte Noxia identice cu cele prezentate in postarea #41. In acelasi timp am si dorinta de a face un proiect mai serios decat pana acum... Daca se poate sa prezentati dimensiunile incintelor si ale porturilor BR, v-as fi recunoscator. Pentru filtre inteleg ca mai am de asteptat... V-as da o bere, dar am inteles ca nu serviti. Salut Marius . Pentru aducere aminte referitor la dimensiunile incintelor pentru difuzoarele in cauza , citeste mai jos .............parca ai postat si tu in acel topic http://www.elforum.info/topic/94793-identificare-difuzoare-batrane/ Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum