Vizitator Nanotech Postat Mai 22, 2016 Partajează Postat Mai 22, 2016 (editat) M-am grabit sa postez ultima schema modificata fara sa iau in calcul ecartul dintre frecventele de taiere. Am observat asta urmarind un post a lui Shambala pe un forum. Deoarece folosesc un filtru de ordin 2 (12d/octava), mai corect ar fi fost sa las joasele taiate la 500Hz, mediile la 750-3500 iar inaltele la 4000. Asa cum l-am refacut eu se suprapun. Oricum invat din mers. Editat Mai 22, 2016 de Nanotech Link spre comentariu
Mihai Cimpoeru Postat Mai 23, 2016 Partajează Postat Mai 23, 2016 Cat a-i taia si unde a-i taia, galma aia ramane si se aude. Uite de exemplu ce faci cu difuzorul asta ? Poti sa il faci sa sune bine ? Dupa filtrare se mai aude galma aia? Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 23, 2016 Partajează Postat Mai 23, 2016 1. diful asta (care de fapt e un tweeter cu goarna nu o medie cum aminte-ai tu mai sus) nu are o galma (o umflatura pe caracteristica, de obicei cone break-up) ci toata caracteristica este o "galma". 2 la un astfel de dif se aplica o liniarizare care poate fi facuta si asa cum vrei tu sa sugerezi. ............................................ Cat a-i taia si unde a-i taia, galma aia ramane si se aude. .............................................. Se refera la cone-break-up si ca sa-l faci inaudibil trebuie un filtru notch. Link spre comentariu
Mihai Cimpoeru Postat Mai 24, 2016 Partajează Postat Mai 24, 2016 Si mediile si inaltelele se pot liniariza prin alegerea unor puncte de crossover electrice mai indepartate. Asta intradevar daca nu sunt difuzoare mofturoase. Cone breakup se poate elimina si prin alegerea unui punct de crossover mai jos decat zona unde difuzorul icepe sa o ia razna, nu numai cu notch. Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 24, 2016 Partajează Postat Mai 24, 2016 (editat) Bine domn expert, asa o sa fac. Am o medie cu cone-break-up pe la 2.2Khz. E ok daca o tai pe la 500Hz? Dispare din auditie cone break-up-ul? edit: caz concret: cum sa tai media asta ca sa nu mai aud conebreak-up-ul si sa o unesc cu un tweeter ce vreau sa-l tai pe la 1Khz max 2KHz? Vreau sa am atenuare de minim 20db la cone break-up (4KHz). Editat Mai 24, 2016 de sesebe Link spre comentariu
Mihai Cimpoeru Postat Mai 24, 2016 Partajează Postat Mai 24, 2016 Dupa parerea mea media asta mai sus de 1.2-1.4khz nu mai merge folosita (poate chiar si mai jos in functie de cum arata raspunsul la 30 grade). Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 24, 2016 Partajează Postat Mai 24, 2016 (editat) Bun, o tai la 1Khz si atunci cone break-up-ul de la 4Khz nu se va mai auzi? Cu filtru de ce ordin trebuie sa o tai ca sa nu se mai auda cone break-up-ul? Si mediile si inaltelele se pot liniariza prin alegerea unor puncte de crossover electrice mai indepartate. Asta intradevar daca nu sunt difuzoare mofturoase. Cone breakup se poate elimina si prin alegerea unui punct de crossover mai jos decat zona unde difuzorul icepe sa o ia razna, nu numai cu notch. Explica ce inseamna "elimina". Atenua cu cit? Caz concret de boxa: bas ce 12in taiat la 140Hz cu filtru de ordinul 3 dar break-up de la 2.2KHz era perfect audibil si nu a disparut pina nu am pus un filtru notch. Folosind numai filtrare "normala" cu filtre trece jos nu poti elimina break-up decit poate daca nu prea exista pt ca altfel oricum se aude oricit ai muta tu frecventa de taiere a filtrului, dar poti in schimb sa-l aduci la un nivel care sa nu mai fie suparator. PS: scuze initiatorului topicului, nu am sa mai postez postez offtopic. Editat Mai 24, 2016 de sesebe Link spre comentariu
adrian lucian Postat Mai 24, 2016 Partajează Postat Mai 24, 2016 (editat) Caz concret de boxa: bas ce 12in taiat la 140Hz cu filtru de ordinul 3 dar break-up de la 2.2KHz era perfect audibil si nu a disparut pina nu am pus un filtru notch. Frate, cum ai taiat pasiv la 140Hz? Cu zeci de mH si sute de micro? Parerea mea ca la asa frecv mici merita numai activ . Hai cu un tor dintr-un miez bun, sa nu se satureze, cred ca merge, ca sa ai Rdc cat mai mic. Ma sperie bateria de conzi . Cat despre exemplul tau, cu media aia , nasoala, as folosi altceva. E sensibila zona M-T la 1-2kHz, orice eroare o aude si un afon. Parerea mea ca o medie care nu trece drept de 3-4 kHz nu merita. Cu ani in urma uram calotele de 50-70mm, acum le iubesc. Sa mergi drept pana la 5-7Khz e perfect Basca tweeterul are o viata usoara, suna aerisit. Am constatat (un fel de inventat apa calda) ca acelasi tweeter pus sa lucreze de la 2-3 kHz si la 6-7kHz suna mult mai bine in ultimul caz, chiar daca e mediocru. Intuiesc ca amplitudinea mare a calotei la frecvente mici determina o scadere a densitatii aerului in fata sa, un fel de cavitatie. Eventualele trenuri de unda de frecventa mare care urmeaza sunt generate intr-un mediu cu densitate mica cu consecintele de rigoare. Ca doar de aia se baga in horn, pentru bun cuplaj cu mediu, sa ai o zona de strat limita lipit (de presiunea din gatul hornului) permanent de calota. Vorba ta, am nenorocit topicul omului. Editat Mai 24, 2016 de adrian lucian Link spre comentariu
vlad_2770 Postat Mai 24, 2016 Partajează Postat Mai 24, 2016 Caz concret de boxa: bas ce 12in taiat la 140Hz cu filtru de ordinul 3 dar break-up de la 2.2KHz era perfect audibil si nu a disparut pina nu am pus un filtru notch. De unde a venit inspiratia (sau de unde te-ai documentat ca) sa tai un dif de joase cu un filtru de ordin 3??? Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 24, 2016 Partajează Postat Mai 24, 2016 Caz concret de boxa: bas ce 12in taiat la 140Hz cu filtru de ordinul 3 dar break-up de la 2.2KHz era perfect audibil si nu a disparut pina nu am pus un filtru notch. Frate, cum ai taiat pasiv la 140Hz? Cu zeci de mH si sute de micro? Parerea mea ca la asa frecv mici merita numai activ . Perfect de acod dar ....vezi mai jos. Hai cu un tor dintr-un miez bun, sa nu se satureze, cred ca merge, ca sa ai Rdc cat mai mic. Ma sperie bateria de conzi . Cat despre exemplul tau, cu media aia , nasoala, as folosi altceva. Nu stiu cit e de nasoala dar este destul de apreciata de unii. Este un Eminence Alfa 6A (parca) E sensibila zona M-T la 1-2kHz, orice eroare o aude si un afon. Parerea mea ca o medie care nu trece drept de 3-4 kHz nu merita. Da-mi si mie niste exemple concrete ca eu nu reusesc sa gasesc. As vrea ceva sa obtin peste 88dB la o putere maxima (RMS) de cel putin 120W-150W. Cu ani in urma uram calotele de 50-70mm, acum le iubesc. Sa mergi drept pana la 5-7Khz e perfect Basca tweeterul are o viata usoara, suna aerisit. Am constatat (un fel de inventat apa calda) ca acelasi tweeter pus sa lucreze de la 2-3 kHz si la 6-7kHz suna mult mai bine in ultimul caz, chiar daca e mediocru. Sint de acord dar pt difuzoare omenesti asta inseamna 4 cai . Putini sint cei dispusi sa dea peste 300E pe o singura medie. Eu nu. Intuiesc ca amplitudinea mare a calotei la frecvente mici determina o scadere a densitatii aerului in fata sa, un fel de cavitatie. Eventualele trenuri de unda de frecventa mare care urmeaza sunt generate intr-un mediu cu densitate mica cu consecintele de rigoare. Ca doar de aia se baga in horn, pentru bun cuplaj cu mediu, sa ai o zona de strat limita lipit (de presiunea din gatul hornului) permanent de calota. Vorba ta, am nenorocit topicul omului. Sper numai sa nu se supere prea tare. Asa mi-a venit mie mai la indemina..... Cred ca in varianta finala am folosit totusi de ordinul 2, nu mai stiu exact, iar frecventa finala de taiere acustica a fost pe la 200-250Hz, nu era boxa mea. Am eu asa un pitic pe creier sa fac o boxa in jurul la un singur difuzor iar cind ala nu mai poate, pun altele sa-l ajute, si jos unde nu mai poate dar si sus unde apare cone break-up. Link spre comentariu
adrian lucian Postat Mai 24, 2016 Partajează Postat Mai 24, 2016 Exemplu concret : calotele CORAL de 50mm, anii "70-"80, lasate slobode intre 8-900 si 7000 Hz, Si textile (smacuite cu nu's ce zemuri) si metalice, bronzuri cu beriliu aliaje de Al, m-am pricopsit cu cateva. Inteleg ca te intereseaza puteri mari, eu sunt domestic, 40-60Watt dar macar 95dB/watt, nu am lucrat cu pro, intreaba pe Shambala, CBI, DNA, ei stiu. Am niste Monacor de 130, (titrate la vremea lor) 95dB/watt parca, merg pina la 6000Hz, sa ma uit si-ti zic Dupa ce vezi vioiciunea traductorilor eficienti, spre 100dB/watt nu mai vrei altceva. Tocmai am pierdut niste LivingAudio .... Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 24, 2016 Partajează Postat Mai 24, 2016 Daca pt tine 120W inseamna puteri mari atunci ce sa mai zic de guterii care cauta 300W minim sau chiar peste 500W? Da-mi niste exemple de difuzoare actuale, difuzoare ce pot sa le cumpar la preturi decente si sa le utilizez la o boxa actuala. Asa si eu ascult chiar acum pe o pereche de boxe Dual CL 170 cu medii calote dar daca dau mai tare mi-e frica pt ele. Din cite stiu te pricepi la boxe asa ca sa nu ne invirtim in jurul degetului. Cel mai realist sunet pe care l-am auzit eu a fost dintr-o pereche de boxe (facute de mine dar nu asta este ideia acum) in care am folosit un difuzor PRO de 8in (225W RMS) la intreaga sa banda reprodusa si numai l-am ajutat jos cu un woofer/subwoofer si sus cu un tweeter. N-am mai auzit asa o dinamica la nici o boxa. Un concert de pian si violoncel suna DIVIN, zice-ai ca erau acolo. Am facut teste cu doua amplificatoare Yamaha mea (A6-A made in Japan for Japan) recapata si modata, cam 120-150W si un HK tot ceva mai vechi de vreo 200-250W. Pe ambele suna superb, inca parca pe HK avea un sunet mai cald. Cu 40-60W n-ai nici o sansa sa sune asa chiar daca este numai o auditie in casa. Era o boxa conceputa de finlandezi parca ce a fost conceputa ca un pariu: nici macar un expert sa nu poata face diferenta intre un pian LIVE si acelasi pian redat de boxa. Puterea instalata la acea boxa depasea 1000W, 3 cai cu amplificatoare individuale pe fiecare cale. Link spre comentariu
Vizitator Nanotech Postat Mai 26, 2016 Partajează Postat Mai 26, 2016 (editat) Domnilor, observ ca de la ultimele posturi am fost ignorat total. Tipic, omul pune o intrebare, i se raspunde evaziv sau "mai invata", "cauta pe Google", etc (nu e cazul aici), dupa care incep "variatiunile" intre userii seriosi iar persoana respectiva se alege cu topicul poluat si cel mai grav... ramane cu aceeasi intrebare. Din bun simt am lasat sa degenereze discutia crezand ca poate voi invata ceva si de aici...nici o sansa, e doar o disputa intre voi. In aceeasi ordine de idei, bunul simt ( tine de educatia mea si poate e un minus pentru mine in anumite cazuri) ma obliga sa-i respect pe cei ce exceleaza intr-un anumit domeniu dar daca acesta este catalogat drept slabiciune de unii, deja nu mai e in regula. Daca sunt incepator (a se citi ignorant) in domeniul acusticii, daca nu stiu unde sa tai un filtru (generic vorbind) nu inseamna ca m-am nascut ieri sau asta e limita orizontului meu in viata. E simplu si se vede cu ochiul liber, pe cei ca mine ii tratati cu dispret. De multi ani lucrez in CG (Computer Graphics), mai precis modelare 3D cu 3dsMax iar daca cineva mi-a cerut un sfat sau mi-a adresat o intrebare i-am raspuns cu placere si pe intelesul lui fie ca era incepator sau avansat. Toti am plecat din punctul zero dar se pare ca nu toti ajungem la capatul scalei cu aceleasi convingeri. Asa este domnilor, nu am nu-stiu-ce curbe de raspuns, dar un raspuns generic imi puteati da. Ceva de genul : "uite prietene cum faci daca nu ai aia si cealalta, din experienta mea iti recomand sa tai la "x", "y" si "q" vezi cum se aude si mai bibilesti pe urma. Oricum e un proiect personal,iti umpli timpul). As fi putut sa-mi cumpar difuzoare cu toata documentatia sau incinte de firma dar e un proiect pe care tin sa-l fac. Nu ati avut feeling-ul asta? Veti spune ca nu merge asa fara grafice, sinusoide si echipament de masurare destul de scump iar eu va raspund ca nimic nu este imposibil. Stiu, pentru voi suna nebuneste sau neprofesionist si mai stiu de asemenea ca nu e nimeni obligat sa-mi raspunda dar decat sa creezi un disconfort mai bine nu te bagi sau daca te implici ramai pe subiect, intreaba-l, explica-i, raspunde-i. Daca se vorbesc limbi diferite renunta si recomanda-i studiul dar pana atunci incearca sa ajuti concret mai ales cand e vorba de domeniul tau. In dorinta de a va suprapune punctele de vedere m-ati tratat cu indiferenta (v-am intrebat ceva in penultimul post peste care ati trecut cu tancurile) iar subiectul pe care eu l-am expus a fost ignorat cu buna stiinta. Nici nu ma mai vad in topicul asta! Repet, va apreciez pentru cunostiintele pe care le aveti in domeniu si nivelul la care ati ajuns dar ca mod de comunicare, dorinta de a ajuta pe cineva...prefer sa nu discut. Am observat ca va cunoasteti dar totusi era normal sa discutati cu mine nu la "o bere" intre voi. Daca e cineva care intr-adevar vrea sa ma ajute apreciez si respect acest lucru. Editat Mai 26, 2016 de Nanotech Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 26, 2016 Partajează Postat Mai 26, 2016 (editat) M-am grabit sa postez ultima schema modificata fara sa iau in calcul ecartul dintre frecventele de taiere. Am observat asta urmarind un post a lui Shambala pe un forum. Deoarece folosesc un filtru de ordin 2 (12d/octava), mai corect ar fi fost sa las joasele taiate la 500Hz, mediile la 750-3500 iar inaltele la 4000. Asa cum l-am refacut eu se suprapun. Oricum invat din mers. Si care este intrebarea? Legat de aparatura de masura scumpa...nu neaparat daca lucrezi numai pt tine. Un microfon de calitate sau chiar o capsula electret WM61 (panasonic) de pe ebay cu o placa de sunet decenta si un SW specific este suficient pt uzul tau personal. In timp, daca cerintele cresc, se pot achizitiona si echipamente mai scumpe. Ideea de baza cu aceste echipamente de masura este sa vezi daca nu ai gauri sau "cocoase" prea mari in auditie pt ca sunetul final tot la ureche ai sa-l faci. Dar ma repet, te-ai suparat ca nu ai primit raspuns la ultima postare dar eu nu stiu care este intrebarea. Pune o intrebare concreta si daca stiu iti raspund cum ti-am mai raspuns de la inceputul topicului. Editat Mai 26, 2016 de sesebe Link spre comentariu
adrian lucian Postat Mai 26, 2016 Partajează Postat Mai 26, 2016 (editat) Nanotech, esti in eroare, am fost cat se poate de clar, ti-am dat un link unde te poti juca in voie. Calculatorul ala stie unde sa taie low-high fct de sloap, Ft, ordin. E mura-n gura. Mai mult, daca citesti tot ce scrie olandezul ala in site-ul sau vezi cu ce se mananca. Ti-am solicitat date despre medie si tw. Ca sa pot emite niste ipoteze de lucru. Daca nu "miroseam" ca esti un ins destupat nu ma oboseam (un fel de-a spune). Era evident ca stapanesti limba romana si ai cuvinte la tine, ca nu esti un pusti care vrea si el un subufar sa cante tare. Cat despre divagari, eu zic ca e ceva substanta in ele. Dar, vb domnului Lazaroiu, lumina se aprinde pentru cei ce vad, nu pentru orbi (fara urma de malitie). Generic, un woofer de 10-12" nu-l lasi peste 500-600 Hz sa zicem, o medie de 4-5" pina in 3kHz. Personal prefer media taiata sus ordin I continuat cu tw ordin III (numai din considerente de ...gust) Daca esti din Buc si ai trei amp-uri mono (sau un receiver multicanal cu intrairi discrete ptr 5.1 canale)) iti pot imprumuta un cross activ bunutz (trei cai) sa te joci cu el, sa nu orbecai dupa puncte de taiere, vezi usor ce atenuari iti trebuie si gata, doar socotesti filtrele in punctele care au sunat cel mai bine. Cu masuri de precautie de bun simt, nu cobori cu tw sub 1-2kH, d-astea. Exista si varianta foobar cu plugin-uri DSP, iesi SPDIF in receiver si te joci cum vrei. Nu face nimeni pe misteriosul insa cum bine sti, cand ti-ai batut capul sa inveti niste lucruri, cand ai alocat ceva resurse sa-ti faci damblaua, te astepti ca si interlocutorul sa faca ceva in acest sens. Nu te da ofensat, nu a fost nimeni condescendent cu tine, suntem barbati cu pasiuni si hobby-uri comune si asta nu e forum de balerini. Ca a ridicat un coleg o prb si s-a deviat, s-au cerut niste scuze, chiar si de-acolo ai ce invata. Basca faptul ca daca stapanesti niste lucruri si-ti sunt la indemana, ai impresia ca trei vorbe sunt suficiente sa te faci inteles, ca interlocutorul sa prinda ideea. Sper ca intelegi ce vreau sa zic...cand tu vorbesti cu cei din bransa ta in cateva cuvinte ai transmis multe, e ca cititul in diagonala, in 5 secunde ai prins ideea unei pagini. Pune bre o poza cu media si tw si niste dimensiuni, sa nu fie draq niste pocnitori , ca wooferul e bunutz. :-) Editat Mai 26, 2016 de adrian lucian Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum