Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fiabilitate rezistenta variabila / semireglabil


yo5pjb

Postări Recomandate

Buna.

 

Am un proiect in care trebuie sa folosesc un divizor de tensiune pentru a face niste masuratori (deci amperaj mic).

 

Problema e ca initial nu stiu exact care este raportul acelui divizor de tensiune si inloc sa stau pregatit cu rezistente de mai multe valori ca sa aleg combinatia buna m-am gandit sa folosesc 'rezistente variabile' ca sa fac calibrarea.

 

Acum problema mea e urmatoare, am citit pe net in postarea unuia ca rezistentele variabile nu sunt foarte fiabile in timp (ani de zile) si ca si-ar schimba valoarea iar eu am nevoie ca acel divizor rezistiv sa functioneze in aceasi parametrii si peste cativa ani, odata ce am facut calibrarea si am 'sigilat' acea rezistenta variabila.

 

Nu am gasit nicaieri nici o alta informatie credibila despre fiabilitatea rezistentelor variabile si semireglabililor in timp.

 

Poate cineva sa ma lumineze ?

 

Multumesc,

Sorin

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • yo5pjb

    2

  • UDAR

    1

  • gauss

    1

  • adryano

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Rezistente variabile e un enunt foarte larg . Mai mult teoretic . Daca " rafinam " notiunea , si ajungem la potentiometri , pentru un divizor ar fi buni potentiometri semireglabili ( ma rog , combinati cu rezistente fixe ... aici e alta discutie , ce precizie de reglaj doriti etc . ) . In aceasta clasa exista potentiometri cermet , cu calitati foarte bune ( pret rezonabil si usor de gasit ... ) . Sant aparate care contin asa ceva , inclusiv AMC - uri , care - si pastreaza calibrarea zeci de ani . Daca ati putea fi mai explicit ( ce doriti sa realizati ... )  , sant convins ca ati primi lamuriri mult mai punctuale , deci mai folositoare la modul practic . Revenind la generalitati , pentru valori relativ mici ( ca rezistenta ) ale divizorului , se pot folosi rezistente variabile ( de putere ) cu cursor , variantele bobinate cu fir si sistem de blocare ( a cursorului ) ofera aceeasi valoare pe termen lung ... practic durata de viata a componentei ... zeci de ani , daca disipatia pe ele este redusa . 

 

http://electronledge.blogspot.ro/2013/09/variable-type.html

 

Pur informativ ...

 

http://www.digikey.com/Web%20Export/Supplier%20Content/Vishay_8026/PDF/vishay-what-trimmer-is-best.pdf

Editat de gauss
Link spre comentariu

Precizia pe care dorești s-o obții este esențială și mai ales stabilitatea ei în timp . Chiar și rezistențe de relativ bună calitate își pot modifica valoarea cu sute-mii de ppm pe an , mai ales în primul an . 

În rest potențiometre multitură cermet și care să reprezinte cât mai puțin din valoarea totală ( față de rezistențele fixe )  - așa cum arăta și colegul @gauss mai sus. 

 

PS În ce provește fiabilitatea nu trebuie să-ți faci mari griji . Un semireglabil de calitate , capsulat , la care nu se umblă foarte des , rezistă zeci de ani .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Buna.

Multumesc pentru raspunsurile prompte.

 

Lucrez la un proiect care are printre altele si un cantar, unde folosesc 4 'load cell-uri' legate intr-o punte Wheatstone. Masurarea o fac cu un HX711 (amplificator  + ADC pe 24biti).

Problema e ca la amplificarea minima care o pot selecta, output-ul este prea mare pt ADC si atunci singura solutie care o vad este sa folosesc un divizor de tensiune.

Pe langa problemele care le au 'load cell-urile' in timp si in functie de temperatura asta cu divizorul de tensiune ar putea fi o alta variabila care mi-ar putea influenta masuratorile in timp.

 

Dat fiind, ca este posibil sa am load cell-uri de tipuri diferite, care raspund diferit sunt nevoit sa ma gandesc la o solutie cat mai generica deoarece nu vreau sa ajung sa fac PCB-uri cu piese custom pentru fiecare aplicatie.

In pricipiu pentru mine nu e critic raportul divizorului de tensiune, ma gandeam si la varianta in care sa fac pe PCB cam 3 divizoare de tensiune diferite si cu un jumper sa-l aleg pe cel mai potrivit.

 

Oricum am retinut ce e important: potentiometrii multitura ceramica-metal.

 

Multumesc pentru ajutor,

Sorin

Editat de yo5pjb
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări