Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat pentru masurarea momentului mecanic .

Vizitator Ioana Andreea

Postări Recomandate

• Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• GEO 53 BN

3

• Kreator

2

• amudsen

2

• marius75

1

Top autori în acest subiect

Dinamometrul este ce la mai la indemina si se gaseste relativ usor. Sint sigur ca ai invatat la fizica din liceu, cum se numeste instrumentul pentru masurarea fortei.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Trebuie specificat pentru ce anume va trebuie dispozitivul. Sunt mai multe feluri de forte, fiecare cu dispozitivul ei de masurare.

Mai des in viata de zi cu zi ne intalnim cu forta de strangere (in special pentru strangere suruburi auto).

Pentru forta de strangere, cea mai ieftina metoda: cantar + prelungitor de 1m, valoarea in kg pe cantar este egala cu valoarea in daN (daca bratul fortei este de 1m). Se subantelege ca trebuie si cheie montata la prelungitor...

Sper ca nu va referiti la acea FORTA des invocata in seria Star Wars. :)

Editat de marius75
Link spre comentariu

Am presupus cand a cerut un aparat, ca este vorba de un traductor ceva (a solicitat schema), daca dorea sa stranga un surub spuneam direct cheia dinamometrica. Dar mai curand solicita de mai sus cum sa stranga surubul  :nebunrau:

Link spre comentariu
Vizitator Ioana Andreea

Trebuie specificat pentru ce anume va trebuie dispozitivul. Sunt mai multe feluri de forte, fiecare cu dispozitivul ei de masurare.

Mai des in viata de zi cu zi ne intalnim cu forta de strangere (in special pentru strangere suruburi auto).

Pentru forta de strangere, cea mai ieftina metoda: cantar + prelungitor de 1m, valoarea in kg pe cantar este egala cu valoarea in daN (daca bratul fortei este de 1m). Se subantelege ca trebuie si cheie montata la prelungitor...

Sper ca nu va referiti la acea FORTA des invocata in seria Star Wars. :)

Pai sunt la facultate, si am de facut un proiect despre un aparat din industria alimentara (de preferabil ar fi unul de  laborator) despre masurarea momentului mecanic . 

Link spre comentariu

Pai sunt la facultate, si am de facut un proiect despre un aparat din industria alimentara (de preferabil ar fi unul de  laborator) despre masurarea momentului mecanic . 

Bine ca-i vorba doar de un proiect. Daca s-ar pune problema realizarii practice, atunci ar fi mai complicat.

Link spre comentariu

Ma puteti ajuta cu o schema a unui aparat pentru masurarea momentului mecanic ? Multumesc anticipat !  :)

Pentru masurarea fortei. Multumesc !

Pai hotaraste-te! Forta sau moment! Sunt doua lucruri total diferite si se pare ca nu stii diferenta dintre ele ca toate fatucele din facultatile tehnice  de azi.

Se folosesc marci tensometrice dispuse la 45 grade (oare de ce?) pe arborele unde vrei sa masori momentul, marci ce vor masura torsiunea acestuia.

Pentru marirea preciziei si eliminarea erorilor acestea se monteaza perechi intr-o punte Wheatstone.

Exista si dispozitive speciale care se intercaleaza in lantul de transmitere a puterii, dar astea nu fac parte din proiectul tau.

Editat de Kreator
Link spre comentariu

Vă rog eu nu-l inhibaţi pe cei nou.Nu-i ajutaţi cu nimic în realizarea proiectelor.Mi se pare normala măsurarea momentului.Nu poţi să scrii într-o documente tehnica "strângi şurubul ăsta până simţi la mâna să mai tare cheia"Pentru un client cu pretenţii îţi spune că i-a rupt filetul că aşa a simţit el la mână, sau că e strâns prea slab şi a scăpat.Cel mai corect e îl strângi până la un cuplu foartă de 50Nm. Până vezi pe cheia dinamometrică asta şi dacă se strică astfel e vina producătorului.M=F*b; Momentul=Forţa*braţulÎn principiu trebui un resort, un arc.

Editat de Mondan
Link spre comentariu

Teoretic problema e simpla, fiind o problema clasica de dimensionare a organelor de masini. Presupun ca i s-a cerut sa determine momentul cinetic (de torsiune) la care este supus un arbore dintr-un utilaj folosit in industria alimentara (un malaxor de exemplu).

Teoretic daca se cunoaste puterea si turatia motorului si diferitele rapoarte de transmitere se poate calcula momentul in orice punct al lantului. Dar practic, malaxorul lucreaza sub socuri mecanice determinate de compozitia eterogena a compozitiei ce trebuie amestecata, asa ca momentul mecanic nu mai are o valoare constanta ci variabila cu multe spike-uri.

Acestea nu pot fi determinate teoretic si trebuiesc determinate prin masuratori. Valoarile determinate astfel o va ajuta sa stabileasca in mod corect tensiunile din arbore, dimensionarea corecta a acestuia, iar daca-i va place cartea si analiza la stress a acestuia.

Practic este fff greu dar posibil, costurile senzorilor si a sistemelor de achizitie a datelor fiind prohibitive chiar si pt facultati, Eu chiar nu inteleg cum se pot da asa proiecte!!!!!

Link spre comentariu

Pentru o masurare "calibrata" conforma unor standarde ...da, echipamentele sint extraordinar de scumpe DAR, daca se doreste numai dezvoltarea "teoretica" a masuratorii iar practic eventual numai niste teste care sa arate ca-i posibila acea masuratoare, atunci este posibil cu niste costuri rezonabile.

Am descoperit nu de mult timp (2-3 ani) cum poti sa faci rost de inlocuitori de marci tensiometrice la preturi derizorii. Fuga in bazar (sau talcoic pt unul second mai bine pt ca-i mai ieftin) si cumpara un cintar de baie. N-ar trebui sa fie o problema pt ca bazarul din Suceava este mare.

In aceste cintare se gasesc niste echivalente pt marci tensiometrice rezistive, cu doua rezistente ce variaza in sensuri opuse la aplicarea fortei.

Se conecteaza cele doua rezistente (unul din capete deja este conect impreuna la cele doua rezistente) intr-o punte ce alimenteaza apoi intrarile la un operational cu offset compensat, preferabil unul cu chopare (eu am gasit de la Microchip cu chopare la TME la pret rezonabil) pt ca semnalul este foarte mic 1-10mV.

La iesirea operationalului vei avea semnal suficient pt a ataca o intrare de ADC la un microcontroler.

Mai departe tine de mecanica (ansamblul mecanic) si programare.

Spor.

Ps: acum citiva ani avea firma Cont inen tal din Iasi ceva colaborari cu unele universitati din Suceava. Acum nu mai are? Ei te-ar putea poate ajuta .....

Ps2: Inca o ideie: un senzor de torque pt un ax poti recupera de la un volan de la o masina cu directie asistata electric. Vezi pe la cele date la fier vechi.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări