Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor cu filtru boxe

Vizitator Cyp87

Postări Recomandate

Vizitator Cyp87

Vă salut, Rog un sfat pentru a modifica filtrul unei boxe, pe partea de înalte, deoarece nu se aude. Tweeter-ul a fost schimbat deoarece celălalt s-a ars, iar acesta nu se aude decât foarte putin. L-am pus pe direct cu condensatorul atașat de el din fabrica și se aude foarte bine, dar așa mi-e teama ca îl ard. Tweeter-ul este bm 115 need magnet. Mulțumesc anticipatAcestea sunt difuzoarele din boxa.post-257450-0-40228500-1463299097_thumb.jpgpost-257450-0-63392600-1463299450_thumb.jpg

post-257450-0-21930000-1463296832_thumb.jpg

post-257450-0-71426700-1463299350_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

5

• cristian2009

5

• Shambala

3

• vlad_2770

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 1 lună mai târziu...
Vizitator Cyp87

Hai ca nu le-am dat de cap nici acum la boxele cu tweeterele care se aud prea incet. Le-am pus pe direct cu conddnsatorul cu care au venit din fabrica. Ce am remarcat: se aud mai tare dar sunetul are o mica distorsiune.Daca aveti totusi o idee cu ce modificari as putea face prin filtru spuneti-mi va rog.

Link spre comentariu
Vizitator Cyp87

Mai am doua boxe de 50L, incinte închise, cu difuzor de 15 rft 50va 8 ohmi și tweeter Comp 34, dar am nevoie de 2 filtre cât mai ok pt aceste difuzoare și cât mai rezistente. Am incercat dyfp 20, dar nu m-a incantat prea mult. Am găsit câteva scheme pe net, făcute de Shambala dar nu mă pricep la bobine deloc. daca cunoașteți pe cineva anuntati-mă va rog frumos.

Link spre comentariu

Mosu. filtrele nu se fac asa cum vrei tu.

Trebuie caracteristici si masuratori, dovada ca inca nu ai reusit sa faci nimic.

Bobine daca vrei se gasesc si de cumparat daca nu te pricepi sa faci dar tot nu vei rezolva nimic.

Daca intradevar vrei sa faci ceva cu boxele alea pina la urma, atunci apeleaza la cineva locar care are experienta si eveltual aparatura de masura necesara, aici nu vei reusi sa faci mare lucru.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Va salut, am o pereche de boxe B&W DM580. Boxele se aud f bine, pe net gasesc review-uri numai la superlativ, insa as dori sa intervin asupra filtrelor de inalte si anume, frecventa de taiere sa o cobor o idee mai jos ( scuzati pleonasmul ). Daca as face aceasta modificare exista riscul sa ard tweeterele mai repede, adica sa nu mai reziste la puterea specificata de producator ?

Link spre comentariu

Va salut, am o pereche de boxe B&W DM580. Boxele se aud f bine, pe net gasesc review-uri numai la superlativ, insa as dori sa intervin asupra filtrelor de inalte si anume, frecventa de taiere sa o cobor o idee mai jos ( scuzati pleonasmul ).

Daca as face aceasta modificare exista riscul sa ard tweeterele mai repede, adica sa nu mai reziste la puterea specificata de producator ?

EXACT asta o sa se intimple.

Dar dece vrei sa mai cobori frecventa de taiere la filtrul de pe inalte?

Link spre comentariu

Daca vrei musai sa cobori Ft la tw, se poate face in relativa siguranta marind ordinul filtrului. Adica daca acum este ord.2 (12dB/oct) il poti face sa taie mai jos cu ord.3 (18dB/oct) sau chiar cu ord 4 - 24dB/oct.

Problema este ca va trebui modificat si filtrul midwooferelor.

Iar daca tie iti place mai mult cum suna cu un filtru de ord.1, (panta lenta) o taiere mai abrupta a tw va trebui tatonata cu multa rabdare.

Inca ceva - puterea specificata de producator este masurata in conditii extrem de bine controlate (laborator) si nu este nicidecum cea pe care [credem] ca o aplicam cu semnal muzical.

A mai incercat cineva - convins ca lucreaza stiintific - niste tw cu N wati (specificati de producator) la 18khz. Si se mira (pe un forum) ca s-au ars ...

Link spre comentariu

Dar dece vrei sa mai cobori frecventa de taiere la filtrul de pe inalte?

Vreau sa cobor frecventa de taiere, pt ca am le-am comparat cu alte boxe ( Coral X-III ) si am descoperit ca, la unele pasaje, anumite sunete sunt atenuate. De ex, sunetul discurilor de metal ( cinele ) parca e prea ... subtire. Am facut o proba cu tweetere care au calota din material textil si am obtinut ce vroiam. Insa acestea, nu urca un frecventa, cumva oscilatia produsa de cinel se opreste brusc, nu lent. Sper ca m-am facut inteles.

Ca exemplu de sunet, puteti viziona acest clip primele 50 sec, sau acesta.

Intre timp am descoperit un site util pt cei care vor sa-si testeze tweeterele, sunt acolo cateva exemple de suntet, asta pana achizitia aparaturii necesare.

Editat de cristian2009
Link spre comentariu

Ai testat pe EXACT același amplificator și EXACT aceeași sursa de semnal?

Contează și amplificatorul și sursa.

Pe exact aceleași boxe, schimbind un amplificator cu sr de 80-100V/usec cu un amplificator cu peste 250V/usec slewrate, s-a modificat sunetul în sensul dorit de tine. Din păcate cel de 250V/usec nu era al meu.

Cineleul va suna întotdeauna mai bine - mai natural pe un tweeter cu calota metalica.

Coralul parca are tweetere metalice și mediile tot metalice.

Degeaba cobori frecventa de taiere pt ca nu acolo este problema. Problema este mai mult legata de dampingul mecanic la înaltă frecventa care este foarte diferit la cele doua tipuri de tweetere.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Da, acelasi amplificator si sursa de semnal. Este adevarat Coralul are mediile si tweeterele metalice. Si vroiam sa obtin un sunet asemanator si pe boxele B&W. B&W tot tweeter metalic are.

Despre ce amplif era vorba cu sr peste 250V/usec ?

Link spre comentariu

Incerca sa scoti schema filtrului de la boxele B&W si apoi poti sa modifici filtrul (mai pui un C in paralel cu C-ul(urile ca mai mult ca sigur ai filtru de ordin 3 pe inalte) existent pe inalte si o bobina in serie cu bobina existenta. Vezi cam cat de jos ajungi si pui valorile aici ca sa putem discuta pe ceva practic.

Cand te apuci sa faci aceste modificari este bine sa fii mai indulgent cu butonul de volum ca sa nu arzi ceva in timpul testelor.

Link spre comentariu

Incerca sa scoti schema filtrului de la boxele B&W si apoi poti sa modifici filtrul

Schema filtrului se gaseste aici . Probabil C1 ar trebui marit, dar daca e vorba ca se arde tweeterul nu prea ma incanta ideea. Cred ca o varianta ar fi un tweeter cu material textil intre 2.5-10 khz, iar mai departe unul cu calota din metal pe post de supertweeter.

Link spre comentariu

Tweeterul nu se arde niciodata imediat. Depinde cat de tare [vrei sa] asculti.

O proba poti face fara grija - la putere mica si medie.

Incearca sa maresti C3 la 12-13uF.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări