Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Orga de lumini/ VU metru(e) - intrebare CI/opamp si altele

Vizitator Bass_slap

Postări Recomandate

Vizitator Bass_slap

Student in anul I fiind si studiind Dispozitive si circuite electronice , am de facut un proiect. De cand am inceput sa ma documentez pentru proiectu asta pur si simplu mi-am dat seama ca imi place electronica...doar ca nu stiu eu prea multe acum. Proiectul meu e urmatorul : Schema e gresita dupa cum mi-a spus cineva de pe America cu care am discutat si tipul respectiv mi-a facut cateva corectii pe schema. Voi atasa si acea schema. Eu nu prea stiu exact ce e un amplificator operational dar promit sa ma documentez si prima mea intrebare e urmatoarea : 1. Unde pot gasi o fisa cu caracteristici pentru BM3900? Cei de unde am cumparat integratul mi-au spus ca e echivalent cu LM3900 -ul care e specificat ca fiind folosit in schema. OK, am ajuns acasa, caut date despre acest BM3900 si am gasit ca e facut de IPRS Baneasa si ca e echivalent cu LM3900. 2. Ca si incepator, si poate ca asta va fi o intrebare f stupida, fiind echivalent...pinii pe care se fac intrarile/iesirele/pamantarea...sunt aceeasi ca in modelul care e echivalat ? Avand in vedere ca nivelul de cunostiinte in acest domeniu lasa mult de dorit, vrea sa rog pe oricine ce se uita peste acest mesaj si are cateva sugestii legate de realizarea acestui proiect, sa ma indrume.Va multumesc pentru atentie, Andrei

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

3

• MCDragoos

1

• Bala

1

• zal

1

Top autori în acest subiect

1. Unde pot gasi o fisa cu caracteristici pentru BM3900?

Aici: http://cache.national.com/ds/LM/LM2900.pdf Gogu sa traiasca!

2.intrarile/iesirele/pamantarea...sunt aceeasi ca in modelul care e echivalat ?

Pin la pin.Atentie doar la un lucru. Asta nu e amplificator operational "normal". Asta e un fel de mutant si ii zice amplificator Norton. Este mai putin popular ca cel traditional. Prin traditional inteleg 741, 324, 358 si altele cu intrari de tensiune. Asta, Norton, are intrari "in curent". Sau pe limba si mai pasareasca, alea normale sunt amplificatoare de tensiune; 3900 e amplificator transimpedanta.Cirip
Link spre comentariu

Avand in vedere ca nivelul de cunostiinte in acest domeniu lasa mult de dorit, vrea sa rog pe oricine ce se uita peste acest mesaj si are cateva sugestii legate de realizarea acestui proiect, sa ma indrume.

Salut Andrei si BINE AI VENIT !Stiu ca este OFFTOPIC dar daca ai stii cat ma bucur sa vad oameni pe la poli din Timisoara interesati de electronica.... :supz: Ca si sfat: tine-te de asa ceva fiindca vei invata MULT mai multe asa de unul singur decat de la faculta (mai ales de la cea din TM) ! Si... atentie la SCS-uri !!!Cat despre proiect, mai poti da si alte detalii ? De exemplu .... U2,U3,U4 ce integrate sunt? Vei face si cablaj ? Sau va fi pe placa de test ?
Link spre comentariu
Vizitator Bass_slap

U2,U3 si U4 sunt integrate AN6884 - le-am gasit fara nici o problema la Vitacom la un pret relativ mic 2.1 lei mi se pare. Da, voi face si cablajul pe placa pentru proiect si desi ni s-a zis ca, montajul fiind experimental nu trebuie sa functioneze in toata complexitatea, eu pentru satisfactia mea chiar as dori sa il duc pana la sfarsit . Cu alte cuvinte nu ma voi opri pana nu se aprinde si ultimul LED :d

Cirip imi spunea ca functioneaza in curent amplificatorul op. , asa ca am luat aparatul de masura si am cuplat un cablu jack_mic-jack_mic la iesirea pentru casti a unui radio si am observat ca acul "dansa" dupa muzica cand masuram curentul in curent continuu pe un domeniu de 0.5 mA iar cand masuram tensiunea in curent continuu pe un domeniu de 10V era cam lenes acul . Eu din toata treaba asta inteleg ca mie pentru jocu de lumini care vreau sa il fac chiar curent imi trebuie.

Dar inca nu sunt lamurit...cei de la Rubin mi-au zis ca BM3900 e echivalent cu LM3900 si pentru ca era 1 leu l-am si luat, dar exista cumva posibilitatea sa nu faca tot ce stie LM-u ? E posibil sa aibe alte praguri maxime de alimentare ? Faptul ca e echivalent o spune si : http://www.inginerie.protectia-mediului ... ale/ic.htm

Va multumesc si orice alta informatie sau sugestie e f f f bine venita !

Andrei

Link spre comentariu

asa ca am luat aparatul de masura [...] cand masuram curentul in curent continuu pe un domeniu de 0.5 mA iar cand masuram tensiunea in curent continuu pe un domeniu de 10V era cam lenes acul . Eu din toata treaba asta inteleg ca mie pentru jocu de lumini care vreau sa il fac chiar curent imi trebuie.

Este o neintelegere fundamentala. Nu te baza pe intuitie, ca iti joaca feste si te trezesti si ca arzi iesirea. Masuratoarea ta este irelevanta. Daca esti student, ia un curs de circuite integrate liniare si studiaza configuratiile de amplificatoare inversoare si neinversoare ptr amplificatoare operationale de tensiune si de curent (Norton) si ce e specific la fiecare: tehnici de polarizare, impedante de intrare si iesire, efectele reactiei negative asupra impedantelor si factorului de transfer. Dupa aia mai discutam. Cirip
Link spre comentariu

Sal. Acuma sa nu ma injure lumea dar in audio daca vrei sa masori tensiunea o masori intodeauna pe alternativ nu pe continuu ca iesirea pe un difuzor e tensiune sinusoidala. Iar la partea cu ampermetrul din cate stiu eu ala se pune in serie cu sursa nu in paralel ca voltmetrul.

Link spre comentariu
Vizitator Bass_slap

Ma rog, partea cu masuratorile era mai mult de curiozitate. Am trecut la "urmatoarea faza" a proiectului - procurarea restului de piese si acum cam imi bag capu cu cablajul pe placa...cum il fac. Voi reveni si cu alte intrebari probabil in scurt timp doar ca acum am 2 zile de 8 ore fiecare de faculta, imprastiate pe toata durata zilei. Asa ca...

Link spre comentariu
Vizitator Bass_slap

OK...am dat buzna pe la magazine, mi-am luat placa de test si am dat lista cu componente necesare si am cumparat dupa ce aveau pe acolo. M-am uitat apoi mai atent la condensatori si mai la ce am luat. Acum intrebarea este: sunt condensatori pe care scrie tensiunea de lucru si anume 60V sau 63V sau 50V. Eu le folosesc doar pe undeva pe la 12V , e vreo problema in asta ? Adica e cumva posibilitatea sa imi "condenseze" mai mult decat ar trebui sa o faca ? Andrei

Link spre comentariu

tensiunea scrisa pe condesator este tensiunea maxima la care rezista acesta.nu-i nici o problema daca e mai mare decat tensiunea de alimentare,capacitatea lor e aceeasi.

Link spre comentariu
1. Unde pot gasi o fisa cu caracteristici pentru BM3900?

Aici: http://cache.national.com/ds/LM/LM2900.pdf Gogu sa traiasca!

2.intrarile/iesirele/pamantarea...sunt aceeasi ca in modelul care e echivalat ?

Pin la pin.

Atentie doar la un lucru. Asta nu e amplificator operational "normal". Asta e un fel de mutant si ii zice amplificator Norton. Este mai putin popular ca cel traditional. Prin traditional inteleg 741, 324, 358 si altele cu intrari de tensiune. Asta, Norton, are intrari "in curent". Sau pe limba si mai pasareasca, alea normale sunt amplificatoare de tensiune; 3900 e amplificator transimpedanta.

Cirip

poate transconductanta...

am niste cataloage iprs baneasa, d-alea rosii, din '93, parca... si celebra "Agenda Radioelectronistului" a lui Dragulanescu... de-acolo am retinut textul, ca suna foarte "inginereste" :smt005

Link spre comentariu

poate transconductanta...

Marimea de iesire este o tensiune.

Marimea de intrare este un curent.

Functia de transfer= (marimea de iesire)/(marimea de intrare)=(o tensiune)/(un curent)=[Volti]/[Amperi]=[Ohmi] adica o impedanta. De aici denumirea de amplificator transimpedanta.

Transconductanta era daca avea intrare in tensiune si iesire in curent.

Cirip

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări