catax4u Postat Mai 14, 2016 Partajează Postat Mai 14, 2016 Va salut. Am o intrebare legat de masurarea intrerupatorului. De ce se masoara rezistenta de izolatie, avand ambele contacte de la cele 2 V-uri pe pozitia inchis, cu injectie de curent de cel putin 100 A? De ce nu merge masurata rezistenta de contact cu injectie de curent mai mic de 100 A? Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 14, 2016 Partajează Postat Mai 14, 2016 Eu nu inteleg ce vrei sa explici. Rezistenta de izolatie nu se masoara cu 100A, dar cea de contact foarte posibil. Daca rezistenta de contact e de miliohmi, e usor de inteles de ce 100A injectati. Legea lui Ohm. 100A x 100miliohmi = 10V. Simplu de masurat. Ca sa nu mai vorbim ca si contactele au probleme la curenti foarte mici. PS: Banuiesc ca vorbesti de un echipament pentru 110kV. Link spre comentariu
flomar60 Postat Mai 15, 2016 Partajează Postat Mai 15, 2016 IO 110KV ....ar trebui sa insemne intreruptor ortojector , monopolar, cu tensiunea de lucru de 110kv....parca asa mai tin eu minte! thunderer, cred ca aveti dreptate, a dorit sa se refere la rezistenta de contact.... Link spre comentariu
catax4u Postat Mai 15, 2016 Autor Partajează Postat Mai 15, 2016 Da. Asa este. La rezistenta de contact m-am referit. Am gresit eu. E vorba de un intreruptor de 110 kv. Am facut o masuratoare cu o trusa care injecteaza 20 A. Rezultatul masuratorii este gresit, undeva la 450 miliohmi(in conditiile unei masuratori anterioare facute cu trusa care injecteaza 100 A cu alt rezultat). Recomandarea acestei masuratori este sa se faca cu o trusa care injecteaza minim 100 A si apoi pe baza tensiunii masurate se calculeaza rezistenta de contact. Conform formulei de calcul ar trebuii teoretic ca trusa sa poata face calculul rezistentei pe baza tensiunii rezultate din acesti 20 A si sa afiseze un rezultat real. La un calcul de 20A*100miliohmi=2000mv=2V, este posibil ca trusa sa nu stie sa citeasca acesta valoare, fiind in afara domeniului ei de citire tensiune? Link spre comentariu
flomar60 Postat Mai 15, 2016 Partajează Postat Mai 15, 2016 Pai ,daca trusa poate afisa maxim 1999mV , este firesc ca -la depasirea domeniului de masura- sa afiseze eroare ...sau nimic...sau altceva fara logica.... Ar trebui respectati parametrii tehnici impusi masuratorii...daca scrie in caietul de revizii ca verificarea rezistentei de contact se face la un curent de 100A, atunci ar trebui sa respectati asta!....altfel colectati date eronate si este posibil sa retrageti din exploatare un intreruptor bun...si nu este deloc usor si nici ieftin sa inlocuiesti asa ceva...pe de alta parte, un intreruptor cu defecte ascunse poate exploda la o manevra oarecare...banuiesc ca lucreaza cu mediu de stingere hexafluorura de sulf.... Link spre comentariu
catax4u Postat Mai 15, 2016 Autor Partajează Postat Mai 15, 2016 Multumesc de raspuns. La ceva de genu asta ma gandesc si eu, adica tensiunea generata sa fie in afara domeniului de masura al trusei. O sa caut mai multe informatii tehnice pt trusa cu pricina. Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 15, 2016 Partajează Postat Mai 15, 2016 Poti pune un voltmetru in paralel pe contactul masurat. Injectezi cei 20A si masori tensiunea. Cata vreme ai circuitul inchis prin contact, o sa ai o tensiune la bornele contactului. Totusi, nu uita ca orice contact are un curent minim pe care il poate conduce la rezistenta de contact minima. In engleza ii spune "wetting current". Scuze ca nu pot explica in romana. Poate vreun coleg sa ajute. Banuiesc ca intrerupatorul tau e de 1-2000A. E posibil sa nu fie conceput sa comute 20A.@flomar, multumesc pentru introducerea in jargonul meseriei. Tot nu inteleg ce inseamna ortojector din punct de vedere al constructiei. Ceva info e pe internet, dar nu stiu daca e buna. Se poate o schita simplificata? Link spre comentariu
catax4u Postat Mai 15, 2016 Autor Partajează Postat Mai 15, 2016 IO-ul e parte constructiva a unei celule de 110 KVdintr-o statie electrica. Este vorba despre intreruptorul exterior in forma de Y format dintr-o coloana si cele 2 camere(V format de ele) care inchid si deschid simultan intr-un timp foarte scurt(de ordinul milisecundelor) in momentul in care curentul alternativ trece prin "0" si fiind vorba de curent mare in cele 2 camere se produce arcul electric care trebuie "stins" sau neutralizat cu ulei electroizolant. Evident ca e proiectat sa reziste la curent mare si de aceea recomandarea este ca rezistenta de contact sa fie masurata cu injectie de cel putin 100 A. Asta e o varianta la care m-am gandit. Insa daca masori cu injectie de curent de 20 A teoria ar trebui sa se aplice identic cu deosebirea ca tensiunea "citita" de trusa ar trebui sa fie mai mica decat in cazul injectiei cu 100 A. Diferenta ar fi ca rezistenta se calculeaza ca R=U/20A in cazul trusei de 20 A si R=U/100A in cazul trusei de 100 A. Link spre comentariu
flomar60 Postat Mai 25, 2016 Partajează Postat Mai 25, 2016 @flomar, multumesc pentru introducerea in jargonul meseriei. Tot nu inteleg ce inseamna ortojector din punct de vedere al constructiei. Ceva info e pe internet, dar nu stiu daca e buna. Se poate o schita simplificata? Imi cer scuze ca raspund asa tarziu!....Nu am observat interpelarea pt. ca...n-am mai urmarit topicul! Aveti , aici , un document care explica clar si la obiect,inclusiv cu planse desenate, in ce consta sistemul de stingere al arcului electric-de tip ortojector-la intreruptoarele de medie si inalta tensiune :http://www.energetica.tuiasi.ro/wp-content/uploads/2013/06/Curs-Echipmante-Electrice-2.pdf....de la pagina 10... Pentru cei ce nu vor sa deschida link-ul....foarte pe scurt ,stingerea arcului electric se face cu ajutorul unui jet de gaze sub presiune care sunt produse de insasi arcul electric ce ia nastere la deschiderea contactelor electrice prin arderea unei mici cantitati de ulei electroizolant prezent in camera de stingere....forma speciala a camerei de stingere si modelul constructiv de tip sandwich permit deionizarea rapida a arcului electric , in maxim 40ms..... Toate cele bune! Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 25, 2016 Partajează Postat Mai 25, 2016 Nici o problema. Sunt si schite pe acolo. Pagina 16 este ceea ce cautam. Este un "live tank", cum ar spune englezul. Multumesc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum