Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tester baghete cu LED

Postări Recomandate

Ma gandisem si eu la ceva cam asa pentru teste

Posted Image

Transformatorul e separator,se vede ca e 1:1

Ideea venise de la un aparat de identificat valoarea diodelor zenner.

Eventual cu suplimentele necesare,voltmetru,ampermetru.

Nu stiu cum s-ar comporta in cazul alimentarii inverse pe un led sau pe un sir de leduri.

La alimentarea inversa va fi depasit curentul maxim si dioda zenner/supresoare montata intern in LED se va defecta/strapunge iar LED-ul nu va mai functiona sau va functiona cu o luminozitate redusa si o degajare termica marita.

Alta versiune de Tester baghete cu LED: http://www.ebay.com/itm/LED-Tester-TV-LCD-Backlight-Tester-LED-Lamp-Beads-Light-Boards-Tester-/272225849501?hash=item3f61ecd09d:g:fdwAAOSw-tNXIL0x

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 56
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• orgasmo

11

• dan cod

9

• gabiz_ro

6

• Real Minitehnicus

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Din clipul de pe youtube parca respectivul alimenteaza si invers un sir de leduri.In mod normal nu ai nevoie de asta,se presupune ca ai identificat pinii de alimentare deci nu prea ai cum gresi sa alimentezi invers.

Link spre comentariu

Si limitarea de curent poate fi reglabila.In acest caz limitarea de curent nu e constanta?Dupa schema de mai sus,R2 ales in functie de necesitati sau adaugat un potentiometru peste pentru o plaja de reglaj.

Ești într-o gravă eroare: nu știi diferența dintre o sursă de tensiune constantă și una de curent constant. O sursă de tensiune cu limitare de curent nu e tot aia cu un generator de curent constant (și nici nu se comportă identic).

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Din clipul de pe youtube parca respectivul alimenteaza si invers un sir de leduri.In mod normal nu ai nevoie de asta,se presupune ca ai identificat pinii de alimentare deci nu prea ai cum gresi sa alimentezi invers.

Testerul foloseste comparatia dintre caderea de tensiune pe LED sau sir LED-uri si curentul consumat in alimentare directa sau inversa tinand cont de pragul de siguranta 8-40mA pentru alimentarea inversa a unui singur LED. Remarca de la post # 16 este la schema propusa de dumneavoastra cand se alimenteaza invers doar un LED.

Link spre comentariu

Eu nu am spus nimic de tensiune constanta.Ce se intampla la limitarea curentului?Ce se intampla la sursa de curent constant atunci cand sarcina scade?In cazul de aici de unde stim care e curentul necesar?Ai nevoie de datasheet pentru display,acolo mai dau unii ceva date,nu toti din pacate si tot din pacate nu gasesti datasheet la toate.Daca limitez curentul la 20mA ce se intampla cu tensiunea,in functie de cate leduri sunt?Dar daca dintr-o serie de 20 strapez vreo 5 leduri? in timpul functionarii bineinteles.

Link spre comentariu

Daca verifici LED-ul cu montaje empirice e posibil sa presupui ca e bun, lucru ce nu e intotdeauna si adevarat.

Testerul este fff.util, asigurand un curent crescator si o stabilire automata a tensiunii necesare.

Link spre comentariu

Daca limitez curentul la 20mA ce se intampla cu tensiunea,in functie de cate leduri sunt?

Daca folosești un generator de curent constant, nimic neprevăzut (sau distructiv)

Dar daca dintr-o serie de 20 strapez vreo 5 leduri? in timpul functionarii bineinteles.

Daca folosești un generator de curent constant, nimic neprevăzut (sau distructiv)

Problema nu e asta ci faptul că sunt unii pe aici care discută despre electronică fără să aibă nici cele mai elementare noțiuni de electronică

Link spre comentariu

Nu spun ca schema postata este OK,era doar un exemplu.Ce se intampla cu un sir de 10 leduri (20mA de exemplu) in situatiile urmatoare- sursa de curent constant 20mA- sursa de tensiune limitata la 20mA De ce o varianta ar fi mai buna ca alta?Daca eu limitez curentul,nu e o sursa de curent constant?Atat cat poate,altfel curentul e mai mic si nu intervine nici faptul ca tu vrei sa-l mentii constant sau eu ca vreau sa-l limitez.

Editat de gabiz_ro
Link spre comentariu

Repet:

Problema nu e asta ci faptul că sunt unii pe aici care discută despre electronică fără să aibă nici cele mai elementare noțiuni de electronică.

și completez:

și fără să înțeleagă prea bine despre ce vorbesc (evident, din același motiv!)

Electronica, fără însușirea bazei teoretice, nu e altceva decât lăcătușerie.

Una e să lipești niște piese pe un cablaj și alta e să te uiți la o schemă și să înțelegi cum funcționează.

Link spre comentariu

Ce se intampla cu un sir de 10 leduri (20mA de exemplu) in situatiile urmatoare- sursa de curent constant 20mA- sursa de tensiune limitata la 20mADe ce o varianta ar fi mai buna ca alta?Daca eu limitez curentul,nu e o sursa de curent constant?Atat cat poate,altfel curentul e mai mic si nu intervine nici faptul ca tu vrei sa-l mentii constant sau eu ca vreau sa-l limitez.

Raspunsul tine cont de modificarea curentului printr-un semiconductor cu modificarea temperaturii, in acest caz LED de 0,5-2W.

Curent constant inseamna ca tine cont de modificare si sirul de leduri va lumina.

Sursa de tensiune limitata care nu tine cont de modificare si sirul nu va mai lumina dupa ce depaseste 20mA.

Editat de orgasmo
Link spre comentariu

OKDar nu poti avea un anumit curent pe o sarcina decat peste o anumita tensiune,altfel elementul regulator e cam si cum nu ar exista,facand exceptie de caderea de tensiune pe el.In schema data,era doar un exemplu.R3 nu mai este semireglabil ci doar o rezistenta drena-grila asa e mai bine?

Link spre comentariu

R3 rezistor trebuie sa fie un rezistor si termistor PTC montat pe sirul de LED-uri si sirul va lumina dar va avea mici fluctuatii de intensitate luminoasa in timp.

Link spre comentariu

Cand am dat admitere la liceu vroiam tare mult sa intru la prima specializare dar am intrat la a doua deoarece mai imi trebuiau niste sutimi.Oricum ambele domenii au nevoie atat de teorie cat si de practica.

Link spre comentariu

Raspunsul tine cont de modificarea curentului printr-un semiconductor cu modificarea temperaturii, in acest caz LED de 0,5-2W.

Curent constant inseamna ca tine cont de modificare si sirul de leduri va lumina.

Sursa de tensiune limitata care nu tine cont de modificare si sirul nu va mai lumina dupa ce depaseste 20mA.

Tu aici ne povestești despre ce? Termostate, termometre, sau ce? Ce legătură este între o sursa de curent constant și ceea ce aberezi tu pe aici?

Eu i-am spus că acea schemă prezintă o sursa de tensiune constantă și nu una de curent constant, și cu asta am lămurit-o: nu este adecvată scopului propus de acest topic.

Se pare că sunteți mulți pe aici care aveți mare nevoie de această informație: dacă nu aveți alte surse de documentare, revista Tehnium (disponibilă și online) are articole de inițiere în electronică scrise de fiz. A. Mărculescu.

Studiindu-le veți afla, printre altele, și care este diferența dintre o sursa de tensiune constantă și una de curent constant și ce oferă ele la ieșire (comportamentul acestora)

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Problema nu e asta ci faptul că sunt unii pe aici care discută despre electronică fără să aibă nici cele mai elementare noțiuni de electronică.

și completez:

și fără să înțeleagă prea bine despre ce vorbesc (evident, din același motiv!)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări