Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

testare acumulatori NI-MH


dan_b11

Postări Recomandate

Salut,

Am un aparat foto care foloseste 4 acumulatori. Problema e ca desi ii incarc cu acelasi incarcator de cel putin 4 ani, in ultimul timp nu imi tin nici sa fac o poza, de multe ori.

De verificat le-am verificat tensiunea la fiecare si au peste 1,2 V(undeva e la 1,3xx volti). Stiu ca verificarea asta nu este relevanta asa ca am pus ceva consumatori(bec incandescent, rezistente de valori mici si putere mare) pe fiecare separat si am obtinut la un curent de aproximativ 250 mA o cadere de tensiune de 0,1 V ceea ce nu mi se pare mult(deci as zice ca acumulatorii sunt ok).

Ce credeti cum as putea altfel verifica?

Sunt niste acumulatori de 2000 mAh care intr-adevar sunt de cel putin 4 ani. Aparatul foto este un Nikon L120.

Stie cineva cam ce curent trage un aparat foto de acest gen?

Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • dan cod

    4

  • dan_b11

    3

  • doru3160

    3

  • mac01

    3

Top autori în acest subiect

Aparatul ar trebui alimentat din baterii . 4 x 1,5 V = 6 V . Acumulatorii sant cotati in sarcina la 1,2 V  ( ma rog , pe - acolo ... asta e chimia cuplului Ni - MH , banuiesc ca din acestia folositi ) . Rezulta 4,8 V . Aparatul vegheaza ca tensiunea pe alimentare sa nu scada prea mult , din diferente motive . Unul ar fi calitatea foto , altele functionarea incorecta a blocurilor si servomecanismelor din compunere . Deci , cu niste acumulatori uzati ( 4 ani de folosire ) , probabil scade sub acel prag . Aparatul considera ca are alimentarea " descarcata " ... si ia decizia sa nu functioneze . In alta ordine de idei , 4 ani e o performanta remarcabila . Ni - MH au si ei un termen de valabilitate , chiar nefolositi , in raft ... e un produs care foloseste tehnologie chimica , deci perisabila in timp . Numai ca nimeni nu ( prea ) pomeneste de acest lucru , dar se poate constata practic . La unele exemplare , mai ieftioare , fenomenul ( scaderea capacitatii , deci si a tensiunii in sarcina , e mai accentuat ) . In fine , cu 20 RON puteti achizitiona 4 accu tehnologia moderna , stay - charged ... si rezolvati problema . Nu mi se pare un efort financiar ( prea ) mare . Ma rog , decizia este la dvs . !

 

http://www.f64.ro/nikon-coolpix-l120-negru-card-sd-4gb-a-data-class-4-geanta-nikon-cs-p08-nikon-incarcator-energizer.html

 

http://www.yo9fyp.eu/manuale/L120.pdf

 

Alimentare R6 / AA ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Efortul financiar  nu este mare, evident, vroiam doar sa stiu ce parere mai aveti in privinta modului de testare a acumulatorilor. Nestiind curentul absorbit de aparat am testat si eu cu un curent pe care l-am putut obtine cu ce am avut pe acasa si tensiunea nu a scazut sub 1,2 V. Dar probabil aparatul consuma mai mult de 250 mA.

Cel mai probabil o sa iau alti acumulatori.

Multumesc

Link spre comentariu

Consumul cred ca este superior cifrei mentionate . Aparatul este destul de performant ... ma rog , din gama de mijloc ( consumer ) . Daca tot optati pentru o noua achizitie ( acumulatori ) , nu prea mai e relevanta metodologia testarii . Si nici rezultatele . Oricum , inteleg ca au " tinut " 4 ani . Poate vor fi folositi la alti consumatori nepretentiosi ... in fine !

Link spre comentariu

4 ani in regim de lucru, e mai mult decat suficient pt modelul asta de acumulator.Si eu ma bucuram inainte de camere care folosesc modelul asta de acumulator,ca se gasesc relativ usor,nu sunt prea scumpi,mai poti folosi baterii in regim de avarie,doar ca nu tin la fel de multe poze ca acumulatorii,dar cu timpul m-am convins ca sunt mult mai practice camerele cu acumulator dedicat Li-Ion.Am din 2008 acumulatori sony NP-BG1,care si acum merg fara probleme.In schimb am casat un rand de 4 acumulatori sanyo de 2400mA si 2  eneloop folositi la o camera pt chestiuni uzuale,pe forum si nu numai.Odata ce dau rateuri si nu mai debiteaza curent,degeaba au tensiune,trebuie schimbati si asta e.Incarcarea am facut-o cu incarcator dedicat cu decuplare la sfarsit de ciclu,dar asta nu a ajutat prea mult,tot au picat mai repede decat cei cu Li-Ion.

Link spre comentariu

 

Am un aparat foto care foloseste 4 acumulatori. Problema e ca desi ii incarc cu acelasi incarcator de cel putin 4 ani, in ultimul timp nu imi tin nici sa fac o poza, de multe ori.

De verificat le-am verificat tensiunea la fiecare si au peste 1,2 V(undeva e la 1,3xx volti). Stiu ca verificarea asta nu este relevanta asa ca am pus ceva consumatori(bec incandescent, rezistente de valori mici si putere mare) pe fiecare separat si am obtinut la un curent de aproximativ 250 mA o cadere de tensiune de 0,1 V ceea ce nu mi se pare mult(deci as zice ca acumulatorii sunt ok).

Ce credeti cum as putea altfel verifica?

 

Alimentat aparatul foto dintr-o sursa externa, preferabil una de laborator si masurat/vizualizat consumul, eu am testat acuma si am obtinut 560 mA la pornire, 620-740mA la actionare obiectiv focalizare. Puteti pune un consumator de 4,7 ohm/5W la cei 4 acumulatori inseriati si va lamuriti.

Link spre comentariu

Am avut si eu un aparat foto ,Fuji,nu mai stiu ce model,mergea cu doi accu de 1.2v sau cu doua baterii de 1.5V.Pe el era inscriptionat doar 3V.Cu baterii mergea sa fac poze si sa redau pozele facute ,insa le descarca foarte repede.Cu acumulatori faceam poze multe insa pe redare imi aparea baterie descarcata si se oprea,chiar daca bateriile erau noi,inca de la prima poza.

L-am iertat si i-am aratat containerul de gunoi.Il luasem de nou.

Link spre comentariu

Am folosit ani de zile o camera foto samsung pe care o am si acum perfect functionala cu acumulatori de 1,2V.Nu a facut nazuri niciodata.

Link spre comentariu

Pai camera ce nazuri sa faca...are acumulatori buni,merge,are acumulatori slabi,nu merge.Problema e durata de viata a acestor acumulatori cu Ni-Mh...

Link spre comentariu

Si eu am o camera foto Fuji care la acumulatori face nazuri pe cand la baterii alcaline merge. Functioneaza cu doua baterii si se pare ca nu-i place 2,4v... vrea 3 volti. Cand bag acumulatorii ii vede descarcati...indiferent daca sunt noi sau vechi..incarcati sau descarcati. Pur si simplu nu-i place cei 0,6 volti lipsa.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Rezistenta interna a acumulatorilor se poate afla folosind doua aparate de masura si o rezistenta de valoare cunoscuta. Un aparat de masura pe voltmetru se leaga pe acumulatori iar celalat aparat de masura ca ampermetru se leaga in serie cu rezistenta de sarcina. Se fac doua masuratori cu prima masurare a tensiunii in gol pe acumulatori iar a doua masurare a tensiunii cu rezistenta de sarcina cuplata. Considerand rezistenta interna inseriata cu sursa de energie in acumulator atunci diferenta de tensiune intre cele doua masuratori impartita la curent da rezistenta interna a acumulatorilor. In locul rezistentei de sarcina se poate face o sarcina artificiala care absoarbe un curent constant si astfel calculele se usureaza, avand curentul constant si putand grada scala voltmetrului direct in unitati de rezistenta. Cat despre curentul de testare eu as alege o valoare undeva intre 1,5-2A cam cat consuma un aparat foto in timpul expunerii/procesarii imaginii, cu sau fara blitz/led.

Cat despre functionarea aparatelor foto cu baterii sau acumulatori, exista la unele o setare pentru aceasta situatie sau setarea se face automat la prima insertie a acumulatorilor. Daca nu exista, aparatul a fost proiectat pentru baterii. Se pare ca Nikon L120 permite Ni-MH si probabil se seteaza automat asa ca singura concluzie ar fi ca acumulatorii sunt "uscati" (uzati, imbatraniti).

Incarcatorul respectiv este special pentru Ni-MH sau este un incarcator generic Ni-MH si NiCd? pentru ca tehnologia Ni-MH este mai sensibila la suprasarcina si la curentul "in gol" dupa terminarea incarcarii asemanator ca la Li-Ion. Din ce cunosc se admite un curent "trikle" de maximum 0,005C (Eng): http://batteryuniversity.com/learn/article/charging_nickel_metal_hydride .

Link spre comentariu

 

Incarcatorul respectiv este special pentru Ni-MH sau este un incarcator generic Ni-MH si NiCd? pentru ca tehnologia Ni-MH este mai sensibila la suprasarcina si la curentul "in gol" dupa terminarea incarcarii asemanator ca la Li-Ion. 

Este modelul vandut de producator odata cu acumulatorii,cel putin in cazul meu.Au mers bine cca 3 ani,dupa care au inceput incet incet sa scada nr de fotografii realizate la o incarcare,dupa care n-au mai vrut deloc.Nu mi-am mai pierdut vremea cu ei sa le masor rezistenta interna si alte alea...i-am aruncat si am luat altii din comert,intre timp au aparut promotii in unele supermarketuri.

Link spre comentariu

In urma cu vreo 8 ani, avand o camera Canon A460, am masurat la pornire 8A consum, pentru 1-2 secunde.Pana nu i-am luat acumulatori Sanyo Eneloop n-am putut-o folosi, dupa aceea a mers exceptional.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări