Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mod de functionare tranzistoare

MaesTTro

Postări Recomandate

• Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MaesTTro

3

• UDAR

2

• ratza

1

• ilzul

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sunt cam multe tranzistoare în schema aia . Care anume te interesează ? Plus că limba în care e scrisă schema nu ne ajută , pe majoritatea de pe aici ... 

Na, că nu mai pot s-o deschid . Tinypic nu se înțelege cu browser-ul meu .... O să mai încerc mai târziu , o dată am reușit s-o văd. 

Link spre comentariu

Da , mulțumesc. O primă problemă rezolvată . Aștept acum întrebări concrete de la OP ca să nu pierd timpul povestind despre lucruri care nu-l interesează . 

Link spre comentariu

Din ce văd în schemă, pare a fi super-multi-testerul îmbunătăţit (U3), împreună cu un LC metru (U1 şi U2) şi un frecvenţmetru (U4).

Q4/5, Q9/19, Q1/2/6/7 comandă alimentările.

Q3 indică test în curs.

Q8 e formator de semnal.

N-am priceput de ce sînt 3 stabilizatoare identice, unul era suficient pentru toate.

Link spre comentariu

Din ce văd în schemă, pare a fi super-multi-testerul îmbunătăţit (U3), împreună cu un LC metru (U1 şi U2) şi un frecvenţmetru (U4).

Q4/5, Q9/19, Q1/2/6/7 comandă alimentările.

Q3 indică test în curs.

Q8 e formator de semnal.

N-am priceput de ce sînt 3 stabilizatoare identice, unul era suficient pentru toate.

Cunosc funcţia acestui dispozitiv, mulţumesc pentru detaliile despre tranzistoare! 

UDAR, aţi putea să-mi explicaţi despre cum funcţionează tranzistoarele Q1-Q7 , modul în care sînt grupate şi conectate acestea. Am cunoştinţe despre tranzistoare, dar mă ocup mai mult de microcontrolere. Mulţumesc...

Editat de validae
Link spre comentariu

Mai bine nu răspundeai, greşeala mea , n-am menţionat că n-am nevoie de "ajutorul" celora ca tine :) . "No offense" 

Cunosc funcţia acestui dispozitiv, mulţumesc pentru detaliile despre tranzistoare! 

UDAR, aţi putea să-mi explicaţi despre cum funcţionează tranzistoarele Q1-Q7 , modul în care sînt grupate şi conectate acestea. Am cunoştinţe despre tranzistoare, dar mă ocup mai mult de microcontrolere. Mulţumesc...

Hai mai "MaesTTro", nu destul ca suntem putini cei din R.Moldova care activeaza pe acest forum, dar ne mai si faci de cacao... In primul rind nasul jos, ca la sigur cei care raspund aici, nu-s de virsta ta, dar nici de-a mea si putin respect la ceea ce au ei in spate. Bine ar fi sa nu-ti mai raspunda nimeni pentru aerele care le faci. Dupa felul cum intrebi, este clar cum si intelegi.

Link spre comentariu

Este sectiunea incepatorilor deci si indulgenta ar putea fi adaptata in consecinta. Totusi solicitarea putea fi formulata mai precis si astfel s-ar fi evitat comentarii nedorite, nu aprob reactia lui Maestro la raspunsul lui winstyle, dar nici abordarea acestuia din urma...

In fine revenind la subiect, voi incepe spunand ca nu cunosc absolut nimic despre multitester din simplul motiv ca nu m-a interesat, ceea ce voi spune este strict din analiza conectarii tranzistorilor Q1-Q7, fara cunoasterea codului sursa ( nu ca m-ar interesa sa-l aflu ).

-Q1 este emitor comun PNP, si cupleaza alimentarea stabilizatorului de 5V de langa el.

-Q2 este emitor comun NPN si comuta la masa portul PD7 al U3 ( nu stiu cu ce scop si nici nu ma intereseaza ).

-Q3 este emitor comun NPN si comanda deschiderea Q1 prin intermediul LED1 si R4, el insusi ( Q3 ) fiind comandat de portul PD6 al aceluiasi U3.

-Q4 emitor comun PNP, comuta iesirea stabilizatorului de langa el, la consumatorii din schema.

-Q5 emitor comun NPN, comanda deschiderea Q4 prin R19 ( parca R19 scrie acolo ), el insusi ( Q5 ) fiind comanda prin R20 de portul PB3 al U2.

-Q6 emitor comun PNP, comanda blocarea Q1.

-Q7 emitor comun NPN, comanda deschiderea Q6 prin R35, el insusi ( Q7 ) fiind comandat de acelasi PB3 al U2 prin D16 si R36.

Daca spui ca stii ce si cum despre multitester atunci ar trebui sa stii si ce functie se indeplineste la fiecare tranzistor din lista.

Poate te ajuta...

Link spre comentariu

Dacă ești și necunoscător , și sarcastic , s-ar putea să nu te mai ajute nimeni . Adresează intrebări concrete , dacă dorești să fii ajutat ,altfel vei primi răspunsuri  in același ton ca și intrebările ,  iar dacă știi cum functionează tranzistoarele  , este ușor de dedus  din schemă ce rol au Q1-Q7 . Nu era nevoie să intrebi pe nimeni .

Forumul este în special creat pentru a discuta teme concrete. Odata ce este inaintata intrebarea, este nevoie de raspuns strict la tema, nu ajuti cu nimic cind comentezi....

Este sectiunea incepatorilor deci si indulgenta ar putea fi adaptata in consecinta. Totusi solicitarea putea fi formulata mai precis si astfel s-ar fi evitat comentarii nedorite, nu aprob reactia lui Maestro la raspunsul lui winstyle, dar nici abordarea acestuia din urma...

In fine revenind la subiect, voi incepe spunand ca nu cunosc absolut nimic despre multitester din simplul motiv ca nu m-a interesat, ceea ce voi spune este strict din analiza conectarii tranzistorilor Q1-Q7, fara cunoasterea codului sursa ( nu ca m-ar interesa sa-l aflu ).

-Q1 este emitor comun PNP, si cupleaza alimentarea stabilizatorului de 5V de langa el.

-Q2 este emitor comun NPN si comuta la masa portul PD7 al U3 ( nu stiu cu ce scop si nici nu ma intereseaza ).

-Q3 este emitor comun NPN si comanda deschiderea Q1 prin intermediul LED1 si R4, el insusi ( Q3 ) fiind comandat de portul PD6 al aceluiasi U3.

-Q4 emitor comun PNP, comuta iesirea stabilizatorului de langa el, la consumatorii din schema.

-Q5 emitor comun NPN, comanda deschiderea Q4 prin R19 ( parca R19 scrie acolo ), el insusi ( Q5 ) fiind comanda prin R20 de portul PB3 al U2.

-Q6 emitor comun PNP, comanda blocarea Q1.

-Q7 emitor comun NPN, comanda deschiderea Q6 prin R35, el insusi ( Q7 ) fiind comandat de acelasi PB3 al U2 prin D16 si R36.

Daca spui ca stii ce si cum despre multitester atunci ar trebui sa stii si ce functie se indeplineste la fiecare tranzistor din lista.

Poate te ajuta...

Multumesc mult!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări