Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplficator ENZER HT1358 defect

Postări Recomandate

Va salut,
Am primit de la cineva un amplificator ENZER HT 1358, la care nu functioneaza afijajul (este complet stins).
Am luat de pe acest forum o schema, dar afisajul nu este in ea. De altfel nici etajul de putere nu se potriveste.
Dar sa revin, placa pe care se afla afisajul este alimentata cu doua tensiuni 6Vca si 23Vca. Prima alimenteaza printr-o rez. 
de un ohm, filamentul iar a doua dupa o redresare monoalternanta, alimenteaza mai multi pini cu cca 30Vcc.
Am gasit pinii filamentului, am masurat cam 4,5 ohmi(la rece), deci filamentul este bun. Mai departe nu prea mai stiu ce sa-i fac.
Daca ma puteti ajuta va raman recunoscator. 
Multumesc.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mihion

7

• surubarila

4

• BUGHIU

1

• winstyle

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Imi cer scuze, nu m-am uitat cu atentie pe schema. Este figurat si afisajul, un dreptunghi cu cateva legaturi la niste amplificatoare operationale tip LM324.

Mai sap , dar astept si ajutor. Multumesc.

Link spre comentariu

Sanatate permanenta!Pe schema VFD-ul pare a indica nivelul(ceva gen VU-metru).In pozele amplif-ului gasite pe net afisajul e mult mai "complex"-frecventa radio,functii etc.Cum e in realitate,cu 324 sau are controller dedicat pt VFD?

Link spre comentariu

Posibil și controller (dacă are ) decedat . Am intâlnit acest defect la un amplificator similar ,Sony . Pe display nu se afișa nimic , comenzile digitale nu functionau . Norocul lui că a avut statia si corector analogic , si am trecut semnalul de intrare direct prin el . Și am făcut statia să functioneze ... cu ecranul stins =))  ( nu am găsit alt controller de schimb ) Sper să nu ai ghinionul ăsta ...

Link spre comentariu
Va salut si va respect,
De cand am cerut ajutorul, legat de acel afisaj, am mai cautat pe youtube, am gasit o metoda si am aplicat-o.
Rezultatul insa este negativ. M-am mai documentat cum functioneaza de fapt acest dispozitiv si nu mi se pare prea complicat.
Am facut niste poze in ideea ca pot fi de folos cuiva(de altfel cred ca am si gasit pe forum pe cineva care dorea sa afle ce integrat este sub afisaj).
Nu are controller, dupa cum se poate vedea. Mai este o placa pe care sunt potentiometre de volum(mic1, mic2, c.vol, s.vol etc.) si ton.
VU-metrul este comandat cu tranzistori(se vad in dr.).Nu vreau sa va plictisesc cu prea multe detalii.
Eu am incercat sa-l verific folosind schema din poza 5, dar nu s-a aprins nimic.
Am gasit filamentul dupa firele (albe) care vin din traf(incercuite cu rosu in poza 4., iar pt. restul de pini am presupus ca cei alimentati permanent cu 30Vcc
(incercuiti cu albastru) sunt anozi si in fine restul sunt grile.
Pana sa scriu aceste randuri am vazut pe YOUTUBE, cum proba un tip si anume a lipit intre ei toti pinii afara de filament, a alimentat filamentul cu o tensiune
si restul cu alta tensiune folosind doar trei fire ca aici
Acum am inceput sa cred ca i s-a dus vidul.Nu mai stiu ce sa-i fac.

post-224046-0-95692500-1463166166_thumb.jpg

post-224046-0-52305800-1463166180_thumb.jpg

post-224046-0-22761700-1463166321_thumb.jpg

post-224046-0-48135700-1463166422_thumb.jpg

post-224046-0-13370600-1463166484_thumb.jpg

Link spre comentariu

Daca moțul incercuit cu rosu este rupt,doar atunci se pierde vidul.Altfel nu prea are cum,doar spargand afisajul.

Editat de Andrei Tabacaru
Link spre comentariu

http://www.rfcandy.biz/communication/vfd.html  Identifica mai intai grilele-eu cred ca pinii din josul pozei 2.Leaga unul la + iar cu alt fir tot din + atinge segmentele,pinii opusi,cei mai multi.Poti sa renunti la rezistenta eu am probat cu 14 V si a fost OK.Vezi link-ul de la inceput.

Domnule am facut asa cum ai scris, dar nu s-a aprins nimic. M-am uitat la el si pe fata si pe dos si cu o lupa si n-am reusit sa ma prind care sunt grile si care sunt anozi.

Asa cum am scris mai sus, am presupus ca anozii sunt pinii alimentati permanent cu 30Vcc iar grilele sunt la pinii alimentati prin intermediul altor componente.

Se poate sa nu aiba grile ? Privit din spate se vad toti pinii legati in acelasi fel.

Link spre comentariu

Domnule am facut asa cum ai scris, dar nu s-a aprins nimic. M-am uitat la el si pe fata si pe dos si cu o lupa si n-am reusit sa ma prind care sunt grile si care sunt anozi.

Asa cum am scris mai sus, am presupus ca anozii sunt pinii alimentati permanent cu 30Vcc iar grilele sunt la pinii alimentati prin intermediul altor componente.

Se poate sa nu aiba grile ? Privit din spate se vad toti pinii legati in acelasi fel.

Ai legat minusul surse de tensiune continua la unul din capetele filamentului, asa-i ?Privit dintr-un anumit unghi se vad niste "chenare" care inconjoara segmentele si anumite caractere,acelea sunt grilele.

Link spre comentariu

Am folosit o sursa dubla de tensiune continua reglabila. De fapt sunt doua surse independente, in aceeasi carcasa si am legat minusurile intre ele.

Are importanta ca alimentez filamentul tot cu tensiune continua? Aparatul nu a fost trantit, ba mai mult eu sunt primul care i-a demontat capacul.

Proprietarul il are din 2009 si a zis ca afisajul s-a stins mai de mult dar l-a folosit fara afisaj, numai amplificatorul, cu semnal audio din PC.

Te rog sa ma scuzi dar tot n-am inteles care sunt grile si care anozi.

Daca-l privesc din fata are, cam pe la mijloc sunt doua litere: E si R. De la fiecare pleaca o legatura la cate un pin, ce sunt pinii aia grile sau anozi ?

Mai departe sunt doua caractere din sapte segmente si de la fiecare segment este legatura la un pin adica 14 pini, contrar unor afisaje la care am vazut ca sunt doar 7 pini

pentru segmente, iar grile cate una pt fiecare caracter( la 12 caractere de ex. sunt 19 pini si bineinteles aprinderea se face cu semnal multiplexat).

Link spre comentariu

Se poate si in CC cu conditia sa nu dai mai mult de 3V pe filamente.Alta chestie pe care am intalnit-o : unele nu se aprind la mai putin de 12V-urca tensiunea spre 18/20V.In poza atasata ce am incercuit e o grila,in "interiorul" ei pot fi si 18-20 de segmente/caractere.

post-203762-0-35689000-1463318154_thumb.jpg

Link spre comentariu

Domnule am ajuns la concluzia ca afisajul asta nu are grile. Ce ai incercuit spui ca e o grila si atunci legatura ei la un pin unde este? Uite am gasit niste poze

cu un astfel de amplificator aprins.Faptul ca nu are controler imi intareste concluzia de la inceput. Folosind comenzi simple se poate si asa numai cu filament, catod si anod.

Cu cele 6 caractere de la st. la dr. poate sa afiseze ce intrare a fost aleasa din butoanele de pe panoul frontal. Cele doua caractere formate din 7 sgmente nu afiseaza decat 66ms sau 99ms ceea ce reprezinta timpii de intarziere ai functiei ecou electronic,VU-metrul este cu tranzistoare iar restul de inscriptii stau permanent aprinse( asa se explica de ce are multi pipni legati la 30Vcc permanent).Eu cred ca nu mai vrea sa afiseze pentru ca-i chinezesc.

Am sa incerc cu tensiune mai mare. Am gasit pe YOUTUBE un englez care a marit tensiunea anodica cu 20% pt 10-15 sec ca sa obtina o stralucire mai mare si se lauda ca areusit.

post-224046-0-43317600-1463337404_thumb.jpg

post-224046-0-52434900-1463337415_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări