Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Se pot masura frecventele de rezonanță pentru cristale?

Vizitator saschart

Postări Recomandate

Vizitator saschart

Salut,

Exista vreo posibilitate sa masor frecventele de emisie pentru cristalele mari existente in comert ? Nu ma refer la cele din radiotehnica special calibrate.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

2

• UDAR

1

• Mircea

1

• Nostalgic

1

Top autori în acest subiect

Un cristal de quarț nu neapărat se folosește la emisia de unde radio, ci se utilizează acolo unde este necesar să genereze un semnal de o frecvență precisă și stabilă. Bineînțeles ca se poate măsura frecvența pe care oscilează un cristal de quarț. 

Link spre comentariu
Vizitator saschart

Mersi, dar cred ca nu m-am facut inteles.Vreau sa masor frecventele cristalelor care nu sunt destinate pentru electronica. si nu neaparat pt cristalele de cuart mai sunt si de ametist de exemplu. Sunt cristale mari, de cativa cm fara borne. Cineva mi- a spus ca trebuiesc bagate intr- o bobina mai mare semnalul bagat in amplificatoroscilator si frecventmetru.

Link spre comentariu

Am bănuit că întrebi cu totul altceva , de aceea nu am răspuns  până acum . 

Nu, frecvența - cel puțin din p.d.v. electric , nu se poate măsura pentru un simplu cristal ci pentru un dispozitiv format din acel cristal , tăiat într-un anumit mod , și care are atașați doi electrozi . Simpla introducere a lui într-o bobină nu are practic niciun efect .

Nu orice cristal poate fi folosit ca oscilator , trebuie să prezinte efect piezoelectric ( invers și direct ) , adică să producă deplasare mecanică sub influența câmpului electric și reciproc . Nu știu dacă ametistul ( tot un fel de cuarț ) are aceste proprietăți . 

Link spre comentariu

Un cristal oarecare are mai multe axe, iar frecvența de rezonanță care interesează în electronică se obține tăind cristalul doar pe o anumită axă. Se poate spune că un cristal oarecare are mai multe frecvențe de rezonanță, iar una singură prezintă o amplitudine mare, să zicem că ar fi ,,frecvența de rezonanță naturală,, a lui. Nu cred că poate fi aflată simplu, doar prin introducerea lui într-o bobină.Dar nu văd la ce v-ar fi necesară cunoașterea acestei frecvențe, câtă vreme nu e folosită la stabilizare sau generare de vibrații mecanice...

Am postat aproximativ în același timp cu colegul UDAR....

Link spre comentariu

Cineva mi- a spus ca trebuiesc bagate intr- o bobina mai mare semnalul bagat in amplificatoroscilator si frecventmetru.

Sugerez - nici eu nu am folosit - daca vrei metoda asta, montajul ar trebui sa fie cam asa:

Generator de freventa. Bagi acest semnal in bobina in interiorul careia este cristalul.  Variezi de la cea mai mica frecventa la cea mai mare frecventa.

Masori fie si cu un osciloscop tensiunea pe bobina, curentul prin ea si diferenta de faza dintre ele.

Trasezi un tabel.

Can se atinge frecventa de rezonanta a cristalului ar rebui sa dea un raspuns puternic de absorbtie a energiei din generator si diferenta de faza dintre tensiune si curent ar trebui sa isi schimbe "sensul de crestere".

Te poti inspira din tehnicile RMN, REP, RES. Numai ca RMN absorbtia nu e din campul magnetic al bobinei in campul careia se introduce corpul de anlizat.

Sunt doar sugestii nu garantez.

PS: Ai grija cu semnalele de frecventa foarte mica in bobina. Poti strica generatorul daca  nu are protectie.

Link spre comentariu

Cristalul situat într-o bobină nu prea are ce să absoarbă, nu are proprietăţi magnetice. Frecvenţa lui naturală de rezonanţă utilizată e una pur mecanică şi se poate testa doar aplicând curent de înaltă frecvenţă pe feţele opuse ale unui paralelipiped tăiat dintr-o anumită secţiune a cristalului, pe care se manifestă efectul piezoelectric.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări