Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dispozitiv levitatie

Vizitator electroputere

Postări Recomandate

• Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mondan

10

• one

4

• knauf74

4

• morocanosul

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Exista intr-o carte din anii `50, parca "Experiente de fizica" se chema descrierea unui electromagnet cu 6 brate, practic trei bare de fier moale, incrucisate la mijloc, pe cele 6 brate erau 6 bobine conectate intre ele, alimentate direct la 230V/50Hz, permiteau ca o mica cutie de tabla sa leviteze la cca. 10 cm. deasupra acestui electromagnet.

Poate isi mai aminteste cineva cum erau conectate intre ele cele 6 bobine.

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Era o chestie mult mai simpla, un electromagnet, 2 led-uri infrarosu emisie, 2 led-uri receptie si elementul de comanda (triac, tiristor). Obiectul obtura fluxul de lumina infrarosie dintre cele 2 nivele in asa fel incat el, obiectul, levita.

Aici e putin invers in sensul ca electromagnetul este pozitionat in partea de sus, obiectul este dedesubt iar in laterale sunt diodele.

Editat de gica70
Link spre comentariu
Vizitator electroputere

Revin cu cateva amanunte: este necesar ca dispozitivul sa-mi permita asezarea (si nu "agatarea") unui obiect cu o greutate mai mare de 1 kg, iar distanta dintre magneti sa fie de minim 10cm..

Link spre comentariu

pe lângă asta, "obiectul" va trebui să fie magnetic, nu dielectric, altfel nu o să reacţioneze. :)

sunt zeci de filmuleţe pe youtube cu "levitating stuff", TOATE folosesc treaba cu electromagneţii sau magneţii, şi cu excepţia celor "şmecherite", aka cu ceva şuruburi şi piuliţe ascunse strategic înăuntru, toate fac să leviteze doar obiecte sensibile la câmpuri magnetice.

Link spre comentariu

Eu zic ca pentru o levitatie este suficient 2 magneti pusi unul peste altul.

Daca sunt rotuzi si au acceasi raza, evident ca nu vor sta asa, cel de sus va cadea.

Dar geometric, daca de jos are raza mai mare, nu cu mult mai mare, il poate tine pe cel de sus in echilibru. Si ai levitatie magnetice.

Daca vrei sa si se rotesca cel de sus apelezi la ectromagneti.

Link spre comentariu

pe lângă asta, "obiectul" va trebui să fie magnetic, nu dielectric, altfel nu o să reacţioneze. :)

Magnetismul si conductivitatea electrica nu se exclud si nici nu se implica. Sunt ca si apa de gura si culoarea galbena.

sunt zeci de filmuleţe pe youtube cu "levitating stuff", TOATE folosesc treaba cu electromagneţii sau magneţii, şi cu excepţia celor "şmecherite", aka cu ceva şuruburi şi piuliţe ascunse strategic înăuntru, toate fac să leviteze doar obiecte sensibile la câmpuri magnetice.

Poti face sa leviteze un obiect care nu este nici dielectric si nici magnetic, cum ar fi o folie de aluminiu. Vezi levitatie electrostatica.

Poti face sa leviteze un obiect dielectric care nu este magnetic, de exemplu o bila de ping-pong.

In final, poti face sa leviteze un obiect magnetic dielectric, cum ar fi o ferita.

Internetul este un instrument foarte util dar daca este singurul...

Editat de one
Link spre comentariu

<<pe lângă asta, "obiectul" va trebui să fie magnetic, nu dielectric, altfel nu o să reacţioneze. :)>>

Magnetismul si conductivitatea electrica nu se exclud si nici nu se implica.

Cred ca avrut sa spuna diamagnetic sa nu fie. Paramagnetic ar putea fi.

Dielectric  nu-i conductivitatea sigma.

A dielectric material (dielectric for short) is an electrical insulator that can be polarized by an applied electric field.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dielectric

E greu cu levitatia de tipul asta daca o faci cu bobine. Eu am citit cartea aia veche la care faceti referinta. Nu este ceva simplu.

Levitatia in care electromagnetul este deasupra corpului atras aia este destul de simpla, se face usor.

Eu as incerca cu 2 magneti de raze diferite, dar nu stiu de unde sa-i obtin ca parca nu mi-as strica difuzoarele.

Link spre comentariu

Ideea domnului Mondan cu doi magneti simpli nu functioneaza sigur,e suficient sa incerci sau sa-ti seama ca nu sunt motive pentru a exista un echilibru,fie si metastabil in aceasta configuratie.

Link spre comentariu

Erau experimentele alea cu magneti neodymium si teava de cupru.Daca teava ar fi ca un bol,nu stiu din pacate cum ii spune acestei forme,ca o cupa,se intelege sper,iar magnetului respectiv i se imprima o miscare de rotatie.Poate cu ajutorul unor electromagneti dispusi cumva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări