Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema timer cu afisaj 7 segmente


Vizitator Diana Andreea Hurmuz

Postări Recomandate

Vizitator Diana Andreea Hurmuz

Buna seara. Va rog sa ma ajutati cu o schema pentru urmatorul proiect : 

Să se proiecteze un timer cu următoarea funcţionalitate: dispozitivul are 4 afişaje BCD 7 segmente. Primele două afişaje sunt pentru minute, următoarele două pentru secunde. Astfel, valoarea maximă care poate fi afişată este de 99 minute şi 59 secunde.
Dispozitivul are 3 butoane: M (de la Minute), S (de la Secunde) şi START / STOP.
Presupunând că iniţial este în starea ZERO, dacă se apasă butonul START / STOP, timerul începe să numere crescător. Dacă se apasă din nou butonul START / STOP, timerul se opreşte la valoarea atinsă în momentul respectiv. Dacă se apasă din nou butonul START / STOP, timerul continuă să numere etc. Dacă ajunge la 99 de minute şi 59 de secunde, urmează din nou ZERO. Dacă se apasă simultan butoanele M (de la Minute) şi S (de la Secunde), timerul se resetează (devine ZERO).
În orice stare, dacă se apasă butonul M, se va incrementa şi afişa valoarea minutelor. În orice stare, dacă se apasă butonul S, se va incrementa şi afişa valoarea secundelor. O dată ce s-a setat o valoare pentru minute şi / sau secunde (prin apăsarea butoanelor M sau S), când se apasă butonul START / STOP, timerul începe să numere descrescător de la valoarea curentă „Minute / Secunde” până la ZERO, iar când se ajunge în starea ZERO se emite un semnal sonor (alarmă).
Există disponibil un semnal periodic cu frecvenţa de 1 Hz. 

Am nevoie de o schema realizata cu bistabile, porti logice, numaratoare, convertoare BCD - 7 segmente.

 

 

Multumesc. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Ticu

    3

  • unuldinei

    1

Ce proiect frumos ! Ai incercat sa simulezi cu un soft inainte ? Atentie, ce ceri tu aici nu e ajutor , e pomana ... :)

Editat de unuldinei
Link spre comentariu

Imi place ideea si chiar as vrea sa te ajut dar am trei zile de maine cu multa treaba. Daca reusesc printe picaturi poate poate o sa fac ceva in sprijinul tau, daaaar, ai un program de simulare pe calculator?

Eu am Proteus si voi simula in el.

Pentru inceput i-ti recomand: circuite integrate cmos manual de utilizare editia tehnica 1986. Te ajuta foarte mult.

Vreau, vrem de la tine totusi un inceput si te ajut,  te ajutam cu proiectul.

 

P.S. imi cer scuze colegilor ca am scris si in numele lor.

Link spre comentariu

:aplauze dle Ticu. O schema destul de complexa si cu toate explicatiile. Eu nu am vrut sa dau prea multe detalii la schema, pentru ca am postat un film in care se vede functionarea numaratorului. Nu am dat toate delaiile schemei, componentele, pentru ca cineva a zis ca, citez: Atentie, ce ceri tu aici nu e ajutor , e pomana ...  :). Am vrut ca Diana, fiind incepator sa descopere barem unele dintre componente.

Numaratorul tau, Ticu, este doar descrescator dupa cum se observa, sau functioneaza si crescator? Nu am observat sa aibe buton de selectie a modului de functionare. Ori Diana, a vrut ca, citez: Presupunând că iniţial este în starea ZERO, dacă se apasă butonul START / STOP, timerul începe să numere crescător. Dacă se apasă din nou butonul START / STOP, timerul se opreşte la valoarea atinsă în momentul respectiv. Dacă se apasă din nou butonul START / STOP, timerul continuă să numere etc.

Oricum este un proiect didactic 100%, prezentare, mod functionare, grafice  :aplauze . Asta da pomana :) .

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Modul UP este crescator. Este activat in 2 cazuri:

1. Pe timpul apasarii unuia din butoanele S sau M, cand se face si setarea secundelor si minutelor. La apasarea oricaruia din aceste butoane, pinul 10 CI2 trece din 1 in 0, pe pin 6 (tot CI2) apare un puls negativ pe timpul incarcarii condensatorului si pin 4 trece in 1 (starea UP).

La ridicarea degetului de pe buton, pe frontul crescator al semnalului de pe CI2pin10, apare un puls pozitiv pe pin 13; acesta este inversat de poarta NAND si pe pin 2 se aplica un puls negativ care provoaca bascularea bistabilului 1 (reset) si trecerea in starea DOWN. Ea este necesara fiindca va urma cronometrarea descendenta, de la valoarea setata spre zero. Asta cand ulterior se apasa START/STOP.

2. De asemenea, ramane in UP dupa apasarea simultana S si M, facuta cu scopul aducerii la zero (realizata de CI3pin3). Starea UP e necesara acum pentru ca urmeaza o cronometrare ascendenta. Impulsul de Reset = Down al bistabilului 1 (care apare la ridicarea degetului de pe ultimul buton) este blocat pentru aprox. t = 0,4 s datorita condensatorului de 4,7 microF, caruia ii trebuie acest timp ca sa se incarce la nivelul 1 logic. In acest timp este admisa si ne-simultaneitatea ce apare in mod inevitabil la ridicarea degetelor de pe butoane.

 

Schema e de fapt un exercitiu de realizare cu 3 butoane a mai mult de 3 comenzi (avans secunde si minute - cu stoparea cronometrului, readucere la zero, stabilirea sensului de cronometrare, start, stop). Am facut ceva asemanator cu vreo 3 ani in urma la cererea unui user de pe forum, dar care ulterior nu a mai avut nici-o "reactie". Acum am testat-o practic doar pe blocuri, sper sa nu fie probleme la asamblare.

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Schema postata de mine nu are decrementare. In rest are START/STOP-SET, SET MINUTE, SET SECUNDE, RESETARE(aducere la zero).

Daca nui cu suparare as putea sa fac o simulare in Proteus, sau exista deja?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări