Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bloc optic SONY

Vizitator coolcut

Postări Recomandate

Vizitator coolcut

Salutare dragi colegi,

Caut de o saptamana pe net detalii despre un bloc optic facut de SONY si folosit de mai multe firme in interiorul DVD-playerelor. Este vorba de KHM-310, destul de raspandit se pare. Am gasit o poza cu el aici http://greylight.ru/laser/6500las.jpg

Ma intereseaza sa stiu ce fac cei doi potentiometrii din imaginea de sus.

DVD-ul meu contine acel bloc optic dar a inceput sa cam faca figuri la citirea discurilor. Am rezolvat mai multe blocuri optice de CD-ROM si CD-Player ajustand putin puterea diodei laser. Dar toate aveau un singur potentiometru.

Asta are 2, asa ca m-a bagat in ceata.

Daca aveti informatii despre functionalitatea celor 2 potentiometrii sau daca stiti pe unde as putea gasi date despre acel bloc optiv, va rog sa-mi dati si mie un reply.

Va multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

4

• q_acdc

2

Top autori în acest subiect

DVD playerele care citesc si DVD si CDuri au in realitate 2 diode laser: fiecare semireglabil e responsabil pentru o dioda. DVDul foloseste laser rosu, CDul foloseste laser infrarosu.Pe de alta parte, desi este foarte raspandita practica de a "umbla putin" la semireglabil, experienta mea contrazice eficienta ajustarii curentului, mai ales ca laserele sunt incluse intr-o bucla de control automat a intensitatii fascicolului. Este mult mai mare riscul de a distruge dioda laser.Am avut o problema la DVDul meu si, desi mi s-a sugerat sa "reglez" dioda, am refuzat ptr ca nu vedeam nici o justificare logica. In schimb am osciloscopat datele care vin din capul de citire si am constatat ca au jiter foarte puternic. In final am dedus ca jocul excesiv in motor determina "manjirea" diagramei ochi a datelor. O picatura de ulei in lagare a rezolvat temporar (de cateva luni) problema. De curiozitate, m-a mancat in c...r si am invartit de semireglabilul ptr DVD, ca sa vad care este limita la care mai citeste. Cu surprindere am constatat ca au inceput sa apara erori cand amplitudinea datelor a scazut aproape la jumatate (dupa ce am uns motorul), deci umbland la putere riscam sa ard dioda laser ptr nimic. Concluzia mea este ca este foarte putin probabil ca sitemul optic sa aiba probleme ( bineinteles ca am inceput prin a curata lentila). Poate gresesc, dar nu am auzit de leduri care imbatranesc. De ce ar imbatrani un led laser care nu este suprasolicitat (neumblat la semireglabil).Mentionez ca nu ma ocup cu depanare, deci experienta mea poate fi limitata.Cirip

Link spre comentariu
Vizitator coolcut

Ori sunt eu prost informat, ori sunt ghinionist la capitolul blocuri optice. Am avut o cobina SONY la care m-a lsat laserul dupa 3 ani, l-am schimbat la reprezentanta, dupa care a mai mers 2 ani. Cel de acolo mi-a spus ca aceste diode au o durata de viata limitata si ca singurul mod in care mai poti lungi cu cateva luni pana la un an durata lui de viata este sa-i cresti puterea din semireglabilul aferent.Acum am acest DVD care culmea, are bloc optic SONY, era sa turbez cand l-am desfacut si vazut.A mers bine cam un an, cat avea garantie, apoi a inceput sa nu mai citeasca DVD-uri. Dupa o perioada nu mai citea nici CD-uri.Am curatat lentila, nimic. Am incercat sa umblu usurel la semireglabili si acum citeste aproape orice CD. Dar daca bag un DVD, se chinuie putin cu el apoi afiseaza NO DISC.Este evident ca voi cumpara altul, dar am in plan ceva mai rasarit, adica un Pionner, Marantz, Yamaha, etc. Dar pana adun toti banutii vreau sa incerc sa-i mai prelungesc astuia viata.Asa ca umblu fara nici o problema in el, mai rau decat este nu are cum sa se strice.Multumesc mult pentru raspuns, totusi poate ma lumineaza cineva cu privire la intrebarea din primul post, care potentiometru ce face...

Link spre comentariu
Ori sunt eu prost informat,[...]

Departe de mine de a contesta ce a facut cel de la service. Doar ca experienta mea e diferita. Si mai e ceva. As vrea sa vad date ale producatorului care spune cat e MTBF la diodele laser utilizate cu bun simt. Ar mai fi o intrebare. A schimbat numai blocul optic sau toata mecanica? In cazul al doilea a schimbat si motorul de antrenare al CD/DVDului.

A mers bine cam un an, cat avea garantie, apoi a inceput sa nu mai citeasca DVD-uri. Dupa o perioada nu mai citea nici CD-uri. Am curatat lentila, nimic. Am incercat sa umblu usurel la semireglabili si acum citeste aproape orice CD. Dar daca bag un DVD, se chinuie putin cu el apoi afiseaza NO DISC.

Exact asa a facut si al meu, doar ca nu a ajuns sa nu citeasca CDuri ptr ca l-am desfacut inainte. Diodele ptr CD si ptr DVD sunt separate. Care e probabilitatea sa crape ambele in acelasi timp? As zice ca mica, si totusi de aceeasi problema se plang multi. Ai folosit mai mult pe CD sau pe DVD? Daca ai folosit pe DVD, trebuia ca pe CD sa ramana intact si reciproc. Totusi, a crapat si pe CD. Care e pct comun? Mecanica. CDul rezista mai mult la jitter ptr ca frecventa datelor e mai mica si acelasi jitter e mai bine tolerat de CD. Ia motorasul si apuca-l de stator si de discul care se lipeste de CD/DVD. Misca-l ca si cum ai vrea sa-l rupi in doua. Daca se aude tzac-tzac, ai joc mare si banuiesc ca problema e mecanica. E similara cu problema ventilatoarelor de sursa de PC. Cand se invechesc si se uzeaza lagarele incep sa grohaie. La sursa nu conteaza, dar zgomotul asta propagat in disc impiedica recuperarea datelor. Am vazut cu ochii mei cu oscilo. Imediat ce i-am picurat ulei, a scazut jiterul si a citit fara probleme. Nu am clintit niciunul din poturi din pozitia originala.

totusi poate ma lumineaza cineva cu privire la intrebarea din primul post, care potentiometru ce face...

Pai unul e ptr laserul DVDului, celalat e ptr laserul CDului. Care-i care, nu stiu sa-ti spun. Ar trebui sa masori rezistenta unuia, sa masori amplitudinea datelor pe iesire pe DVD, de ex. Apoi dai rez la maxim si pui din nou DVD. Daca a scazut amplitudinea, potul e ptr laserul de DVD. Daca nu, e cel de CD.

Cirip

Link spre comentariu

Da ai dreptate ! dar daca marim tensiunea pe filamentul tubului cinescop ,focalizarea ?

... nu se schimba.Cand tubul este obosit si pare defocalizat, marind temperatura filamentului cresti emisia. Fenomenul, insa, este altul. Saturatia curentului de fascicul da iluzia unei imagini defocalizate. In realitate focalizarea nu are nici un efect daca fascicolul este saturat. Marind tensiunea de filament cresti capabilitatea de curent a catodului, scoti fascicolul din saturatie si imaginea se face mai clara, dar asta nu are legatura cu focalizarea (apertura) pr. zisa a fascicolului.Cirip
Link spre comentariu
Vizitator coolcut

Multumesc Cirip pentru info, intr-adevar, am descoperit care este pentru CD care pentru DVD. Dar din pacate nu am mai reusit sa il aduc la viata, cel putin partea de DVD. Sa-i fie tzarana usoara! :partyman:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări