Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

12000K - prea mult?

Vizitator bsm

Postări Recomandate

Vizitator bsm

Buna seara,

Folosesc in bucatarie un neon Philips 36W 12000k. A fost ok, nu am avut probleme.

As vrea sa va intreb ce folositi voi, e prea mult 12000k? Cum asta vechi da semne de duca, am fost sa iau altul, nu prea stiam eu cum e cu K astia, si am luat unul de 6500k. Acum ma intreb daca sa stau tot cu 12000k sau sa trec la 6500k.

Multumesc.

Editat de bsm
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

5

• mottofree

3

• Spitfire

1

• Dxxx

1

Top autori în acest subiect

Pt bucatarie...diferenta intre 12000K si 6500K este o preferinta strict prsonala.

Mult mai important este parametrul CRI la care prea putina lume acorda atentie.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Fiziologic si subiectiv seara (ca atunci folosesti lumina) este mai potrivita o temperatura de culoare "calda" adica sub 3000K.

Deci pentru confort incearca asa ceva.

Oricum peste 6000K lumina este albastruie in mod deranjant.

CRI ete un parametru rareori mentionat la tuburile fluorescente si daca privesti un grafic al radiatiei emise se vede lesne de ce in majoritatea cazurilor CRI este destul de prost.

Link spre comentariu
Vizitator bsm

Initial am luat unul de 2700, l-am returnat, nu suport lumina portocalie, vreau sa fie cat mai alba in bucatarie.

Editat de bsm
Link spre comentariu

Fiziologic si subiectiv seara (ca atunci folosesti lumina) este mai potrivita o temperatura de culoare "calda" adica sub 3000K.

Deci pentru confort incearca asa ceva.

Oricum peste 6000K lumina este albastruie in mod deranjant.

CRI ete un parametru rareori mentionat la tuburile fluorescente si daca privesti un grafic al radiatiei emise se vede lesne de ce in majoritatea cazurilor CRI este destul de prost.

Nu-i chiar asa de rar mentionat, trebuie numai sa stii unde sa te uiti.

Care este diferenta intre 840 si 640 temperatura de culoare???

Link spre comentariu

Daca tot esti asa priceput, de ce nu ai raspuns la intrebarea mea? Atunci ai fi demonstrat ca stii despre ce vorbesti.

IRC la 6500k = 85

Pe ce te bazezi?

La un tub fluorescent de 6500K IRC-ul poate avea orice valoare intre 60 si 90.

Eu pot demonstra asta.

Tu poti?

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Atunci nu ai citat bine.

6500k reprezinta numai temperatura de culoare.

Conform codarii Philips ce a fost adoptata de mai multi producatori, cod culoare 840 inseamna temperatura de culoare 4000K si CRI 80 iar 640 => 4000K si 60 CRI.

Cel mai aproape de ceea ce ai spus mai sus sint tuburile cu cod culoare 865 =>6500K si 80 CRI.

Philips fabrica tuburi pina la 90 CRI (asta stiu eu din cataloagele de acum 6-8 ani). Cod culoare ce incepe cu 9xx.

Eu in casa folosesc tuburi 840 pt ca 4000K mi se pare cel mai potivit in casa si pt ca 940 nu se gasesc sub forma circulara.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Vizitator bsm

Ce-am vrut sa spun e ca IRC la neonul asta care l-am luat eu, cel de 6500, conform Philips, e 85. 

Modelul exact este 

MASTER TL-D Super 80 36W/865

Color Code
865  [ CCT of 6500K]
Luminous Flux (Nom)
3250 lm
Luminous Flux (Rated) (Nom)
3250 lm
Color Designation
Cool Daylight
Chromaticity Coordinate X (Nom)
313
Chromaticity Coordinate Y (Nom)
337
Correlated Color Temperature (Nom)
6500 K
Luminous Efficacy (rated) (Nom)
90 lm/W
Color Rendering Index (Nom)
85
LLMF 2000 h Rated
96 %
LLMF 4000 h Rated
95 %
LLMF 6000 h Rated
94 %
LLMF 8000 h Rated
93 %
LLMF 12000 h Rated
92 %
LLMF 16000 h Rated
91 %
LLMF 20000 h Rated
90 %
Editat de bsm
Link spre comentariu

Pai domnule, e o mica-mare diferenta intre ce ai spus prima data si ce completezi acum.

Prima data ai spus ca la 6500K ai IRC de 85 ceea ce nu-i adevarat decit partial. Poti avea o gama larga de IRC-uri.

Iar acum spui ca este codat 865 cum am amintit si eu mai sus. E o mica mare diferenta.

Dar sa revenim la problema initiatorului. 

Recomandarea mea este sa foloseasca tuburi cu cod de culoare 840 pt ca mie asta mi se pare cel mai apropiat de lumina naturala pt ochi, iar tubul sa fie alimentat cu balast electronic nu electromagnetic. 

A doua recomandare este sa foloseasca tuburi de la firme recunoscute. Eu am simtit o diferenta ENORMA de randament luminos, la exact acelasi consum masurat din retea de 32W la tub circular, comparativ intre noname si tub Philips.

Link spre comentariu

"Philips" nu mai e de ceva decenii o firma de top la becuri si tuburi fluorescente...am avut si eu un tub de 36W Philips TD-L 950 Graphica de la ei, creditat cu CRI=90, aiurea, scotea o lumina jalnica, cu nimic mai bun decat un 840, tot o "lamaie galbena", redarea culorilor proasta. Paradoxal, un tub romanesc in balon T12, tip 765, adica CRI=70 si 6500K avea o redare a culorii mult mai buna decat orice "Philips" cu CRI=80 si 6500K de azi, de ex. Philips TD-L Master 865.

Asta la fluorescente, cat despre becurile cu incandescenta de la Philips, la fel de "bune" ca cele ucrainiene "Iskra".

Link spre comentariu
Vizitator bsm

Aveti dreptate, nu am fost suficient de clar prima data, imi cer scuze.

Multumesc pentru sfaturi. Eu m-am obisnuit cu lumina alba, ca la spital, cel mai bine cred ca e sa probez 6500 sa vad cum e daca ma obisnuiesc, daca nu, iau iarasi de 12000, sper sa gasesc.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

12 000K e o lumina buna de omorat microbii , desigur si vederea se duce ( componenta UV e prea mare) .

5700K e  un compromis bun intre randament si necesitatea fiziologica . Tubul fluorescent emite UV care e transformat in lumina vizibila cu ajutorul luminoforilor ,in functie de luminofori e temperatura de culoare - acei mii de Kelvin - iar in functie de calitatea lor e factorul CRI . 

Lumina alb cald e furnizata de milioane de ani de soare,ochiul uman a evoluat dupa aceasta lumina iar CRI 100 se considera ca are becul cu incandescenta , sub 100 spectrul luminos e incomplect dar creierul recompune imaginea vazuta iar la un moment dat oboseste si se manifesta sub forma de migrene .  La copii e contraindicata lumina cu CRI mic iar la adultii accelereaza slabirea vederii .

Link spre comentariu

La tuburile fluorescente radiatia UV trece prin luminofor, orice culoare ar da acesta. Noroc de sticla tubului care opreste radiatiile UV mai dure. Luminoforul nu poate asigura din principiu un CRI mare. Cu un ocular spectroscopic, la orice tub fluorescent, se vad clar patru linii puternice pe un fond uniform mai slab. Temperatura de culoare nu omoara pe nimeni, cerul senin are 28.000 de grade, dar ultravioletele ataca. Ochiul omului este "proiectat" pentru lumina din sursa termica, cu spectru uniform, si culoare determinata si de culoarea mediului inconjurator. Lumina din sursa cuantica cu CRI mare se poate obtine doar cu LED-uri bine echilibrate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări