Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator MOSFET CFA

Postări Recomandate

19 hours ago, Trigger102 said:

Maxente ar fi util sa postezi schema pe care ai facut masuratorile ca sa stim ce vorbim.

Nu-ti fa griji de oscilatiile amortizate cu sarcina capacitiva, pur si simplu asa lucreaza celula Boucherot de acolo. Standard rezistentele se pun de 10ohm ca sa nu incarci finalul exagerat.

Uite aici e schema finala. Nu mai stau eu sa pun bobine pe iesire, dupa parerea mea e ok amplificatorul cu e acum, n-are rost sa il mai sodomizez cu alte sarcini ciudate.

Alte teste as putea sa mai fac pe modulul prototip la care am mai tot incercat diverse.

Link spre comentariu

:rade:  Marind schema in aceea zona pe telefon mi-a scapat C4. Eu de obicei le figurez in paralel ca sa le cuprind dintr-o privire. Ai dreptate, deja exista acolo compensarea. Nu-i neaparata nevoie sa fie inca unul si pe rezistenta de sus. Scuzele mele, nu am fost suficient de atent.

Link spre comentariu

Dudi, aia se numeste compensare "lag", sau mai pe intelesul tau, "intarziere de faza".

Cel mai eficient mod experimentat de mine de a reduce acele ciocuri la semnalul dreptunghiular, este compensarea pe rezistenta din reactie, dezavantajul insa este introducerea de zgomot de pe iesire, in reactie. 

Link spre comentariu

Proiectul e inspirat dupa o schema OK , pacat de faptul ca etajul SOA inca nu e pus la punct .

Probabil ca o revizie ulterioara va tine cont de diverse mici imbunatatiri strict necesare .

In viziunea mea , orice amplificator modern trebuie sa aiba filtre active pe traseul de alimentare a etajului VAS si a etajului de intrare diferential , un etaj buffer pe intrare , etaj SOA " inteligent " care sa protejeze finalii la scurtcircuit sau sarcini reactive dificile dar sa nu mareasca  THD total , un etaj care sa gestioneze reactia negativa globala ( Duo Beta / DC servo ) .

Link spre comentariu

Apropos de filtre active pe alimentare pentru VAS si etajul de intrare.... De curiozitate schimb celula RC cu un multiplicator de capacitate, simplu, nimic fancy. Masor cu multimetrul tensiunile din preajma, totul "perfect". Ma asez pe canapea si ascult, sperand sa gasesc vreo diferenta in bine. In sinea mea eram 99% convins ca nu vor fi diferente. E uite ca au aparut diferentele. Cu multiplicatorul de capacitate vocile suierau urat iar scena era simpla, 2D. Am tot sperat vreo saptamana ca or fi condensatorii electrolitici noi din multiplicator si poate au nevoie de rodaj. N-am mai rezistat si am pus osciloscopul. La 9Mhz era o oscilatie de vreo 50mV care a aparut abia in modul de achizitie 1M si 10M al osciloscopului. In modul clasic de 1K nu era nici macar vreo urma, la fel si la 10K, abia pe la 100K puteai sa banuiesti ceva din niste umbre care mai apareau peste semnal. Da-i munca sa stabilizez multiplicatoarele, am umplut juma de module cu piese noi calare una peste alta.  In final m-am pus sa ascult din nou... Suna aproape identic cu celula RC de 50ohm+470uF. Cam asa m-am scarpinat eu pe dupa cap cu multiplicatoarele astea. Nu vreau sa ma gandesc daca foloseam ceva mai complex cu tranzistori Darlingtin, Sziklai, mosfet-uri sau chiar opampuri. 

Sincer nu vreau sa dau sfaturi nimanui, fiecare isi duce crucea singur, dar cateodata ne bagam singuri bete in fund si ne miram de ce ne doare.

Editat de Trigger102
Link spre comentariu

Dorine, tu la virsta ta inca mai crezi ca auzi diferente unde rejectia este mare spre foarte mare?

Oare condensatorul de dupa multiplicatorul de capacitate, si 10uF daca ar avea, nu ar face treaba?

N-ai auzit la mine in teste cu castile Beyerdynamic DT770Pro pe urechi nici acei 15kHz din generator, ce naiba si scrii aici ca auzi diferente intre un filtru simplu si un multiplicator de capacitate cu un tranzistor un condensator si o rezistenta.

Hai sa gindim ca unii de peste 40 ani ca virsta, totusi.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu e neapărat nevoie ca amplificatorul sa oscileze în banda audio ca să simți diferența, el trebuie doar sa o facă. Și nu e vorba de a auzii sau nu frecvențe înalte, e vorba strict de amprenta sonora pe care o lasă.Nu toată lumea simte treaba asta. Ca atunci când schimbi finalii vechi cu unii noi... 

Editat de claw
Link spre comentariu
Acum 36 minute, Trigger102 a spus:

Apropos de filtre active pe alimentare pentru VAS si etajul de intrare.... De curiozitate schimb celula RC cu un multiplicator de capacitate, simplu, nimic fancy. Masor cu multimetrul tensiunile din preajma, totul "perfect". Ma asez pe canapea si ascult, sperand sa gasesc vreo diferenta in bine. In sinea mea eram 99% convins ca nu vor fi diferente. E uite ca au aparut diferentele. Cu multiplicatorul de capacitate vocile suierau urat iar scena era simpla, 2D. Am tot sperat vreo saptamana ca or fi condensatorii electrolitici noi din multiplicator si poate au nevoie de rodaj. N-am mai rezistat si am pus osciloscopul. La 9Mhz era o oscilatie de vreo 50mV care a aparut abia in modul de achizitie 1M si 10M al osciloscopului. In modul clasic de 1K nu era nici macar vreo urma, la fel si la 10K, abia pe la 100K puteai sa banuiesti ceva din niste umbre care mai apareau peste semnal. Da-i munca sa stabilizez multiplicatoarele, am umplut juma de module cu piese noi calare una peste alta.  In final m-am pus sa ascult din nou... Suna aproape identic cu celula RC de 50ohm+470uF. Cam asa m-am scarpinat eu pe dupa cap cu multiplicatoarele astea. Nu vreau sa ma gandesc daca foloseam ceva mai complex cu tranzistori Darlingtin, Sziklai, mosfet-uri sau chiar opampuri. 

Sincer nu vreau sa dau sfaturi nimanui, fiecare isi duce crucea singur, dar cateodata ne bagam singuri bete in fund si ne miram de ce ne doare.

Sincer , nu imi dau seama daca glumesti sau nu .

Oricum nu e o problema , eu stiu de gluma .

Crezi ca e posibil ca un  etaj repetor sa oscileze :) :) :)  ?

Da , filtrul activ pe care il recomand este un simplu etaj  repetor ...

A , tot ce ai spus poate fi posibil , daca amplificatorul tau este defect , oscileaza .

Oare cei de la marile firme ( gen Boulder ) or fi prosti de folosesc filtru activ pe alimentarea etajelor VAS si diferential ? 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări