Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator MOSFET CFA

Postări Recomandate

Ar mai fi de facut testul pe sarcina reactiva, inductor fara miez de circa 163uH paralel pe 8 ohmi dummy load puse pe iesire, frecventa 1000Hz semnal sinusoidal, nivel la iesire reglat initial fara sarcina la 60% din tensiunea maxima de iesire unclipped si apoi pus la iesire acest circuit format din bobina  de 163uH paralel pe 8 ohm dummy load.

Atentie este un test dificil!

Multe amplificatoare de firma si nu numai, nu sint capabile de a trece acest test cu succes.

Mai circula si zvonul despre "boxe ce crapa amplificatorul" chiar daca impedanta lor este mai mare decit minimul acceptat de amplificator...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Conductia simultana nu are treaba cu capacitivul ci cu semnalul dreptunghiular.
Merita verificat ca nu este, prin orice metode: urmarire curent prin Rs, optimizare scos din circuit, etc
Este la latitudinea constructorului sa aleaga cea mai simpla cale prin care obtine rezultatele dorite.

Pana sa te aventurezi in a corecta bucla trebuie corectata asta, altfel apar tot felul de alarme false.
Totodata forma de unda nu trebuie sa se agate sau sa se rotunjeasca catre capete prea tare sau asimetric la modul extrem.
Ma rog, e greu de explicat, trebuie sa ai ceva experienta sa pricepi rapid, cine a lucrat stie la ce ma refer.
Cine nu este liber sa incerce, procesul merita, inveti multe!

Link spre comentariu

Asta ar insemna o impedanta echivalenta de sarcina de sub 1R, cred ca iti dai seama ce varfuri de curent ar presupune asta, ce ar releva un test cu un asemenea potential destructiv?. Apoi 163uH fara miez...

LE: Conductie simultana nu prea are de unde sa existe.

De fapt ea exista insa doar in zona polarizarii de la superdioda, orice semnal care trece o ramura de zona aia, polarizeaza instantaneu invers cu aceeasi amplitudine ramura opusa, asigurand astfel blocarea ei. Probleme pot aparea doar daca ai o comanda foarte slaba a finalilor, una incapabila sa descarce in timp util capacitatile din porti, dar asta ar insemna o schema foarte proasta, ceea ce nu se pune in discutie aici. Nu exista aici nici macar instabilitate, deci repet, nu prea vad de unde poate aparea condutie simultana. 

PS: Conductia simultana n-are treaba cu sarcina capacitiva pentru ca atunci cand apare ea, curentul circula direct intre ramuri prin finali, in timp ce sarcina capacitiva este raportata la masa. Daca nu s-ar fi lasat de electronica, sigur ar fi stiut si Dudi asta.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Marian, asa se face testul pe sarcina reactiva, nu l-am inventat eu...

Nu este vorba de faptul ca la iesire "vede" 1 ohm ca sarcina ci de defazajul mare curent tensiune.

Este testul care pe linga cel cu sarcina capacitiva, defineste stabilitatea neconditionata a unui etaj final de calitate, indiferent de sarcina folosita si indiferent cit de "buclucasa" este boxa (impedanta ei).

Citeva din multele amplificatoare pe care le-am reparat, la cererea expresa a proprietarilor au fost testate si cu sarcina reactiva (pe riscul lor), test identic cum este cel prezentat mai jos.

2 Crownuri Macrotech au trecut testul, un no name a crapat instant, desi tinea la scurt pe iesire ocazional...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Da Leco am inteles, si asta mareste stresul si mai mult, tu insuti confirmi ca-i un test destructiv... Ce anume din ce a prezentat pana acum Maxente iti sugereaza ca ampliful ar putea fi instabil? Ca mie mi se pare ca tocmai opusul este valabil. Ca sa treci un asemenea test stabilitatea nu e deajuns, ci trebui si un etaj final foarte robust, adica mult supradimensionat. Sau cel putin asa vad eu lucrurile...

PS: Ca o nota personala, eu n-as face un asemenea test decat daca as avea neaparat ceva de demonstrat altora, poate un proiect strict comercial scump, altfel...

Link spre comentariu

Tocmai de aia am si spus, "Atentie este distructiv"!

Bine, este distructiv daca protectia SOA nu este ca la carte.

Amplificatorul no name despre care am spus ca a cedat instant la sarcina reactiva, tinea la scurt pe iesire, avea 6 finali pe brat la +/-92Vcc in gol.

La reactiva au pocnit instant 4 finali NPN si 5 finali PNP.

Protectia era simpla, clasica.

I-am schimbat din nou toti finalii si nu am mai testat pe reactiva.

Schema slaba, chinezism.

Deci iata ca este important si testul pe sarcina reactiva.

Daca dai de niste boxe buclucase, ai sanse sa ingenunchezi un amplificator care la scurt "tine" dar la defazaj mare curent/tensiune, crapa...

Eu la ale mele am facut acest test ca sa fiu sigur ca nu am surprize.

Bine asta si fiind de vinzare, hai daca e al tau si crapa aia e, dar cind vinzi, treaba se schimba.

Link spre comentariu

Imi vine efectiv sa mor cand vad oameni atat de vicleni care ne cred pe toti prosti ! Leco, de cate ori vede ca a facut cineva un amplif, sare cu gura ca sa faca testul inductiv, ca daca nu trece ala nu e bun de nimic amplifu. Tin minte ca am facut si eu odata un amplif (nu mai stiu care) si m-a pus sa fac testul inductiv. Oameni buni... Oameni b... Baaaaaa !! (Dati-mi mai o portavoce ca nu pot sa ma fac auzit...) Mai oameni buni... TESTUL INDUCTIV NU SE FACE FARA PROTECTIE SOA DE MARE CLASA ! Si evident ca ampliful meu nu avea nici o protectie de acest fel. Deci intelegeti ? Leco ma punea direct sa ard amplifu intentionat, ca pe urma sa rada de mine ca nu e ampliful bun. Si asa face si acum. Ampliful asta are o intentie de protectie dar e cea mai simpla, e mai mult de forma, nu e claculat nimic la ea. Nu se compara cu superprotectia lui Leco. Amplifurile fara protectie se compara cu amplifuri fara protectie, nu cu amplifuri cu protectie !

Ca sa intelegeti despre ce e vorba...

Aici avem curentul prin finali in regim normal.... 1,2A:

L1.png.d9c51fabc96a524de37c2244e404082c.png

Aici este curentul prin finali cu sarcina inductiva a lui Leco pe iesire... 6A !

L2.png.962a031249dc5a6864759db6edb3a393.png

Iar aici acelasi curent cu sarcina inductiva dar fara "intentia" aia de protectie SOA... 16A !!

L3.png.d9b92c4e601efb3040dd55a1fe4c7f22.png

Pai cum dracu sa mai reziste finalii aia la 16A cand ei trebuie sa lucreze maxim la 2A ??!! Doar daca ai o protectie SOA super desteapta care sa limiteze mai mult la suprasarcina dar care sa nu intre pe muzica...

M-oi fi lasat eu de electronica dar nu pot fi prostit chiar in halul asta. ... :bataie

Link spre comentariu

Ala e test de protectie SOA, nu de stabilitate.

Nici eu nu sunt de acord cu asemenea test.

Va rog nu incepeti o galceava, Leco s-a exprimat el mai greu de inteles, dar a zis clar ca e un test distructiv.
Nu a vrut el sa prosteasca pe nimeni.
E un test ciobanesc prin care el testeaza un amplif pro care trebui sa reziste in orice conditii!
Nu stii lautaru ce face cu amplifu la o cantare!

Evident ca nu ai ce incerca asa ceva pe un amplif neprotejat.

Conductia simultana e o problema la dreptunghiular si evident ca apare cu comanda naspa, de la ce altceva altfel?
Sincer nu mai stiu care e schema din discutie.
Merita investigata ipoteza, in special la un amplif de 50V/us.

Daca este, poate genera mici oscilatii in zona de tranzitie, care nu-s de la reactie!
Evident ca nu ma refer la oscilograma lui maxente cu capacitivul, acolo e prea mare perioada oscilatiei.
La conductie simultana ori se agata vreun mosfet, ori apar chestii de zeci de MHz, ascunsi chiar in zona de tranzitie, trebuie dat zoom pe ei ca sa ii vezi.
Sau pot fi oscilatii parazite.

Ce vreau sa spune eu, e ca pana cand nu esti sigur ca blocurile functionale nu merg bine de capul lor, nu ai ce umbla la reactie.
Probabil ca in acest caz merg, dar mai bine sa fii sigur. Mai ales la o configuratie CFA.

Editat de Sharky
Link spre comentariu

Dudi iar exagerezi si interpretezi, Leco n-a spus ca fara acel test ampliful n-ar fi bun de nimic, si nici nu tin minte sa fi pus pe cineva in mod intentionat sa arda ceva, din contra chiar si aici a spus ca-i un test dificil/destructiv, normal ca nimeni nu-i obligat sa-l faca, si ca, daca il face, isi asuma responsabilitatea pentru urmari. 

Link spre comentariu

Giusepe Duditel, tu vezi de treburile tale, nu este vorba de nicio viclenie aici.

Nu-mi amintesc sa fi ris de tine ca ai ars ceva din cauza "indrumarilor mele" despre care spui ca sint viclene.

Nu am spus niciodata dar niciodata vreunui coleg de forum, sa faca testul de sarcina reactiva daca etajul final nu are protectie SOA.

Am spus mereu ca acest test este dificil (pentru etajul final), distructiv, daca amplificatorul nu are protectia SOA facuta cum trebuie.

Ce interes as avea eu sa il pun pe Maxente sa arda acel etaj final?

Ce as avea eu de cistigat?

Concurez eu cu Maxente sau cu altcineva de pe acest forum la etaje finale?

Si nu i-am spus Maxente, fa testul asta!

Deci nu am scris nimic la imperativ.

Uff, cita invidie vad pe tine acum...

Pina si Maxente a scos un amplificator mult mai performant decit Dudica.

Maxente sa nu interpretezi ca pe o denigrare aceasta comparatie!

E doar o comparatie care arata nivelul unora!

Tu ai depasit demult nivel de hobby incepator, gen zal v1, v2, v3!

Dudica, de ce nu continui sa faci electronica hobby?

Ai deprins ceva idei, poate poti face si tu ceva etaje finale serioase, de puteri mari! :n1

Bob400, ce s-a mai intimp,at cu el?!?

Poate il depasesti pe Maxente, dar inainte de toate trebuie sa te depasesti pe tine!

Unde au evoluat proiectele zal?

Aveai promisiuni ca se va face, ca aia, ca ailalta (sper ca mai tii minte).

Ete ca sint ingropate demult...

Altele au fost interesele acolo, pacat ca nu te-ai prins, fiind "orbit" de entuziasm.

A, daca nu vrei, atunci deschide topicuri cu mincare, cu coacaze si altele, si lasa-i pe cei ce vor sa faca ceva sa faca.

Ca sa demonstrezi stabilitatea aproape perfecta (nimic nu este sigur 100%), a unui etaj final, testul pe sarcina reactiva este esential.

Altfel ai facut un amplificator bun si atit.

Sint boxe de 8 ohmi care coboara si spre 1,3 ohmi sau chiar mai jos la anumite frecvente.

Exista defazaj acolo, girla.

Sa mai expun o parere, Raimond, spunea unoeori ca protectia SOA strica sunetul.

Fals si adevarat.

Fals:

Daca aceasta este facuta ca la carte si pragul de siguranta SOA este ales corespunzator unui minim de impedanta si un anumit nivel de defazaj considerat acceptat, atunci protectia SOA actioneaza la un nivel ce nu ar putea perturba functionarea etajului final pentru minimul de impedanta la care poate lucra, in conditii normale.

Adevarat:

Daca protectia SOA este facuta rudimentar "ca sa fie", pragurile de actionare sint alese aiurea, repet "ca sa fie".

Si ca sa dau un exemplu, la filmarea de mai sus, etajul final suporta 2 ohmi ca regim de lucru, protectia a fost reglata (dupa acel test) la 0,7 ohmi sa actioneze.

In acea filmare au fost virfuri pe iesire de peste 50A rms la iesirea etajului final.

De de asa jos?

Tocmai din cauza ca boxele NU sint rezistente fixe in DC sau impedante constante, iar sunetul nu trebuie sa fie afectat sub nicio forma de protectia SOA.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Maxente ar fi util sa postezi schema pe care ai facut masuratorile ca sa stim ce vorbim.

Nu-ti fa griji de oscilatiile amortizate cu sarcina capacitiva, pur si simplu asa lucreaza celula Boucherot de acolo. Standard rezistentele se pun de 10ohm ca sa nu incarci finalul exagerat.

Leco ai SARA-2016 la dispozitie. Ai schema fa-i protectia SOA aia smechera si apoi o simulam sa vedem daca introduce distorsiuni, indiferent de nivelul de iesire. Eu am incercat cu dubla si cu tripla panta si thd-ul crestea de 10x. Este adevarat ca ramanea sub 0,010% si nu s-ar auzi neam dar mie nu-mi convine asa ceva.

Testul cu sarcina inductiva este total irelevant la amplificatoarele domestice. Daca ai nevoie sa sonorizezi gradina as mai zice dar acolo de ce n-ai folosit elegant un amplificator in clasa D ? Clasa AB in domeniul profesional a cam murit, a mai ramas doar pe la masterizare dar acolo nu se cere neaparat putere cat mai degraba transparenta, distorsiuni foarte mici. Toate amplificatoarele mele, inclusiv cel mic, Starter, au functionat fara probleme pe boxe Martin Logan diverse variante, electrostatice, cu impedanta la 20khz intre 2ohm si 0,5ohm. Pur si simplu testul cu sarcina inductiva este irelevant pentru zona audio domestica.

Leco, sa fim corecti, schema lui Maxente cat la suta este Maxente ? La schema ta cat la suta este a ta ? Calculata din bara in bara ? Nu cred ca este cazul sa il jignesti pe Dudi sau pe altcineva degeaba. Fiecare face cat poate, cat vrea si nu trebuie sa dea explicatii nimanui. Fiecare in parte ar trebui felicitat pentru ca electronica audio este un hobby greu cand pui mana sa-l faci.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări