Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator MOSFET CFA

Postări Recomandate

Vizitator hpavictor

Nu orice user știe / nu poate să folosească corect pagina de catalog a producătorului componentei electronice dorite , de altfel pentru majoritatea este foarte simplu să înțelegem acele informații și atât , restul e can-can .Nu comentez calitățile intelectuale ale unor useri , chiar nu mă pricep la așa ceva .Corect ar fi , totuși , ca asemenea dileme existențiale să fie postate doar la secțiunea începătorilor , dar ... Unii useri ( da da , chiar ei ) cred cu convingere sectară că au ceva special , și de aia murdăresc continuu inclusiv această secțiune cu probleme tipic offtopic , generate probabil de lipsa de cunoaștere a bazelor electronicii . Acest lucru se repeta de foarte mult timp , oare cu complicitatea moderatorilor ?Este o întrebare ... interesantă .Le doresc din tot sufletul să învețe electronica aplicată , dar doar prin studiu individual , in formă organizată .Adică la o școală cinstită , omologată și confirmată , la vârsta corespunzătoare nu după ureche , după diverse basme online ale unor electroniști închipuiți și rău intenționați , sau avându-i ca " guru " ( naș ) pe parerologii forumurilor de limbă română cu subiecte adiacente tematicii audio . Se știu ei , cei ce se cred mari formatori de opinie în acest domeniu .Daca nu , nu există șanse reale pentru acumularea de informații despre amplificatoare audio , părerea mea .În mediul online nu există decât interese economice , cu mici excepții .Nu acuz pe nimeni de nimic , totul este la vedere .Este o simplă constatare , chiar dacă unii dintre userii - victimă se vor simți jigniți profund și nu își văd de interesul imediat si personal , privind acumularea de informații de top privind amplificatoarele audio și folosirea lor în scopuri proprii .Dacă mă înșel îmi cer scuze restului userilor de bun simț ...Sper ca mai știți de glumă și nu ați uitat deja de pamfletele mele .Fiecare user e liber să se gândească la orice , dar cu foarte mult bun simț , fără intenții rele sau tendențioase .Asta este o prelungire a atitudinii benefice tip zen , adoptată ca mod de viață permanent de către mine și prietenii mei ! Recomand tuturor să adopte o atitudine zen .Tuturor userilor le urez cele meritate !!!

Editat de hpavictor
Link spre comentariu

Eu nu inteleg, la mosfeti cand se incalzesc le mai creste curentul de drena ca la bipolari ? Mie in simulator imi da ca ar creste putin...

Pai tu de ce crezi ca mi-am batut capul atat cu superdioda la proiectul meu?

post-176915-0-58853100-1462944716_thumb.png

Unul din graficele din pdf-ul IRFP240, asa cum vezi abscisa are valori diferite pentru temperaturi diferite, in timp ce ordonata este aceeasi, deci exista si la mosfeti problema cresterii ID la cresterea temperaturii combinata cu mentinerea aceluiasi Vgs, numai ca spre deosebire de bipolari, aici exista o zona de inversiune unde caracteristica pozitiva se converteste intr-una negativa, in sensul ca de la un anumit curent de drena ( nu temperatura si nici Vgs, ci ID ) caracteristica se inverseaza si curentul de drena scade la cresterea temperaturii si mentinerea Vgs. Pe langa asta mai este si caracteristica Rds-on cu temperatura:

post-176915-0-48714000-1462945046_thumb.png

La cresterea temperaturii, Rds-on creste si ea, prin urmare Id tinde sa scada. De aici se poate deduce ca problema ambalarii termice este mai relaxata la mosfeti decat la bipolari, totusi riscul exista deoarece inversarea caracteristicii termice Vgs vs ID are loc la un ID destul de mare care in anumite conditii poate depasi SOA, si nici variatia Rds-On cu temperatura nu elimina riscul, ci doar il atenueaza.

PS: Stie cineva ce mama masii au patit postimage? Ca in ultima vreme site-ul merge haotic...

Link spre comentariu

Postimage updateaza serverul, au incercat sa implementeze o noua versiune la site si era oribila, vad ca au revenit la cea clasica.

Zic sa le dam ceva timp ragaz pina consideram ca s-au prostit si ei ca mizeria de tinypic....

Link spre comentariu

Marian,

Am test si eu IRFP240 in simulator si inversiunea coeficientului de temperatura imi apare pe la 400mA. Deci nu se comporta cum trebuie. Si am aceleasi modele pe care le ai si tu, de la Cordell. Asa ca toate simularile noastre de superdioda sint varza... :84

Link spre comentariu

Azi am avut putin timp si am bagat sinus la 1khz pe o sarcina de 7,7R

In a doua poza l-am bagat puternic in clipping si as avea o intrebare, de ce e forma asa ?

In rest sinusoida imediat sub clipp e perfecta

Posted Image Posted Image

Editat de maxente
Link spre comentariu

Cu cat se alimenteza montajul? La cat apere limitarea pe osciloscop 2div ori cati v/div (nu se vede din poze  butonul osciloscopului cu voltii).

Ca si schema de acest gen cu CFA  i-mi place cea din accuphase e210.( e si destul de simpla). Din pacate prefinalii nu se mai gasesc si cei care au incercat sa-i inlocuiasca au constatat ca a fugit puiul cu ata. (s-a terminat cu sunetul). Au mai fost niste clone chinezesti cu bipolari in loc de mos fet dar nu aveau nici o treaba cu sunetul original.

Link spre comentariu

Osciloscopul era pe 2v/div, iar sonda pe x10. Din cate am vazut eu la sinusoida pana in clipping am prins vreo 40Vp-p

Fara semnal pe electrolitici am 2x62vcc, traful e anemic dintr-o combina, mi se pare ca are 250w. la fel si electroliticii 2x10,000uf

Astea sunt mai mult de test 

Link spre comentariu

Am facut un test cu mai multe valori ale rezistentelor din reactie si se pare ca la THD-ul creste cu cat maresc valorile. E normal asa ceva ? De ce ? Asa sint astea cu reactie in curent ?

25R / 910R : THD 0.06%

100R / 3.6K : THD 0.1%

270R / 10K : THD 0.5%

Link spre comentariu

Osciloscopul era pe 2v/div, iar sonda pe x10. Din cate am vazut eu la sinusoida pana in clipping am prins vreo 40Vp-p

Fara semnal pe electrolitici am 2x62vcc, traful e anemic dintr-o combina, mi se pare ca are 250w. la fel si electroliticii 2x10,000uf

Astea sunt mai mult de test 

Asa banuiam si eu. Asa e in tenis; finalii astia au pasiunea de a se satura mult mai devreme decat viseaza frumos unii. (a se citi pe subiectul cu VFA unde se estimau  eronat pierderi de cativa w). 

Am facut un test cu mai multe valori ale rezistentelor din reactie si se pare ca la THD-ul creste cu cat maresc valorile. E normal asa ceva ? De ce ? Asa sint astea cu reactie in curent ?

25R / 910R : THD 0.06%

100R / 3.6K : THD 0.1%

270R / 10K : THD 0.5%

Exista solutiii si una dintre ele e "nested feedback" ca sa ne referim doar la partea de reactie. Da incepem sa intram pe teritoriu hi-end unde e mai complicat.

Editat de clausnc
Link spre comentariu

Eu tot pap cacao ca o schema corecta care deschide finalii mos-fet verticali cit de cit corect, este cu buffer tottem pole sau schema cu VAS si diferential cu 10-15V mai sus fata de finali.

Dar cine naiba sint eu, ala fara de teorie, care doar e cu practica, sa dau sfaturi la mosfet-uri?!?

Oamenii de aici le stiu pe toate, ce naiba...

Link spre comentariu

Tu stii cel mai bine ce vrei sa faci, dar o realizare cu finalii deschisi insuficient, va avea randament in balarii, si sunet, nu zic, ca zici ca sint rau.

Macar Dudica nu s-a incapatinat aiurea si a revizuit Zal1 facindu-l cu GCC si ce a mai pus pe acolo (tot la sfaturile noastre ale colegilor), si-a dat seama probabil ca "asa nu"...

Dar, ce ma bag eu si altii, asta este nivelul la care se vrea.

Cit despre ''ceva mai altfel'' mai ales la sunet fata de FET xx, AVxx, nmos si se pare ca schema asta a reusit sa fie altceva, lasa-i pe altii sa spuna asta, este cel mai bine!

Link spre comentariu

Leco, dupa cum ai observat, si eu sint interesat de aceast amplif si vreau sa-l imbunatatesc. Dar eu nu ma pricep ce e ala totem pole, n-am vazut in viata mea. Daca pui o schema cum ar trebui sa fac, eu o simulez si vedem ce iese. Chiar sint curios.

Si inca o chestie. Nu inteleg la ce te referi tu cand zici ca nu se deschide bine mosfetul. Cat de bine vrei sa se deschida ? Ca daca se deschide prea mult face scurt.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări