Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator MOSFET CFA

Postări Recomandate

Stiti ce cred eu ? S-ar putea ca noul offset sa fie asa de stabil la +/-1mV pentru ca acel radiator pus se comporta ca un ecran. Oscilatiile alea de 10-20mV de care vorbeai la inceput poate sint paraziti captati din aer. Asa ca dupa ce va fi bagat in carcasa, chiar si fara acele radiatoare, s-ar putea sa fie la fel de stabil.

Link spre comentariu

ksa992/ksc1845 pe intrare ce beta au? Daca au de ex. beta 500, la 1ma curent de colector te mai miri de offset-ul buclucas.

Daca ai vre-un amplificator vechi cu tranzistori de intrare cuplati in aceeasi capsula vezi ce fel lucreaza offset-ul. (deasemenea beta nu prea depasea 200)

Editat de clausnc
Link spre comentariu

N-au asa mult. Din cate imi aduc eu aminte au undeva pana in 200 masurat cu o chinezarie de aparat. PArca sa zic ca aveau intre 170 si 180.

Nu mai stiu exact ca a trecut un an de cand le-am plantat. Am lotul lor si stiu ca sunt foarte apropiati ca valoare, chiar si intre PNP si NPN. Maine o sa masor cativa sa vad cam ce valoare au.

Editat de maxente
Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Veni timpul sa bag si niste semnal in amplificator.

100Hz

SDS00077.jpg   SDS00078.jpg

1Khz

SDS00079.jpg   SDS00080.jpg

10khz

SDS00081.jpg   SDS00082.jpg

Patrat la 10khz

SDS00087.jpg   SDS00085.jpg   SDS00086.jpg   SR_copy.png

La sarcina mea rezistiva de 7,4R am avut cam 41-42Vrms curati pana in clipping.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Inca mai am ultimul cablaj de test la amplificatorul asta, e functional si pot incerca si testa pentru dublarea sr-ului plus altele care ar putea ajuta la eliminarea acelor gâlme, cu zicea si @Sharky mai sus.

Deci daca se mai doreste sa mi se spuna una alta, pot incerca pe placa aia si ulterior scot modulele finale si modific si acolo daca rezolvam ceva. Nu pot face teste direct pe modulele finale ca sunt greu accesibile.

Link spre comentariu

Nu va mai certati ca nu are rost. O sa las amplificatoru cum e acum si asta e.

Azi am ascultat muzica la el si se aude foarte, foarte bine pentru niste mosfeti ieftini. O sa mai incerc, totusi, compensarea aia, mai mult de test, sa vad daca dispar gâlmele alea.

L.E.

O sa  ii pun si un condensator de 1uF in paralel cu sarcina rezistiva sa vad cum arata iesirea cu semnal dreptunghiular.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Cu 15p+800R peste 3k6 parca s-a mai imbunatatit putin

SDS00088.jpg   SDS00092.jpg   SDS00089.jpg

Aici am pus 1uF paralel cu sarcina de 7,4R

SDS00096.jpg

Se mai pot aplatiza oscilatiile alea mici ? Ma gandesc ca alea or fi si din cauza zobelului (15sp pe un diametru de 1cm cu 2,7R paralel)

Schema finala aici  HEXFET CFAmp.rar

L.E. De fapt nu zobelu de pe iesire ar putea sa genereze oscilatiile ca el e pus sa le mai suprime.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Cam greu sa iti dai seama. Vezi de chestii mai simple, gen conductia simultana prima data.
Vezi daca mosfetii se inchid cum trebuie.
Ai putea sa ii comanzi separat, fara reactie, scoti de undeva un semnal dreptunghiular cu front f abrupt si optimizezi comutarea lor.
Apoi ii bagi in bucla si incepi cu compensarile.

Link spre comentariu

Lasă-le în pace ca alea sint "detaliile" auzite de audiofili atunci cind schimba cablurile..... mai ales cind pun cabluri foarte scumpe renumite pt faptul ca redau foarte "detaliat" iar ele nu-s altceva decit niște cabluri ordinare fetuite și aranjate în asa fel incit sa aibă o capacitate mare între fire. 

Link spre comentariu

Daca a rezistat la toate testele astea pe care ti le-am recomandat sa le faci, fara sa se arda (cum fac alte amplifuri cu mosfeti de aici de pe forum), aia e tot ce conteaza. E stabil, dreptunghiul e destul de drept, SR are gramada... si mai ales ca ai spus ca se aude foarte bine.

In simulare, pe capacitiv 1uF, oscilatiile erau mai mici nitel, dar nu e problema nici asa. Daca nu aveai LR pe iesire era acolo ca valurile marii, nu se mai cunostea dreptunghiul.

Daca n-au explodat mosfetii pe testul capacitiv... ma indoiesc ca ar avea probleme de conductie simultana...

Editat de Giuseppe Bagarella
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări