Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator MOSFET CFA

maxente

Postări Recomandate

Vizitator 1n4007

Stati linistiti ca toti o sa mai gresim de sute de ori. Conteaza doar finalul la care se ajunge. Eu nu mai pot sa dorm noaptea de grija schemei noi pe care vreau s-o scot. Are un nr triplu de piese pe un cablaj cat al lui Maxente ,n-a functionat niciodata in realitate pana acum, decat la nivel teoretic si am bagat peste 1.000 de euro pe care s-ar putea sa-i arunc la gunoi daca e vreo greseala pe undeva. Adrenalina fara plasa de siguranta. Asta-i viata fiecarui om care are hobby-ul asta. Succes in continuare Maxente :-)

In ce ai bagat 1000 de euro ? La nivel teoretic ? Ai platit pe cineva pentru simulari ,calcule pe hirtie,ca nu inteleg in ce poti baga banii aia,daca nu ai realizat ceva fizic.
Link spre comentariu

In curve :-))) Lasand gluma la o parte, totul este achitat, nu a ramas decat asamblarea si testarea. Probabil ca dupa sarbatori, prin ianuarie-februarie o sa vezi si rezultatul concret si o sa intelegi. Proiectarea este integral realizata de mine, incepand cu traful si terminand cu prelucrarile mecanice de design. Este vorba de un aparat complet, nu doar module. Ca sa-ti faci o idee doar mufa de 230Vac a costat peste 15 euro si nu are filtru EMI. Ma rog, discutia asta se poate purta in privat.

Link spre comentariu

Ieri au venit cablajele lui @bucegi si azi le-am luat la verificat

N-am gasit nici-o greseala si dupa ce am scos protectia cu zenere si am montat niste strapuri, montajele au mers din prima fara probleme

Biasul si offsetul se regleaza perfect

Imi cer scuze inca o data pentru greseala facuta si sper sa vada si ceilalti. care au luat cablajele de la mine, postul de aici cu corectarea problemei

Link spre comentariu

In caz ca ti-a scapat...

Ok acum m-am prins ( clar dinioarea era prea de dimineata :rade: )

Polarizarea finalilor era divizata, si cum deschiderea superdiodei era limitata la un maxim redus, nu se putea obtine zona de clasa A de la trecerea prin 0... Nu-i vina protectiei in sine ( a diodelor zener ), se poate pastra fara probleme asa cum este placa, doar R17 se mareste de la 4k7 pe la probabil 5k6 sau poate 6k8 ( mai sigur 6k8 cred ), se mareste deschiderea maxima a superdiodei si se compenseaza caderea de cca 2V pe cele 2 rezistente de 100R, dezavantajul ar fi tocmai pierderea celor 2V din varful maxim disponibil la iesire, deci o usoara reducere a puterii maxime ( nesemnificativ ). Se pastreaza astfel si protectia cu zener, si este importanta nu pentru limitare de curent pentru ca nu ai asa ceva la zener de 12V, insa in eventualitatea unui scurt pe iesire, fara zener, portile pot fi supraalimentate, deci in ciuda prezentei limitarii de curent, finalii pot fi strapunsi in poarta, zenerele in schimb limiteaza tensiunea poarta-iesire, deci...

LE: Se mai poate mari rezistenta de 820 pe la 1k5 sau 1k8, astfel influenta 100R se reduce probabil suficient de mult incat sa existe o polarizare suficienta pentru etajul final, se reduce pierderea aia de cca 2V, insa se reduce destul de mult curentul de mers in gol in prefinali, dar ei oricum lucreaza in A deci nu ar trebui sa fie o problema.

Poate fi o alternativa pentru pastrarea zenerelor. O poti incerca macar in simulator sa vezi cum se comporta si daca iti place, o aplici si practic. Eu zic ca merita pentru ca nu strica sa fii sigur de protectia portilor.

Link spre comentariu

Marian, am testat in simultor pe scurt (cum ai zis aici) si tensiunea pe porti nu e mai mare de 6V.

Nustiu daca iti mai amintesti ca am mai discutat despre asta si ai fost de acord ca protectia cu zener este degeaba daca are limitarea aia de curent.

Problema era ca rezistenta aia de 100R serie daca e prea mica nu mai protejeaza zenerele iar daca e prea mare scad performantele amplifului.

Editat de Testikov
Link spre comentariu

Am micsorat rezistenta de 3.3k serie cu semireglabilul de bias, la 2.2k si acum se regleaza biasul chiar si cu protectia aia cu zenere pusa (gresit). Tensiunea pe superdioda creste doar cu 1V (in fiecare parte).

Editat de Testikov
Link spre comentariu

Cocochannel, ampliful asta e chiar varianta optimizata, cat m-am priceput si eu.... Daca mai stie cineva ce se mai poate optimiza, sa spuna, ca eu nu mai vad. Dar ceva concret, nu fitze audiofile.

Mai e nitel si vin sarbatorile de iarna. Haideti sa uitam de toate rautatile si sa fim prieteni cu totii.

Cu mare placere raspund invitatiei tale !

Am analizat structura folosita si cred ca se justifica imbunatatirea etajului de putere .

Pentru inceput poti incerca varianta conectarii finalilor cu etajul driver numita in limbajul de specialitate Cross Conection ( CC ) pe care o foloseste si @Marian la proiectul in derulare ( MOSFET400 full simetric ) .

Mai am doua variante posibile , dar mai intai verifica daca te multumeste varianta CC .

Link spre comentariu

Rezistentele in crucis controleaza incarcarea - descarcarea sarcinilor stocate pe poarta MOS-urilor , de aia functioneaza foarte bine la frecvente mari , fara limitarea SR .

Nu stiu la ce te referi legat de bias ...

Link spre comentariu

Cred ca trebuiau puse doua zennere antiserie (sau o dioda normala in conductie directa in serie cu zennerul)! Am avut si eu probleme similare la o sursa stabilizata analogica de 500V cu mosfet ca element regulator serie! Se vede asta si in schemele lui Victor. Nu stiu daca chiar era necesara 100Ohm pentru limitare curent.

Link spre comentariu

Am impresia ca s-a inteles faptul ca tocmai prezenta acelor diode impiedicau reglajul normal al polarizarii, ceea ce este fals, problema nu era protectia in sine ci doar o rutare gresita a traseelor rezistentei de 820R dintre prefinali. Asa cum Dudi a aratat mai sus, cu o majorare corespunzatoare a deschiderii superdiodei, polarizarea finalilor se face ok. Motivul problemei era divizarea polarizarii disponibile pentru finali, nu prezenta zenerelor in sine ( ca fapt divers daca le scoateti dar lasati rezistentele de 100R in locul lor, problema va fi fix aceeasi ).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări