Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator MOSFET CFA

Postări Recomandate

@bogdan_bogdan889 trebuie sa mearga amplificatorul cu tot cu reglajul biasului

Sa ne spui aici ce valori la rezistente ai folosit pe cablaj altele decat cele din schema, ce tranzistori pe calea de semnal ai pus. Prefinalii de care sunt ?

Trebuie sa ii gasim buba, e pacat sa il lasi asa daca putem sa il facem sa mearga normal

Link spre comentariu

Menționez ca se reglează biasul intre sursa mosfetului și masa . Am reglat 8mv . Dacă reglez fata de iesire este zero.

Nu-i de mirare ca nu ai bias daca tu masori offsetul ! :d Biasul se masoara pe capete rezistentelor de 0,33 ohmi (alea mari albe) din sursele mosfetilor. Acolo trebuie sa ai 8mV, pe fiecare.

Dudi, totusi partea bolduita de la citatul lui Bogdan indica faptul ca a masurat corect polarizarea, daca masori intre sursa mosfetului si iesire este acelasi lucru cu a masura la bornele rezistentei din sursa, ignorand eventualele caderi de pe rezistenta traseelor de pe cablaj ( ar trebui sa fie suficient de mici ). Cred ca v-ati legat de el nejustificat.

In alta ordine de idei ceva ma frapeaza, ceva ce am vazut si la altcineva care s-a plans de acelasi lucru ( imposibilitatea reglarii polarizarii ), adica o diferenta prea mare intre deschiderea superdiodei si ce apare dupa prefinali, Bogdan a scris ca are:

"Pe irf610 7.7v

820r 5,2v"

2,5V diferenta, este inexplicabil de mult pentru un simplu etaj repetor complementar, diferenta nu ar trebui sa fie mai mare de 1-1,3, poate 1,5V ( desi e mult si atat ), pe un simplu bipolar ( deci care NU e darlington ), nu poate pica mai mult.

Bogdan la Q12 si Q17 sigur ai pus tranzistorii din schema? Si daca nu atunci ce anume ai pus? Si sigur sunt montati corect pe placa? ( adica nu cumva sa fie ceva pini inversati sau eu stiu...). Daca mai exista ceva diferente intre schema pusa de Dudi aici:

http://www.elforum.info/topic/115478-amplificator-mosfet-cfa/?p=1450866

Si ce ai folosit tu, spune neaparat care sunt, mai cu seama la rezistente si tranzistori.

Link spre comentariu

Pune piese calumea, MJE si KSC in capsula TO126 au pinii identici ca ordine.Stringe clonele infecte in patent si trimite-le un caroi in geam la magazinul de unde i-ai luat.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

MJE340 trebui sa aiba aceeasi dispunere la pini ca si MJE350 la fel ca si KSC3503 si perechea sa, adica de la stanga la dreapta ECB.

Daca MJE-ul tau are oricum altcumva, arunca-l direct la cosul de gunoi, acolo si numai acolo este locul sau.

PS: Fa tot posibilul sa eviti a cumpara tranzistori de la mivarom, poate exceptand pe cei mici de semnal care probabil sunt prea ieftini ca sa merite falsificati, insa BD-uri, MJE-uri si altele asemenea lor, precum si bipolari de putere, nu se iau de la mivarom decat in situatie de urgenta si pentru utilizare temporara.

Link spre comentariu

Menționez ca se reglează biasul intre sursa mosfetului și masa . Am reglat 8mv . Dacă reglez fata de iesire este zero.

Marian, Bogdan a scris foarte clar ca reglaza biasul intre sursa mosfetului (care este iesirea) si masa, si ca l-a reglat la 8mV. El de fapt a reglat offsetul.

Apoi zice ca daca regleaza intre "sursa mosfetului fata de iesire" e zero. Adica asta e biasul si... normal ca e zero cu tranzistoare cu pinii inversati de la mivarom.

Si cred ca ar mai fi o problema.... (daca intelegi ce vreau sa spun).

Va salut Dl Marian mentionez ca la Q12 am pus KSC3503 si la Q17 am pus MJE350 .

Probabil ca nu lucreaza la aceeasi fregventa. Nu am studiat PDF-urile .

Dar perechea lui mje350 adica mje340 are inversati pini B-E mai exact sunt invers si nu da bine pe radiator nu ca nu i-as putea monta.

Link spre comentariu

Doamneeee.... Ai pus un prefinal KSC si altul MJE !? Ce sa mai zic... Daca va doare in *** de amplificatoarele pe care le faceti si puneti toate rahaturile de piese, nu va mai plangeti ca nu merg cum trebuie. Eu tocmai am dat vreo 450 lei pe piesele cu care urmeaza sa fac amaratul de OTL30... Si nu sint bogat, dar cand fac un lucru imi place sa-l fac cum trebuie.

Nu sint profesor de nimic... dar eu cred ca asa cum te pricepi la limba romana asa te pricepi si la electronica. Asta e parerea mea. Poate sa nu fie adevarata, nu acuz pe nimeni.

P.S: Normal ca n-am inteles... E imposibil sa inteleaga cineva ce scrii.

Editat de Testikov
Link spre comentariu

Dudi esti un pic rautacios dar ai si tu dreptatea ta, s-au facut niste confuzii de termeni nefericite, s-au prezentat informatiile intr-un mod poate insuficient de clar, insa problema nu-i localizata numai la Bogdan ci mai degraba este una generalizata, in special la tineri. Totusi un picut mai multa rabdare aduce mai mult bine decat contrele, proiectul este public si destul de complex, astfel de situatii sunt inevitabile dupa parerea mea. Mentionez ca este doar parerea mea si nu trebuie sa fii de acord cu mine, din contra. Si nici nu vreau sa te superi.

Nu este foarte inspirat sa se foloseasca prefinali necomplementari, insa nici nu pot explica imposibilitatea reglarii polarizarii, ambii suporta tensiuni si curenti suficienti, ambii sunt suficient de rapizi incat sa poata functiona pe post de prefinali, aici problema este mai degraba sursa de achizitionare a componentelor, respectiv mivarom ( ca asa am inteles ca este cazul ).

Bogdan fa tot posibilul si fa rost de niste prefinali ok, si schimba-i pe aia, apoi testeaza din nou. Problema nu se va rezolva corect pana nu reduci diferenta inexplicabil de mare intre deschiderea superdiodei ( tensiunea pe mosfetul din superdioda ), si tensiunea de pe 820R, abea cand o sa gasesti maxim 1,5V diferenta ( preferabil mai putin ), te poti orienta catre alte potentiale probleme. Trebui insa sa te concentrezi intai pe chestiunea asta pentru ca este o anomalie ce trebui corectata. Presupun ca rezistentele de 22R din bazele prefinalilor chiar sunt de 22R masurati, si nu vreo valoare anormal de mare...

Link spre comentariu

Pai tocmai asta e Marian. Nu ne spune ce a pus acolo si noi nu avem de unde sa stim unde ar fi buba

Mi-a zis la un moment dat ca nu a folosit exact valorile rezistentelor din schema, din cauza asta eu i-am zis sa ne spune exact ce a pus si unde a pus

Eu i-am zis de multe ori sa masoare foarte bine valorile rezistentelor ca poate i-a scapat ceva pus unde nu trebuie

E foarte greu sa il ajutam daca nu ne spune ce a facut acolo

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări