Sharky Postat Iulie 5, 2016 Partajează Postat Iulie 5, 2016 Asta nu comentez, ca nu am investigat pana la capat. Asa am pus initial in quad si ramanea mosfetul agatat de-a binelea, apoi intra in oscilatie tot ampliful. Cum in grile aveam ceva de genul ~600 ohmi in mod sigur nu incarcam etajul anterior. Posibil sa fie asa cum spui in cazul de fata, quadul cu laterali fiind un amplificator greu de pus la punct. Sper doar ca maxente sa incerce pe o sursa protejata montajul in fazele initiale. Bafta maxima! Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 5, 2016 Partajează Postat Iulie 5, 2016 Pai tot trebui sa incarci intr-o masura mai mare sau mai mica VAS, ( daca nu sunt prefinali ), pentru ca el impune blocarea, posibil ca valoarea acelei rezistente sa fi fost prea mare desi nu cred... Posibil si pragul mai mic al lateralilor, desi nici asta nu cred... Ideea este ca am folosit cu mosfeti verticali din astia o singura dioda si nu am avut probleme... Link spre comentariu
Sharky Postat Iulie 5, 2016 Partajează Postat Iulie 5, 2016 Bun, atunci probabil ca va merge. VAS nu e problema sa se fi incarcat ca era polarizat in jur de 50mA din cate imi amintesc. Probabil ca era de la laterali, canta ei pe la zeci de MHz si fara rezistente mari in grile nu le inchizi gura. Schema de la quad impreuna cu cifrele exacte sunt prezente in subiectul dedicat. Link spre comentariu
maxente Postat Iulie 5, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 5, 2016 Cam asa zic sa pun diodele Voi ce parere aveti ? Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 5, 2016 Partajează Postat Iulie 5, 2016 Imi cer scuze, nu mai stiu la cat vrei sa alimentezi schema insa presupun un 60-70V sau ceva in genul, pe ramura, si atunci as zice sa revizuiesti valoarea rezistentelor dintre prefinali si diode, prefinalii suporta DC maxim 100mA din cate vad in pdf, tu la volum maxim ( sau oricum aproape de maxim ) prefinalul va incerca sa ridice poarta mosfetului spre +Vcc ( sau cat il duce VAS in baza ), dioda va limita la 8,2V si prin urmare tot curentul necesar pentru a se intampla asta, va merge prin ea catre iesire, deci diferenta de la Vcc pana la 8,2V a zener, pica pe 100R si impune in curent continuu maxim posibil prin prefinal in functie de cat ai alimentarea tu, nu stiu exact cat, dar sigur e mult peste ce poate prefinalul chiar si in regim pulsatoriu de foarte scurta durata, adica exista riscul sa crape prefinalii din cauza asta. Unde mai pui ca exista riscul sa crape si diodele fie de la supracurent, fie de la disipatie prea mare. In alta ordine de idei, cu zenere de 8,2 ai si o limitare rudimentara undeva pe la 8-9A in functie de temperatura finalilor ( si intr-o masura mai mica, si a diodei ), nu este perfecta dar ea exista, si este destul de rapida, o protectie mai sigura poti implementa in bazele prefinalilor, daca tot ai bipolari in colector comun, poti profita de asta. Link spre comentariu
maxente Postat Iulie 5, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 5, 2016 Deci, rezistenta aia trebuie sa o pun in asa fel incat sa nu treaca mai mult de 100mA ? Nu influenteaza cu nimic daca o pun de valoare mai mare ? Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 5, 2016 Partajează Postat Iulie 5, 2016 Ideeal ar fi sa fie mai mica insa trebuie sa tii cont si de ce prefinali folosesti, pe langa curentul impus de limitarea zenerelor mai e si sarcina capacitiva constituita de portile mosfetilor, si nu este una foarte mica, adica exista niste varfuri de curent ce trebuiesc cumva limitate macar sub cei 0,2A cat este maximul pulsatoriu admis... Link spre comentariu
maxente Postat Iulie 5, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 5, 2016 (editat) Mi-a simulat dudikoff si a marit rezistenta la 270R. Acum curentul maxim (pulsatoriu) prin prefinali este de 130mA. In datasheet zice ca in impulsuri rezista la 200mA, deci cred ca e ok. Disipatia pe zenere e de 250mW si eu o sa pun un zener de 1W. Toate acestea se intampla doar cand protectia actioneaza (cand sarcina la iesire scade sub 1,8 ohmi) Editat Iulie 5, 2016 de maxente Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 5, 2016 Partajează Postat Iulie 5, 2016 Chiar vroiam sa-ti sugerez sa testezi in simulator. Zener-ul limiteaza la 8,2V indiferent de sarcina, iar varfurile generate de incarcarea portilor, iarasi sunt prezente indiferent de sarcina. Link spre comentariu
maxente Postat Iulie 5, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 5, 2016 Mi-a simulat Dudikoff cu rezistenta aia mai mare undeva la 270R si apar niste ciocuri aiurea la clipping, am pus poza mai jos Daca micsorez valoarea de la 180R in jos nu mai am acele ciocuri aiurea Cu 180R am asa:- curentul de colector la prefinal: 180mA pulsatoriu- disipatia pe zener: 350mW (zenerul e de 1W)- curentul prin zener: 120mA (in datasheet zice: 130mA admisible zener current) Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 5, 2016 Partajează Postat Iulie 5, 2016 (editat) Valorile rezistoarelor din porti se pun în functie de capacitatea de intrare si difera de la tranzistoarele cu canal N la cele cu canal P. Vedeti si aici la pag. 14 si urmatoarele. Editat Iulie 5, 2016 de franzm Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Iulie 5, 2016 Partajează Postat Iulie 5, 2016 Parca e vorba de laterali acolo. Stiu ca userul Misa s-a luptat cu valorile rezistentelor din porti. Cica a fost lupta grea. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 6, 2016 Partajează Postat Iulie 6, 2016 Sunt si lateralii si IRFP-urile in acea nota de aplicatie, Ideea este ca rezistentele trebui sa fie suficient de mici incat sa nu fie afectate performantele etajului final, dar nu prea mici incat acesta sa oscileze, oscilatiile la IRFP-uri se evita si cu cateva zeci de Ohm, problema este sa asiguri un curent de varf suficient de mare pentru comanda eficienta a portii, aici te limiteaza si prefinalii si zenerele. Link spre comentariu
Testikov Postat Iulie 8, 2016 Partajează Postat Iulie 8, 2016 Am simulat si eu acest amplif si am descoperit ceva interesant. (E vorba de schema fara nici un fel de protectie cu zener sau cu altceva.) Asa cum e schema lui Maxente acum, daca pun intrarea la masa si iesirea in scurt, prin finali trec 140A ! Deci in realitate s-ar arde. Dar ! Daca pun un cond in serie cu rezistenta din reactie de vine la masa si repet testul, prin finali mai trec doar maxim 180mA, deci practic ar rezista fara probleme. Ce parere aveti ? Imi scapa mie ceva sau chiar asa este ? Link spre comentariu
maxente Postat Iulie 8, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 8, 2016 (editat) Raman pe varianta cu zener de 12V. Mi-a mai adaugat Marian si o limitare de curent prin finali la sarcini mai mici Cam as arata semnalul cand actioneaza limitarea de curent Curentul in prefinali la interventia protectiei Editat Iulie 8, 2016 de maxente Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum