Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator MOSFET CFA

Postări Recomandate

Daca insa cauti performanta atunci polarizarea trebuie sa fie mai sus. La mine in simulator curentul de mers in gol optim a fost undeva aproape de 70mA prin fiecare pereche, e drept ca e prea mult ca sa fie fezabil, insa as zice ca 20-30mA prin fiecare pereche ar fi destul de potrivit.

Link spre comentariu

Mie in simulator incepe sa imi creasca distorsiunile de la 1mA in jos de bias. Stiu, simulatorul nu e bun, bla bla bla, dar pana acum a prezis destule chestii cum trebuie....

Cu 70mA bias ai 36W disipati in gol iar radiatorul o sa se incalzeasca binisor. Imbunatatirea aia la care te referi, datorita biasului optim, nu e relevanta decat poate pentru "audiofili".

P.S.: Am simulat eu pe o plaja mai mare de temperaturi si biasul se mentine destul de stabil. Nu vad rostul la a insira un carnat de tranzistoare sau diode cand merge destul de bine asa simplu cu un banal tranzistor.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

In mare am cam finalizat schema, am atasat-o mai jos

Mai am ceva loc pe cablaj si cred ca o sa ii pun si un mic detector de clipping, sa se vada cand intra amplificatorul in limitare

Poate ar merge si o simulare la acest circuit daca Dudikoff are timp si placere, desigur 

Ma gandesc ca valorile rezistentelor mai trebuie tatonate in functie de tensiunea de alimentare a amplificatorului

post-195032-0-41652100-1466109333_thumb.png

hexfet.pdf

Editat de maxente
Link spre comentariu

Am facut un montaj paianjen la schema de clip si pot spune ca se descurca destul de bine . Am legat montajul paianjen , pe rand, la un amplificator care se alimenta cu +/-32-33Vcc dupa care am adaptat-o la un amplificator alimentat la +/-70Vcc . La primul amplificator , ledul incepea sa se aprinda usor la 17Vrms/4R la iesire . La cel de-al doilea cu alimentare mai mare ,tot pe 4R , incepea cam pe la 36Vrms . Apoi am incercat cu 8R la iesire si am observat ca tensiunea de la iesire a mai crescut putin (cu vreo 2V sau cam asa ceva) si ledul incepea sa se aprinda pe la 18V si ceva la primul amplificator, lafel si la celalalt, ceea ce e absolut ok fiind incarcarea mai mica pe 8R . Deci pana aici ok .

Ce nu imi place mie e ca la intrarea in clip ledul se aprinde foarte putin (si cand zic putin, e aproape insesizabil) si nu complet  . 

Link spre comentariu

Acel clipping indicator va functiona cit de cit OK daca si NUMAI DACA, alimentarea scade foarte putin spre deloc in sarcina.

Ce ne facem cind alimentarea de la retea scade sau creste cu 5-10V fata de prragul stabilit initial (evident ca si tensiunea de alimentare a etajului final va fi dependenta de acea variatie a retelei)?

De ce nu incercati un input-output comparator?

Link spre comentariu

Aia este numai schema detectorului de clip, partea de afisare a rezultatului este numai o improvizatie.

Poti pune inca un tranzistor (PNP) cu jonctiunea B-E la bornele rezistorului din colector si si sa-i pui in colectorul lui LED-ul cu acelasi circuit de filtrare in paralel.

Nu vreau sa stirnesc o polemica si deci nu voi raspunde la nici un comentariu (din partea lui Leco in special ) dar eu nu sint de acord cu ce afirma Leco in postul 126, mai exact ca ar functiona numai cu alimentari foarte fixe. Cele doua rezistente din bazele la fiecare tranzistor sint singurele care conteaza intradevar si din ele se stabileste tensiunea C-E (D-S) la finali sub care sa se aprinda.

Tocmai testul lui Claudiu-XD imi confirma ca functioneaza fara modificari la mai multe tensiuni de alimentare.

Mie personal mi se pare o schema super tare de cliping indicator. Binenteles ca nu se poate compara cu o schema evoluata si precisa cum este una de genul recomandat de Leco ce se preteaza la amplifurile pro, dar pt "home use" ...eu zic ca-i mai mult decit suficienta.

Link spre comentariu

Am simulat schema.

In primul rand vreau sa spun ca merge excelent (pt ce a fost ea gandita si pt simplitatea ei), dar nu perfect.

Ceea ce merge excelent la ea este comutarea la atingerea pragului. In graficul de mai jos este curentul prin led pe verticala si tensiunea de comanda pe orizontala.

Alimentarea este +/-65V. Se observa ca daca tensiunea pe intrare este mai mare de 52,8V (cu plus sau minus) ledul lumineaza. Intervalul in care se aprinde este de 1,3V, adica destul de bine. Si ceea ce este cel mai frumos e ca actioneaza simetric, nu ca alte scheme in care este monitorizata doar o alternanta.

Posted Image

Dar are si 2 parti proaste.

Prima este, cum am zis si in postul anterior, ca daca variaza tensiunea de alimentare, variaza si pragul de actionare... si nu e bine.

Uite, sesebe, simularea pe care mi-ai cerut-o. In graficul asta, cu verde e alimentare la 65V iar cu albastru e la 60V. Cred ca se observa destul de bine cum pragul s-a mutat de la 52,8V la 49,1V si chiar si curentul prin led a mai scazut.

Posted Image

A doua problema este ca nu se comporta cum trebuie dupa actionare, la depasirea pragului. Din puctul meu de vedere, un detector de clipping, o data ce a sesizat prima depasire de prag ar trebui sa tina ledul apris (fara fluctuatii) timp de (macar) o secunda.

In testul asta i-am dat 5 sinusoide ce depasesc pragul (adica in clipping). Dupa cum se observa, curentul prin led joaca in draci.

Posted Image

Link spre comentariu

Merci!

Dar.... eu vreau sa-mi monitorizezi diferenta de tensiune intre linia de alimentare corespunzatoare si tensiunea la care actioneaza protectia.

Este absolut normal si mai mult chiar OBLIGATORIU ca valoarea la care se activeaza "protectia" de cliping sa fie dependenta de tensiunewa de alimentare, in schimb caderea de tensiune pe tranzistor la care se activeaza ar trebui sa ramina constanta.

In primul caz se activeaza la 65-52.8=12.2V cadere de tensiune pe finalul audio,

in al doilea caz se activeaza la 60-49.1=10.9V cadere de tensiune pe finalul audio.

Da variaza tensiunea de activare. Leco avea dreptate dar se poate corecta problema....

Curentul prin LED este absolut normal sa scada cu reducerea alimentarii.

Link spre comentariu

Am rezolvat partea cu fluctuatiile. Am facut asa :

Posted Image

Acum ledul se aprinde la prima depasire a pragului si sta aprins, fara sa clipeasca, inca 1s de la ultima depasire a pragului, apoi se stinge usor.

Durata se poate ajusta din C1 (10uF).

- cu verde e curentul prin led.

- cu albastru curentul de colector prin Q1, adica impulsurile date la intrarea in clipping.

Posted Image

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări