Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protecţie amplificator


Testikov

Postări Recomandate

Am terminat de citit si documentele lui franzm si pot spune ca sint excelente ! Se da o schema acolo de comanda a MOSFET-ilor fara optocuplor. In afara de faptul ca optocuploarele fotovoltaice se gasesc mai greu (sau deloc la noi), avantajul este ca se face comutarea mult mai rapid fara optocuplor, 20us fata de cateva ms la comanda cu optocuplor.

 

Am combinat partea de detectie din vestita schema a lui Quasi cu comanda MOSFET-ilor din schema lui franzm si elementele de atenuare a spike-urilor din schema lui Rod Elliott si a iesit frumusetea asta de protectie DC cu MOSFET :

post-259214-0-50314400-1468747888_thumb.png :dsaf

Aici se vede cum functioneaza:

post-259214-0-33759600-1468747960_thumb.png

Partea proasta la detectorul lui Quasi e ca dureaza 100ms detectia... O rezista difuzorul atat cu DC pe el ? Exista si alte detectoare mai rapide ? Eu am impresia ca nu se poate face mai rapid pentru ca tine de filtrul ala RC la care daca ii scurtezi constanta de timp o sa actioneze si la frecvente joase...

 

Aici este tensiunea pe MOSFET-uri cand se intrerupe circuitul:

post-259214-0-31925200-1468748154_thumb.png

 

Aceeasi tensiune dar fara snubbere:

post-259214-0-91548700-1468748213_thumb.png

 

Si aici fara snubbere si fara diode:

post-259214-0-77292100-1468748244_thumb.png

 

Ce parere aveti ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 231
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Testikov

    97

  • sesebe

    34

  • Marian

    22

  • Sharky

    21

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Leco, hai sa nu incepem alt circ.

Daca vrei sa te faci util pe topicul asta poti raspunde la urmatoarea intrebare: Rezista un dif cu DC pe el timp de 100ms ?

Si totusi... sa zicem ca bobina ar rezista... Dar aplicandu-i un DC brusc nu ii sare membrana instantaneu ?

Editat de Testikov
Link spre comentariu

Dudi tii minte ca ti-am zis ca amplifu meu din 2008 nu a reusit sa arda boxele la strapungerea finalilor datorita modulului dc-detect? Ei bine detectorul era chiar ala de-l testasi tu, boxa a rezistat la peste 50V alimentare, e drept ca in momentul cand apare tensiunea aia pe iesire membrana tinde sa se deplaseze la extrem in afara sau in interior ( functie de polaritate ), insa 100ms nu-i timp destul ca acea cursa sa fie destructiva, la fel cum nu este deajuns nici sa se distruga bobina. Adica eu as zice ca e in regula desi nu sunt complet convins de varianta asta cu mos...Unix daca ampliful este cu cond pe iesire atunci nu mai are nevoie de dc-detect... apoi cond pe iesire aici?

Link spre comentariu

Ok, Marian, daca tu zici... te cred. Eu n-am apucat sa testez pana acum asa ceva.

 

Mai e o chestie. Am observat ca atunci cand ampliful e functional si canta (eu am testat cu un sinus) si comand mosfetii sa decupleze diful, tot mai trece un curent prin el din cauza snubber-ului. Cu 470n si 33R cum e acum trec cateva sute de mA la 16KHz.

Am incercat si cu alte valori si am observat ca oscilatiile se atenueaza chiar mai bine cu rezistenta mai mare. Am pus 3,3k si 100n si nu mai face nici un pic de oscilatie iar curentul la 16KHz este mult mai mic, adica 15mA peak. O fi bine ? Adica in simulator da bine, dar nustiu in realitate. Poate ne lamureste sesebe, expertul in snubbere. :limb:

Editat de Testikov
Link spre comentariu

Chiar crezi ca am sa te lamuresc dupa ce scoti limba la mine?

 

 

 

 

Pe schema pusa de tine eu vad lipsa un condesator in baza la Q33 (dar se pare ca numai eu).

In cazul tau (schemei postate de tine) snuberul este fix =zero.

Daca ai sa-ti dai seama cine face limitarea la 110V fara diode (cu diode este clar cine), ai sa intelegi (poate) de ce nu prea conteaza snuberul la schema ta.

 

Tu ai clampare acolo iar snuberul nu face nimic, poti si sa-l scoti ca tot aia-i.

 

 

PS: mie nu-mi place sa am in continuare tensiune la iesire cu "releul" decuplat.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Crede-ma ca m-am tot gandit si nu-mi dau seama cine limiteaza la 110V. Hai, te rog eu, spune-mi, nu ma mai tine in tensiune ca nu-mi dau seama nici pana maine. :limb:

Urasc cel mai mult cand cineva posteaza doar jumate de informatie. Daca zici ca trebuie un cond in baza lui Q33 explica-mi si care e treaba cu el, ca daca trebuie, atunci il pun.

Iar snubber-ul vad ca atenueaza oscilatiile alea, cum sa nu faca nimic... ?

Daca imi raspuneti in ghicitori... o sa fie gata proiectul asta in 5 ani.

Editat de Testikov
Link spre comentariu

Optocuploarele fotovoltaice (sau fotocuploarele, cum le zice Maxente) nu au nevoie de alimentare pentru ca iti genereaza chiar ele o sursa de curent, dar una foarte slaba (50uA, la 8V). Iar cele normale cu fototranzistor trebuiesc alimentate cu o tensiune ca sa poata functiona. Ca sa comanzi mosfetii iti trebuie surse flotante deci optocuploare fotovoltaice.

 

Dar sa revenim la cine limiteaza spike-urile la 110V... ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări