Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator MOSFET CFA

maxente

Postări Recomandate

Tot cautand mereu scheme de amplificatoare cu acesti mosfeti, care in mod mormal sunt facuti pentru comutatie, mi-a atras atentia schema asta postata de @claudiu_XD aici

E vorba de schema de pe pagina asta http://buildaudioamps.com/project-50/ 

Pana termina @marian ampliificatorul lui de aici am zis sa ma arunc inca o  data si sa incerc o schema ''mai altfel'' fata de ce am facut eu pana acum

Am avut niste lupte mari cu... cablajul, care e unul de test. Fiind o schema ''rapida'' si cu o banda de frecventa foarte mare e nevoie de o atentie mai mare a desenului de cablaj. Masa de putere trebuie ''sparta'' de masa de semnal si de intrare, nu neaparat saltata prin rezistenta de 10R, doar ''separata'' 

Ca sunet, cat am ascultat eu pe o boxa de combina pe care o tin de test in atelier imi dau seama ca schema asta e cu totul altceva fata de ce stiam eu in comparatie cu nmos de exemplu. Am ascultat aproape tot concertul asta https://youtu.be/CNUTlKqSO-I si pot spune ca boxa aia amarata de combina prinde viata. Trebuie sa probez amplificatorul pe boxele mele de acasa, oricum se aude cu mult peste ce credeam, daca nu stii ce e acolo, zici ca e amplificator cu bipolari

Cu siguranta amplificatorul asta merita niste cablaje de fabrica. Dupa ce o sa il ascult ''corect corespunzator'' mai revizui desenul si cred ca ma bag cu el la fabrica. De mult cautam un amplificator bun cu mosfeti IRFP si cred ca l-am gasit

In loc de tranzistorii de semnal mic 2sa 2sc am folosit BF422/423, in rest totul a fost ca in schema

L.E.  Era sa uit. Am mai adaugat eu pe alimentare partii din fata un filtru cu dioda, rezistenta si cate doi electrolitici plus un cond wima de 4,7uF pe intrarea semnalului sa nu apuce tensiuni continue pe semnal

Schema amp. CFA.pdf

Posted Image Posted Image

Editat de maxente
Link spre comentariu
Vizitator

Sa pui si un osciloscop pe iesire sa vedem o treapta la 10kHz/8R si in special un rise time.

Daca mai pui si un 1uF nep la iesire peste 8R zic sar'na!

Cablaj simplu si frumos!

Spor la treaba!

Link spre comentariu

Hehe,îl făcusem și eu în aer și chiar mi-a plăcut cat de frumos poate sa sune. Pe pagina de unde provine ampliful, se pot vedea niște oscilograme, unde se poate observa și timpii de creștere și coborare(parca 1,2us sau chiar sub 1us, nu mai țin minte exact), SR, etc. Deci se poate și cu IRFP-uri. Nu ar strica niște oscilograme din partea lui @maxente.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Tot cautand mereu scheme de amplificatoare cu acesti mosfeti, care in mod mormal sunt facuti pentru comutatie, mi-a atras atentia schema asta postata de @claudiu_XD aici

E vorba de schema de pe pagina asta http://buildaudioamps.com/project-50/ 

Pana termina @marian ampliificatorul lui de aici am zis sa ma arunc inca o  data si sa incerc o schema ''mai altfel'' fata de ce am facut eu pana acum

Am avut niste lupte mari cu... cablajul, care e unul de test. Fiind o schema ''rapida'' si cu o banda de frecventa foarte mare e nevoie de o atentie mai mare a desenului de cablaj. Masa de putere trebuie ''sparta'' de masa de semnal si de intrare, nu neaparat saltata prin rezistenta de 10R, doar ''separata'' 

Ca sunet, cat am ascultat eu pe o boxa de combina pe care o tin de test in atelier imi dau seama ca schema asta e cu totul altceva fata de ce stiam eu in comparatie cu nmos de exemplu. Am ascultat aproape tot concertul asta

si pot spune ca boxa aia amarata de combina prinde viata. Trebuie sa probez amplificatorul pe boxele mele de acasa, oricum se aude cu mult peste ce credeam, daca nu stii ce e acolo, zici ca e amplificator cu bipolari

Cu siguranta amplificatorul asta merita niste cablaje de fabrica. Dupa ce o sa il ascult ''corect corespunzator'' mai revizui desenul si cred ca ma bag cu el la fabrica. De mult cautam un amplificator bun cu mosfeti IRFP si cred ca l-am gasit

In loc de tranzistorii de semnal mic 2sa 2sc am folosit BF422/423, in rest totul a fost ca in schema

L.E.  Era sa uit. Am mai adaugat eu pe alimentare partii din fata un filtru cu dioda, rezistenta si cate doi electrolitici plus un cond wima de 4,7uF pe intrarea semnalului sa nu apuce tensiuni continue pe semnal

Posted ImageSchema amp. CFA.pdf

Intrebare,cam off topic,tranzistorii sunt montati pe radiator cu suruburi si piulite sau cu suruburi autofiletante?Caut sa cumpar niste suruburi autofiletante ,sa prind niste tranzistori pe radiatoare,nu stiu unde sa gasesc,ce am gasit au diametrul mai mare decit gaura tranzistorilor.
Link spre comentariu

O schema diferentiala cu potential. (asa ceva sugeram eu acum vreo saptamana pe proiectul lui marian  referitor la pretentiile urmarite). Teoretic e corect implementat (nu contine de ex. prefinali bipolari sau alte trasnai), practic se poate scoate mult mai mult. Asa cum am atras atentia si in celalat proiect la mos-feturi, mai multi nu inseamna deloc mai bun chiar din contra mai periculos ca stabilitate (vezi capacitatiel adunate ale finalilor care se duc ca sarcina pe VAS). Deasemenea perechea lui irfp9240 nu e irfp240 pentru aplicatii liniare audio (e  doar pentru comutatie  codul pereche), iar imperechierea de destul de imposibila si de multe ori se recurge la artificiii de genul rezistente diferite in grile sau chiar capacitati adaugate pentru compensare. (producatorii i-si permit sa ceara mos-feturi echilibrate ceea ce le protejeaza schemele pentru ca reproducerea lor in conditii de amator sunt un fiasco ca sunet). Avantajul acestor mos-feturi e faptul ca doar pe o pereche se poate obtine suficienta putere dar trebuie ceva cunostinte la implementare. (de ex cu doua radiatoare doar ceva mai mari ca cele din poze se pot scoate 100w/8ohm).

Cu cat se alimenteaza schema ca in pdf nu e trecut. Dupa faptul ca foloseste finali in paralel pare inspirata de pe undeva si e usor sa copii si sa adaptezi la costuri  o schema dintr-un amplif de 5000eur insa nu prea va suna nici pe departe. (o alimentare 2X70vcc +2X50vcc  plus stabilizare pe tensiunea mare poate sari lejer ca si costuri  de 1000eur cu componente de calitate). Multi trag linie intre alimentarea de tensiune mare si cea mica si le posteaza pe internet ca si solutii hi-end tinand cont de pretul sculelor din care s-au inspirat. (complet gresit)

Link spre comentariu

Intrebare,cam off topic,tranzistorii sunt montati pe radiator cu suruburi si piulite sau cu suruburi autofiletante?Caut sa cumpar niste suruburi autofiletante ,sa prind niste tranzistori pe radiatoare,nu stiu unde sa gasesc,ce am gasit au diametrul mai mare decit gaura tranzistorilor.

Sunt suruburi normale, nu folosesc piulite

Dau gaura de 2,5 si apoi filet de 3

Am un generator de semnal vechi si cam lovit in aripa, sa vad daca pot sa fac ceva cu el. La fel  si osciloscopu' , e mai mult didactic

Uite aici ce zice autorul de timpii de crestere 

The wide bandwidth characteristic of a CFA-based audio power amplifier produces a very good slew rate shown below at 25KHz and 100KHz respectively. The 25KHz square wave’s peak-to-peak amplitude adjusted at 102.4 volts produces a rise time of 699nS just before showing any signs of overshoots. The 100KHz square wave’s peak-to-peak amplitude was modestly adjusted at 28V volts resulted to a rise time at 1.080uS.

Link spre comentariu

Bipolari si alte traznai (mosfet-uri de putere mai mica ) se folosesc de obicei in configuratie repetor pentru a separa amplificatorul in curent (mosfet,bipolari) de cel in tensiune.

Link spre comentariu

Pun pozele in ordine

Prima poza e cu tentativa mea de generator plus un frecventmetru de la @dudikoff ca sa pot urmari frecventa mai bine

Posted Image

In poza asta e semnalul direct din generator

Posted Image

Aici e semnalul iesit din amplificator pe sarcina de 7R

Aici e cuplat si condu de 1uF/400V

In ultima poza se vede sarcina formata din rezistentele de grill si condu de 1uF

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator

Woaw! Acelasi generator l-am avut si eu, stai linistit e un generator F OK, stabilizarea tensiunii cu trz cu Germaniu.

Daca ii faci un recap la electrolitici (numai la ei) e ca si nou!

La iesire cu C-ul de 1uF trebuia sa ai o oscilatie amortizata, ori c-ul nu are 1uF ori ai pus sonda osc inaintea bobinei, pune-o dupa bobina!

post-175406-0-82091000-1462620416_thumb.jpg

Link spre comentariu

Da, intr-adevar sonda am pus-o inaintea bobinei

Mi-am dat seama ca trebuia sa mut sonda dupa ce am strans trancahusele ca aveam niste treaba

Acum sa vad cand mai imi fac timp sa ma trambalez iar cu matzele pe masa

Iar ca amplitudine de semnal nu i-am dat prea mult in bot ca mi-a fost frica sa nu provoc vreun incendiu   :rade:

Conduala are 1uF dar nu se vede pe poza ca e varza aparatul

Generatorul ar fi ok daca ar fi in regula, adica trebuie sa umblu la electrolitici si mai trebuie sa inlocui potul ala mare ca are o bobina intrerupta la un capat plus ca mai e un semireglabil din ala romanesc spart

Am vorbit cu @remus68 (acum @alf) pe privat si mi-a dat schema si cateva idei de raparat dar sa vad cand am timp

Editat de maxente
Link spre comentariu

Am insirat iar matzele pe masa sa testez dupa bobina 

Asa arata dreptunghiul  dupa bobina cu 1R paralel

Posted Image

Asa arata cu 10R paralel cu bobina

Posted Image

Asa arata cu 1R paralel cu bobina 

Posted Image

Editat de maxente
Link spre comentariu

Am simulat si eu acest amplificator si se prezinta foarte bine. Insa asa cum e schema originala cu cuplaj DC are offset de 1V. Trebuie neaparat sa puneti un cond de 4,7uF pe intrare si unul de 470uF in reactie in serie cu rezistenta de 100R. De asemenea, amplificarea este cam mica si necesita 2V RMS la intrare pentru putere maxima (300W/4R) si din aceasta cauza are doar 45 grade margine de faza. Toate astea se pot rezolva daca se mareste rezistenta serie din reactie la 3,6K si se pune un cond de 8,2pF in paralel cu ea. In felul asta nivelul de intrare necesar devine 1V RMS iar marginea de faza creste la 90 grade.

Am mai facut si o simulare pt o varianta de 600W/4R si, la fel, merge foarte bine. (Insa nustiu sigur cate perechi de finali ar trebui; eu am zis sa pun 7)

Aveti in atasament schemele (cum le vad eu) pentru cele 2 versiuni si specificatiile pt ele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări