doru3160 Postat Mai 18, 2016 Partajează Postat Mai 18, 2016 Cele locale sunt si puternice dar si mai amarate, iar antenele sunt pe dealurile din sud, cam la 15 km de mine. Deci am o varietate de conditii de receptie si frecvente stabile si cunoscute, suplinind un generator de semnal de care nu dispun. Dupa ce am vazut conditiile de receptie la fata locului,mai ca as da la schimb un generator de semnal pe balconul d-voastra. Sunt sigur ca acest subiect,la modul cum a fost tratat,va fi de folos pt multi care vor dori sa abordeze aceasta modificare. Va multumim. Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Mai 19, 2016 Autor Partajează Postat Mai 19, 2016 (editat) Multumesc pentru aprecieri. Permiteti sa sporovaiesc, cred ca este bine sa se stie un aspect interesant al aventurii. Cand abia incepusem probele, am avut suparare cand am constatat ca functia CAF lucreaza pe dos, adica puneam acordul pe marginea postului, actionam butonul SA1.3 (CAF) si, in loc sa capteze postul, il pierdea cu totul. Am citit, din nou dupa atatia ani, cum functioneaza demodulatorul de raport, am verificat ceva pe acolo, apoi am cercetat forumurile rusesti, unde am gasit exact problema mea la un rus care modificase Selena. Unul de acolo i-a raspuns cu o intreaga teorie, cum ca s-ar putea ca oscilatorul local sa lucreze pe infradina si atunci CAF-ul este pacalit cu totul. Primul l-a asigurat ca va modifica din nou circuitul etc. Fiindca eu aveam clar aceasi problema, in lipsa de alte scule, am verificat oscilatorul local astfel: Frecventa oscilatorului local la supradina (superheterodina) trebuie sa fie mai mare decat frecventa postului receptionat cu 10,7 MHz. Deci oscilatorul local trebuie sa genereze de la 87,5 +10,7 = 98,2 MHz pana la 108.0 + 10,7 =118,7 MHz cand plimb butonul Acord de la un capat la altul al scalei. Am pus Selena cu indicatorul scalei aproape de extrema dreapta, cam pe unde ma asteptam sa fie 87,5 MHz si am apropiat de el Panasonicul digital, pe post de "frecventmetru" si, acordand Panasonicul pe 98,2 MHz, am obtinut un placut fasait in difuzor, semn ca Panasonicul receptiona oscilatia din Selena si ca aceasta este in regula (supradina). In mod asemanator se poate verifica oscilatia din Selena pana la 108,0 - 10,7 = 97,3 MHz, atata poate un alt radioreceptor FM. (Sugerez astfel colegului @tavi 84 o modalitate de etalonare in lipsa posturilor FM din localitate). Teoria rusului cu infradina cazuse deci... Pana la urma, privind (a cata oara !) schema, am realizat ca sunt un fraier: totul functiona exceptional, doar eu nu sesizasem ca fabricantul bielorus proiectase circuitul pe dos fata de cum este la romani si restul lumii: butonul SA1.3 apasat = CAF dezactivat, butonul SA1.3 relaxat = CAF activat. Eu, cand ziceam ca activez, dezactivam si invers. (Dar nici rusul nu sesizase...) Editat Mai 19, 2016 de Sorin2015 Link spre comentariu
puriu Postat Mai 23, 2016 Partajează Postat Mai 23, 2016 Am intalnit o singura data si CAF "pe dos". Era de fapt o purtatoare nemodulata chiar langa post, probabil un emitator in teste, si CAF-ul tragea oscilatorul pe acel semnal. Pe alte posturi era OK.Rusul avea dreptate. Daca a vrut sa traga receptorul in banda Vest si a urcat frecventa oscilatorului prea sus, CAF-ul mergea pe dos. Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Mai 23, 2016 Autor Partajează Postat Mai 23, 2016 Nu era CAF-ul pe dos, ci manifestarea de rutina: daca postul era relativ slab, atunci purtatoarea nemodulata, mai puternica, obliga (prin CAF) acordul pe purtatoare. La Selena, butonul CAF este proiectat pe dos (fata de obisnuinta generala), asa cum se observa in atasament. Eu am citit cu atentie demonstratia teoretica a rusului, in care vorbea de infradina, asadar era vorba de frecventa mai mica a oscilatorului. Dar nu asta era cauza, ci neatentia la schema, la fel cum am patit si eu, de m-am catalogat fraier. Cum eu sunt tipicar pedant, am rasucit si rerasucit miezul de alama al bobinei oscilatorului si am constatat ca, odata construita bobina cu numarul de spire corect, este imposibil sa modifici din miez frecventa oscilatorului atat de mult incat sa ajungi la infradina, sau invers, sa ajungi prea sus. Altfel zis, daca respecti numarul de spire recomandat (luat din fotografiile exemplarului B215 din fabrica), banda FM rezulta fara efort, sunt necesare doar mici ajustari finale. Link spre comentariu
elctropan Postat Septembrie 14, 2016 Partajează Postat Septembrie 14, 2016 ÎI mulţumim d-lui Sorin2015 pentru efortul construirii acestui topic.Mi se pare una dintre cele mai profesioniste şi practice abordări a problemei "tragerii în banda vest" a RR Selena. Nu ai cum greşi şi , prin explicaţiile date, însoţite de fotografii, lucrarea se poate efectua fără nicio problemă.Recomand această soluţie de lucru tuturor celor interesaţi de a asculta la RR Selena pe UUS programele actuale. Felicitări dle Sorin2015. Cu stimă, Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 7, 2019 Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 (editat) On 5/8/2016 at 11:43 AM, +_Florin_+ said: Cel mai probabil amplificarea globala a lantului AFI este insuficienta pe calea FI-MF, asa cum spui. Asa s-ar parea, pentru ca in absenta semnalului nu are suficient zgomot de fond, specific amplificatoarelor limitatoare pentru FM. Am schimbat tranzistoarele GT322 din AFI cu AF106 cu beta mare (100) si n-a crescut sensibilitatea. Nici GT-urile n-aveau beta mic, in medie 80. Solutia ar fi cresterea curentului prin tranzistoarele din AFI, cam de 1,5-2 ori. Se micsoreaza rezistenta din emitor. Editat Ianuarie 7, 2019 de VAX Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 7, 2019 Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 Ati putea incerca cu tranzistori pnp cu siliciu care au beta mai mare, dar mi-e teama ca deschideți "cutia Pandorei", pentru că alături de ajustarea polarizarilor s-ar putea sa fie necesară și modificarea buclei RAA... Momentan nu am in față schema AFI a aparatului (sunt pe telefon) pentru a vedea ce si cum s-ar putea face în sensul creșterii amplificarii. Mai dupa-amiaza, când ajung acasă voi vedea ... 1 Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 7, 2019 Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 On 5/7/2016 at 1:34 PM, +_Florin_+ said: ...blocurile UUS construite de occidentali prin anii '70 nu erau superioare nici ca schema, nici ca performante, nici ca materiale folosite. Normal ca nu erau mai breze, ca erau cu AF106 (Ft=250MHz), iar rusii le faceau cu GT313 (Ft=700-1000MHz). Insa rusii au stagnat in anii '80. Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 7, 2019 Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 3 hours ago, +_Florin_+ said: Ati putea incerca cu tranzistori pnp cu siliciu care au beta mai mare, dar mi-e teama ca deschideți "cutia Pandorei", pentru că alături de ajustarea polarizarilor s-ar putea sa fie necesară și modificarea buclei RAA... Conteaza mai mult transconductanta (Gm=Ic/Vt, Vt=kT/q) decat beta, daca Ft sare de un prag minim. O varianta buna de sensibilizare este utilizarea unui amplificator de antena, montat chiar la antena (dipol, etc). Asa faceam eu in perioada 1986-1989, cand imi cumparasem tuner T350 si aveam nevoie de semnal bun pentru receptia stereo. Atunci am lucrat cu amplificator cu doua etaje cu BF200, cu baza la masa, cu largimea de banda cat toata banda OIRT. Insa mai buna este varianta cu BF998 (F=1dB, G=20dB), acordat la intrare si iesire cu diode varicap. Alimentarea se face prin cablul coaxial cu care se coboara semnalul la receptor. La amlificator este un stabilizator de tensiune (U=12V), iar de jos pleaca prin cablu coaxial tensiune variabila intre 15-30V, cu care se alimenteaza si diodele varicap. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum