Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lanterna LED

Mishu_17

Postări Recomandate

Buna seara. Vreau sa construiesc o lanterna cu LED-uri. Am cautat pe internet si am gasit o multime de scheme. Am decis sa o realizez pe cea cu 2 tranzistoare (schema atasata). Vreau sa folosesc 2 sau 3 LED-uri, albe, de 5mm. 

Intrebarile sunt urmatorele:

1. Ce fel de LED-uri este cel mai bine sa folosesc ? Exista LED-uri speciale pentru asa ceva, care evident sa consume cat mai putin si sa coste cat mai putin ? 

2. Pentru alimentare (PAD5 si PAD6 in schema) este mai bine sa folosesc 4 baterii de 1.5V legate in serie sau o baterie de 9V ? 

Schema a fost preluata de pe: http://home.hku.nl/~pieter.suurmond/HARD/bicycle-electronics/#config2

post-182321-0-10889000-1462470853_thumb.png

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

2

• ratza

1

• Mishu_17

1

• leo 17

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

1. LED-uri cît mai eficiente, adică raportul lumen/watt să fie cît mai mare.

2. 4 baterii de 1.5V în serie. Cea de 9V are capacitate foarte mică.

Eu îţi recomand schema asta în comutaţie. Nu ai nimic de reglat şi se comportă foarte bine. Mai multe detalii aici.

Posted Image

Link spre comentariu

Excelentă schema ! Am testat-o mai demult , e drept cu alte componente . Cu un MJD45H11 , două BCxxx și 1N5817 am obținut ULED = 3,26V , ILED = 275mA , UIN = 5V , IIN = 220mA adică randament de 81,5% . Bobina a fost de circa 100µH și frecvența de circa 20kHz . Evident la mai multe LED-uri în serie și tensiune de intrare mai mare , randamentul crește . 

Doar datele astea le mai am .... 

Am testat și cu două LED-uri în serie la circa 250mA prin LED-uri , cu alimentare la 18V dar nu mai am cifrele ...

EDIT E important ca TR1 să aibă Ucesat mică la ßsat mare . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

1. LED-uri cît mai eficiente, adică raportul lumen/watt să fie cît mai mare.

2. 4 baterii de 1.5V în serie. Cea de 9V are capacitate foarte mică.

Eu îţi recomand schema asta în comutaţie. Nu ai nimic de reglat şi se comportă foarte bine. Mai multe detalii aici.

Posted Image

dioda aia zenner ce valoare are ?

Link spre comentariu

Dioda aia Zener nu e Zener . E o diodă Schottky , în schemă e trecut greșit , ea e de fapt PMEG2010EJ adică 20V-1A . Eu am folosit echivalentul mai uzual , 1N5817 dar care are Vf mai mare . 

PS Documentația originală : https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwikwYeY8cXMAhWEPBQKHWR3Ap8QFggaMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.nxp.com%2Fdocuments%2Fapplication_note%2FAN10739.pdf&usg=AFQjCNFDAlOsUm7hd2JLDy6qWAcEvlq0yg&sig2=D3_GdMhYa-QSw80k1qD1XQ&bvm=bv.121421273,d.bGg

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări