Vizitator danieldinte Postat Iunie 15, 2016 Partajează Postat Iunie 15, 2016 (editat) Si alta solutie "verde" pentru incalzire iarna nu este? Ma refer la incalzire centralizata in casa nu la apa calda curenta. Ma gandesc in sensul in care anul trecut/anul asta am platit +400 lei / luna gaz Editat Iunie 15, 2016 de danieldinte Link spre comentariu
danpin Postat Iunie 15, 2016 Partajează Postat Iunie 15, 2016 Si alta solutie "verde" pentru incalzire iarna nu este? Ma refer la incalzire centralizata in casa nu la apa calda curenta. Ma gandesc in sensul in care anul trecut/anul asta am platit +400 lei / luna gaz Panouri fotovoltaice care sa alimenteze o pompa de caldura. Link spre comentariu
T.Sorin Postat Iunie 15, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 15, 2016 (editat) Si alta solutie "verde" pentru incalzire iarna nu este? Ma refer la incalzire centralizata in casa nu la apa calda curenta. Ma gandesc in sensul in care anul trecut/anul asta am platit +400 lei / luna gaz Si eu am deschis acest topic din dorinta de a solutiona aceste probleme ale costurilor ridicate la utilitati ( gaz ) pentru persoanele care doresc bineinteles sa economiseasca ... Alte solutii pe timp de iarna nu prea sunt ... acum vezi tu Daniel , verde nu inseamna doar nepoluant , sau ba da asta inseamna , dar e interpretat gresit foarte gresit,... in sensul ca vezi tu , spre exemplu incalzirea cu lemne ( ca or fi lemne bricheti peleti tot material lemnos e ) , constituie din punctul meu de vedere cea mai buna modalitate de incalzire, si iti voi spune imediat de ce : acum cativa ani buni am auzit si eu pentru prima data de paulownia , un copac super intresant, de ce ? pentru ca el creste foarte repede si mai ofera ceva .... absoarbe de 6 ori CO2-ul produs prin arderea sa ,in cursul vietii . Ar trebui prin energie verde sa se inteleaga orice sursa care nu polueaza , dar nu , cazanele pe lemne sunt surse conventionale si nu e chiar asa , pentru ca daca am avea paduri de astfel de copaci , amprenta de carbon n-ar exista + ca am satisface maxim necsarul de apa calda + caldura pe timp de iarna , iar daca am putea sa-i plantam in regim propriu dispunand de teren , ar fi perfect. Oricum eu raman adeptul unei imbinari a panourilor solare termice cu o centrala pe lemne cu gazeificare , cam un astfel de sistem mi-as realiza fara sa mai stau pe ganduri in momentul in care m-as decide sa stau la casa... La apartament e alta poveste mult mai complicata pentru ca aici esti prins... e foarte greu aproape imposibil sa scazi costurile facturilor , pentru ca nu ai alternative , ele depind de spatiu , si de felul susrsei ce se doreste a fi utilizata. A da si mai e chestia reprezentata de faptul ca prin programul casa verde se finateaza centralele pe pelelti , pai peletul este tot o masa lemnoasa , deci un combustibil conventional , dar est finantat , deci si altii ca mine considera lemnul o sursa de incalzire verde , in raport cu ce am prezentat anterior vis a vis de acel copac ?Hmmm.... Nu prea ai sa stii , la casa deci inafara de un panou solar cu tuburi vidate cu heat pipe ca sa aiba eficienta buna iarna in zilele insorite , eventualcum am spus centrala pe lemne , nu prea ai variante ,,verzi '' excluzand desigur energia geotermala ( so expensive ) ... Mda... nu prea ai .... gaz / curent/ lemn / solar/ si ar mai putea fi ceva , dar nu te poti baza pe ea... adica nu este un fundament , o eoliana , sa zici ca ai un sistem cu baterii ce iti alimenteaza casa iar surplusul il descarci pe rezistenta boilerului si incalzesti apa , ok dar pe incalzire ce facem ? ( sistem clasic ) ... e complicat rau iarna , in sensul in care doresti sa gasesti ceva optim ca sistem , eu ti-am spus conceptia mea asupra acestei probleme Panouri fotovoltaice care sa alimenteze o pompa de caldura. O pompa de caldura nu consuma exagerat , luand in considerare ca energia consumata este aceea ce pune in miscare compresorul + sistemul de pompare , insa si aceste pompe de caldura sunt de mai multe tipuri : aer-aer ( ia caldura din aer si o da tot in aer ) aerul conditionat e o pompa de caldura aer aer aer-apa ( sunt acele boilere de la Aristion ( nuos + nuos evo ) ce folosesc caldura din aer pentru a incalzi apa -------------------------------------- cele 2 sisteme de mai sus , sunt terminate la temperaturi de sub -5 grade , adica nu mai produc caldura , iar astfel nu se preteaza pentru utilizarea pe timp de iarna. apa - apa , si acest sistem foloseste apa dintr-un foraj absorbindu-i caldura si cedand-o mai apoi unui boiler sol-sol -> cele mai perfomante si scumpe as zice , pentru ca forajul se face in jur de 100m adancime , temepratura constanta avantaje multiple . Editat Iunie 15, 2016 de T.Sorin Link spre comentariu
danpin Postat Iunie 15, 2016 Partajează Postat Iunie 15, 2016 (editat) .... Nu prea ai sa stii , la casa deci inafara de un panou solar cu tuburi vidate cu heat pipe ca sa aiba eficienta buna iarna in zilele insorite , eventualcum am spus centrala pe lemne , nu prea ai variante ,,verzi '' excluzand desigur energia geotermala ( so expensive ) ... ......... O pompa de caldura nu consuma exagerat , luand in considerare ca energia consumata este aceea ce pune in miscare compresorul + sistemul de pompare , insa si aceste pompe de caldura sunt de mai multe tipuri : aer-aer ( ia caldura din aer si o da tot in aer ) aerul conditionat e o pompa de caldura aer aer aer-apa ( sunt acele boilere de la Aristion ( nuos + nuos evo ) ce folosesc caldura din aer pentru a incalzi apa -------------------------------------- cele 2 sisteme de mai sus , sunt terminate la temperaturi de sub -5 grade , adica nu mai produc caldura , iar astfel nu se preteaza pentru utilizarea pe timp de iarna. apa - apa , si acest sistem foloseste apa dintr-un foraj absorbindu-i caldura si cedand-o mai apoi unui boiler sol-sol -> cele mai perfomante si scumpe as zice , pentru ca forajul se face in jur de 100m adancime , temepratura constanta avantaje multiple . In legatura cu pompele de caldura ... mai documenteaza-te... exista si PDC cu colectori orizontali cu solutie salina sau direct expansion, Dx. Editat Iunie 15, 2016 de danpin Link spre comentariu
T.Sorin Postat Iunie 15, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 15, 2016 (editat) In legatura cu pompele de caldura ... mai documenteaza-te... exista si PDC cu colectori orizontali cu solutie salina sau direct expansion, Dx. Cunosc si sistemul cu colectori de suprafata sau orizontali cum le spuneti , referitor la pompa de caldura sol sol , dar ca sa facem asa ceva trebuie sa sapam toata curtea sau o chiar foarte buna parte din curte pentru a plasa acesti colectori + ca trebuie la sub 1.5m adancime limita de inghet a solului. Si mai este un aspect , solutii saline nu veti vedea , deci nu-mi aduc mainte nici sa fi auzit de asa ceva ,cum sa bagi o solutie salina intr-un circuit de transfer termic ????? deci pe langa faptul ca apa nu este un extraodinar agent termic , ii mai bag si sare ca sa aiba ce coroda schimbatorul de caldura , e prima data cand aud asa ceva....Eu ma refer la o pompa de caldura realizata ca la carte nu cu solutii home made ca sa scadem pretul , ok scadem pretul si distrugem instalatia , n-am facut nimic....Foraj vertical pana la 100 m , beneficii :temepratura relativ ridicata + constanta , + nu este limitat de spatiu pus la dipozitie pe orizontala dezavantaj : cost relativ ridicat de foraj geotehnic,Avantaje colector de suprafata : cost mai mic al tubarii in plan orizonal , si totusi este o munca , reamintesc , sub 1.5m adancime pe o suprafata nu calculata la intamplare ci dimenionata necesarului termic , si daca n-am spatiu in curte ce fac ? + ca mie nu mi se pare ok sa imi sap curtea .... poate vreau sa torn o fundatie , ce fac ? tai sistemul de colectori si-i relipesc cand am nevoie ? Editat Iunie 15, 2016 de T.Sorin Link spre comentariu
danpin Postat Iunie 15, 2016 Partajează Postat Iunie 15, 2016 Eu sincer apreciez elanul tau si preocuparea ta; daca e asa cum spui ca esti elev (17 ani) cu atat mai mult! Dar pana a le sti pe toate e cale lunga, ce-i drept acum cu internet si google e mai usor sa stii multe.... E usor sa dai sfaturi ce si cum, de pe balconul de la bloc....Fa-ti intai o casa, monteaza anumite chestii din banii castigati de tine si apoi povesteste-ne din experienta ta personala. Majoritatea de aici de pe forum am trecut prin scoala si putem citi si singuri de pe net anumite chestii. "pentru a palsa acesti colectori + ca trebuie la sub 1.5m adancime limita de inghet a solului." Si daca instalezi colectorii asa adanc si nu se regenereaza solul in perioada de pauza (adica din primavara pana in toamna) ce faci? Evita sa dai sfaturi sau sa emiti pareri asa doar ca sa umpli pagini.... " Si mai este un aspect , solutii saline nu veti vedea , deci nu-mi aduc mainte nici sa fi auzit de asa ceva, (adevarul este ca la 17 ani deja ai trait si ai vazut multe la viata ta...) cum sa bagi o solutie salina intr-un circuit de transfer termic ????? deci pe langa faptul ca apa nu este un extraodinar agent termic , ii mai bag si sare ca sa aiba ce coroda schimbatorul de caldura , e prima data cand aud asa ceva...." Mai documenteaza-te inainte sa scrii diverse...., colectorii sunt din PE iar schimbatorul de caldura e din inox deci nu prea are ce sa corodeze. In unele tari este interzis din motive de protectie a mediului (in special contaminarea panzei freatice) folosirea unor compusi chimici gen glicogel si altele de genul.... Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 15, 2016 Partajează Postat Iunie 15, 2016 Sunt si pompe pentru acizi cu paleti din ceramica si multe altele...E bine Sorine sa nu fi asa categoric, mai ai multe de invatat. Link spre comentariu
T.Sorin Postat Iunie 15, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 15, 2016 (editat) Eu sincer apreciez elanul tau si preocuparea ta; daca e asa cum spui ca esti elev (17 ani) cu atat mai mult! Dar pana a le sti pe toate e cale lunga, ce-i drept acum cu internet si google e mai usor sa stii multe.... Majoritatea de aici de pe forum am trecut prin scoala si putem citi si singuri de pe net anumite chestii. Evita sa dai sfaturi sau sa emiti pareri asa doar ca sa umpli pagini.... Mai documenteaza-te inainte sa scrii diverse...., colectorii sunt din PE iar schimbatorul de caldura e din inox deci nu prea are ce sa corodeze. In unele tari este interzis din motive de protectie a mediului (in special contaminarea panzei freatice) folosirea unor compusi chimici gen glicogel si altele de genul.... Apreciez corectura si informatiile oferite . Da , pai pentru moment , principala ocupatie e de elev ... Nu am spus ca le stiu pe toate si cu atat mai putin sa dau sfaturi pe lucruri pe care nu le-am realizat comparand anumite aspecte calitateve mai mult ale instalatiilor din cumulul informational acumulat de mine pana acum . Nu imi este strain nici sectorul pompelor de caldura , numai ca nu pe atat de cunoscut precum cel al panourilor solare termice ( in special ) -> aici am avut ocazia sa invat si din aplicatia sa practica . Am spus ca un sistem de colectori fie ei si de poli-etilena , nu am auzit in sistemele pe care le-am studiat fie de pe internet desi mai mult din carti despre asa ceva , solutii de natura mentionata de dumneavoastra . Imi este cunoscut circuitul cu antigel / etilen glycol / propilen glycol , si faptul ca schimbatorul de caldura in placi este realizat din cupru . De aceea am spus ca ar exista procesul de corodare , nefacand refeire in special la sistemul de conducte . Oricum si in cadrul sistemului cu foraj de adancime , tot tub de PE se utilizeaza .Inteleg si ceea ce ati dorit sa-mi explicati cu privire la regenerarea solului , dar tot in ceea ce am citit , acesti parametrii erau dati , nu i-am inventat eu , nu i-am testat , am informatia in cap , si o ofer celor ce au nevoie spre a intelege , in aceeeasi maniera in care am primit-o si eu , sau putin schimbata pentru a facilita intelegerea.Inca o data , pe langa faptul ca nu lucrez inca intr-un asa domeniu , desi intentionez sa o fac , dar ramane de vazut unde si cum , imi place sectorul green jobs , asa , nu detin o pompa de caldura , bine nici n-as avea une sa o pun ce-i drept , asta daca nu facem referire la o pompa aer aer , ca sunt mult mai raspandite aerele conditionate pe zi ce trece , insa un sistem solar detin , si termic si fotovoltaic , iar aici pot discuta pe caz concret .#gica70 -> dar n-am spus in vreo secunda ca nu sunt ,dar nu am auzit ( inca o data , oana la cunostintle mele actuale ) ca o pompa de caldura sa utilizeze vreo pompa cu paleti din ceramica , eu nus tiu or exista de ce sa zic nu .. Din ce cunosc stiu ca sunt realizate dintr-un material plastic cred , oricum destul de usor de spart ... de asta inclin sa cred ca nu e chiar un plastic ... mai ales ca in cadrul sistemului solar turbina trebuie sa reziste pana la 120 grade temperatura de lucru a agentului in anumite momente. Sunt de acord , mai am multe de invatat ;) asa sa fie , in permanenta !In mod cert , eu apreciez ambele comentarii . Cu stima ! Editat Iunie 15, 2016 de T.Sorin Link spre comentariu
T.Sorin Postat Iunie 15, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 15, 2016 Am si eu o curiozitate insa , cautand acum dupa ''solutie salina '' mi s-a relevat urmatorul aspect , citez :''La o adâncime de 1,2 m se plasează în pământ ţevi rezistente la presiune, care sunt umplute cu soluţie salină. Soluţia este compusă dintr-un amestec cu glicol-apă similar cu alimentele..''Deci eu am spus ca apare fenomenul de corodare , din pricina faptului ca am corelat solutia salina , cu un amestec de ( apa + sare ) dar nu este asa . Ok , am cautat la o anumita firma , apoi am mai cautat si in alta parte ca sa nu fie vreo greseala si am gasit , citez :''utilizare solutie salina pentru partea de colectare (glicol in proportie de 35%)'' lasand asadar de o parte cei 30 de cm pe care i-am pus eu in plus , facand referire la adancimea de ingropare a colectorului de polietilena , eu am zis 1.5 m , acolo ei spun 1.2 m, ok , solutia salina nu e un amestec de ( sare + apa ) si nu m-ati corectat cu privire la acest aspect . Deci tehnic , in domeniu , se folosese exprimarea de ,,solutie salina'' pentru un ameste de (apa + glycol) lucru pe care l-am mentionat si eu anterior , si deci , implicit prin utilizarea sa , neexistand nici un risc de coroziune , nu ataca emenetele circuitului , + ca este un agent de transfer termic mult mai bun decat apa .Intrebarea mea este : Ati citit pe undeva ca sistemul de colectori de PE se umple cu o solutie salina ( apa + sare ) (in alta forma eu nu vad de unde ar aparea coroziune ), sau ce reprezinta in conceptia dumneavoastra o solutie salina ?Sunt de acord cu faptul ca unele tari nu permit utilizarea glicolului din motive pur legate de protectia mediului , dar asta nu inseamna ca folosesc alt amestec de natura celui prezentat mai sus , sau poate ceva nontoxic , nu cunosc . Link spre comentariu
danpin Postat Iunie 15, 2016 Partajează Postat Iunie 15, 2016 (editat) In romana, solutie salina inseamna apa+sare. In engleza se foloseste termenul "brine" https://en.wikipedia.org/wiki/Brine Brine is a solution of salt (usually sodium chloride) in water. In different contexts, brine may refer to salt solutions ranging from about 3.5% up to about 26% In unele documentatii cuvantul "brine" este folosit si pt. amestecul apa plus glycol. Faptul ca tu nu vrei sa folosesti apa+sare ca agent termic sau ca nu crezi ca exista asta e treaba ta. Cauta pe internet si vei gasi si sisteme umplute cu solutie salina, adica apa +sare. Editat Iunie 15, 2016 de danpin Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 15, 2016 Partajează Postat Iunie 15, 2016 Pe de alta parte solutia salina e folosita ca agent termic intr-o alta aplicatie, centrala solara cu oglinzi.(v. turn solar). Am observat ca pe internet este foarte posibil ca o prostie zisa de cineva la un moment dat sa fie rostogolita mereu de catre altii. Si daca tot suntem la energii verzi poate ati auzit de colegul rinaldoparaipan care a probat o elice montand-o pe un autoturism; iata si stirea aparuta in mai multe publicatii: s-a inventat masina care merge cu vant! Link spre comentariu
T.Sorin Postat Iunie 15, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 15, 2016 In romana, solutie salina inseamna apa+sare. In engleza se foloseste termenul "brine" https://en.wikipedia.org/wiki/Brine Brine is a solution of salt (usually sodium chloride) in water. In different contexts, brine may refer to salt solutions ranging from about 3.5% up to about 26% In unele documentatii cuvantul "brine" este folosit si pt. amestecul apa plus glycol. Faptul ca tu nu vrei sa folosesti apa+sare ca agent termic sau ca nu crezi ca exista asta e treaba ta. Cauta pe internet si vei gasi si sisteme umplute cu solutie salina, adica apa +sare. Nu sunt nici expert in limba engleza ,dar o cunosc indeajuns cat sa-mi inteleg textele ce vreau sa le citesc in mare . Ba din contra , cred ca exista , bine exista multe lucruri , nu e un aspect rau , doar am vrut sa clarific acest aspect al utilizarii in instalatiile pompelor de caldura , ( apa + glicol ) care nu corodeaza. Dar daca se doreste a se utiliza ( apa + sare ) pentru ca se poate, nu spun nu , intr-adevar trebuie dupa cum ati spus , un schimbator de caldura din inox . Am si eu de invatat , dar nici ceea ce spusesem anterior nu era eronat , si ma refer la amestecul ( glicol + apa ) folosit atat de des in cadrul acestor sisteme ca standard. Privid pe de alta parte adancimea de ingropare e interpretabila am spus 1.5m , ei spun 1.2m , dumneavoastra poate doriti sa palsati colectorul mai sus probabil , acum ramane la latitudinea fiecaruia , dar documentatia tehnica spune ca : sistemul de colector orizontal al pompei de caldura se va plasa sub limita de inghet a solului , depinzand de relief si zona climatica , din ce stiu si eu , in tara noastra in jurul valorii de 1.5m . Imi face placere sa discutam despre orice sursa de energie verde si sa ma implic si eu , acolo unde spun eu ca am niste cunostinte , cu privire la acel domeniu , nu de expert ,dar nici de neluat in considerare . Cu toata consideratia , Sorin. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Iunie 15, 2016 Partajează Postat Iunie 15, 2016 (editat) Mai sus mi sau adus argumente in defavoarea panourilor hibride. Desigur ca teoretic este f adevarat ce sa spus. Insa am impresia ca autorul dupa ce a montat panourile nu sa mai urcat pe acoperis sa studieze ce se intampla acolo. Eu in schimb sunt mai mereu pe casa. de cativa ani Mai am putin si plantez gazon pe acoperis ca sa izolez acoperisul de radiatia solara si imi pun un cort acolo. Am montate pe casa 2 tipuri de panouri. Cele traditionale de 120w si cele hibride facute de mine. Ce pot sa spun despre ambele este ca ambele se incalzesc. Chiar daca cele normale au in spate si suport metalic pt racire tot sunt foarte fierbinti vara. Temperatura sare usor peste 60 C. Nu vei reusi in nici un caz chiar cu ventilatoare sa mentii temperatura suprafetei celulelor sub 50 C in o zi calduroasa de vara datorita faptului ca panourile sunt incapsulate. Se stie ca fiecare grad de incalzire a celulei, determina o pierdere a randamentului de ordinul a 0,5 %. In mod empiric, s-a constatat ca fotocurentul creste putin cu temperatura (de ordinul a 0.05%/°K, in cazul celulelor cu siliciu). Deci daca mentinem temperatura panourilor la 50 C in panourile hibride deja castigam din randamentul lor fata de cele traditionale doar prin faptul ca avem posibilitatea de a le raci. Dar daca le amplasam in zona de "tragere " al unui concentrator solar care creste intensitatea luminii de 3 sai 5 ori ce se intampla? Cele traditionale clar ca cedeaza rapid din cauza supraincalzirii. Pe cand cele hibride vor continua sa functioneze producand mult mai mult curent si caldura uin exces. Dar ca o paranteza , daca calculam totusi, o diferenta de 10 C in favoarea panoului traditional (desi realitatea e inversa) ar fi o diferenta de doar 5% din randamentul sistemului. Acum sa vedem ce inseamna acest lucru practic. Voi lua drept exemplu sistemul meu format din panouri hibride 6 bucati a cate 6v 4A masurarea efectuata la 40 C deci obtin 144wati la temp 40C Facand calculele de rigoare obtinem 137 wati la temp 50 C sau , si mai interesant, 129,6 wati la temp 60 C. Deci pierdem 14 wati dar castigam apa destul de fierbinte. cred ca merita deplin un astfel de "sacrificiu". Desigur ca daca doresti, (cazul meu, celule imersate lichid dielectric de racire) poti mentine cu apa de fantana rece si la 25C temperatura celulelor ceea ce nu o vei realiza niciodata la panourile traditionale. Si tine cont ca eu am luat drept exemplu conditii favorabile pt panoul traditional . Realitatea este insa ca panoul traditional niciodata vara nu va fi mai rece de 60C la nivelul celulelor fotovoltaice. Acum putem trage concluzii ca panourile hibride sunt ma eficiente in comparatie cu cele traditionale din cauza racirii celulelor in timpul colectarii caldurii de la ele. In cazul celor traditionale caldura se risipeste si nici macar nu are loc racirea corespunzatoare in toiul verii. Cand am intervenit am sperat ca sa gasesc pe cineva care are montate panourile hibride achizitionate ca sa le compar cu cele realizate de mine. Referitor la agentii termici.. Apa este considerat cel mai eficient pt ca are cea mai mare capacitate termica. Adaugarea unor compusi in ea nu imbunatatesc performatele cu mult ci au un rol mai degraba de a preveni inghetarea ei la temperaturi scazute si ridicarea temperaturii de fierbere a acesteia pt a mari eficienta ratei de schimb a agentului termic si mediul inconjurator. Se stie ca cu cat caloriferul este mai fierbinte cu atat cedeaza mai multa caldura in unitate de timp si scade necesarul suprafetei schimbatorilor de caldura (calorifer, serpentina etc). Insa capacitatea termica ca atare nu este afectata semnificativ. Daca mentine o resiune ridicata in sistem putem sa folosim apa la temperaturi peste 105 C cu usurinta. Si invers, Daca scadem presiunea , putem sa transformam apa in refrigerant, care fierbe la temperatura mai mica de 10C. Adaugarea de saruri doar scade temperatura de inghet/fierfere ce nu este important in cazul nostru. Putem sa umplem instalatia cu antigel si sa rezolvat problema elegant. Defapt astfel se procedeaza in Italia. Panourile au circuit separat umplut cu antigel care circula prin schimbatorul de caldura din boiler. Editat Iunie 15, 2016 de aureliu67 Link spre comentariu
danpin Postat Iunie 15, 2016 Partajează Postat Iunie 15, 2016 (editat) http://www.progressusgroup.lt/en/node/291 http://www.estif.org/solarkeymarknew/images/downloads/QAiST/qaist%20d5.1%20tr%205.1.2%20testing%20and%20rating%20procedures%20for%20shp%20systems.pdf "REVIEW ON TESTING AND RATING PROCEDURES FOR SOLAR THERMAL AND HEAT PUMP SYSTEMS AND COMPONENTS Technical Report 5.1.2" "For ground source heat pumps (AHRI 330), the penalty for the water (or fluid) pump is 4.2 watts per l/s per kPa, which has to be added to the measured power input. This corresponds to about 25 % pump efficiency. The fluid used for all the tests shall be based on 15 % solution (weight) of sodium chloride in water." Apropo de solutia salina, asa la o simpla cautare cu google: http://www.archiexpo.com/prod/bemo-systems-france/product-1842-1042625.html "The roof-integrated BEMO-SOL solar-thermal collector combines sustainability, cost-effectiveness and attractive appearance with the safety of BEMO technology. BEMO-SOL can be used to generate process heat for agriculture and aquaculture, and for heating swimming pools. In addition, it can be employed to drive heat pumps. The BEMO-SOL collector can generate temperatures of up to 40° C. EPDM tubes are inserted into our standing seam panels at our production plant. These are filled with water or a saline solution. The liquid absorbs solar heat and transfers it to the point of use. The individual tubes in the panels meet at the ridge, feeding through the BEMO manifold into larger-diameter tubes. All materials have been specially developed and tested for the BEMO-SOL solar-thermal collector, ensuring they are robust and long-lasting." https://ecosmaga.ru/en/geothermal-heat-pump/ "Heat pump of this type has the same arrangement as that of the model with another method of thermal energy intake: [*]As it can be seen from the diagram above, that the saline solution circulates in a closed loop. [*]Warmed up from the ground, it flows to the heat pump for heating the evaporator (1) with freon." Editat Iunie 15, 2016 de danpin Link spre comentariu
Vizitator danieldinte Postat Iunie 15, 2016 Partajează Postat Iunie 15, 2016 (editat) Eu sunt praf la domeniul asta, deocamdata, o spun din capul locului. Dar, printre sute de catarge ... de discutii tehnice si polemici am inteles ca singura varianta in momentul de fata sunt pompele de caldura alimentate cu panouri voltaice. Eu zic ca nu e rau daca exista chiar si cea mai mica raza de speranta. Si asta ne va da un sistem de caldura ce inlocuieste caldura clasica din vestitul calorifer cu apa calda? As vrea sa stiu mai multe despre asta. Ce sa caut pe google? Si cu energia geotermala "so so expensive" ce e? Cat poate sa coste? Doar nu e facuta din aur. Unde gasesc mai multe informatii? Bun eu momentan testez prostioare solare care genereaza cativa amarati de V si 1-2 amarati de A. Dar bataia mea e pe termen lung. Daca Dumnezeu ma ajuta si in cativa ani voi reusi sa am o casa, sigur o sa vreau sa o fac cat mai verde, ma rog mai putin vopseaua Scump, nescump, din punctul meu de vedere merita studiata problema. Sunt genul de om care pune accent si pe altceva nu doar pe bani. Si ce daca ma costa de 2 ori mai scump sa produc propriul curent solar in loc sa iau curent din retea? Am sa-l produc si sincer mi se rupe de bani. Pentru mine important e ca am generat energie verde si asta e tot ce conteaza. Prea putin ma intereseaza ca salvez aia 400 de lei de la gaz daca reusesc sa gasesc o alternativa "verde". care poate costa 800 de lei. A reduce poluarea e de un infinit de ori mai important decat eficienta buzunarului meu pe metru patrat Scuze am deviat de la subiect. Ma poate indruma cineva spre vreun loc de unde sa invat mai multe despre pompe de caldura alimentate cu panouri fotovoltaice, sau spre energie geotermala? Multumesc Daniel Editat Iunie 15, 2016 de danieldinte Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum