Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Energie verde pentru toți...

T.Sorin

Postări Recomandate

Vizitator danieldinte

De ce nu leg porturile de la acelasi panou? Pai asta e simplu raspunsul, macar aici sunt sigur de raspunsul pe care o sa-l dau :d

Pentru ca e vorba de suprafata de captare a energiei solare in zilele mai putin inssorite ... Nu e tot una sa ai 0,5mp sau 1mp de suprafata de captare a energiei solare :)

Cu siguranta daca va iesi o sa postez aici imagini. Cu dedicatie. Doar sa iasa, apoi ma gandesc la mai multe ... Pana acum instalatia o sa aiba vreo 2 kg :)

Daca va iesi asta ma gandesc ce o sa fac daca o sa am 4 panouri, hm, destul de portabile cu o energie de 60W ... Una, alta, etc... Deocamdata atat

Multumesc,

Daniel

PS. Daca mai pot deranja in privat cu cateva intrebari, candva ... de genul .... http://www.renogy.com/renogy-100-watt-12-volt-monocrystalline-foldable-solar-suitcase/

Editat de danieldinte
Link spre comentariu

De ce nu leg porturile de la acelasi panou? Pai asta e simplu raspunsul, macar aici sunt sigur de raspunsul pe care o sa-l dau :d

Pentru ca e vorba de suprafata de captare a energiei solare in zilele mai putin inssorite ... Nu e tot una sa ai 0,5mp sau 1mp de suprafata de captare a energiei solare :)

Cu siguranta daca va iesi o sa postez aici imagini. Cu dedicatie. Doar sa iasa, apoi ma gandesc la mai multe ... Pana acum instalatia o sa aiba vreo 2 kg :)

Daca va iesi asta ma gandesc ce o sa fac daca o sa am 4 panouri, hm, destul de portabile cu o energie de 60W ... Una, alta, etc... Deocamdata atat

Multumesc,

Daniel

Intr-adevar nu este tot una si am inteles la ce va referiti cu privire la suprafata panourilor , insa daca ar fi dupa mine as face urmatorul rationament :Am un panou solar de 10w ce imi furnizeaza 5v cu 1 A pe fiecare port USB si am 2 porturi Am un panou solar de 15w ce imi furnizeaza 5V cu 2A pe un port si 1A pe un altul ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Adica ori ca insumez 2A de pe un panou (si un porrt ramane liber ) cu un port de 1A de pe celalalt panou( si sa ramana un port de 1A ) folosesc aceeasi energie ca si cum as folosi doar pe primul conectand portul de 2A cu cel de 1A . Nu stiu daca ati inteles ce am vrut sa spun... In sensul ca ok suprafata celor 2 este mai mare impreuna , dar curentul debitat , prin conectarea celor 2 porturi de 2a respectiv 1a este acelasi cu un conector de 2a cu cel de 1a de pe panoul de 15w doar . Adica ok curentul creste daca se conteaza (atentie ) panourile intre ele , dar nu doar regulatoarele lor in mod ales de noi . Adica panoul scoate 15w , ma refer la cel de 15w . ok. 15W pentru 5v sunt 3A Iar prin insumare 2A +1A de pe altul ( amperul acela are aceeasi valoare ca amperul produs de panoul in sine de 15w ) tot 3 a da adica tot 15w . Cu alte cuvinte , se intampla urmatorul fenomen :Am panoul de 15w . Din ele folosesc 10w . Pai de ce ? Pai pentru ca am conectat doar pe portul de 2a --> 2A*5V=10w           /            cu portul de 1A de pe al 2lea panou tot la 5v care cumuleaza 5w . deci tot 15w am obtinut , ca in cazul folosirii doar a panoului de 15w .Sper ca e ok rationamentul .Cu stima ,Sorin .

Editat de T.Sorin
Link spre comentariu
Vizitator danieldinte

E ok rationamentul dar 3A pe panoul de 15W sunt o valoare maxima atinsa intr-o zi insorita. Daca afara e innorat si in loc, sar acum la celalalt panou, cel de 10W, in loc de +0.90A imi scoate ~0.30A nu mai ajung eu la 10W, atunci ~0.3A de aici cu inca ~0.5A din panoul de 15W, fac sa ~0.8. In alta ordine de idei, din ce am observat, ca sa ajungi la valoare de 1A/port, vorbesc iar de panoul de 10W, trebuie sa fie soare afara fara pic de nori. 

In alta ordine de idei, la pozele de mai sus, cele cu masuratorile facute la orele 10:52, daca as fi legat sa zicem si un al doilea dispozitiv la panoul solar, sa zicem o baterie externa, tare imi e teama ca nu as mai fi avut 1.02A / port ci mai degraba 0.6-0.7. Numai putin ca testez peste cateva minute si revin cu un edit la post

Masuratori efectuate acum 1 minut:

Din nou soare afara, cu bateria externa legata pe un port avem ~0.90A. In momentul in care am conectat si telefonul la incarcat, scuze nu mai am inca un dispozitiv de masurat, o sa primesc peste vreo cateva saptamani din China mai multe, asa, in momentul in care am conectat si telefonul la panou, automat a scazut la 0.55-0.60A pe celalalt port (pe care masor incarcarea bateriei externe). Portul telefonului nu il pot masura, dar ma indoiesc ca a scazut A de pe celalalt port din senin, am deconectat, reconenctat de 3 ori si rezultatul e acelasi

Cum banuiam nu sunt chiar 10W---> (5V*1A)*2, sau probabil sunt, dar in conditii ideale de laborator

Edit din nou: Un nor micut pe cer, soarele hop dupa el si a scazut la 0.29A incarcarea. Si am mai observat ceva. Desi soarele a revenit pe cer, in loc sa creasca la 0.9A a ramas tot la 0.29-0.3A. A trebuit sa deconectez bateria sa o reconectez ca sa se incarce din nou la 0.9A

Editat de danieldinte
Link spre comentariu

Cum banuiam nu sunt chiar 10W---> (5V*1A)*2, sau probabil sunt, dar in conditii ideale de laborator

In mod cert puterea maxima se atinge in anumite conditii intalnite si in mediul natural , cum ati spus direct in soare . putere maxima. Am intles si al ce ati explicat referitor la cele 2 panouri si conexiunea pe care doriti sa o realizati . :) Stau si ma gandesc insa la ceva ... Eu mi-am pus si eu powerbak-ul la incarcat pe la 15:00 , si e 18:00 deci in 3 ore am incarcat aproape jumatate din el ... Ideea este ca eu incarcsi cu 1A care este curentul maxim de incarcare ... de asta spus ca sunt tare curios cat va lua sa se incarce de la panouri si cat de eficient va fi acest lucrur raportat la timpul de incarcare . Ideea este frumoasa , conceptul este interesant ,dar nu stiu ce sa spun referitor la timpul de charging...Sunt curios cum va iesi , si mai ales daca se va preta la utilizare . Sper sa fie totul frumos !   Sorin.            

Link spre comentariu
Vizitator danieldinte

O mica observatie, care am facut-o si ieri. Nu timpul de incarcare e problema ci intreruperea incarcarii. Cand sunt nori un pic mai grosi pica incarcarea chiar pana la 0.15-0.10A ... Moment in care ledurile bateriei se sting si nu se mai incarca decat daca o decuplez si o recuplez la panou (cu mentiunea ca e soare si norii au trecut).

Stiu, e o situatie cam shitty pe care nu mi-am dorit-o, poate ca bateria e mai ciudata... dar am doua, ma rog una o sa o fac cadou in weekend, dar am testat ambele si se comporta la fel, ambele sunt Anker PowerCore 15600... Erau la reducere (160 lei bucata)... Au review-uri bune... Curentul maxim de incarcare la ele este de 5V/2A.

Poate bateria pe care o incarci e putin mai altfel. Ce model e apropo si ce capacitate? 

Daniel

PS Nu mai imi zice dumneavoastra, nu sunt chiar asa batran, sau cel putin nu ma simt asa batran :)

Editat de danieldinte
Link spre comentariu

O mica observatie, care am facut-o si ieri. Nu timpul de incarcare e problema ci intreruperea incarcarii. Cand sunt nori un pic mai grosi pica incarcarea chiar pana la 0.15-0.10A ... Moment in care ledurile bateriei se sting si nu se mai incarca decat daca o decuplez si o recuplez la panou (cu mentiunea ca e soare si norii au trecut).

Stiu, e o situatie cam shitty pe care nu mi-am dorit-o, poate ca bateria e mai ciudata... dar am doua, ma rog una o sa o fac cadou in weekend, dar am testat ambele si se comporta la fel, ambele sunt Anker PowerCore 15600... Erau la reducere (160 lei bucata)... Au review-uri bune... Curentul maxim de incarcare la ele este de 5V/2A.

Poate bateria pe care o incarci e putin mai altfel. Ce model e apropo si ce capacitate? 

Daniel

PS Nu mai imi zice dumneavoastra, nu sunt chiar asa batran, sau cel putin nu ma simt asa batran :)

Imi cer scuze referitor la adresarea cu dumneavoastra doar ca mi se pare putin ciudat sa ma adresez asa direct , adica eu avand 17 si ... dar daca va este comod o pot face si mai normal :)))) ma intelegeti . Probabil e si de la scoala , ca inca se preteaza respectul ridicat la rang de arta si mai putin predarea infromatiei dar asta e alta poveste :)) ( very funny )Da , am inteles problema cu decuplatul , si sa spunem ca o rezolvam pe aceasta prin conexiunile aferente dar trebuie sa tinem cont si de timpul de incarcare soare nu este mult timp di sa spunem ca ar fi dar isi schimba pozitia . Nu este nici o problema ca powerbank-ul sa faca decuplarea probabil si la mine face asta nu stiu n-am incercat ... este cel mai sigur o protectie ...Aceasta este bateria mea : https://www.youtube.com/watch?v=vcwc48N1exQ fix aceeasi , e dragut ca a facut el un unboxing. Si a mea a fost in jur de 120 lei , acum un an jumatate tin minte.12800mAh - 2 porturi -> unul de 1A altul de 2.1 AO seara frumoasa Daniel ! 

Editat de T.Sorin
Link spre comentariu

Buna ziua ,

Sriu acest post cu scopul de a expica pentru oricine , ideea ce face referire la faptul ca , un telefon spre exemplu se poate incarca cu orice alimentator . Am sa folosesc telefonul ca exemplu pe intreaga durata a explicarii . 

Asadar un telefon se defineste ca un device ce are in constructia sa un acumulator . Acesta are tensiunea nominala de 3.7v cu diferite cpacitati ( 500mAh-5000mAh) . De aceste capacitati depinde si tipul incarcatorului incarcatorului ce a venit impreuna cu telefonul . Asadar , in cazul unei baterii mai mari , evident si curentul debitat de charger va fi mai mare , dar nu ales la intamplare. Sunt persoane care-si incarca telefonul cu incarcatoare de 2000mA ( 2A ) cand bateria lor este de numai 1200mAh . Acest lucru nu doar ca scurteaza drastic viata bateriei dar afecteaza si circuitul de incarcare al bateriei . Secunoaste faptul ca , un alimentator de telefon scoate o tensiuen de 5v cu intensitatea aferenta. Nu degeaba producatorul a facut mai mult tipuri de incarcatoare pentru diferitele sale produse. I-ar fi fost cel mai usor sa produca in serie luna un singur tip de incarcator de 2A cu ajutorul caruia sa-si incarce toate telefoanele ( ma refer la dimensiunile bateriilor ) . Telefonul a venit cu un incarcator de 500mAh. S-a ars incarcatorul si caut unul asemanator dar nu gasesc. Cumpar unul de 1A. Oricum bateriei nu-i pasa ce curent debiteaza sursa. Aici e o mare problema . Bateriei chiar ii pasa !!! 
Daca o baterie clasica de masina se incarca normal cu un curent de a 10-a parte din capacitatea sa ( ex : o baterie de 30Ah se incarca cu 3A ) , nimeni nu spune ca nu se poate incarca si cu 15-20A . Ba da se poate ( asta poarta denumirea de fast charge ) fast charge-ul este acel tip de incarcare pentru persoanele care se grabesc toata ziua si nu au timp sa lase bateria sa se incarce in mod normal . Aici e o problema. Practic o distrugi extrem de repede .. in cel mai bun caz... 

Si bateria nu-si ia cat curent are nevoie  cine afirma asa ceva nu stie ce vorbeste. Bateria se incarca pana la un anumit punct cu ce curent ii furnizezi tu ca sursa , A , ca ai un modul de stabilizare a curentului de incarcare asta e alta treaba . Si totusi nu chiar , pentru ca un modul de control al incarcarii , fiind un circuit de limitare a curentului evident are si el un curent maxim de parcurgere. Adica orice integrat are un curent limita ce paote trece prin el. Daca aceasta intensitate persista perioade lungi va duce in final la arderea sa. 

Ca sa concluzionam odata pentru totdeauna. : Bateria telefonui sa zicem ca exmplu ca are 1550mAh iar alimentatorul sau scoate 800mAh . Exista tabele cu intensitatile maxime admise pe diferite capacitati ale bateriei. Daca ma apuc sa incarc telefonul cu alimentator de 5 A s-a putea sa nu-l incarc de prea multe ori , idem si in cazul altora cu un curent de 1+1/2 din incarcatorul recomadat. Adica  in cazul in care am un alimentator de 800 mAh nu e sfarsitul lumii sa incarci cu unuld e 1A fiind des gasite pe piata. Dar deja de la 1200mAh in sus nu mai e ok. 

-> O sursa de calculator scoate curenti mari pe porturile calculatorului . Asa este , dar iarasi ne intoarcem la curentulmaxim de incarcare specificat de producator. Nu iti vei incarca niciodata cu 10A bateria telefonului . Exista ansamble specializate ce fac curentul de gate ( paorta ) necesar incarcarii prin calcularea intensitatii de alimentare a sursei  Dar nu orice device are asa ceva. 

Daca alimenta spre exemplu un cooling pad ( ventilator ) de la sursa , paote sa fie ea de 100A. Nu-i pasa , aici , ansamblul isi ia cat curent ii trebuie , nu in cazul unei baterii . De aceea este specificat curentul maxim in special in cazul power bank-urilor  , care sunt defapt baterii ( cu circuite de incarcare de la 5v la 3.7v ) . Este bine a se respecta aceste date oferite de catre producator , si a se utiliza un curent de obicei putin mai mic decat maximul admis. 

O zi frumoasa ! 

Link spre comentariu

Inceputul unei noi tehnologii in domeniul energiei solare fotovoltaice : http://www.infinitypv.com/shop      Celule solare pe ce lungime vom vrea ? cum ar arata o rola de scoth care ar fi un panou solar ? Ei s-au gandit deja la acestea si noi ni le imaginam . Randament aproape 5% . Impact asupra mediului ? sunt eco solar cell ( celule solare ecologice ) . Poate in viitorul nu prea indepartat.

Link spre comentariu
Vizitator danieldinte

Cred ca am inteles de ce se intrerupe incarcarea bateriei externe in momentul in care e soare putin. Fac o paralela cu telefonul ca sa pot explica. Observ ca in conditii de luminozitate scazuta, cum e astazi la cluj, innorat, telefonul se incarca de la panoul solar RavPower 15W (a venit si al doilea panou solar portabil, azi) cu 4.40V si 0.30A. Daca leg bateria externa (powerbankul Anker PowerCore 15600), incepe sa palpaie aparatul de masurat (Digitus), V urca dupa cateva secunde la 5.20 iar A cade la 0.

Nu sunt un mare om de stiinta dar am observat ca bateria externa nu accepta mai putin de 4.8V si incearca sa urce curentul la mai multi V. Observ ca nu doar A scade la luminozitate scazuta ci si V. Telefonul pe de alta parte, e drept si in cazul telefonului palpaie aparatul de masurat, dar se incarca totusi telefonul cu 4.40V si 0.1-0.3A. Ceea ce in cazul powerbankului nu se intampla. Cand e luminozitate mica si V scade sub anumita valoare, cred ca 4.7-4.8V, automat panoul solar scade A si incearca sa creasca V.

Cred ca asta e explicatia pentru care se intrerupe incarcarea bateriei externe la luminozitate scazuta.

Atasez si imaginea ca sa se inteleaga ce vreau sa zic. V sunt in stanga pe randul de sus, A in dreapta pe randul de sussus. Poza facuta in momentul in care telefonul era la incarcat, pe o vreme mohorata.

Posted Image

Daniel

EDIT: Am observat inca ceva, adineaori cand am prins cateva minute soare bun. Bateriei externe ii place sa se incarce la 5.10-5.25V. Accepta cu greu, 4.8V, dar deja sub 4.8V incepe sa faca scandal serios :)

Inceputul unei noi tehnologii in domeniul energiei solare fotovoltaice : http://www.infinitypv.com/shop      Celule solare pe ce lungime vom vrea ? cum ar arata o rola de scoth care ar fi un panou solar ? Ei s-au gandit deja la acestea si noi ni le imaginam . Randament aproape 5% . Impact asupra mediului ? sunt eco solar cell ( celule solare ecologice ) . Poate in viitorul nu prea indepartat.

Scuze ca sar ca musca in lapte, dar ce vrei sa zici cu celule solare ecologice? Astea monocristaline nu sunt ecologice? Polueaza?

Apropo, uite aici doua linkuri misto legate de celule solare:

http://cdn.phys.org/newman/gfx/news/hires/2016/1-claimsforsol.jpg

http://www.soitec.com/en/news/press-releases/world-record-solar-cell-1373/

Editat de danieldinte
Link spre comentariu

Da , probabil trebuie un curent minim de 5 , chiar 5 si ceva volti . oricum noi incarcam aparatura ce inseamna ( teleafoane tablete , etc ) la 5v , si totusi nu, pentru ca , trebuie sa existe  o cadere de tensiune, de asa fel incat alimentatotul scoate ceva mi multa tensiune , apropiata de 5v ca valoare dar suficienta cat sa mentina pragul de peste 5.00v .

Este normal sa scada voltajul cat si amperajul , in momentele de innorare, sunt 2 marimi in dependenta una fata de alta , amebele influentate de intensitatea radiatiei solare. Cu alte cuvinte , cu cat intensitatea solara este mai mare ( adica este foarte mult soare afara ) creste curentul , iar tensiunea este direct proportionala cu suprafata colectoare ( a panoului ) cu cat o suprafata mai amre cu atat o tensiune mai mare ( dar asta fara grup stabilizator ) . Trebuie sa intelegi un fenomen :

Panoul tau ( fie ca vorbim de cel de 15w ori cel de 10w ) , niciunul din ele nu scoate 5v . Clar . Pai si vei spune , dar cum ca pe usb se scot 5v . Da asa este , dar el ,,liber'' ca si panou , daca n-ai avea acea cutie neagra de unde ies mufele USB , ai vedea ca sunt mai mult de 5v , chiar peste 7v . Ca sa poti stabiliza tensiunea la 5v , trebuie sa scoti mai mult , iar ulterior sa o cobori cu un mic montaj electronic prezent in cazul tau , in cadrul acelui regulator incastrat in panou .

Daca panoul nu produce suficienta tensiune , ( teoretic n-ar avea cum sa scoata 5v atat timp cat el nu depaseste limita de 5v ) dar nu stiu ce montaj de step-up or step-down are el prin interior. Incearca sa vezi asa panoul tau Daniel

Ceea ce numesti tu panou ( nu e doar panoul ,asta incerc sa spun este si controllerul de charging ) . Panoul in sine , doar el , este alcatuit din celule legate intre ele , ceea ce vezi tu sub acea sticla sau acrilic ce-o fi de culoare albastra sau neagra. Acelea sunt celulele solare fotovoltaice. Cam asa sunt si in cadrul panourilor solare mari , numai ca mult mai multe. E , si el scoat o tensiune intre ,.. nu stiu cat sa zic , niste valori .. 7v-12v spre exemplu. OK, dar tie iti trebuie 5v ,si obtii de altfel 5v . Dar cum ? Pai in cutiuta aia neagra un montaj regleaza tensiune ade iesire pe 5v , si tu poti alimenta ce vrei pe USB. Cam asa ar trebui sa privesti acele panouri solare portabile , iar daca doresti sa incarci un laptop spre exemplu ca spuneai acum catva timp , acolo va fi mult mai greu decat ai crede , pentru ca va trebui sa intelegi si tu niste principii de functionare ( de baza ale electricitatii ) .

p.s. deci daca problema este tensiunea de incarcare a bateriei hmmm.... cum ai vrea sa solutionezi aceasta problema ? Ai reusit sa faci acel limitator de curent sub 2A ?

----------------------------------------------------------------------------

Nici o musca-n lapte.... Exista 2 principale tipuri de celule utilizate la panourile solare , zic principale ca sunt mai multe feluri : monocristaline si policristaline ( randament bun cele monocristaline ) . Nu , nu sunt ecologie ... in sensul ca ele sunt fabricate dintr-un material semiconductor numit Siliciu .  Acest proces de fabricare implica niste etape destul de dificil de elaborat si in sistem industrial , si imposibil de reprodus at home . Astfel , pretul lor este unul relativ ridicat si spun relativ pentru ca nu este exagerat .Adica o celula la 4.2w monocristalin costa in jur  de 10 lei . Dar acest tip nou de celule solare ( nou pentru ca aproape nici nu e utilizat , e prea la inceput ... ) a fost descoperit si se incearca perfectionarea sa ,deoarece , in mod teoretic le-am putea face si noi ... teoretic ... cat si practic , si prin noi ma refer la noi , oricine ca utilizatori finali de produse ( clienti ) doar ca nu din nimic . Ele nu pot fi condierate chiar niste celule in sensul ca sunt mai mult , pete de amestecuri chimice pe folii flexibile , ce produc un curent foarte foarte mic prin expunerea la soare. Daca celulele solare monocristaline si policristaline sunt facute din Sicliu , aceste sunt facute cam din 2 mari componente : oxid de zinc / titan + suc de zmeura , si da , nu glumesc ...

Am vazut ca intelegi engleza , deci cred ca te-ar dumeri mai bine decat explicatia mea , acest video : https://www.youtube.com/watch?v=17SsOKEN5dE

Acea eficienta de 44.7% intr-o celula solara cred ca o folosea si NASA cand a trimis Hubble in spatiu , ma refer la telescop , sau ceva poate mult mai bun , pentru ca dora vorbim de tehnica spatiala deja . Si aici un panou soalr poat sa coste milioane de dolari dar sa-si faca treaba bine zeci de ani ...

Cu cat creste perfonata celulei , la inceput va creste si pretul ei. Ma uitam tot azi , ca fapt divers , cu toate ca ma indepartez de subiect la un alt mod eco de a incarca telefonul , iar asta impliac niste : module peltier , adica acele chestii de prin lazile frigorifice , care racesc cu cateva grade cutia fata de exterior. Deci daca o bagi in priza , ok modulul respectiv face frig . Dar daca modulul respectiv este racit suficint pe o parte si incarzit pe cealalta el actioneaza invers generand curent , poate ca ti-ar placea sa te uiti si la asta :

https://www.youtube.com/watch?v=x68j7y3IV2g

Mai pun un link interesant aici : http://physicsworld.com/cws/article/news/2013/sep/30/ultrathin-solar-cell-is-efficient-and-easy-to-make

Editat de T.Sorin
Link spre comentariu

"Da , probabil trebuie un curent minim de 5 , chiar 5 si ceva volti". Curentul se masoara in amperi (A). 

Incerc si eu sa nuantez pe cat posibil situatia pentru a intelege si altcineva , ok ? Daca este sa vorbim tehnic , o pot face fara probleme , dar ideea este sa inteleaga lumea , ca nu explic pentru mine . Corect nimic de zis : curentul se masoara in amperi si totusi gresit as spune si referior la dumenavoastra chiar , intrucat intensitatea se masoara in amperi in sistem tehnic vorbind , iar tensiunea in volti . Din cate stiu eu curentul  este o miscare a unor sarcini electrice printr-un conductor . A, ca-i spunem noi curent , dorind sa vorbim despre intensitate asta e partea a 2-a .

Cu explicatia aferenta , multumesc pentru ,,corectura''.

Editat de T.Sorin
Link spre comentariu
Vizitator danieldinte

Nu a venit inca dispozitivul Y usb tata-tata-mama de la AliExpress, cred ca peste vreo doua saptamani vine, deci inca nu am mai facut nimic la limitator, dar ca si o masura de precautie, un coleg care se pricepe mai bine ca mine la astea a zis asa, incerc sa reproduc:

• [*]
Daca pui un limitator de 2A, bateria externa va incerca sa traga curent la fel din ambele panouri, drept urmare nu e bine ca limitatorul de curent sa depaseasca A oferiti de panoul mai slab. Adica, daca un panou scoate 1A / port iar celalalt 2A / port, e bine ca limitarea sa nu depaseasca 1A.

Sincer nu inteleg de unde stie bateria sa traga la fel din amandoua, dar rationamentul lui ar fi ca daca trage din doua locuri, trage din ambele la fel.

EDIT: Am uitat sa zic ceva. Am mai facut acum cateva teste. Ideea e in felul urmator (a fost soare cat de cat astazi dupa 18:00 la Cluj). Asa, ideea e ca am efectuat cateva teste. si am observat ca in aceleasi conditii, panoul mai mare (RP 15W [0.9A]) da bateriei externe (powerbankului) cam de 1.8 ori mai mult amperaj decat panoul mai mic (IPM 10W [0.55A]). 

Editat de danieldinte
Link spre comentariu

Nu a venit inca dispozitivul Y usb tata-tata-mama deci inca nu am mai facut nimic la limitator, dar ca si o masura de precautie, un coleg care se pricepe mai bine ca mine la astea a zis asa, incerc sa reproduc:

[*]Daca pui un limitator de 2A, bateria externa va incerca sa traga curent la fel din ambele panouri, drept urmare nu e bine ca limitatorul de curent sa depaseasca A oferiti de panoul mai slab. Adica, daca un panou scoate 1A / port iar celalalt 2A / port, e bine ca limitarea sa nu depaseasca 1A.

Sincer nu inteleg de unde stie bateria sa traga la fel din amandoua, dar rationamentul lui ar fi ca daca trage din doua locuri, trage din ambele la fel.

Imi este dificil si mie sa realizez astfel de ''adaptari '' pentru a limita curentul , nu lucrez cu asa ceva zilnic ... sunt mult mai obisnuit cu niste conexiuni pe sisteme off grid cu montaje ce trebuiesc conectate...

Incerc sa inteleg ce a dorit sa spuna :deci  daca legam portul de 2a cu cel de 1a , ok , si pun un limitator de 2a , o..k... , cel mai probabil nu stie ,urmeaza niste legi ... Nu stiu.. de ce sa zic , e un aspect care ma depaseste aici in buna sa intelegere si interpretare ... eu sugerez sa-i propuneti colegului dumenavoastra ceea ce doriti sa realizati , si sa solutionati impreuna problema aceasta mai ales daca este in domeniu .

Imi place , ca acolo unde nu cunosc , sa nu ma bag , si totusi nu prea zic nu stiu .... ci mai degraba . nu stiu inca..... Da , deci cam asa sta situatia :) Aici va trebui sa discutati cu el.

Totusi , astept nerabdator sa vad cum iese proiectul si mai ales functionalitatea sa completa.

Sorin.

Link spre comentariu
Vizitator danieldinte

Nu stiu ce sa zic de video-ul cu modulele peltier. Nu vad cum ai putea obtine energie verde din el. Prin ce proces ai putea sa il racesti si apoi sa il incalzesti. Adica, ma rog, sa fie si o chestie "verde" Hm...

Celalalt e misto cu celula fotosensibila. Tare faza cu sucul de coacaze (mure chiar)  :)

EDIT: Si eu astept sa vina Y-ul. Sunt curios daca va functiona. Cred ca limitarea o sa o fac la 1A momentan. Oricum e mai mult decat vor putea scoate impreuna panourile intr-o zi innorata. Hm, am o vaga impresie, nu stiu dar s-ar putea sa fie limitata incarcarea powerbankului la 1A. Incerc sa o descarc cat mai mult pana maine, incarcand cat mai multe lucruri. Poate prind maine o zi insorita

Nu bag mana in foc dar s-ar putea sa nici nu traga mai mult de 1A. E o impresie momentan, urmeaza zilele viitoare raspunsul. Chiar sunt curios. Ok, scrie in manualul ei de utilizare la INPUT 5V/2A dar s-ar putea sa nu fie mai mult de 5V/1A. 

Daniel

Editat de danieldinte
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări