Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Energie verde pentru toți...

T.Sorin

Postări Recomandate

Aveti totusi grija la "verdele" asta cu orice pret , ce nu se zice e cat de poluante , consumatoare de resurse si generatoare de CO2 sunt tehnologiile de fabricatie a panourilor si a restului de acareturi care mai trebuie ... Nu zic ca nu merita la scara industriala , dar nu oricum folosite acasa numai de dragul sa fie .

Link spre comentariu

Aveti totusi grija la "verdele" asta cu orice pret , ce nu se zice e cat de poluante , consumatoare de resurse si generatoare de CO2 sunt tehnologiile de fabricatie a panourilor si a restului de acareturi care mai trebuie ... Nu zic ca nu merita la scara industriala , dar nu oricum folosite acasa numai de dragul sa fie .

Echipamente in cadrul sistemlor solare ,, de dragul sa fie '' eu zic ca nu sunt . Ba din contra , cum suna ideea , ca fiecare sa constribuie cate putin in reta cu curent ? Isi face siesi un beneficiu pentru plata facturii si totodata ii ajuta pe altii sa utilizeze tot energie regenerabila. Normal un minim de energie trebuie sa existe , nu 30w 100w , cu toate ca  orice sistem fie el on grid ori off grid ar trebui sa existe binevenit . Referitor la procesul tehnologic de productie . In mod cert este unul care polueaza intr-o oarecare masura , dar cu siguranta este mai putin poluant decat o termocentrala ! si in plus , odata creat produsul in mod cert isi va retrage propria amprenta de carbon din timpul fluxului de productie ! 

Link spre comentariu

Da. multe astfel de tehnologii inca se mai bazeaza pe speculatia ca in China costa mai putin materia prima, energia, forta de munca si pe faptul ca legislatia acolo este foarte permisiva cu conditiile de munca si productie.

Sa se fi produs in Europa panourile ar fi costat de 10 ori mai mult.

Totusi, odata ce ai reusit sa modernizezi reteaua de electricitate cu surse regenerabile poti produce mai curat urmatoarele generatoare.

Link spre comentariu

Buna seara !        Doresc sa realizez un studiu cu privire la sisteme de preparare de apa calda menajera si incalzire utilizate de catre dumneavoastra . Acest sondaj , imi ofera o perspectiva asupra sistemelor utilizate frecvent la noi in tara , si imi va folosi cel mai probabil si la un proiect la matematica - statistica .http://www.isondaje.ro/sondaj/451533790/Multumesc frumos celor ce raspund ! 

Editat de T.Sorin
Link spre comentariu
Vizitator danieldinte

Buna ziua

Sorin, cu scuzele de rigoare, abia astazi am reusit sa testez Instapark Mercury 10W, celalalt ajunge saptamana viitoare, si anume RavPower 15W. Pana la urma le-am comandat pe amandoua

Nu am mai scris pentru ca nu am avut ce. Doua saptamani am umblat dupa un aparat ce masoara V si A pe USB. Am gasit in cele din urma unul, dar si dupa asta am stat cam o saptamana, si anume un Digitus DA-70610. Bun, ce are dispozitivul asta? Normal, o intrare, o iesire, de fapt ce mi-a atras intentia e faptul ca are doua intrari si o iesire. O intrare a lui, cu un mic cordon legat de aparat (USB) si un loc in care poti introduce MicroUSB. La celalalt capat are o iesire USB.

Asa, acum, la postul de adineaori nu am apucat sa raspund si ti-am urmat sfatul, nu ma grabesc, intai testez si apoi mai vedem. Acum sunt cateva intrebari la care nu am un raspuns. 

Din ce am observat cand e insorit, porturile de la Instapark Mercury 10W scot 5,06 V si (fluctuant intre 0.85 si 1.05) A. Fiecare din ele scoate 1A maximum. Din pacate cand e innorat scoate doar 0.10A - 0.18A / port.

Bun, dar bateria mea externa, repet este vorba despre un Anker PowerCore 15600 mAh suporta incarcare pana la 5V/2 A. 

Asa si acum intrebarile:

1. Ce se intampla daca alimentez bateria Anker in paralel de la ambele porturi USB ale Instapark Mercury 10? Ma ajuta la ceva? Se cumuleaza Amperii? Ar fi ideal pentru situatiile cand e mai innorat, ceea ce la Cluj-Napoca e cam des :)

2. Dar daca o alimentez de la ambele panouri in paralel, sigur, dupa ce vine si al doilea panou solar portabil (RavPower 15W)? Aceasi problema legata de Amperi.

3. Pot sa folosesc dispozitivul Digitus, cel de masurare, pentru a creste numarul de amperi proveniti din doua surse de curent diferite? (a.k.a. cele doua panouri solare). Avand in vedere, repet, faptul ca are doua intrari (USB + MicroUSB) si o iesire (USB)

4. Daca nu pot folosi dispozitivul Digitus, exista o alta modalitate prin care pot cumula Amperii scosi de cele doua panouri? Dupa ce le voi avea evident pe amandoua :)

Legat de celalalt subiect cu ce vreau exact ... mai tarziu putin, trebuie sa am putin mai mult timp sa ma ocup de proiect ... Sa nu fac ceva de mantuiala :)

Multujmesc,

Daniel

Link spre comentariu

Nu este absolut nici o problema , ma bucur ca ati revenit !

@Bun, ce are dispozitivul asta? Normal, o intrare, o iesire, de fapt ce mi-a atras intentia e faptul ca are doua intrari si o iesire. O intrare a lui, cu un mic cordon legat de aparat (USB) si un loc in care poti introduce MicroUSB. La celalalt capat are o iesire USB.@

M-am uitat si eu pe internet la acel volt-ampermetru usb, dar nu pot sa-mi dau seama din imagini despre ce iesiri este vorba . Intuiesc insa ca ar fi asa : acel port de alimentare este normal exclusiv pentru alimentare ( acela care are si cordonul ) apoi cel de pe partea opusa o vad ca fiind mufa de conexiune pentru orice alt device ce se doreste a fi incarcat , iar cea microUSB de lana cordonul de alimentare cred ca este tot o mufa de alimentare pentru incarcare dar cu alt conector , adica ma gandesc ca multe aparate au deja mufa de micro usb dar sunt unele gen : aparate foto care se incarca pe miniUSB si autunci ar fi necesara conectarea pe portul de usb cu un cablu aferent de alimentare pentru acel aparat foto de exemplu.

@Din ce am observat cand e insorit, porturile de la Instapark Mercury 10W scot 5,06 V si (fluctuant intre 0.85 si 1.05) A. Fiecare din ele scoate 1A maximum. Din pacate cand e innorat scoate doar 0.10A - 0.18A / port.@

Da , deci panoul produce mai mut dar stabiliezeaza la 5 v , ma rog , acolo cei 0,06v dunr probabil plaja de interpretare a sensorului de tensiune ( acuratetea ma refer ). Da si , 1A pe port , intensitate maxima la puterea nominala de 10w , dar aceasta numai in soare deplin. Este normal ca intensitatea debitata de panou sa fie proportionala cu nivelul de iluminare.

@Bun, dar bateria mea externa, repet este vorba despre un Anker PowerCore 15600 mAh suporta incarcare pana la 5V/2 A@ 

Bateria se va inrcarca fara probleme si la 1A cat debiteaza fiecare iesire dar cu observatia ca va dura mai mult decat in cazul incarcarii cu un curent dublu de 2A .Si aici vreau sa va spun sa aveti in vedere in momentul incarcarii urmatoarele 2 aspecte : 

-incarcarea sa se realizeze cu un cablu special pentru power bank sau unul care sa suporte curentul de incarcare de pana la 2A.
-incercati pe cat posibil sa feriti bateria de soare , adica ok , panoul sa stea in soare ,dar bateria nu este indicat sa stea si ea , pentru ca vorbim de celule de Li-ion din ce am vazut ( module de 3.7v conecate inserie , nu cunosc pana la ce tensiune , cu o capacitate aferenta ) .

La ce ma refer : daca ve-ti deschide power-bank-ul vreodata ( nu indic ) ar fi cam asa ceva ininterior : http://www.yugadi.in/image/data/Astro%20PC%2015600/PC%2015600%20B%205.jpg

@
 Ce se intampla daca alimentez bateria Anker in paralel de la ambele porturi USB ale Instapark Mercury 10? Ma ajuta la ceva? Se cumuleaza Amperii? Ar fi ideal pentru situatiile cand e mai innorat, ceea ce la Cluj-Napoca e cam des@

Daca panoul are 10w si stabilizeaza 5v pentru iesire pe 2 porturi de 1A fiecare inseamna ca  : prin legarea porturilor ( in paralel ) intensitatea se va cumula. Adica se vor insuma amperii ( nu este cel mai corect spus , dar ca sa se inteleaa , asta se intampla ). O chestiune numai : cum le legati in paralel ? A lega in paralel inseamna a conecta 2 cabluri minus pe minus si plus pe plus si a face astfel din cele 2 unul singur cu intensitatea insumata. Ma gndesc cum ati face asta.... Cam asta ar fi solutia : http://thumbs3.ebaystatic.com/d/l225/m/mbLhxfCo5jxKW7F-Ag-ACPw.jpg ori ati putea sa modificati dumneavoastra cablurile dar depinde ... de ce spun asta ? Pentru ca eu nu stiu daca cele 2 mufe USB sunt pe cabluri individuale sau pe un cablu dublu pe interior. apoi am vazut un video cu panoul de 10w pe youtube si m-am dmerit cat de cat . Deci cele 2 mufe sunt una langa alta si bagate in corpul de stabilizare pe 5v . Ce cred eu este ca pe fiecare iesire este montat un lm7505 sau ceva asemanator ce stabilizeaza la 5v si cam asta e curentul suportat de tranzistorul acela , deci 1A pe port. 

Dar inclin sa scred ceva .Acel stabilizator la 5v pe care il are panoul atat cel de 15w cat si cel de 10w , s-ar putea nu spun sigur sa fie un dc-dc convertor .De ce spun asta ? Daca sazicem ca el scoate 10v -12 v open circuit , ca sa aduci la 5v dar sa scoti aceeasi putere ai nevoie de 2A , ori un integrat de genul stabilizator lm7805 , or lm1084It (5v 5a ) NU fac asta , ele doar stabilizeaza tensiunea cu curentul ce-l primesc. Explic : panoul scoate poate 10v , asta inseamna ca scoate 1A ca sa aiba 10w. Bun dar el scoate la 5v 2A, deci : fie are un convertor dc-dc ca sa produca aceeasi putere si la o tesniune mai mica ,fie celulele dunt legate in serie si grupuri inseriate in paralel , si asta inseamna ca se face stabilizare individuala pe grupuri de cate 1A . Nu are sens sa detaliem. Daca nu cunoastem cu siguranta tensiunea de iesire a panoului + tipul stabilizarii , nu are sens sa lipiti dumneavoastra aceste ajustari pentru insumarea curentilor. (desi 99% zic ca se face stabilizare pe 5v cu lm7805 , dar nu conteaza ) . To ideea cu acel cablu dubleu ar ramane cea mai buna pentru dumneavoastra , adica ce v-ar fi mai comod sa realizati ma refer.

Ca sa va raspund asadar la intrebare : fie achizitionati un asemenea cablu USB ce face din 2 porturi unul , fie folositi 2 cabluri usb taiate le lipiti in paralel si le lipiti pe un conector usb M , fie desfaceti acea cutiuta neagra care are cele 2 mufe USB dar cu atentie si conectati masa pe masa si plusul pe plus pe un singur port USB. Acum depinde ce doriti sa faceti dumneavoastra .

@2. Dar daca o alimentez de la ambele panouri in paralel, sigur, dupa ce vine si al doilea panou solar portabil (RavPower 15W)? Aceasi problema legata de Amperi.@

aum este o mica problema : daca veti conecta cele 2 porturi de la cel de 10w in paralel cu un calu ca cel de care v-am zis mai sus , veti obtine doar unul de 2A . OK, dar acum daca faceti acelasi lucri si pe cel de 15w , veti scoade tot pe un port USB 3A maxim. Ok. Dar daca si pe asta il conectati in paralel cu cel pe care l-ati legat tot in paralel deja de 10w se va obtine un curent de 5A. Facem un mic cacul  : 15w+10w = 25w maxim -> 25w/5v = 5A . Calcul corect ( maxim). 

@3. Pot sa folosesc dispozitivul Digitus, cel de masurare, pentru a creste numarul de amperi proveniti din doua surse de curent diferite? (a.k.a. cele doua panouri solare). Avand in vedere, repet, faptul ca are doua intrari (USB + MicroUSB) si o iesire (USB)@

I
n nici un caz . Trebuie vazut in primul rand la ce curent rezista acel mic volt-ampermetru Adica ce curent poate trece prin el ca sa nu-l ardeti . (Avand in vedere ca are o intrare usb si una micro ) si o iesire USB , nu vad cum ar putea cumula ceva. Adica el e doar un aparat de masura , doar citeste niste valori ce trec prin acblul acela : intensitate si voltaj nimic mai mult. Aveti grija la specificatii referitoare la curentul maxim suportat.

@4. Daca nu pot folosi dispozitivul Digitus, exista o alta modalitate prin care pot cumula Amperii scosi de cele doua panouri? Dupa ce le voi avea evident pe amandoua @ 

Am raspuns mai sus la ceasta intrbare .Ce mai am sa adaug referitor la toate acele legari in paralel este ca ultimul cablu ce va conecta cele 2 iesiri de la cele 2 panouri sa fie suficient de gros ( in carne ) cat sa suporte 5A.

Legat de celalalt subiect cu ce vreau exact ... mai tarziu putin, trebuie sa am putin mai mult timp sa ma ocup de proiect ... Sa nu fac ceva de mantuiala  -> astept cu interes sa-mi spuneti despre ce este vorba fie aici fie pe privat message.

O zi frumoasa !  Sorin.

p.s. am uitat sa adaug : nu recomand deloc ! incarcarea powerbank-ului cu mai mult de 2A .La 5A toatal exclus. Probabil are o siguranta autoresetabila pentru supracurent, dar nu testati .

Daca va intrebati unde am gasit acel cablu USB dublu : https://www.google.ro/search?q=double+usb+cable&espv=2&biw=1920&bih=947&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiZgaPEk5bNAhVM1RQKHZ26B14Q_AUIBigB#imgrc=CelKfkmbtoK9jM%3A

Editat de T.Sorin
Link spre comentariu
Vizitator danieldinte

Bun, acum nu e vorba de mai mult de 2A, asta e maximum ce vreau sa obtin, sa fac cateva precizari.

Spre deosebire de Instapark Mercury 10W care scoate ~5V ~1A maximum / fiecare dintre porturi, Ravpower 15W scoate ~5V ~2A / un port, ~5V ~1A / celalalt port. Momentan dispozitivele ce ma intereseaza sa le incarc in acest moment al proiectului sunt: -O baterie externa SAU -O baterie de Canon 700D DSLR. Nu discutam de incarcarea telefonului mobil, observ ca Nokia Lumia 1020 se incarca chiar si la 0.10A asta in conditiile in care are o baterie destul de mare (2200mAh). 

Asa, sa revin la idee. Cand e soare, e soare, banuiesc ca la fel cum IPM 10W scoate aproape 1A / port, tot asa si RP 15W va scoate aproape 2A / port.... Suficient pentru mine. Dar ce facem cand nu e soare? Aici intervine legarea in paralel a ambelor panouri. Suprafata mai mare = mai multa energie captata, iar cand e innorat orice miliamper conteaza. Mai e ceva ce nu am spus. Telefonul se incarca chiar si la 0.10A, bateria de Canon se incarca si ea cat de cat la amperaj mic, dar Anker PowerCore 15600 NU!

Din cate am observat sub 0.25A deja se pune in standby. Si nici macar asta nu ar fi o problema. DAR... Spre deosebire de telefon care continua incarcarea chiar si dupa ce il pun intr-o camera intunecata, ei la bateria externa e o problema. Cand curentul scade sub 0.25A se opreste incarcarea, indiferent cat soare e dupa o vreme nu continua incarcarea. Trebuie sa o decuplez si sa o recuplez la panoul solar. Asta ma enerveaza la culme.

Asadar, solutia mea era mai mult pentru vreme noroasa, cand fiecare mA conteaza. Repet, daca bateria si-ar continua reincarcarea fara sa trebuiasca decuplata si recuplata nu ar fi nicio problema, insa sa stau mereu cu ochii pe ea... hm, parca mai degraba as incerca sa leg in paralel cele doua panouri cand e innorat si as incerca o solutie cu un cablu USB dinala dublu.

Acum sigur mai e si varianta cealalta, ok dar norii trec, soarele revine ... si colac peste pupaza ma trezesc cu ~3A la intrare in baterie.... Asta e o alta discutie pentrui care incerc sa gasesc o solutie ... Poate un dispozitiv care limiteaza iesirea la maximum 2A. Daca o fi existand asa ceva

Dispozitive ... peste dispozitive, azi un telefon, dar cine stie, maine poate toata casa :)

Daniel

Editat de danieldinte
Link spre comentariu

Sa ma prind :) Vreti oare sa utilizati powerbank-ul pentru a incarca acea bateride aparat foto ? 0.10A =100mA se poate incarca mai lent ce-i drept dar cred ca se poate ...M-am prins , vreti sa le folositi legarea celor 2 pentru montele cand nu e soare . Ma indoiesc ca va merge spre dezamagire ( desi nu trebuie sa fie ) . Vedeti dumneavoastra cam de asta iii spune celula solara, dar nu la asta vreau sa ma refer, ci la faptul ca pentru a alimenta ( incarca acel powerbank) intr-un timp rezonabil cat de cat trbuie macar 1A , 0.8 - 0.7 A ... dar ca sa obtinem acest curent pe acele 2 panouri legate intre ele in momente cu lumina difuza ( indirecta ) ma indoiesc ca la ce puteri si dimeniuni au panourile se poate realiza asa ceva. devarat orice miliamper conteaza . Corecta si logica : o suprafata mai mare o putere mai mare . HMM.... 10+15 asata vine 25w la 5v 5A , si pe moment de innorare cam 1A sa scoatem oare ? nu stiu ce sa zic , aici deja intervine testarea , incercarea ...Intr-adevar nu putem incarca powerbnak-ul la 100mA, doar are si el acolo un step down .... Ca sa vedeti cum e mai exact un power bank , imaginati-va 4 baterii de 3.7v la 3900mAh fiecare legate in paralel . Desi dumneavoastra incarcati powerban-uk cu 5v , el defapt incarca acumulatorii cu 3.7v vreo 4 p-acolo , cu balans pe fiecare asta e alta poveste. Si ca safaca invers din 3.7v -> 5v foloseste step-up , adica un voltaj mai mare cu un curent mai mic, desi si asta furma din energia bateriei.Faza cu decuplatul la 0.25A e amuzanta ( stiu ca vi se pare culmea dar ... ) nu inteleg de ce face asta ... probabil microcontrollerul controleaza un curent minim de incarcare . Ia dar de curiozitate : ati zis ca la 0.25A intra in stand-by dar daca apoi curentul trece de 0.5A incarca iar ? Imi place ultima afirmatie a dumneavoastra ! Asa poate va fi cine stie . Cat despre limitator de 2A hmm .. Ma uit si va spun ! ---------------------------------------------------------------------------------------------------------Limitarea ma ganesc ca s-ar putea face cu o rezistenta cel mai simplu si din ce am calculat eu pentru un curent maxim de 1.8A , ar trebui una de 2.7 ohmi , dar intrebarea este de ce putere ? U*I -> dar care I , toatal sau cel ce trece prin rezistenta ... 25w daca vorbim de tot curentul . Adice ce face mai exact ? Limiteaza curentul la 1.8A. Dar restul de energie ce se intampla cu ea ? Se transforma in caldura ce se pierde.... Ma uitam la rezistoare de ciment de 2.7ohmi la 25w . Dar asta presupune ca pe alimntarea telefonului sau inainte de portul USB de iesire sa conectati in serie aceasta rezistenta ... adica tot sa o lipiti adica tot sa aducetinite modificari , mi se pare cea mai usoara modalitate de limitare a curentului prin circuit.Cam asa ceva r arata doar ca de puterea corespunzatoare : http://mnpctech.com/images/thumbnails/280/218/detailed/1/outletpc_2273_281434324.jpg?t=1444232864

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------O seara frumoasa va doresc!

Editat de T.Sorin
Link spre comentariu
Vizitator danieldinte

Buna dimineata

Referitor la ce se intampla daca apoi curentul trece de 0.5A nimic. Bateria nu se mai incarca pana la recuplare. Asta spuneam adineaori. Odata ce curentul scade sub 0.20A (0,20 nu 0,25 scuze) bateria nu se mai incarca, indiferent cat va creste mai apoi curentul. Trebuie decuplata si recuplata la panoul solar (adica scos miniusb-ul din ea si reintrodus) :)

Editat de danieldinte
Link spre comentariu
Vizitator danieldinte

Scuze ca fac dublu post, nu il mai pot edita pe cel anterior.

Am vrut sa atasez doua imagini, masuratori facute astazi orele 10:53, in timp ce incarcam telefonul Nokia Lumia 1020 (baterie in jur la 82%) cu panoul Instapark Mercury 10 (Max. Output: 5V 1A / port), timp insorit la Cluj-Napoca, unghiul nu stiu ce sa zic, soarele parea putin in partea stanga fata de pozitia panoului care statea la aprox.8-10 grade inclinatie fata de sol, pe pervazul geamului.

Posted ImagePosted Image

Nu inteleg ceva. Observ din prima imagine ca dispozitivul de masurat afiseaza V, A, dar si mAh. mAh vad ca tot creste intruna.

Oare ce o fi insemnand? Eu am tot facut calcule matematice ca ar fi estimatul A pe o ora ... dar nu imi ies calculele. Are cineva idee ce ar putea insemna mAh pe acest aparat si de ce tot creste? E drept, am vazut ca cu cat e mai mare A cu atat creste mAh mai repede.

Editat de danieldinte
Link spre comentariu

Buna ziua !

Am gasit si ceva parametrii de funtctionare pentru acel aparat : USB Power Monitor Input/Output: 3-7V/50-3500mA LCD indicator,white. https://www02.cp-static.com/objects/pdf/1349623341_1_workstations-digitus-usb-power-monitor-da-70610.pdf
Ceea ce vedeti in partea de jos stanga in mAh reprezinta curentul total ce a trecut prin dispozitiv in timpul functionarii sale (total current in milliampere-hours) . Daca panoul a furnat pentru incarcare 1.02A , si a functionat 1 ora si jumatate , se afiseaza curentul total de 1592mAh (1.59Ah). Normal ca daca intensitatatea ( curentul ) creste si contorizarea in mAh creste mai rapid intrucat deviceul se incarca mai rapid .

Referitor la unghiul panpoului , cu cat e mai perpendicular pe soare cu atat mai bine .

Am inteles , deci dupa ce scade curentul sub o anumita valoare nu se va mai putea relua incarcarea in cazul powerbak-ului fara decuplarea sa prealabila si reconectare .Si inteleg de ce doriti si conectarea celor 2 panouri in paralel... Dar alta modalitate decat o rezistenta ce sa consume practic surplusul eu nu vad... Nu tin minte sa fi vazut ceva digital care sa controleze amperajul cu tensiune constanta , decat pe niste surse de tensiune d laborator dar e cazul aici...

5v 500mA from 5v 2A ? -> am gasit asta http://www.edaboard.com/thread281144.html

Acolo se afla si o schema care spune ce de altfel am amintit si eu si anume : dupa ce vine tensiune de ce valoare o fi de la panou intra in regulator , o stabiliezeaz ala 5v . Bun , dar noi vom avea 5v cu 5A maxim am zis daca legam cele 2 panouri in paralel. Ok , dar putem sa limitam curentul in felul urmator ,si anume : Se cunoaste ca  : 

I out = V referinta / Rezistance => 

Ce stim noi ? :

V referinta 5v 
I out (cunretul de iesire cat vrem sa fie ) 1.8A , ca sa nu punem mxim 2A.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ > ce trebuie sa aflam ? valoarea rezistentei in ohmi ca asa da calculul : I=U/R => R= U/I => R=5/1.8A => R= 2.7 ohmi . 

In acea schema LOAD se refera la consumatorul ce se doreste a fi alimentat cu curentul acela . Cunoastem valoarea rezistentei si trebuie calculata puterea ei , aici nu stiu sigur... adica eu zic ca ar fi de 25w -> U*I , dar am mai gasit o forumula cu U patrat impartiti la R => 5 patrat / 2.7 => 25 / 2.7 => aproximativ 10w . Aici nu sunt digur , dar asa se poate limita curetul ... numai ca va trebui sa faceti dumneavoastra acest lucru cu lipit rezistenta in serie pe port USB IN si cu un alt port USB OUT . 

Editat de T.Sorin
Link spre comentariu
Vizitator danieldinte

Ma gandeam eu ca asta arata mAh aia dar ma gandeam sa nu zic vreo prostie :)

Bun, pana la urma am gasit cablu USB de care trebuie, zic eu. Vine in ~3 saptamani din Hong Kong dar vine, e vorba despre http://www.aliexpress.com/item/USB-3-0-Female-to-Two-Standard-Type-A-Male-Split-Y-Cable-Extension-5Gbps-Data/32632879948.html - USB 3.0 Female to Two Standard Type A Male Split Y Cable Extension 5Gbps Data Power Transfer USB2.0 1.1 Copper Wire - Lungime 1 metru, nu cred ca am nevoie de mai mult.

Legat de limitator de curent eu pe link-ul de mai sus, pe forumul acela, am citit pana la sfarsit, si discutia se incheia cu ceva de genul, ca nu conteaza cat curent poate genera sursa stabila de curent daca bateria o sa ia maxim 2A atat o sa ia. Dadeau un exemplu cu masina care poate merge cu 150km/h dar daca soferul merge doar cu 50km/h e treaba lui. Totusi discutia se incheie cu urmatorul citat

• [*]
The only case you will have problems is with constant current sources which unlike the constant voltage ones force current to the load, they increase the voltage across the load until they make it get the current that is set (assuming the voltage limit is not met first because they can only increase the voltage to a limited range).

Asadar s-ar putea totusi sa am nevoie de un limitator, dar nu cred ca vorbim de 25W, cred ca de maxim 15, pentru ca: IM10W = (5V*1A) = 5W/port, iar RP15W = (5V*2A)=10W/port. As vrea sa unesc doar cate un port de la fiecare dintre panouri. Sa le unesc pe amandoua deja o sa fac prea multa harababura, sau poate deja am facut prea multa harababura :)

Fie 25W, dar nu as putea pune limitatorul la iesirea USB-ului Y de care vorbeam mai sus? ... Vorbesc cu un coleg care e electronist, cam de moda veche dar sigur se pricepe la o astfel de rezistenta. I-au un cablu usb scurt, 10-20cm, solid cat de cat, il taie in doua si monteaza pe el rezistenta? Iar apoi din cablul ala mic iese in Digitus (dispozitivul de masurat) care va transmite la randul lui curentul catre bateria externa. Sau ma rog, ceva de genul, probabil ca iar am omis ceva :)

Link spre comentariu

Fie 25W, dar nu as putea pune limitatorul la iesirea USB-ului Y de care vorbeam mai sus? ... Vorbesc cu un coleg care e electronist, cam de moda veche dar sigur se pricepe la o astfel de rezistenta. I-au un cablu usb scurt, 10-20cm, solid cat de cat, il taie in doua si monteaza pe el rezistenta? Iar apoi din cablul ala mic iese in Digitus (dispozitivul de masurat) care va transmite la randul lui curentul catre bateria externa. Sau ma rog, ceva de genul, probabil ca iar am omis ceva :)

Referitor la faptul ca dumneavoastra cunoasteti un electronist , in genere , cei mai '' de moda veche'' stiu cum se face treaba de calitate . As sugera sa discutati cu dumnealui cu privire la puterea rezistorului si la calculul facut de mine cu valoarea rezistentei de 2.7 ohmi . Cat despre cablul solid de care spuneati ca sa-l taiati , da e ok ca el sa sporte curentul de 2A , dar nu nu trebuie neaparat taiat in 2 , in sensul ca puteti ( ori dumnealui poate ) sa-l dezizoleze pe portiunea aceea unde se va realiza lipitura ( cativa centimetri ) va taia firul de alimentare de tensiune de 5v . In momentul in care curatati pe o portiune de cativa centimetri cum am zis cablul veti vedea 4 fire : Rosu ( 5v ) Negru ( masa ( - ) )  Alb si Verde , ultimele 2 nu ne intereseaza ca nu lucram pe semnal de usb. Se taie cablul rosu pe acea portiune si se pune rezistorul in serie ca se reintregeasca astfel , prin el , circuitul .

https://www.google.ro/search?q=usb+cabla+color&espv=2&biw=1920&bih=947&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjC-ZGBxZjNAhXCNhoKHeOyCWAQ_AUIBigB#imgrc=LVkCjbxIH4uNFM%3A

Cateva lucruri trebuie sa specific : cablul sa fie usb in - usb out => pentru ca o mufa va intra in Digitus apoi din el pe cablu va rezistenta si celalalt cablu ce va alimenta ceea ce se doreste sa se incarce.

Si o intrebare  : vreti sa legati un port de 1A de la acest panou de 10w cu un port de 2A de la cel de 15w sa inteleg ,sau cum ?

Adaug imediat si o poza cu o schema sa zicem , dar oricum dumnealui stie ce are de facut ca nu e de o complexitate coplesitoare ...

Sper ca imaginea sa nu dispara , am generat un url pe ea , nu stiu alta metoda sa adag poze zici poate ma dumereste si pemine cineva : Posted Image

Sugerez inca o data dimensionarea puterii rezistorului in functie de necesitate dupa cum considera domnul electronist si cu valoarea sa calculata tot de dumnealui pentru a nu fi eventuale probleme. Stiti cum este unde nu sti nu te bagi , sau nu prea rau ... cam asa si in cazul meu , discut si pot prezenta si oferi raspunsuri cu privire la surse de energie verde dar nu ma apuc sa fac circuite mai ales pe partea de electronica pentru ca nu e domeniul meu. Aici n-are trebui sa fie probleme, dar parerea unei persoane avizate este in mod cert mai buna decat a mea . Eu doar am prezentat conceptul si ideea sa zic asa . Sunt curios cum va iesi . Sper sa-mi aratati :) Eu ma gandeam ca daca ar avea o putere mai mare nu s-ar mai simti atat de accentuat energia disipata pe el. Dumnealui stie mai bine.

O zi frumoasa ! 

Editat de T.Sorin
Link spre comentariu
Vizitator danieldinte

Exact, vreau sa leg un port de 5V/1A de la un panou in paralel cu un port de 5V/2A de la celalalt panou. Ca si valori maxime. Adica in total 5V/3A maximum. Celalalte porturi de la panouri, ca fiecare dintre ele o sa ramana cu un port liber, nu ma intereseaza momentan, sa vad asta functionala intai ... step by step :)

Cum adica sa fie USB IN -> USB OUT ? Scuze, nu inteleg. Incerc sa desenez o schema cu ce vreau sa fac ca sa fiu mai explicit :)

Schema

• [*](1) Port 5V/1A ----> USB Y (3)  [*](2) Port 5V/2A ----> USB Y (3) [*](3) USB Y ----> (4) Cablu scurt USB (Cu rezistenta/limitarea lipita pe el) ----> (5) Dispozitiv masurare ----> (6) Baterie externa

Cam asta incerc sa fac ... Deocamdata ... Mai tarziu, mai multe, deocamdata sa mearga asta :)

Link spre comentariu

Exact, vreau sa leg un port de 5V/1A de la un panou in paralel cu un port de 5V/2A de la celalalt panou. Ca si valori maxime. Adica in total 5V/3A maximum. Celalalte porturi de la panouri, ca fiecare dintre ele o sa ramana cu un port liber, nu ma intereseaza momentan, sa vad asta functionala intai ... step by step :)

Cum adica sa fie USB IN -> USB OUT ? Scuze, nu inteleg. Incerc sa desenez o schema cu ce vreau sa fac ca sa fiu mai explicit :)

Schema

[*](1) Port 5V/1A ----> USB Y (3) 

[*](2) Port 5V/2A ----> USB Y (3)

[*](3) USB Y ----> (4) Cablu scurt USB (Cu rezistenta/limitarea lipita pe el) ----> (5) Dispozitiv masurare ----> (6) Baterie externa

Cam asta incerc sa fac ... Deocamdata ... Mai tarziu, mai multe, deocamdata sa mearga asta :)

Dati un refresh la pagina va rog , am adaugat o poza :) si am mai facut niste mici adaugiri in postul precedent . Si daca vreti 5v 3A => de ce nu legati portul de 2A cu cel de 1A de la panpoul de 15w ca sa nu va mai complicati cu ambele ? 

Editat de T.Sorin
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări