puriu Postat August 12, 2016 Partajează Postat August 12, 2016 In cazul gazului natural curat se justifica recuperarea caldurii latente de condensare. Pentru lemne si carbuni, gazele evacuate trebuie sa aiba o temperatura suficient de mare pentru a evita condensarea acizilor si a gudroanelor din fum. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 12, 2016 Partajează Postat August 12, 2016 "acel phi ( φ ) are o valoare subunitara , deci pierderi de transformare .." Factorul de putere cos de fi, asa-i zice, tine de natura consumatorului. Un unghi, acel fi, nu poate fi subunitar! Se stie din trigonometrie ca intervalul cos de fi este intre -1 si +1, asta corespunde unui unghi de 180gr (pi).Puterea de mai sus se numeste putere activa si se scrie cu majuscula. Ai grija ca mai ai de dat extemporale la scoala! se scrie cu majuscule în cc, în ca când ne referim la valori instantanee se folosesc litere mici. Link spre comentariu
gica70 Postat August 13, 2016 Partajează Postat August 13, 2016 (editat) Eu asa am invatat, daca intre timp s-au schimbat imi cer scuze. Deci: P=putere activa Q=putere reactiva S=putere aparenta P.S. Si Sorin si fanel forum au dreptate si pentru aceea imi cer scuze. Asa este, m-am pripit si nu m-am uitat in acel link a lui Sorin, intr-adevar, in acea formula (pe care, neinspirat a postat-o Sorin, cu toate ca chiar, acolo, imediat, este scrisa formula cu p mare) este vorba despre valori instantanee (sunt scrise in paranteze). Editat August 13, 2016 de gica70 Link spre comentariu
T.Sorin Postat August 17, 2016 Autor Partajează Postat August 17, 2016 (editat) Se cunosc ca au randament extrem de bun in comparatie cu panourile plane. Panourile solare cu tuburi cu heat pipe se considera a fi ultima tehnologie de incalzire a apei , in special panourile cu tuburi vidate superconductoare . Insa eu as vrea sa discutam despre cele cu tuburi vidate cu heat pipe simplu , mai precis oprindu-ne atentia asupra unui tub solar cu heat pipe . Din engleza ( heat pipe - teava fierbinte ) . Acest tub nu este decat un cilindru vidat de sticla borisilicata , ca sa fie mai usor de facut o comparatie va puteti imagina un termos , un tub solar vidat este efectiv un termos de sticla .Suprafata celui de-al doilea strat de sticla este acoperita pe exterior cu o vopsea speciala selectiva a specrului luminii solare. Mai precis o vopsea care , prin compozitia sa chimica , face posibila captarea unui procent cat mai mare din radiatia solara si are un factor de reflexie scazut.Dupa cum vedeti in imagine : http://www.solartubs.com/images/technical/thermal3.jpg , pe langa tubul efectiv vidat de sticla se mai regasesc si alte componente ce alcatuiesc tubul solar cu heat pipe. Observati ca pe centru se afla o teava de cupru subtire de ( 8 mm diametru ext. - masurat ) ce se termina cu un condenstor de cupru ( acel cilindru de la captul tevii cu un diametru mai mare ( 14mm sau 24mm , acesta poate sa difere ) . Acest ansamblu teava de 8mm ,condensator de 14mm poarta denumirea de heat pipe , de teava fierbinte. In ea nu stie nimeni ce se afla , bine doar producatorii , normal, dar stim ca este un lichid cu punct scazut de fierbere < 50*C . Acum ca o fi apa distilata cum spun unii , ori acetona cum spun altii , ori un licid special ( tot din clasa alcoolilor cum personal cred ) este alta poveste. Deci in interiorul tubului de heat pipe se afla o cantiate mica de substanta cu punct scazut de fierbere ( 5-12 ml ) iar teava este si ea vidata ( in ea nu exista aer ). Se mai poate observa o garnitura de silicon prin care trece teava de heat pipe pentru etansarea tubului solar iar deasupra ei un disc de inox. Cam asta a fost descrierea tubului solar vidat cu heat pipe.Acesta este condensatorul : http://www.nrl.co.nz/userImages/condensor.jpg unde se poate vedea foarte bine cum lichidul sub forma de vapori urca in tubul superior al heat-pipe-ului , se raceste cedand caldura , si ulterior se condenseaza pe peretii condensatorului si ajuns la baza heat pipe-ului reabsoarbe caldura se evapora si ciclul inchis se reia. Ca principiu efectiv de functionare : radiatia solara incalzeste cel de-al 2 lea strat de sticla ( negru ) caldura este cedata aripioarelor de aluminiu si la randul lor cedeaza tevii de cupru din interior, caldura face posibila evaporarea lichidului continut de teava si astfel energia de pe intreaga suprafata a tubului este concentrata in varful acestuia , in condensatorul heat pipe.O poza a condensatorului vazuta in termoviziune : http://www.supplierlist.com/prod_img/shentai/174398_Heat_Pipe_for_Solar_Collector.jpgAtentie : aceste tuburi se volosesc in sisteme presurizate de incalzire a apei , fie ca vorbim de cele care au un boiler plasat in subsolul casei spre exemplu iar panoul pe acoperis , energia fiind transferata de la panou la boiler printr-un circuit : panou solar - grup de pompare ce trimite antigelul ( care este fluidul de lucru ) de la panou la serpentina boilerului si ea o cedeaza apei , fie ca discutam despre acele panouri solare presurizate cu boilerul deasupra tuburilor , retinem faptul ca apa nu intra niciodata in tub ! acest sistem putand functiona fara probleme si pe timp de iarna , si nu ca poate functiona, chiar daca afara sunt - 10 *C dar exista soare , panoul poate atinge lejer temepratura de 80*C , se cunoaste ca vidul este izolatorul perfect , nu ? insa vid perfect nu putem obtine , insa aceasta incinta izolata , este cu siguranta mai buna decat alt sistem izolator.------------------------------------------------------------------------------------------------------ Am explicat pentru cei ce doresc sa inteleaga principiul de functionare al unui tub solar presurizat cu heat pipe. Acum adresez si eu o intrebare care tine probabil ma gandesc mai mult de fizica , dar tot legata de tuburi solare , mai precis de acel heat pipe . Si pentru asta propun urmatorul videoclip pe care-l studiez de ceva vreme insa nu inteleg de unde apare acea diferenta de temepratura , si as dori ca un cunoscator sa ma lamureasca. De asemenea daca mai sunt si alte intrebari referitoare la ce am explicat raspund .Intrebarea mea : Acea teava are inauntru un lichid nu prea ma intereseaza ce este ... insa se specifica faptul ca acea teava nu este una obisnuita , ba da este o teava de cupru de fi 18 mm cred ce are la baza un tub dar dintr-o teava putin mai mare ca diametru in care se afla lichidul ce se va evapora pe masura ce tipul acela o va incalzi cu lampa . De mentioant ca in teava NU exista aer Ok, o incalzeste apoi masoara temperatura in partea de jos 120 si ceva de grade si masoare si in partea de sus imediat si are 180 si de grade , deci dupa cum afirma si el o diferenta de 60*C. Si vine explicatia lui , afirmand ca nu este un tub normal de cupru , ci un tub ce actionea ca heat pipe ( am explicat mai sus ce-i acela ) ( este o unitate vidata ) si spune el ca in acea teava ar fi apa , iar pe masura ce apa fierbe si se evapora ea absoarbe caldura , ok , vaporii urca prin teava, ajung in capatul tevii , condenseaza si elibereaza caldura . Ok si asta , dar diferenta de temperatura de unde ? Din schimbari de faza ? Multumesc. Editat August 17, 2016 de T.Sorin Link spre comentariu
rasputin Postat August 17, 2016 Partajează Postat August 17, 2016 (editat) Înainte de toate, pentru a înţelege funcţionarea tubului termic, pentru a înţelege de unde vine diferenţa de temperatură, trebuie să ştiţi un element constructiv al unui tub termic, structura capilară. Pe unde v-aţi documentat, fie nu era scris nimic despre ea, ori atenţia v-a căzut pe alte detalii. Structura capilară de pe peretele interior al ţevii este aceea ce stă la baza funcţionării tubului. E adevărat că în tub au loc transformări de fază ale substanţei de lucru, e adevărat că tubul este vidat, aşa cum e adevărat că la captatoarele solare comerciale se foloseşte apă drept agent de lucru, apă distilată,domeniul de temperatură recomandat fiind intervalul 60-230ºC Acu’ o să vă spun de unde diferenţa de temperatură. 1)-Într-un tub termic, conductivitatea termică radială şi axială depăşeşte cu multe ordine de mărime conducţia termică a metalelor, poate fi şi de 1000 de ori mai mare. 2)-După cum ştiţi schimbările de fază au loc la temperatură constantă. Pentru a mă face mai uşor înţeles o să considerăm că băiatul din film foloseşte ca agent de lucru apa. Noi ştim că dacă punem un vas cu apă pe foc, din momentul începerii fierberii şi pînă vaporizează şi ultima picătură de apă, temperatura se păstrează constantă, valoric ar fi, pentru un bar presiune atmosferică, 99ºC. Băiatul din film spuneţi că măsoară 120ºC, pentru apă, ar însemna că în tub e o presiune de doi bari, s-au pe aproape, că spuneţi că nu-s chiar 120ºC. Asta înseamnă că atît timp cît va exista apă în capătul unde ţine el lampa, temperatura nu va trece de 120ºC. La capătul de sus, spuneţi că măsoară 180ºC. Această căldură are drept sursă lampa de la capătul de jos al tubului. De la capătul de sus căldura este cedată mediului, cum însă viteza cu care este adusă căldura este mai mare decît viteza cu care este cedată (ce vă spuneam la punctul 1) evident că se produce o supraîncălzire a acestui capăt. În film căldura pare a se fi stabilizat la 180ºC, pierderea de căldură fiind compensată de căldura pe care o aduc vaporii, s-au pur şi simplu nu s-a atins nici pe departe un regim stabil la condensator, valoarea măsurată fiind doar una de moment, dacă ar fi continuat încălzirea creştea şi temperatura la condensator, nu şi la vaporizator. Cam astea ar fi fenomenele ce dau acea diferenţă Editat August 17, 2016 de rasputin Link spre comentariu
T.Sorin Postat August 18, 2016 Autor Partajează Postat August 18, 2016 Am intles super bine principiul , si doresc sa va multumesc pentru explicatiile clare si oferite pe intelesul meu cel putin. As mai avea doar o intrebare ca sa inteleg totul clar pana la capat.Desi partea superioara a tevii se incalzeste mai tare decat cea inferiora , conform , explicatiilor dumneavoastra , cantiatea de caldura aplicata la baza tubului este regasita si in capatul superior al tevii , nu ? Cu alte cuvinte , desi partea superioara se incalzeste mai puternic , caldura primita are aceeasi valoare ca cea cedata , neglijand pierderile pe suprafata tubului , nu ? Multumesc frumos ! Link spre comentariu
gica70 Postat August 18, 2016 Partajează Postat August 18, 2016 (editat) "Cu alte cuvinte , desi partea superioara se incalzeste mai puternic , caldura primita are aceeasi valoare ca cea cedata , neglijand pierderile pe suprafata tubului , nu ?" Aici ar fi 2 cazuri, cresterea presiunii (pentru ca temperatura este mai mare), dar ea, presiunea, este aceeasi ca si in partea de jos; si al doilea caz ar fi ca in partea de jos avem Qj=m1*c1*t1 unde m1 este masa apei, c1 este caldura specifica a apei si t1 este temperatura. In partea de sus avem Qs=m2*c2*t2 unde m2 este masa vaporilor, c2 caldura latenta de vaporizare iar t2, evident temperatura. Trebuie inteles, inca o data, ca nu se poate opera cu termeni ca temperatura in locul unei cantitati de caldura, si invers, cantitatea de caldura in locul temperaturii. Sorine, e bine sa studiezi despre cele 3 stari de agregare ale apei, solida, lichida si gazoasa si cum se transforma dintr-o stare in alta. Deasemenea studiaza si despre tuburi capilare, presiune (tensiune) superficiala sa. Asa, ca o observatie, mi se pare cam fortat acel experiment cu un heat-pipe. Editat August 18, 2016 de gica70 Link spre comentariu
T.Sorin Postat Septembrie 10, 2016 Autor Partajează Postat Septembrie 10, 2016 Discutam cu cineva pe forum , dar nu mai tin minte cu cine , referitor la panourile solare hibride . Acele panouri solare care produc curent , si sunt racite de un sistem de tburi de pe spatele panoului fotovoltaic , ce alimenteaza un sistem termic. Daca vede acela ce isi dorea sa efectueze niste calcule pe acest subiect , acest post , ii ofer spre completarea informatiilor acest magazin , unde este pentru prima oara cand gasesc acest tip de panouri solare la noi in tara : http://www.solar-depot.ro/106/Panou-solar-fotovoltaic-HIBRIDPresupun ca nu este nici o problema , daca cei ce doresc adreseaza intrebari fie aici fie pe acel magazin . Zi frumoasa ! Link spre comentariu
T.Sorin Postat Septembrie 11, 2016 Autor Partajează Postat Septembrie 11, 2016 (editat) Buna ziua , doresc sa realizez un sodaj . Toate informatiile necesare cu privire la el se gasesc prin accesarea link-ului urmator : http://www.isondaje.ro/sondaj/463515493/ tema : panou solar termicSunt recunoscator celor ce raspund si-l ofera spre raspuns mai departe si altora , din dorinta de a realiza un studiu personal.Target-ul meu se situeaza in jurul valorii a 500 de respondenti. Multumesc frumos.O zi de duminica frumoasa ! Editat Septembrie 11, 2016 de T.Sorin Link spre comentariu
aureliu67 Postat Septembrie 11, 2016 Partajează Postat Septembrie 11, 2016 (editat) Discutam cu cineva pe forum , dar nu mai tin minte cu cine , referitor la panourile solare hibride . Acele panouri solare care produc curent , si sunt racite de un sistem de tburi de pe spatele panoului fotovoltaic , ce alimenteaza un sistem termic. Daca vede acela ce isi dorea sa efectueze niste calcule pe acest subiect , acest post , ii ofer spre completarea informatiilor acest magazin , unde este pentru prima oara cand gasesc acest tip de panouri solare la noi in tara : http://www.solar-depot.ro/106/Panou-solar-fotovoltaic-HIBRIDPresupun ca nu este nici o problema , daca cei ce doresc adreseaza intrebari fie aici fie pe acel magazin . Zi frumoasa ! Daca e vb despre cineva care a construit asa ceva este vb despre mine. Daca era cineva carea dorea abia sa-si construiasca atunci e vb de alta persoana. Probabil ca ai inteles gresit in cazul meu. Nu doream sa construiesc panoul hibrid ci sa-l folosesc pe post de racitor al celulelor aflate in fata concentratorului solar puternic. Si sfatul meu este sa nu crezi tot ce spun comerciantii ci sa afli parerea celor care le folosesc. Si ce fel de sondaj este acela cu o singura intrebare? Am raspuns ca nu doresc sa cumpar dar nici nu am avut cum sa specific ca folosesc aproape anul imprejur apa calda incalzita de soare, indiferent ca e de la panou termic normal sau ca e concentrator parabolic. Parerea mea este ca sondajul nu este conceput bine pentru ca nu arata nimic in cazul unui raspuns negativ. Si anume din ce cauza si care ar fi doleantele participantilor in acest domeniu. Si in alta ordine de idei, nu vad cine este dispus sa se inregistreze doar pentru a participa la un anumit sondaj.. Daca era fara creare de cont, inregistrare.. POATE!... Editat Septembrie 11, 2016 de aureliu67 Link spre comentariu
T.Sorin Postat Septembrie 12, 2016 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2016 Si ce fel de sondaj este acela cu o singura intrebare? Am raspuns ca nu doresc sa cumpar dar nici nu am avut cum sa specific ca folosesc aproape anul imprejur apa calda incalzita de soare, indiferent ca e de la panou termic normal sau ca e concentrator parabolic. Parerea mea este ca sondajul nu este conceput bine pentru ca nu arata nimic in cazul unui raspuns negativ. Si anume din ce cauza si care ar fi doleantele participantilor in acest domeniu. Si in alta ordine de idei, nu vad cine este dispus sa se inregistreze doar pentru a participa la un anumit sondaj.. Daca era fara creare de cont, inregistrare.. POATE!... Este un sondaj cu o singura intrebare , care este imposiilitatea existentei sale ? Parerea mea este ca sondajul este conceput bine pentru ceea ce personal doresc sa aflu . Cat despre inregistrare , nu este necesara stimabile domn , doar se apasa start si completeaza campurile : localitate varsta... fictive sau reale nu prea importa si se raspunde prin bifarea unuia din raspunsuri . NU necesita cont ! SIGUR ! Nu poate. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Septembrie 15, 2016 Partajează Postat Septembrie 15, 2016 Pai raspunsul meu te ajuta cu ceva? Desi daca era conceput cum trebuie sondajul automat as fi fost sustinatorul ideii. Acum insa desi am vrut sa ajut sun trecut fara voia mea in categoria celor ce au parere contrara. Am atras atentia ca sondajul in forma actuala nu te juta. Si e doar din cauza ca este conceput gresit. Parerea mea.. Link spre comentariu
T.Sorin Postat Noiembrie 15, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 15, 2016 (editat) 6 LUCRURI NEȘTIUTE DESPRE INSTALAȚIILE DE BIOGAZ https://ecoportal.md/ro/6-lucruri-nestiute-despre-instalatiile-de-biogaz Editat Noiembrie 15, 2016 de T.Sorin Link spre comentariu
T.Sorin Postat Noiembrie 27, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 27, 2016 (editat) O abordare interesanta , din punctul meu de vedere cu privire la energia verde : http://www.newwind.fr/ Editat Noiembrie 27, 2016 de T.Sorin Link spre comentariu
morocanosul Postat Noiembrie 28, 2016 Partajează Postat Noiembrie 28, 2016 (editat) Chiar ca este...interesanta...ca aspect,constructia ei...e si mai...interesanta..(ma refer la timpul/materialele si sculele necesare...)!! Editat Noiembrie 28, 2016 de morocanosul Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum