Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Energie verde pentru toți...

T.Sorin

Postări Recomandate

......Ca sa fiu ontopic, e foarte buna ideea cu apa incalzita solar daca se poate, dar din pacate apa respectiva este folosibila numai ziua, in timpul cat e soarele sus pe cer. Poate ziua nici nu esti acasa ca sa o folosesti sau pur si simplu nu ai la ce, la 3 vase de spalat ?De ce nu montam solare electrice mai bine ? Consumatori exista mereu prin casa, frigiderul, un incarcator, un calculator, etc... In felul asta energia ar fi mult mai bine folosita si greutatea mai mica pe balcon cum se plangea cineva mai sus, pentru ca solarele sunt mult mai usoare si nu exista nici un fel de tevi pline cu apa nici prin ele, nici prin apartament. Iar apa calda o producem electric cu energia de la solar.

Si cine te impiedica sa stochezi apa calda produsa in timpul zilei cand e soare afara si apoi sa o folosesti cand ai nevoie, asta ca raspuns la prima intrebare? Pt a doua intrebare, sa-ti alimentezi tu frigiderul " de la solare electrice" si sa-mi spui cum faci cand cerul devine acoperit de nori.... poate pui niste baterii sa stochezi energia, vezi ca sunt cam grele pe balcon...Deci produci energie cu "solare electrice" cum le numesti tu, apoi folosesti energia sa incalzesti apa... care o fi randamentul?Vezi ca esti pe dinafara (si in acest subiect si in altele....), mai pune mana si studiaza! Editat de danpin
Link spre comentariu

Si cine te impiedica sa stochezi apa calda produsa in timpul zilei cand e soare afara si apoi sa o folosesti cand ai nevoie, asta ca raspuns la prima intrebare?Pt a doua intrebare, sa-ti alimentezi tu frigiderul " de la solare electrice" si sa-mi spui cum faci cand cerul devine acoperit de nori.... poate pui niste baterii sa stochezi energia, vezi ca sunt cam grele pe balcon...Deci produci energie cu "solare electrice" cum le numesti tu, apoi folosesti energia sa incalzesti apa... care o fi randamentul?Vezi ca esti pe dinafara (si in acest subiect si in altele....), mai pune mana si studiaza!

Oare chiar sunt pe dinafara sau tu vezi destul de limitata ideea ? Bineinteles ca la "solarele electrice" le montezi baterii si invertor, si ce te opreste sa iti faci un circuit sa treaca pe reteaua electrica automat cand sistemul tau nu mai are curent sau sa le folosesti pe amandoua simultan ? Daca "esti pe dinafara" si te intereseaza pot sa iti explic eu cum.

Legat de energia necesara sa incalzesti apa, da, nu "iesi in profit" dar uiti un lucru simplu, si anume ca folosesti foarte putina apa fiarta, ce faci in timpul zilei, speli 3 vase si te speli de 2 ori pe maini ? Pai 4l de apa fiarta ti-i incalzesc cu cativa wati.

Pun pariu ca e mai rentabil sa incalzesti apa aia electric cu curentul din "solarele electrice" decat sa ti 100l fierbinti si balconul blocat in timp ce ai putea sa produci curent si sa il folosesti.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Oare chiar sunt pe dinafara sau tu vezi destul de limitata ideea ? Bineinteles ca la "solarele electrice" le montezi baterii si invertor, si ce te opreste sa iti faci un circuit sa treaca pe reteaua electrica automat cand sistemul tau nu mai are curent sau sa le folosesti pe amandoua simultan ? Daca "esti pe dinafara" si te intereseaza pot sa iti explic eu cum. Legat de energia necesara sa incalzesti apa, da, nu "iesi in profit" dar uiti un lucru simplu, si anume ca folosesti foarte putina apa fiarta, ce faci in timpul zilei, speli 3 vase si te speli de 2 ori pe maini ? Pai 4l de apa fiarta ti-i incalzesc cu cativa wati.Pun pariu ca e mai rentabil sa incalzesti apa aia electric cu curentul din "solarele electrice" decat sa ti 100l fierbinti si balconul blocat in timp ce ai putea sa produci curent si sa il folosesti.

Daca tu te descurci cu 4 litri de apa calda pe zi....Vezi ca ti-a explicat mai devreme T.Sorin ce si cum...

Editat de marian
Fara personalizari te rog!
Link spre comentariu

In loc sa vezi iar limitat si sa tragi concluzii de-astea complet eronate, mai bine ma intrebi si o sa iti explic frumos, poate reusesc chiar pe intelesul tau.

Sunt 32-34 grade afara, eu pe vreme de-asta fac de obicei dusuri cu apa rece, la fel la robinet, nu pot sa folosesc apa calda pe asa temperaturi decat atunci cand e nevoie.

De asemenea apa calda se combina cu apa rece, rezultand un volum cel putin dublu-triplu. Ori 12l de apa CALDA nu sunt chiar putini, sunt 6 sticle de 2litri. Nu, eu vara nu folosesc atata apa calda pe zi. Dusurile sunt reci sau aproape ca sa fie racoritoare si sunt rapide.

Daca produc 1.5kw din panou fotovoltaic pe un singur metru patrat (125w/mp*12ore cum a fost calculat mai sus), cu jumatate din energia asta iti incalzesti lejer ditamai bolierul de 50l de apa si n-ai ce face cu atata apa fiarta. Restul iti alimentezi frigider, calculator, si ce mai ai prin casa.

Link spre comentariu

Daca produc 1.5kw din panou fotovoltaic pe un singur metru patrat (125w/mp*12ore cum a fost calculat mai sus), cu jumatate din energia asta iti incalzesti lejer ditamai bolierul de 50l de apa si n-ai ce face cu atata apa fiarta. Restul iti alimentezi frigider, calculator, si ce mai ai prin casa.

Domnule , obtineti aceasta putere de 1.5kw , nu neg , dar in 12 ore , in 12 ore in care cerul se mai innoreaza + uitati un aspect , nu aveti constant soarele cat mai perpedicular pe panou pentru acest randamanet , adica de la rasarit (E ) la apus (V), el se misca , ori panourile sunt fixe... cat despre montat pe balcon , va spun sincer : sa nu facet-i asa ceva , pentru ca va omorati spatiul degeaba .... si ve-ti constata ca mine , un raport major al ineficientei lor raportat la suprafata ocupata ... + n-vaeti soarele pe balcon 12 ore niciodata ( spre exemplu eu am soarele pe balcon de cand rasare pana la 14:00 ) si am expozitie balcon SE.

Nu este vorba ca folositi sau nu multa apa calda sau nu ,  eu am explicat doar faptul ca pentru a incalzi apa , este si mai rentabil financiar si mai benefic la nivel de spatiu unpanou solar termic , acu , daca vreti sa-l montati in balcon n-o sa puteti pune unul nepresurizat si va explic si de ce :

1) panoul neperesurizat ofera apa calda prin cadere ( asta daca nu montati o pompa de majorare a presiunii )

Insa principalelel 2 aspecte care va opresc in a monta asa ceva pe un balcon sunt :

a) greutatea la 100l , panoul cu apa are in jur de 150-170kg.

b) tuburile sunt de 58*1800mm ( adica au lungimea de 1.80m) sunt si eu curios unde puneti dumneavoastra la aproape 45 grade un tub de 1 800 mm pe balcon , va spun ca n-aveti unde....

Personal ma bucur ca va pasioneaza si pe dumneavoastra energia verde , insa trebuie sa stiti ca @danpin , este o persoana cunoscatoare a cestui domeniu , deci nu este inafara subiectului ... personal consider ca ar fi intelept sa va mai documentati putin cu privire la panourile fotovoltaice / termice , si sa luati in calcul faptul ca na , asta e , un calcul este teoretic , in practica n-o sa aveti 1.5kw cam niciodata .... stocati energia in baterii ( exista pierderi ) ridicati in 220v ( exista pierderi ) , o ridicati in 220v direct de pe panourile fotovoltaice ? N-aveti cum , pentru ca rezistenta cand cere 1.5kw ii cere instananteneu debitati de sursa , nu se incalzeste acum rezistenta pe2cm la 125w, apoi peste o ora la alti 2cm mai sus cu alti 125w . Ea consuma 1.5Kw spre exemplu instantaneu + ca sursa trebuie sa debiteze mai mult daca sunt panouri pentruca ridicati din tensiune continua intre ( 24-48v) in 220v cu pierderi ( stiti este acel cos phi )

Puterea electrica un curent alternativ (p) = (u)(I)(cos φ) = V• A•l = W (watt), pe invertoare , transformatoare , aparatura electrica , acel phi ( φ ) are o valoare subunitara , deci pierderi de transformare ...'  Verba volant scripta manent  ' ( vorba zboara scrisul ramane ).

Editat de T.Sorin
Link spre comentariu

"acel phi ( φ ) are o valoare subunitara , deci pierderi de transformare .."

Factorul de putere cos de fi, asa-i zice, tine de natura consumatorului. Un unghi, acel fi, nu poate fi subunitar! Se stie din trigonometrie ca intervalul cos de fi este intre -1 si +1, asta corespunde unui unghi de 180gr (pi).Puterea de mai sus se numeste putere activa si se scrie cu majuscula.

Ai grija ca mai ai de dat extemporale la scoala!

Link spre comentariu

Multumesc de explicatie si de dumerire . si eu stiam ca puterea se noteaza cu (P), dar dat fiind faptul ca am gasit exact asa relatia aici : http://fizicianul.blogspot.ro/2013/06/blog-post.html

am zis ca poate nu stiu eu bine si e ca ei cu (p). ,,  ( (p) = (u)(I)(cos φ) = V• A•l = W (watt) ) ''

La matematica din pacate mai am de dat si extemporale asa este , desi prefer sa vorbesc romaneste ,prefer la orice ora din zi romana in detrimentul matematicii , poate si de aceea imi place si asa de mult,si cu toate acestea profesorii iti arata drag fata de o materie.Este deprisos a mai comenta cu privire la matematica pe care o studiem , mi-am facut deja o parere deloc buna fata de ea...

Rectific asadar : ( valoarea lui cos fi < 1 sau 100% in cazul unei rezistente spre exemplu) .Se afirma asadar ca factorul de putere este 1 cand raportul putere activa / putere aparenta =1 sau cand cele 2 valori sunt egale. Factorul de putere = P/S ( putere activa (W) pe aparenta(VA) )

Invatam nu-i nimic , invatam si tot neinvatati murim ... Multumesc @gica70.

Sa revenim va rog la cenrala bio + alte surse verzi .

Editat de T.Sorin
Link spre comentariu

Da, uite ce am gasit pe undeva, o idee buna zic eu; recuperarea unei parti din energia calorica aflata intr-o fosa. Se stie ca inafara caldurii furnizate de corpul uman si a apelor reziduale folosite are loc si acea reactie anaeroba care produce caldura. Propun un schimbator de caldura care poate fi montat in interiorul sau exteriorul fosei care, la randul ei, va fi bine izolata (desigur izolatia va cuprinde si acel schimbator in cazul in care se monteaza in exterior).

Se justifica aceasta modificare doar in cazul locuintelor cu multe apartamente. Deasemenea cred ca s-ar putea adapta acest recuperator chiar daca exista instalatie de canalizare. Acel schimbator poate preincalzi apa dintr-o centrala, spre exemplu sau poate face parte din circuitul de captare a unei pompe de caldura, un alt exemplu.

Link spre comentariu

Mi se pare o idee foarte interesanta . Daca discutam despre recuperarea energiei ,,pierdute putem aduce in discutie centralele termice in condensatie , ce recupereaza o parte din caldura gazelor arse , de aici si eficienta lor crescuta in raport cu cele clasice , si citeam despre un sistem , schimbator de caldura ce se monteaza la capatul cosului de fum in cadrul centralelor termice pe lemne , toscmai din dorinta de a folosi acea caldura de valoare mare data in atmosfera , care se considera energie pierduta , folosita tot la preincalzirea apei pana sa intre in schimbatorul primar .Consider ca ar fi mai benefica cercetarea in domeniul minimalizarii pierderilor de energie in cadrul sistemelor deja actuale dacat dezvoltarea unora noi .Si aici ma gandesc la cata energie sub forma de radiatie ajunge pe pamant , este uimitor cat de multa caldura ar putea fi stocata in lacuri , gen sa incalzesti cantitati mari de apa vara si sa volosesti pompe de caldura sa o exrragi iarna... in cadrul acestor sisteme influenteaza foarte mult capacitatea unui material ori lichid , de a stoca energie sub forma de caldura si de a-i pastra pentru o anumita perioada temepratura , daca ar creste masa de lichid incalzit ar trebui sa se raceasca mai greu nu ?Dar si de ar fi posibil nu e un sistem ce se preteaza la utilizarea privata ... Mi-a atras atentia referitor la centrala bio , un material in franceza gasit pe un site , iar dupa ce l-am aprofundat , am cautat mai multe despre aceasta energie...

Link spre comentariu

"Daca discutam despre recuperarea energiei ,,pierdute putem aduce in discutie centralele termice in condensatie , ce recupereaza o parte din caldura gazelor arse , de aici si eficienta lor crescuta in raport cu cele clasice"

Adevarat dar eu am patit-o intr-o iarna geroasa, mi s-a obturat circuitul de alimentare cu aer cu toate ca s-a respectat inclinatia la montaj conf. cartii tehnice. Ma gandesc ca in aceleasi conditii la o centrala in condensatie mi-ar ingheta burlanul foarte des. Poate ca ar trebui izolat termic acel burlan (de fapt sunt 2 montate concentric, unul pentru introducere aer, cel din interior si unul exterior pentru evacuare gaze arse; deci aerul care intra se incalzeste din cel care iese; este un mic recuperator dar insuficient, cum am spus, in iernile f. geroase.

"..si citeam despre un sistem , schimbator de caldura ce se monteaza la capatul cosului de fum in cadrul centralelor termice pe lemne , toscmai din dorinta de a folosi acea caldura de valoare mare data in atmosfera , care se considera energie pierduta"

De-acord si cu asta dar trebuie avut grija sa nu apara condensul si sa nu se reduca tirajul pentru ca apar alte probleme..

Link spre comentariu

... Adevarat dar eu am patit-o intr-o iarna geroasa, mi s-a obturat circuitul de alimentare cu aer cu toate ca s-a respectat inclinatia la montaj conf. cartii tehnice. Ma gandesc ca in aceleasi conditii la o centrala in condensatie mi-ar ingheta burlanul foarte des. Poate ca ar trebui izolat termic acel burlan ...

Da , asa este, centralele termice au cosul de evacuare format din 2 tuburi concentrice , dupa cum ati spus unul de aspiratie aer si unul de evacuare gaze arse. Cosul de evacuare gaze arse trebuie pozitionat de asa fel incat nici curentii de aer sa nu sufle direct in cos ingreunand astfel evacuarea gazelor arse. Tocmai din ideea ca se recupereaza caldura centralele termice in condesatie au temeperatura gazelor arse evacuate mai mica decat a celor clasice .

Uitativ-a va rog la acest vidoclip , integral , ori pana la ...

Se zice ca ...

Legenda 3

Centrala in condesare produce condens acid , ce se poate evacua direct la canalizare , unde se va neutraliza , asadar mai putina apa (vapori ) in gazul evacuat , asadar mai putin condens ce poate ingheta.

N-ar ingheta deloc foarte des cosul ;) , iar daca este sa vorbim de costuri eficienta , la momentul actual centralele termice in condesatie au ajuns la preturi apropiate de cele clasice , de asa fel incat se justifica in mod favorabil pentru client achizitia unei centrale termice in condensatie decat a uneia clasice .

Cat despre izolarea cosului , eu nu sunt de acord , in conditiile in care producatorul nu recomanda acest lucru. Luati in considerare o centrala termica in condesatie pentru o viitoare achizitie , oricand ar fi ea.

Editat de T.Sorin
Link spre comentariu

Fenomenul apare pe intrare aer, din umezeala aerului introdus, cum am spus, nu pe iesire unde aerul (gazele) sunt destul de calde dar nu reusesc in iernile geroase sa coboare suficient temperatura aerului pentru ardere pentru a nu se forma acel dop de gheata. In rest este vorba de publicitate.

Link spre comentariu

Sunt de acord ca este si o publicitate enorma , toti producatorii au in conceptia lor cele mai bune si cele mai perfomante centrale ;)) Am inteles acum la ce va referiti ... Si centralele ca orice alt sistem , fie el aer conditioant , etc , are niste parametrii optimi de functionare , nu-i cunosc in cadrul centralelor termice , in mod cert si randamentul este influentat de factorii existenti .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări