Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Energie verde pentru toți...


T.Sorin

Postări Recomandate

  • 1 lună mai târziu...

Discutand despre celule fotovoltaice organice am dat peste acest manual sa il numesc asa http://www.solaronix.com/documents/dye_solar_cells_for_real.pdf   , cu privire la modul constructiv al unei asemenea celule fotosenzitive , atat de mult dezvoltata insa , incat a depasit randamentul celulelor din siliciu amorf. O poti construi si tu , defapt oricine o poate construi ca sa se convinga ca nu sunt povesti si puteti gasi mai multe asemenea videoclipuri , din pacate nu si in romana cautand dupa : Dye-Sensitised Solar Cells.

 

In ansamblu o celula solara clasica este formata din : elemente conductoare de suprafata ( acele bush bar-uri ) , strat de siliciu impurificat ( tip n - negativ ) , strat de silicu impurificat ( tip p -pozitiv ) , si substrat de depunere .Cu alte cuvinte , se cunoaste ca , o celula solara este o bucata de siliciu formata din 2 straturi de siliciu ( unul pozitiv si unul negativ ) . Acest dezechilibru , permite existenta purtatorilor de sarcina aroape liberi in cadrul stratului negativ , acestia fiind defapt electroni de pe ultimul strat de valenta , ce vor pute migra usor catre acceptorii de sarcina , in reginunea pozitiva , pentru a se echilibra. Aceasta deplasare de sarcini electrice printr-un circuit extern duce la aparitia unei tensiuni electromotoare ( cum o numin noi tensiune electrica ) , lumina fiind acel factor de care au nevoie electronii semiliberi pentru a se separa de ultimul strat si devenind astfel liberi .

O celula soalara fotovoltaica organica functioneaza pe acelasi principiu , numai ca , denumirea sa deschide un alt drum catre conversia energiei solare in energie electrica. Pagina 6 din acel manual de constructie a unei celule solare fotosensibile ilustreaza prin desen cel mai bine modul in care ea functioneaza .


Si din punctul meu de vedere energia fotovoltaica va fi cea mai utilizata sursa de producere a energiei electrice , pentru ca este cu adevarat nelimitata, iar acest tip de celule s-au creat din dorinta micsorarii costurilor de productie pentru a fi cat mai accesibile pentru cumparator , sunt inca in dezvoltare , au un grad relati redus de eficienta , dar vin cu putere din urma si tind deja la nivel experimental in laborare sa le depasesca pe cele de siliciu. Pun o intrebare la final : Cum ar fi sa vaopsim casa / acoperisul cu o vopsea speciala prin care acea suprafata sa devina un urias panou fotovoltaic si sa ofere independenta energetica ?
 

Editat de T.Sorin
Link spre comentariu

Energia solara nu este deloc sigura, poate trece si o luna fara soare pe cer. Poate fi o sursa complementara. Celulele DYE sunt promitatoare, dar nu pot fi comparate cu cele devenite clasice, decat atunci cand vor ajunge in faza productiei de masa. Prima intrebare va fi pretul materialelor folosite. Cand se foloseste un material abundent (siliciu), cresterea consumului global ii reduce pretul. Cand e vorba de un metal rar, se intampla exact invers. S-ar putea alege o solutie de compromis: performante mai slabe, dar cu materiale mai ieftine.

Link spre comentariu

Materialele folosite acum (polimerii) in acest scop depasesc randamentul celor din siliciu la lumini slabe (dimineata si seara). Am vazut catacteristicile unui astfel de produs (folie cu o vopsea speciala). Deci va produce oricum desi mult mai putina energie

Link spre comentariu

Cea mai ieftină sursă de încălzire pe timp de iarnă: Centrala verde pe care și-o poate construi singur orice gospodar http://agrointel.ro/24681/sursa-de-incalzire-ieftina-centrala-verde-pe-care-si-o-poate-construi-singur-orice-gospodar/

 

Centrala bio , un concept de-al lui Jean Pain (fr.) , in opinia mea , un mod uimitor si interesant de a produce caldura , in mod natural . Daca o astfel de sursa ar putea ( poate ) satisface necesarul de caldura pe timp de iarna pentru o locuinta normala ca dimensiuni , iar pentru restul timpului ( primvara vara toamna ) necesarul de apa calda ar putea fi satisfacut in mod integral de un panou solar nepresurizat , se poate afirma ca sistemele verzi pot oferi independenta energetica . O sursa de incalzire descoperita poate tot din dorinta de a reduce cat mai mult costurile de incalzire , nu stiu cat de mult ar prinde la noi sau cat de bine s-ar preta ca sistem , dar mi se pare interesant + un alt mod de a privi sisteme ecologice . Ce parere aveti ?





cele 140 grade sunt Fahrenheit normal... Editat de T.Sorin
Link spre comentariu

Nu stiu daca este chiar asa de ieftina avand in vedere ca intra o gramada de tevi pe acolo ca sa faci "radiatorul" si trebuie sa gasesti materialele de fermentatie si la cat-a cantitatea este acolo numai transportul costa o gramada, or fi materiale "de aruncat" dar nu se gasesc si transporta singure. Apoi cat timp functioneaza asta pana trebuie sa le schimbi ? Cum miroase avand in vedere ce bagi acolo ?

Link spre comentariu

Schimbatorul de caldura din interior , in videoclipul acesta precum si in alte descrieri citite , am vazut ca este din teava de PE , iar preturile variaza intre (1.68 lei / m de fi 25 mm , 2.30 lei/m fi 32 ) , si dat fiind faptul ca este de plastic si va fi utilizata pe o perioada de cativa ani buni eu spun ca merita. Lungimea totala a schimabtorului variaza in functie de dimensiunile constructiei .Materialele de fermentatie sunt reprezentate frunze de foioase in mare parte + tocatura nu mai mica de 5mm de crengi verzi de la arbori ori arbusti , gard viu , cam orice e verde .Depinde daca se transporta sau nu singure , asta implica 2 variante : ori beneficiarul dispune de aceste resurse pe terenul propriu ori le ,, achizitioneaza '' dar personal n-am auzit sa cumpere cineva frunze , ba din contra , oameni care vor sa scape de ele . Daca ati fi citit descrierea din primul link de langa titlu ,ati fi vazut ca in acel reportaj scrie :,,timp de cel puțin 12-16 luni – după care compostul trebuie schimbat.'' Nu stiu cum miroase , personal n-am construit asa ceva, ma documentez si eu ca oricare altcineva care cauta informatie, ii plac sursele verzi , si crede ca odata se va termina si gazul mult ravnit , insa am vazut sisteme de acest fel construite si in Germania ori in Franta , iar acei oameni nu pareau deranjati , nu stiu ce sa spun , si acoperirea cu paie ca bariera termica naturala influenteaza , si ca sa fac o comparatie sub forma de intrebare : ,, Cum miroase oare padurea spre sfarsitul toamnei , inceput de iarna , cand locuiesti langa ea , si sunt cantitati impresionate de frunze pe jos in continua schimbare ? '' - si tot pamantul de padure ramane cel mai bun , asa ca , s-a raspuns intrebarii.

Editat de T.Sorin
Link spre comentariu

Iar resturile reprezinta un ingrasamant natural pentru sol.

Si din punctul meu de vedere , sunt de acord cu afirmatia . Asemenea instalatii dar la scara industriala , se folosesc pentru producerea de biogaz asta fiind alta poveste , iar resturile sunt folosite ca ingrasamant pentru campuri ( nimic nu se pierde ,totul se transforma ) bine spunea acela....  Un prim dublu beneficiu , daca l-am putea numi relatie de ajutoare , bacteriile descompun in ciclul lor normal materialul vegetal, omul beneficiaza de pe urma acestui proces , si la finalul lui ,beneficiarul poate avea fie cea mai frumaosa gradina de flori , ori legume bio , dar in adevaratul sens , nu ca cele de la magazine. O relatie de comuniune sa o numesc asa cu natura . Ca ,, noi am trait ca fratii , alaturi cu Carpatii '', poate vom invata si sa-i respectam cum o faceam odata.

Editat de T.Sorin
Link spre comentariu

bacteriile descompun in ciclul lor normal materialul vegetal, omul beneficiaza de pe urma acestui proces

 

Ma intreb daca nu cumva bacteriile se chinuiesc sa isi produca caldura respectiva pentru ele si noi doar o furam, gen mierea la albine.

Link spre comentariu

Ma intreb daca nu cumva bacteriile se chinuiesc sa isi produca caldura respectiva pentru ele si noi doar o furam, gen mierea la albine.

 

Stimabile domn , referitor la albine , se cunoaste faptul ca acestea produc o cantitate mai mare de miere decat cea necesara iernarii lor. Omul este drept ca si-a permis sa ia abuziv din punctul meu de vedere de la natura , dar stiti cum e ? : ,, lume multa , oameni putini '' , acela care ia de la albine , dar le indrageste si le ajuta sa treaca peste iarna cu un adapost calduros + le da mierea ce-au produs-o de-a lungul anului ( nu apa cu zahar cum fac acei neoameni de apicultori ca altfel nu-i pot numi , sa-nvete si ei ca zaharul distruge clandele salivare ale albinei facand-o aproape incapabila de a mai produce miere , aceia ce-si bat joc de ceea ce le-a fost dat ) , probabil si faptul ca n-am avut unde sa cresc albine sau sa-mi realizez proiectele mele constructive , m-a determinat sa studiez si mai mult si mai mult , si totul din placere si cu speranta ca intr-o zi , voi face ce-mi doresc.  Bacteriile respective in urma proceselor chimice de la nivelul materialului vegetal , il descompun , in acest proces degajandu-se CO2 si CH4, se cunoate faptul ca procesul de fermentatie este un proces mai mult sau mai putin exoterm ( degaza caldura ) , acum ca bacteriile folosesc acea caldura , nu stiu , de ce sa afirm ca da  ? In opinia mea este pur si simplu un efect al unor reactii chimice . Ca sa nu vorbesc in nestiinta de cauza si sa nu mai deviem out of the topic ( ceea ce am facut deja , dar ma bucur ca am dumerit un subiect ) voi reveni cu specificatii intr-un mesaj privat catre dumneavoastra unde voi explica acest fenoment , imediat dupa ce ma informez si documentez cu privire la el.O seara frumoasa !

Link spre comentariu

Nu e nevoie de PM, era doar o curiozitate ipotetica, nu ma intereseaza exact raspunsul final pentru ca oricum nu am ce sa fac eu in domeniul respectiv.

 

Ca sa fiu ontopic, e foarte buna ideea cu apa incalzita solar daca se poate, dar din pacate apa respectiva este folosibila numai ziua, in timpul cat e soarele sus pe cer. Poate ziua nici nu esti acasa ca sa o folosesti sau pur si simplu nu ai la ce, la 3 vase de spalat ?

De ce nu montam solare electrice mai bine ? Consumatori exista mereu prin casa, frigiderul, un incarcator, un calculator, etc... In felul asta energia ar fi mult mai bine folosita si greutatea mai mica pe balcon cum se plangea cineva mai sus, pentru ca solarele sunt mult mai usoare si nu exista nici un fel de tevi pline cu apa nici prin ele, nici prin apartament. Iar apa calda o producem electric cu energia de la solar.

Link spre comentariu

Daca stau sa ma gandesc nu suntem out of topic , doar este vorba tot de energie verde. Vreau sa va dumiresc cu privire la modul putin gresit in care percepti un sistem solar. Deci cel pe care l-am amintit mai sus este un panou solar nepresurizat , ce inseamna asta ? Deci este un boiler de inox de 100 l spre exemplu , cu orificii circulare in linie unde se infig tuburile vidate . Acestea cat si boilerul stau pe un suport. Radiatia solara incalzeste apa , iar stratul de vid al tubului este se poate afirma cel mai bun izolator termic cu mediul exterior lui. Acest panou nu ca incalzeste apa , pe timp de vara o fierbe , de curand am fost si am vazut un sistem exact cu cel pe care-l prezint acum , iar la ora 18:00 apa din el avea 99*C , deci fierbea, apai cu apa la temepratura asta nimeninu poate face baie in veci , asa ca o combinam pana devine buna de baie , spalat vase etc, tocmai din ideea ca exista un volum condiderabil de apa ( 100 l la 99*C ) acestia se vor raci relativ greu , de asa fel incat daca sistemul este dimenionat corespunzator nevoilor beneficiarului , el poate asigura apa calda , fierbinete , chiar si pentru a 2-a in care a plouat, apa tot calda va ramane, randament maxim si peste vara , toamna si primvara , un randament foarte bun , si in aceste perioade , daca soare exista , apa va fi fiebinte , si nu trebuie sa ma credeti pe cuvant , sunt atatea videoclipuri pe youtube...

Am inteles si la ce va referiti cu ,,solarele'' , acele panouri se numesc panouri fotovoltaice , si intradevar ele produc curent electric. O s-o spun clar si la obiect : a incalzi apa cu panourile solare de curent printr-o rezistenta este cea mai rea idee .. si v amotivez si de ce .Tuburile vidate absorb aproximativ 95% din radiatia trimisa de soare ce ajunge pe pamant si ce are valoarea de aproximativ 970wh/m2-1350wh/m2 , adica , de pe ficare metru patrat se obtin aproximativ 1000w ( 1 kw ) termic. Energie ce incalzeste apa direct. Buuun... Acum sa comapram cu eficienta unui sistem solar fotovoltaic ce produce curent si cu ajutorul caruia vreau sa incalzesc apa . Pe 1 m patrat se obtin aproximativ 125w , nu am credeti cautati pe internet , deci am 2 panouri solare monocristaline de 250w per modul , si impreuna insumeaza o suprafata de 4 m2 , si obtin 250*2 = 500w electrici , deci pe 4m petrati se obtine jumatate de Kw , iar pe un panou soalr termic de pe 1 metru patrat se otine 1 kw termic, eu spun ca nu se comapra randamentele...Da , si panouril fotovoltaice sunt bune acolo unde nu e retea electrica, exceptii , etc... dar ca sa le folosesc in detrimentul celor expre facute pentru apa calda nici nu se pune problema . Si sa mai facem un mic calcul :1panou solar nepresurizat de 100 l costa 1.000 lei1 panou soalr fotovoltaic monocristalin de 250w costa 1.200 lei , cred ca am spus tot si din punctul de vedere al investitiei si eficientei .Seara buna !

Editat de T.Sorin
Link spre comentariu

Am studiat putin problema cu fotovoltaicele si costurile chiar de curand. De asemenea stiu si panourile pentru incalzit apa vidate care incalzesc chiar si pe timp de iarna. Nu ma contrazic cu nimic la termenii de mai sus, par corecti.

Ideea este ca nu folosim apa respectiva, are randament bun intr-adevar, dar daca nu este folosita este energie pierduta. Nu stiu la ce putem sa folosim apa calda in cantitate mare pe timp de zi (cand este soare). Ori energia electrica, chiar daca este mult mai putina, este folosibila nonstop, fie ca alimenteaza un frigider sau orice alt obiect electric bagat in priza, reducand astfel factura la curent fie ca esti sau nu acasa, fie ca o folosesti sau nu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări