Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena GPS

Duban Mihai

Postări Recomandate

Totuși ... Chiar nu mă ajută nimeni cu o formă și niște dimensiuni de antena? Am observat că atunci când pun tableta în locul Oglinzi retrovizoare din mașină am recepție super buna .Dar este destul de enervant pt mine să o țin acolo . O antena lipită pe parbriz ar fi super , plus ca nu trebuie nici mult cablu ... ( pierdere de semnal mică)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Duban Mihai

9

• ndor

4

• ratza

4

• lutza2

4

Top autori în acest subiect

am eu antene ,nu le poti face ,au dimensiuni critice si sunt ajustate mecanic in tinpul realizarii .revin deseara cu foto .trebuie doar sa faci rost de cablu pentru conectarea cu tableta.

Link spre comentariu

Acum nu foarte mult timp era unul pe aici care întreba cum poate să-şi facă un router. La fel e şi la GPS: dacă trebuie să întrebi cum faci, mai bine cumperi gata făcut. Nu e aşa simplu cum pare.

Link spre comentariu

Nu e mare scofala sa faci un patch pentru GPS.

Problema mare este atunci cand o sa trebuiasca sa o legi la tableta. Daca modulul GPS nu are conector de antena externa ....cam greu .

- http://www.landyonline.co.za/off_road/gps_antenna.htm

- http://oh8ta.oulu.fi/palvelut/pdf/GPS-Patch_English.pdf

LE. E chiar simplu de facut. Oricum aia facuta pe "genunchi" are un castig destul de bun.

Atentie la antenele chip. De regula sunt antene active , au inclus si un mic amplificator pentru marirea castigului . Asta inseamna ca se pot cupla doar la modulele care scot tensiune de alimentare pentru LNA-ul antenei , pe conectorul de antena .

1545 Mhz , nu e cine stie ce mare frecventa . Plus ca faci doar receptie pe ea , nu si emisie.

Editat de ndor
Link spre comentariu

Nu e mare scofala sa faci un patch pentru GPS.

LE. E chiar simplu de facut. Oricum aia facuta pe "genunchi" are un castig destul de bun.

Atentie la antenele chip. De regula sunt antene active , au inclus si un mic amplificator pentru marirea castigului . Asta inseamna ca se pot cupla doar la modulele care scot tensiune de alimentare pentru LNA-ul antenei , pe conectorul de antena .

1545 Mhz , nu e cine stie ce mare frecventa . Plus ca faci doar receptie pe ea , nu si emisie.

Frecventa corecta este 1575.42MHz, altfel prinzi postul pastelui nu semnal GPS (sau GLONASS pe 1602 MHz).

In al doilea rand, sa luam ca exemplu o antena in lambda/4, respectiv cu lungimea de 131.2 47.5mm. Din eroare, la taierea materialului antena noastra rezulta la lungime a de 130.2 46.5mm (-1mm). daca verificam la ce frecventa va rezona ajungem la valoarea de 1562.4 1612.9MHz. Si uite asa iar ajungi sa prinzi altceva decat semnalul GPS (sau il receptionezi mult atenuat). Nici o eroare de 0.5mm nu este mare lucru, insa da o deplasare a frecventei de rezonanta de vreo 6 20 MHz. Asa ca, intr-adevar, nu e mare scofala sa faci o antena de receptie la o frecventa nu cine stie ce mare.

In alta ordine de idei, prima varianta de antena foloseste si un mic amplificator de semnal, iar a doua este de nefolosit pe bordul unui autoturism sau pe parbrizul acestuia din motive de dimensiuni.

L.E.: Ca sa ai idee cam ce filtru este la intrarea intr-un receptor GPS vezi modelul B39162B3520U410 EPCOS si astea sunt caracteristicile:

Frecventa centrala:1.575GHz

Banda de trecere:1.57422GHz to 1.57662GHz

Link spre comentariu

Stai linistit ca nu discutam de Tx aici. O antena patch sau oricare alta la dimensiunile alea are o banda de trecere la un SWR de pana in 1.5 de cateva zeci bune de mhz. Nici nu are cum sa fie mai ingusta . E doar o antena. De aia s-au inventat filtrele . Castigul ei ar fi undeva in jur de 8 dBi .Suficient pentru ce are el nevoie .

Chestia cu zecimalele alea , e treaba oscilatorului din receptorul GPS., care nu face obiectul discutiei in cauza .

Daca poate sa o puna sau nu in geam, este iarasi alta discutie .Desi cu putina imaginatie se poate orice. Daca stie ce sa faca poate folosi caroseria masinii pe post de reflector .

Na ca i-am dat si o idee !!

Omul a cerut o schita de antena GPS si asta a capatat .

LE. - pot sa pun si pariu ca oricat de precis ar construi-o , patch-ul ala va rezona intre 1500 si 1700  Mhz

Daca oi avea ceva  timp poate o si fac si o pun pe analizor sa vad daca e asa cum zic .

Link spre comentariu

Nu cred ca antena trebuie sa aiba o largime de banda atat de mica caci semnalul este apoi filtrat, decodat, sunt atatea aparate care functioneaza pe mai multe canale intr-o banda de frecventa (telefoane mobile, routere wifi, dispozitive bluetooth...)

Mai multe intrebari imi pun in legatura cu cablul de la antena la tableta, acesta va avea o inductanta/capacitate/rezistenta si ar putea introduce pierderi mai mari decat castigul antenei.

Dar care este problema in a cumpara o antena activa si a o adapta la tableta ?

http://www.engadget.com/2006/03/28/how-to-add-your-own-external-gps-antenna/

Link spre comentariu

Am vazut pe youtube diverse tutoriale pentru imbunatatit nivelul receptiei gps. Multe constau in fasii de cupru lipite pe capac, fara nici o conexiune electrica.

Cuprul vine sub forma de tape autocolant. Nu prea era multa stiinta pe acolo totusi nivelul semnalului se imbunatatea.

Link spre comentariu

Pe youtube sunt filme si cum sa obtii energie din nimic.@ndor: Daca stii sa legi o antena pasiva atunci pana la legarea uneia active nu mai e mult, mai ales cu inspiratie din link-ul pe care l-am postat (gasit la o banala cautare pe google de altfel).

Link spre comentariu

Eu stiu si una si alta . Cu asta ma ocup. Dar nu de mine era vorba aici !

Si apropo de link-ul postat din care vrei sa te inspiri :

-"Performance

The mod is so simple, it's almost a let-down. Fortunately, the results aren't. The lock speed of the GPS card decreased to a consistent 60 seconds, down from over two minutes."

Link spre comentariu

lasati perpetuum moboileeee !

imi cer scuze  pentru intarzierea postarii promise :

Posted Image

si

Posted Image

in foto se vad frezarile diferite pentru cele doua antene ( facute exclusiv pentru acordul pe frecventa 1575 ,xxx cat vreti voi )si se pot aproxima dimensiunile avand in vedere sublerul de Barlad .

pentru adeptii cioplirii am o intrebare : de ce  o fi frezat atat de precis producatorul suprafata metalica ,pentru acordare , daca se putea face si din topor cu acelasi castig ( randament ).

antenele provin din aparate VDO DAYTON.

pentru initiatorul topicului : atenele sunt cadou , ramane sa gasesti datasheet si cablul cu impedanta corecta pentru cuplajul  anetenelor cu tableta

Link spre comentariu

La un ASUS Nexus 7 am scos capacul spate si in locul antenei GPS am pus un fir vertical de aprox 10cm.In acelasi loc in casa s-au dublat numarul de sateliti si a crescut taria semnalului receptionat.

Link spre comentariu

Am lipsit un pic ( scuze) ... Dacă răzvan-l1 vrei sa mi le dai nu pot să accept cadouri , îmi spui un preț. Numai căam alte necazuri acum ! despre conectarea la tableta nu îmi fac griji și cupierderea de semnal nu cred ca ar fi problema ,pentru ca o sa fie destul de puțincablu . IÎmicer ascuze despre cum am scris pe aici dar acum scriu de pe telefon si nu stiu ce are ca se comporta cam ciudat

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări