Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tuburi electronice clasa A(definiţii simple)

Vizitator

Postări Recomandate

@Adigh..........

am precizat amândoi ce am avut de precizat(în grade) şi cu asta basta , ne punem cu gedd ?!... se poate domne..., ne plesneşte/trânteşte gedd una două (are centură neagră)

Nu ne putem pune cu gedd ca are mintea odihnita. Nu am stiut ca are centura neagra ca nu-l contraziceam. Pare destul de nervos.

@sebi_c,

Treaba e destul de simpla, daca plictiseste subiectul pe cineva, poate pur si simplu sa nu citeasca.

Iar dintr-o tetroda sau pentoda se poate face foarte usor o trioda. Nu ma refer la pseudotrioda. Pur si simplu nu se foloseste decit o grila, de preferinta g1 sau g2, iar celelalte se lasa neconectate la nimic. Nu stiu cit de bune sunt caracteristicile dar avem o trioda reala.

Editat de adigh
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 364
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gedd

96

• adigh

48

• Depanatoru

45

• Patefon

15

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator

Iar dintr-o tetroda sau pentoda se poate face foarte usor o trioda. Nu ma refer la pseudotrioda. Pur si simplu nu se foloseste decit o grila, de preferinta g1 sau g2, iar celelalte se lasa neconectate la nimic. Nu stiu cit de bune sunt caracteristicile dar avem o trioda reala.

Daca ridica @Lazaroiu caracteristicile cu ''Sofia tracer'' http://www.elforum.info/topic/54841-simulari-scheme-cu-tuburi-electronice/page-122?do=findComment&comment=1251856 , ala care stie 1000mA pe anodica, poate (?) scapa @valderama ''basma curata''. :rade: 

In mod normal, daca proceda precum Joe Sousa de pe RMorg, adica inainte sa vorbeasca (scrie) facea niste masuratori si ridica unele caracteristici ale pentodei conectata ca trioda cu atac pe G2, din care rezultau unele avantaje fata de modurile clasice de conectare, era totul OK. Numai ca @valderama sare peste masuratori si trece direct la desenat in ''paint'', fara sa aiba nici un grafic pt stabilire PSF. Gaseste chiar driverul perfect pt atacul pe grila de accelerare, fara valori de componente, totul teoretic si bazat pe intuitie si experimente cu EL84.

Nu conteaza absolut deloc µ, Gm sau Ri ale '' clonei'', de ce ar mai conta caracteristicile anodice sau de grila.

Astept sa vad A2 cu EL84 '' modulatie pe G2''.

L.E.

Nu mai astept...am vazut deja....http://www.elforum.info/topic/54841-simulari-scheme-cu-tuburi-electronice/page-163?do=findComment&comment=1370216

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator

dacă am vrut să văd rezultatele simulate am cerut simulare în mod direct aici pe forum, nu am solicitat niciodată simulare în mod privat.

Lăzăroiu a dorit să prezinte simularea în cauză prin propie iniţiativa fără ca eu să fi cerut acest lucru.

Nu aveam motive să cer simulare am prezentat tubul EL84 în conexiune triodă fără valori ,nu am specific în ce condiţii se obţin aia 4W putere utilă(nu intenţionam să fac publice condiţiile fizice aici/acum) .

DE FIECARE DATĂ CÂND AM CERUT SIMULARE AICI PE FORUM AM PREZENTAT SCHEMA ÎN CLAR CU DATE/VALORI  PÂNĂ LA CELE MAI MICI AMĂNUNTE.

acum pot preciza următoarele legat de EL84 conexiune triodă:

-în varianta comanda pe g1(g2 strapată la anod) trebuie avută în vedere disipaţia admisă de g1-el84(200mW)

-în varianta g2 grilă de comandă(g1 strapată la catod)  disipaţia admisă de g2 este de 1,8W

precizare suplimentară tensiunile statice şi dinamice din simularea Lăzăroiu se potrivesc în procent de aproximativ 92% am tensiune ceva mai mare gc atât static cât şi dinamic alimentare Ua fiind mai mică 285V evident un ia_0 ceva mai mare 43mA pe o sarcină 8k5  în aceste condiţii obţin 4,3W sinus nelimitat în sarcină la ieşire.

(trebuie înţeles Lăzăroiu a ridicat un tub EL84  eu am utilizat alt tub EL84). 

repet nu am cerut simulare ? Lăzăroiu acum află că am testat conexiunea dată fizic.

Situaţia dată  fiind de o simplitate maximă se poate realiza/testa cu uşurinţă(va trebuie doar un transformator de iesire care sa asigure 8k5 ,de test/pobă puteţi modifica sarcina din secundar până atingeţi 8k5 în primar).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

ca de obicei deviem de la subiect......"stimabililor" care sunt clasele de functionare si cum se stabilesc? @dvb,daca tot vrei sa ma jignesti voalat fa-o calumea...nu te mai ascunde dupa impletituri de limba si de cuvinte generate de cauze cu multe...grade(ca tot ai facut vorbire de asa ceva) ma refer la cele Celsius,evident,ce credeai? ti-am dat elemente de studiu asa ca pune mana si citeste,nu iti strica,un vechi proverb chinezesc spune ca "omul cat traieste,invata",tu nu faci altceva decat sa faci o filosofie a electronicii....un fel de comentarii similare cu cele de prin liceu la operele literare...am lansat provocarea cu graficul lui 211,doar Adrian_pic a avut curajul sa raspunda(corect) la cele intrebate de mine...observ insa ca multa lume de aici confunda notiuni sau efectiv nu le cunosc,da dvb esti unul dintre ei,nu ma asteptam la valderama,dar ce sa spun...piedestalurile se clatina.....deci domnule dvb care sunt clasele de functionare si cum se stabilesc ele...in functie de...ce? am atasat o poza cu 5 dintre cartile pe care le am,manuale de radiotehnica...toate spun ACELASI LUCRU...CLASA DE FUNCTIONARE O DETERMINA VALOAREA TENSIUNII DE NEGATIVARE(polarizare) DECI IMPLICIT PSF-UL ALES.....culmea este ca aceste carti sunt scrise de autori rusi,germani,romani si toate sunt scrise in perioada de glorie a tuburilor adica intre 1950 si 1970....oameni buni,lasati orgoliile si incapatanarea deoparte si reveniti-va...

asta este postarea lui valderama legat de clasa A-A2 static cat si dinamica,intrebarea mea este....UNDE ESTE PSF ALES IN ACEST EXEMPLU? mai atasez odata graficul lui 211...poate imi raspunde si mie cineva clar la subiectul topicului si anume clasele de functionare..spune domnule dvb pe segmentul AB de clasa am ? dar pe segmentul BC?

Eu tot nu inteleg pentru ce anume va contraziceti de 3 pagini incoace. Toata lumea sustine acelasi lucru.  :rade:

nu domnule...nu este nici intr-o mie de ani acelasi lucru....cum naiba sa iti dea doar semnalul de gc(grade 180,360,240 etc) clasa de functionare daca valderama nu stabileste mai intai PSF clar?daca eu iau de exemplu semnalul la 360 de grade(ca sa lucrez cu materialul clientului) si pun eu (ca asa vreau) psf tub aproape de regimul de blocare?eu I-am dat pe gc conditiile de functionare in clasa A...si culmea,el nu functioneaza....

PS. eu personal,voi numi de acum incolo,modulatia in AUDIO pe G2,"Anus Contra Naturii" sau ACN...e termenul meu si dau voie tuturor care cred de cuviinta,sa il foloseasca :)

Editat de gedd
Link spre comentariu
Vizitator

@valderama, poti posta caracteristicile anodice si de grila pt EL84 in mod trioda cu G2 grila atac ?

Ce µ, Gm si Ri capata EL84 in EMT?

Daca lucra in A2 '' pura'' trebuia sa obtii 6W ''sinus nelimitat'' in sarcina, deci nu e A2, ci un A1 '' lesinat''.

App de EL84 SE, a pus @Lazaroiu  mai demult pe forumul asta o schema testata practic si simulata care cu atac pe G1 scoate 5W la un THD de 0,4%.

Si lucreaza saraca in ......A1.

Uite aici ce scrie @Lazaroiu....http://www.elforum.info/topic/31713-amplificator-se-el84/page-10?do=findComment&comment=1231505

si...schema ...testata

http://postimg.org/image/kqmsuu1kj/

Daca nu postezi caracteristicile si µ,Gm,Ri...inseamna ca iar ne aburesti.

Daca le postezi, fii sigur ca o sa le verific.

Link spre comentariu

valderama, on 01 Mai 2016 - 11:03 AM, said:

......

1-clasa A-A1 tubul tubul final se află în conducţie permanent static sau dinamic cu condiţia ca grila de comandă dinamic să rămână negativă în raport cu catodul(dinamic gc cel mult atinge potenţialul catodului).

2-clasa A-A2 tubul tubul final se află în conducţie permanent static sau dinamic cu condiţia ca grila de comandă să ajungă/devină pozitivă în raport cu catodul pentru o parte sau toată formă de undă din atac.

gedd, on 07 Mai 2016 - 02:17 AM, said:

.......CLASA DE FUNCTIONARE O DETERMINA VALOAREA TENSIUNII DE NEGATIVARE(polarizare) DECI IMPLICIT PSF-UL ALES.....

Pai nu-i acelasi lucru?

Singurele afirmatii cu care nu sunt de acord sunt:

Pentru acelasi PSF facut prin cadere de tensiune pe o rezistenta in catod e clasa A1 dar facut prin cadere de tensiune prin o rezistenta de grila este A2

Un electron accelerat pe o diferenta de potential data reuseste sa transfere altui electron o cantitate de energie atat de mare incat, acesta din urma, reuseste sa invinga o bariera de potential mai mare.

In calea fluxului de electroni, intre catod si anod, avem grila. Chiar daca in momentul initial grila are potentialul catodului si deci nu atrage electronii electrostatic, totusi o parte din electronii ce merg inspre anod o vor bombarda pentru ca sta in calea electronilor intre catod si anod. Asa se acumuleaza electroni in grila. O a doua cale de acumulare de electroni in grila e emisia decundara a anodului. Din electronii care intra in anod, o parte ies afara si reintra in anod sau sunt "scursi" la masa de g3 cind o avem (la pentode).Din acei electroni ce ii emite/reflecta anodul (emisia secundara), o parte merg inspre grila. Inertial.In felul asta grila se negativeaza si pe masura ce se incarca va limita curentul anodic functionind ca un adevarat autobias. Acei electroni acumulati in grila se deplaseaza la masa prin Ug=10Mohm. Sau daca ne luam dupa sensul golurilor, intra curent in grila dinspre masa. Grila fiind mai negativa decit masa. Acesta e curentul care stabileste functionarea tubului in clasa A2,

Link spre comentariu
Vizitator

cu acest citat definitoriu:

..Arata-mi domnule in ce CARTE scrie bazaconiile preluate de la valderama...da-mi o bibliografie...nu mai prelua de la altii asa fara discernamant...nu fi ecoul nu stiu cui...eu am postat manualul(poza din capitolul respectiv)..vino dumneata cu un extras dintr-un manual ca sa vedem exact......la scoala se invata clar...UNDE SCRIE DOMNULE DE UNGHIURI GRADE MINUTE SI SECUNDE sau alte prostii? Probabil ca inginerii aia care au scris manualul ala erau niste amatori...

care contravine flagrant în raport cu definiţiile date consider că subiectul a fost epuizat.în esenţă se declară conducţia bazoconie prostie ,conducţia nu poate fi asimilată că învăţătura , şcoala i-a învăţat pe unii clar.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@Patefon,

Trebuie sa explici si de ce nu esti de acord cu textul citat. Nu merge altfel. Singura eroare pe care am facut-o in textul citat e ca am spus despre electroni ca se scurg la masa prin Ug=10Mohm in loc de Rg=10Mohm. E vorba de ohmi deci ma refeream la o rezistenta. Din grila merg electronii spre masa prin Rg. E o eroare de scriere nu de gindire. Din context se intelege ce spun.

Cind am spus ca se poate face o trioda adevarata, nu pseudotrioda, dintr-o pentoda, ma refeream la pentodele care nu au g3 conectata intern la catod. De exemplu EL34 nu EL84.

Pina la urma nu conteaza daca e trioda sau pentoda, important e sa sune bine. Doar ca fapt divers.

Editat de adigh
Link spre comentariu

dacă am vrut să văd rezultatele simulate am cerut simulare în mod direct aici pe forum, nu am solicitat niciodată simulare în mod privat.

Lăzăroiu a dorit să prezinte simularea în cauză prin propie iniţiativa fără ca eu să fi cerut acest lucru.

Foarte corect,pot sa confirm sub cuvant de onoare acest lucru si-mi cer scuze pentru acea simulare,o sa dispara de acolo,mii de scuze colegului @valderama ca de altfel si celorlalti colegi! :84

Link spre comentariu

@LMOlimpiu, propun sa nu stergeti nimic, deoarece;1-cel care citeste, trebuie sa-si faca o parere corecta (sa nu para ca unii au facut afirmatii aiurea);2-veti avantaja/dezavantaja unele persoane;3-poate, cineva doreste sa incerce schema simulata;4-si nu in ultimul rand, nu mi se pare corect (mai era cineva pe forum, care stergea postarile, iar interlocutorul lui, parea ca raspunde ca un nebun, la subiecte inexistente-acum plange ca nu-l baga nimeni in seama).

Link spre comentariu

Nu e corect ca principiu ca numai unii sa beneficieze de stergerea erorile facute.

Pe de alta parte pricipiul acelei scheme e foarte bun. Nu trebuie decit reglata tensiunea pe g2 ca sa avem un curent anodic ce-i place lui EL84 si sa determinam Ra-ul potrivit. Se pot ridica usor niste caracteristici sau experimenta cu un transformator cu orice raport de transformare si cu un potentiometru de putere in secundar. Important e sa se obtina cit mai multa putere cu distorsiuni mici (pe potentiometru) si de ce nu, un anumit FFT. Valoarea potentiometrului si raportul de transformare al transformatorului cu care testam, ne dau Ra-ul gasit.

Solutia ridicarii caracteristicilor iar apoi simulare e mai eleganta dar tot nu scapam de experimentul practic. Finisajele si testul muzical tot practic se fac.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Foarte corect,pot sa confirm sub cuvant de onoare acest lucru si-mi cer scuze pentru acea simulare,o sa dispara de acolo,mii de scuze colegului @valderama ca de altfel si celorlalti colegi! :84

Nici eu nu sunt de accord ca a`ti sters simularea ...am vazut`o si`mi pare rau ca nu am salvat`o atunci , deoarece intentionam sa o pun in aplicatiune  , de curiozitate  . Nu vad de ce ar fi fost vreun mare secret ... Ar fi bine ca userul Valderama sa`si dea acordul asupra simularii ...

Editat de romicap
Link spre comentariu

Nici eu nu sunt de accord ca a`ti sters simularea ...am vazut`o si`mi pare rau ca nu am salvat`o atunci , deoarece intentionam sa o pun in aplicatiune  , de curiozitate  . Nu vad de ce ar fi fost vreun mare secret ... Ar fi bine ca userul Valderama sa`si dea acordul asupra simularii ...

Ba trebuia stearsa pentru ca nu am avut niciun drept asupra acelei scheme fara acordul autorului,greseala mea, iar daca mi-am permis sa dimensionez componentele pentru un PSF convenabil/optim,a fost alegerea mea.

Nu este niciun mare secret d-le Romica,este o simpla bazaconie.

Daca va fi de acord colegul @valderama,o sa repostez acea simulare,sau poate d-lui sa prezinte schema cu valorile tensiunilor si curentilor in punctele importante.

Inca odata imi cer scuze si nu voi mai simula decat cu acordul d-voastra si bineinteles propriile-mi proiecte.

Link spre comentariu

valderama...ai dat-o in barci rau cu acest subiect...prezinta-ne graficul cu psf-uri pentru fiecare caz in parte...nu ne mai aburi...refuzi sistematic sa imi raspunzi la intrebarea cu tubul211...de ce? si tu si dvb refuzati...eu am pus un exemplu clar sa priceapa lumea ce e cu clasa de functionare...tu ii dai inainte cu conductia...perfect..arata-ne clar pe grafic cat si cum conduce tubul...in conditiile dumitale eu pot sa atac tubul cu 0.0001 Vvv si culmea...sa conduca perfect...dar dumneata nu spui unde ai situat psf-ul....spune domnule la subiect clar ca de aia au tuburile caracteristici (liniile alea...)nu vorbim asa abstract...caracteristicile grafice sunt facute exact pentru a fi folosite in acest sens...nu povesti....deci atentie...tubul poate "avea conductie" si pentru o tensiune de atac f mica...nu stim insa in ce clasa e daca nu arati grafic...altfel nu inteleg de ce mai dau fabricantii caracteristicile tubului...eu zic sa le ignoram ca ce sens au?nu-i asa? posibil/probabil sa fi realizat povestile spuse iar acum o lasi asa...ei bine,eu nu sunt hotarat sa o las asa...nu mai deturna subiectul cu simulari...acorduri etc..parca ati fi politicieni..aici discutam clar,clase de functionare si cum se stabilesc...deci asteptam grafice,psf-uri,VALORI ALE TENSIUNII DE ATAC pentru ca sa vedem clar cat cum si unde se afla tubul in conductie,asa cum zici dumneata...sa vedem dreapta de sarcina sa vedem puncte pe ea si IN FUNCTIE DE ELE aplicand tensiunea de atac pe grila de comanda(aia facuta de fabricant) sa vedem clasa de functionare CLAR pt toata lumea....nu stiu de ce eviti sa pui grafice...ba stiu...a...mai e o problema...CLASA A2 pura(permanenta sau temporara)...iar eviti sa raspunzi la acest subiect...fac iar trimitere la graficul lui 211...segmentul de dreapta AB....dar mai studiem....si nu pe Rod Elliot

Editat de gedd
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări