Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tuburi electronice clasa A(definiţii simple)

Vizitator

Postări Recomandate

Caror tipuri de tuburi le putem atribui aceste familii de caracteristici,la modul generic vorbesc nu la tipul de tub,adica ce sunt ele: pentode sau triode sau numai triode sau numai pentode ,intrebare pentru participanti la discutii ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 364
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gedd

96

• adigh

48

• Depanatoru

45

• Patefon

15

Top autori în acest subiect

Imagini postate

clasa de functionare este data de valoarea tensiunii de polarizare...asa zice cartea...domnule Depanatoru',un tub poate functiona in clasa A2 "pura",gen tubul 805 in conditiile in care stabilim psf in zona pozitiva a graficului...si nu se strica tubul...deci se poate,numai ca cineva nu vrea sa recunoasca si aceasta varianta...restul claselor de functionare cu atac mare pe grila comanda sunt doar TEMPORARE(A1,A2) si trebuie sa fii putin sony sa asculti cu volumul la maxim doar de dragul de a sti ca esti in clasa A2..polarizarea in partea pozitiva a graficului pt tubul 805 permite curenti de grila,se situeaza in A2,si putem asculta linistiti la volum mic si sa si stim ca avem un amplif in clasa A2...asa pt orgoliu...sper ca nu v-am suparat cu explicatia asta...am mai spus in primele pagini ale acestui topic faptul ca putine tuburi permit clasa A2 "pura" pt un psf ales in partea pozitiva a caracteristicilor grafice si gurusii sar ca arsi....e problema lor..am mai postat si teoria si...lumea se supara...

Editat de gedd
Link spre comentariu

Eu cred ca singurul castig care trebuie luat in calcul pentru comana pe grila de accelerare este liniaritatea. Am simulat mai acu' ceva timp caracteristicile pentru comanda pe grila 1 si comanda pe grila de accelerare (grila 2) cu un model determinat prin masuratoarea unei lampi EL500.

Datele folosite sunt din pachetul ExtractModel versiunea 3p0

Caracteristici Curent Anodic, Tensiune Anodica vs Tensiune Grila 1 (Marcaj la -14 Volti, rezolutie pe grila 1 de 2 Volti):

Posted Image

Caracteristici Curent Anodic, Tensiune Anodica vs Tensiune Grila 2 (Marcaj la 80 Volti, rezolutie pe grila 2 de 10 Volti):

Posted Image

Exista si ceva castig in putere dar nu justifica complicatiile aferente.

Link spre comentariu
Vizitator

@Patefon

evident/clar(liniaritatea) şi nu fac trimitere la situaţiile prezentate mai sus(EL500).

sau pot să fac trimitere la situaţia prezentată mai sus, probabil ar fi mai util un marcaj evidenţiat +50V  sau poftim +40V şi o extindere pe verticală a graficului dat(EL500 gc=g2) cu o reprezentare în curent de maximum 350mA astfel poate stârni interes ca tub final(conexiune triodă, grila de comandă/g2)

desigur se poate lucra şi cu tensiuni joase anodice(evidenţierea +80V)

să nu ne grăbim...(aşteptăm reacţii), posibil să apară replici precum "model EL500 500% greşit".

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator

clasa de functionare este data de valoarea tensiunii de polarizare...asa zice cartea...domnule Depanatoru',un tub poate functiona in clasa A2 "pura",gen tubul 805 in conditiile in care stabilim psf in zona pozitiva a graficului...si nu se strica tubul...deci se poate,numai ca cineva nu vrea sa recunoasca si aceasta varianta...restul claselor de functionare cu atac mare pe grila comanda sunt doar TEMPORARE(A1,A2) si trebuie sa fii putin sony sa asculti cu volumul la maxim doar de dragul de a sti ca esti in clasa A2..polarizarea in partea pozitiva a graficului pt tubul 805 permite curenti de grila,se situeaza in A2,si putem asculta linistiti la volum mic si sa si stim ca avem un amplif in clasa A2...asa pt orgoliu...sper ca nu v-am suparat cu explicatia asta...am mai spus in primele pagini ale acestui topic faptul ca putine tuburi permit clasa A2 "pura" pt un psf ales in partea pozitiva a caracteristicilor grafice si gurusii sar ca arsi....e problema lor..am mai postat si teoria si...lumea se supara...

Ca un tub sa lucreze in clasa A2 pura si am sa iau exemplul tubului pe care il cunosc bine , este vorba de 100TH, polarizarea se face la o tensiune de aproximativ + 30V caz in care excursia  trebuie limitata astfel incit tubul sa nu intre in A1 insa acest lucru presupune limitarea puterii utile deci este clar ca, clasa A2 pura este doar teoretica. Tubul 100TH are posibilitatea de a lucra  cu curent de grila permanent fiindca grila este construita cu o disipatie de putere pe ea  de citiva watt si de acea se pot obtine cu un SE cei 38W insa alte tuburi capabile sa functioneze  in A2 de exemplu 8005, 805 ,811, OT100 de regula polarizarea poate avea niste valori intre +10v si -10v adica pot trece prin A, A1 si A2

Link spre comentariu
Vizitator

nu domnule Marius în exemplu dat acum tubul final 100TH funcţionează NUMAI/DOAR/TOTAL  în A2,  când analizăm o astfel de situaţie în audio se va lua în calcul perioada întregă a unei tensiuni de atac sinusoidale indiferent de amplitudinea sa.

în situaţia expusă de dumneata un semnalal de atac sinusoidal cu perioada întregă indiferent de amplitudine nu face că tubul să funcţioneze fără curent pe grila de comandă pentru inreaga perioadă.

Altfel spus nu se cosideră ca fiind o trecere inversă de la A2 la A1(pentru amplitudini mici mă aflu în A2 şi când creşte amplitudinea peste un prag chipurile intru în A1).

cu alte cuvinte în această situaţie nu există un sinus cu o amplitudine dată care să nu conducă grila de comandă în regim de curent pentru perioada T(360°), nu poate exista A1 aici în reprezentare sau în situaţia exemplificată de Marius(100TH static +30V-gc).

Marius arată un sinus întreg de amplitudine dată care să satisfacă condiţia A1(100TH static +30V-gc).

Posted Image)Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator

Caror tipuri de tuburi le putem atribui aceste familii de caracteristici,la modul generic vorbesc nu la tipul de tub,adica ce sunt ele: pentode sau triode sau numai triode sau numai pentode ,intrebare pentru participanti la discutii ?

Posted Image

triode, una din aceste triode (stânga în imagine) poate lucra în clasa A-A2(totală) graficul aduce a OT100 , 805 cam în zona asta, seamană bine cu asta https://frank.pocnet.net/sheets/111/8/805.pdf  nu intuiesc disipaţia admisă la anod.

dacă am  merge cu Ua 1200V...1500V (prima triodă) ar fi probabilă si ceva tensiune negativă static pe gc (cfg.SE)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Deja e o mare varza in acest sens al stabilirii claselor de functionare...am ales ca exemplu tubul 211...am ales 2 PSF-uri...FACEM ABSTRACTIE DE CURBA DE DISIPATIE SI ALTE VALORI,DISCUTAM ACUM DOAR GRAFIC....analizam cele 2 situatii,avem :

1- PSF 2,si avem segmentul AB,analizam static si dinamic,ce  clasa de functionare avem aici pe acest segment(observam curenti de grila PERMANENT pe segmentul AB atat static cat si dinamic)

2-PSF 1,avem segmentul BC cu PSF1 analizam static si dinamic...ce clase de functionare avem?

3- dupa parerea mea clasa A1 nu exista ca si clasa distincta....

Editat de gedd
Link spre comentariu

gedd, daca notatia pentru (sub)clasa A a tubului final cand avem curent prin grila este A2, atunci trebuie sa definim si (sub)clasa A a tubului final cand acesta merge fara curent prin G1. De aceea s-a utilizat A1 si A2. Nu putem sa vorbim de A2 fara sa existe A1 pentru ca indicii incep de la 1. Poate ca e bine sa se foloseasca impartirea clasei A in subclasa A1 si A2 si atunci ar fi mai clar.

Link spre comentariu

Sper ca acum e clara treaba cu clasele de functionare...fara explicatii infinite fara cap si fara coada...fara nu stiu ce valori comparate intre catod,grila comanda etc...cartea spune clar..CLASA DE FUNCTIONARE E DATA DE TENSIUNEA DE NEGATIVARE(POLARIZARE) A GRILEI DE COMANDA...si mai am o problema,moduland un tub pe G2 mie imi suna a un fel de anus contra naturii...desigur ca e doar o parere personala...partea interesanta a graficului prezentat de mine este urmatoarea: ce clasa de functionare avem cand alegem PSF al unui tub punctul B?

Editat de gedd
Link spre comentariu
Vizitator

ce să fie clar domnule ? apucate de studiat dacă vrei ceva clar.

astea sunt clasele de funcţionare obişnuite nu ce visezi dumneata

(ai poluat destul acest subiect)

ca atare precizez acum clasele de funcţionare obişnuite la tuburi electronice după conducţie

conducţie  360° clasa-A(A1/A2)

180°>conducţie<360° clasa-AB(AB1/AB2)

conducţie 180° clasa-B

conducţie <180° clasa-C

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

domnule Valderama dumneata esti un incapatanat si un fixist...PUNCT...nu vrei sa accepti progresul,nu ai raspuns la intrebarile puse de mine referitor la graficul meu..orgoliul te impiedica sa accepti ca si dumneata mai trebuie sa studiezi...ti-am demonstrat ca exista clasa A2 pura tot timpul,nu bazaconiile prezentate de dumneata...in toate manualele de radiotehnica se spune FOARTE CLAR cum se stabileste clasa de functionare...dumneata sustii bazaconii,clasa C in audio la tuburi NU EXISTA,ea exista doar in radio si practic tubul lucreaza in impulsuri...ne tot aburesti cu grade,minute,secunde etc fara sa pui clar pe grafic sa vedem de unde si pana unde avem o clasa sau alta...daca tot esti guru absolut raspunde la intrebarile(simple) puse de mine la graficul lui 211...poti? nu...nu poti deoarece esti orgolios...si da..fac pe nebunul deoarece sunt satul de dinozauri!!!mai repet inca odata poate iti intra si dumneata in cap...CLASA DE FUNCTIONARE A UNUI TUB E DATA DE TENSIUNEA DE POLARIZARE A GRILEI DE COMANDA(PSF ales)...asta in cazul in care nu scoti dumneata o noua topologie de tub electronic...tubul poate functiona in clasa A2 permanent daca stabilim PSF in zona pozitiva a graficului...vezi cazul 211...asa ca nu ne mai aburi cu explicatii abrcadabrante...Demonstreaza-mi pe grafic ceea ce sustii dumneata...sau fii domnule barbat si recunoaste ca lucrurile stau si altfel decat stiai dumneata acum 30 de ani

Editat de gedd
Link spre comentariu
Vizitator

dacă ce prezint eu nu e bine citeşte mai gedd ce spune ăsta când ai timp

http://sound.westhost.com/class-a.htm

ESENŢIAL:

(nu contează triodă tetrodă pentodă conexiune fet mos-fet igbt bipolar etc)

"Class-A Output device(s) conduct through 360 degrees of input cycle (never switch off)"

mai bine studiază  şi tu un pic funcţia sinus ca să înţelegi ce înseamnă uneori 360° ,T ,2π

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

ce să fie clar domnule ? apucate de studiat dacă vrei ceva clar.astea sunt clasele de funcţionare obişnuite nu ce visezi dumneata(ai poluat destul acest subiect)

pune domnule grafic PSF-UL...sa vedem clar...acuma dumneata ai pus exact situatia pe care am zis-o eu mai sus referitor la PSF al punctului B de pe graficul lui 211...nu ai precizat daca static sau dinamic...iar EL84 nu e tocmai un exemplu ales inspirat...repet,pune dumneata graficul lui EL 84 si vedem dupa aia...dar vad ca dumneata iar deturnezi subiectul discutiei...discutam in principiu existenta clasei A2 pure...asta era consternarea majora si eu am demonstrat ca exista,am demonstrat ca un tub specific poate functiona tot timpul in conditiile curentilor de grila in functie de PSF ales...ceea ce prezinti dumneata este o functionare TEMPORARA in A2...asta daca driverul permite...asa ca hai sa nu o mai dam de gard...si mai repet o parere personala...modulatia pe G2 este ceva "nenatural" in audio...nu spun ca nu se practica sau ca nu e posibil...spun doar ca tubul nu a fost facut sa functioneze asa din constructia luidomnule,daca ai cunoaste limba engleza exista un termen intre paranteze(or attempts to) care inseamana ca acel articol INCEARCA SA EXPLICE(deci nu este cu titlu de adevar)...atata timp cat nu avem o sursa de specialitate nu exista o bibliografie,nu exista o referinta in articol...explicatiile ăluia sunt egale cu zero,barat chiar...pana nu apare un alt manual de Radiotehnica,orce Gigel poate scoate teorii audiofile...
Link spre comentariu
Vizitator

în conexiunea asta("neispirată") măi gedd  EL84 poţi găsi putere utilă în sarcină 4W sinus nelimitat în clasa  A-A2 (totală-pură)

se bate lejer cu cfg.SE-2A3 , EL84 "îi dă chiar nana"Posted Image.

desigur trebuie să pui valori în schemă dar pentru dumneata "mare brânză" te inspiri din maculatura ştiinţific prezentată(eventual experimentezi un pic)

un montaj cuplaje galvanice mai puţin OT probabil ar fi interesant(SE-EL84 conexiune triodă Pu=4W), cine să vă ajute ?!

PS se mai pot utiliza 6p14p ,6p15p, EL83...o gamă foarte largă de tuburi(tetrode/pentode) în conexiunea dată.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări