Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tuburi electronice clasa A(definiţii simple)

Vizitator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 364
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gedd

96

• adigh

48

• Depanatoru

45

• Patefon

15

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator

sunt caracteristici  tipice g1 strapată la catod ca şi aici ,  mă rog fiecare cu ştiinţa sa.

se înţelege "voi aţi operat mult cu conexiunea asta" g1 strapată la catod aşa de mult încât nu o puteţi recunoaşte.

Posted Image

ia prezentaţi voi conexiunile voaste de acest tip  g1 strapată la catod  pentru tetrode-pentode să vedem diferenţele.

vai de voi, nu puteţi recunoaşte o aşa conexiune

poftim 6L6-GC în această conexiune pentru că tot făcuse vorbire Depanatorul ,clar cunoaşte bine acest depanator cum arată conexiunea dată :rade:, dorea să reprezint conexiunea g1 strapată la catod EL84 după ştiinţa sa nevăzută ,reprezintă depanatorule conexiunea aia "greşită" mata corect.

când mai ai timp depanatorule descarcă caracteristicile unei triode autentice dispusă să lucreze cu predilecţie în clasa A-A2 pot să fac eu acest lucru dar poate ai plăcerea să înţelegi ce nu ştii acum.

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu trebuie sa fi " operat " cu g1 la catod ca sa vad o caracteristica , daca chiar este valabil desenul pentru configuratia atac pe G2 , aia nu e trioda "pura" sau "integrala" chiar deloc ... ci o mare corcitura foarte aproape de pentoda , iar ala dintr-un pdf pus mai demult ce sustinea ca montajul lui se compara cu trioda 300B un mare mincinos . Dupa cum ziceam g1 produce efecte chiar si legata la catod . Daca cineva crede ca asa s-a eliminat din tub se inseala . Chiar si supresoarea G3 schimba caracteristica daca tubul o are independenta ca sa o poti muta de la catod la anod . Daca ar avea la baza ecuatiile de functionare a triodei , mai ales cea "pura" , ar fi imposibil sa iasa caracteristica de pentoda ...

Numai un tester poate lamuri problema , eu nu ma bazez pe orice gasesti pe internet

Pana la urma n-ai raspuns , ce caracteristica ai pus pentru EL84 , ce banuiesti sau vrei sa fie , sau a rezultat din ceva masuratori ? Sper ca ai vazut din datasheet ca trioda normala facuta din EL84 prin legarea G2 la anod chiar are caracteristica asemanatoare cu o trioda .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Deci dupa caracteristici  nu ramane alta concluzie deocamdata decat ca dintr-o pentoda s-a obtinut tot un fel de pentoda/tetroda , g1 la zero volti sau supresoarea G3 tine loc de al patrulea electrod ... trioda are cu totul alte curbe .

Cand o sa obtineti caracteristici de trioda mai veniti sa deranjati lumea ... m-am linistit de tot , s-a fasait "enhanced tride mode"

Asa se si explica puterea in plus care chipurile vine din trioda A2 ... de fapt e doar eficienta obisnuita mai mare a pentodei .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

@adigh,baga un ochi la simularea lui Don Lazaroiu si la ce am postat eu...ia spune dumneata,e posibil atacul cu drosel in configuratia aia? Ti-am mura in gura formulele de calcul ca la gradinita...Astept un raspuns ingineresc si matematic....sau nu...si daca ma chinui putin pot sa mai cresc atacul la o valoare nesimtita de 350Vvv(poate chiar mai mult)...daca vreau si mai mult curent,il citez aici pe colegul Lazaroiu,pot pune triodele din acelasi tub in...paralel(sugestia domnului Lazaroiu)...o fi posibil sau nu?

Link spre comentariu
Vizitator

@dpanatoru

în subiect se poate discuta clasa A(conducţie 360°) desigur clasa A-A2 face parte din subiect  cu ce conexiui dereste fiecare mai mult sau mai puţin eficiente.

Link spre comentariu

@adigh,baga un ochi la simularea lui Don Lazaroiu si la ce am postat eu...ia spune dumneata,e posibil atacul cu drosel in configuratia aia? Ti-am mura in gura formulele de calcul ca la gradinita...Astept un raspuns ingineresc si matematic....sau nu...si daca ma chinui putin pot sa mai cresc atacul la o valoare nesimtita de 350Vvv(poate chiar mai mult)...daca vreau si mai mult curent,il citez aici pe colegul Lazaroiu,pot pune triodele din acelasi tub in...paralel(sugestia domnului Lazaroiu)...o fi posibil sau nu?

Daca LMOlimpiu a vrut sa-ti sustina spusele cum ca acea schema e buna pentru a comanda tuburi in A2 atunci nu a reusit. Altfel nu vad importanta simularii in disputa noastra cite vreme din simulare nu reiese daca acel driver merge sa comande tuburi in A2. Ca despre asta era vorba nu despre tensiune. Valoarea tensiunii driverului nu ne intereseaza aici. Numai ce clasa de functionare poate conduce acel driver, asta ne intereseaza. Ti-am spus ca acel driver nu e pentru A2 iar tu ai continuat sa sustii ca e pentru A2.

Ai idee ce se intimpla cind grila tubului final cere ca sinusul sa aibe si o componenta continua iar driverul are iesire pe condensator ?

Eu nu vad in acea simulare de unde reiese ca merge in A2 astfel incit simularea sa fie relevanta in disputa noastra suficient de mult incit tu sa poti zice "vezi adigh, ti-am spus eu ca merge in A2".

Da stiu, orice driver merge un pic in A2. Numai ca aici vorbim nu de "un pic" ci de drivere adevarate A2. De drivere care sa merite numele de drivere A2.

Deasemenea, daca nu ne pasa de distorsiunile introduse de condensator cind merge in A2 atunci......e pentru A2.

Parerea mea e ca in A2 numai un driver cu cuplaj galvanic va merge asa cum trebuie.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Daca LMOlimpiu a vrut sa-ti sustina spusele cum ca acea schema e buna pentru a comanda tuburi in A2 atunci nu a reusit.

Va rog sa nu-mi atribuiti afirmatii pe care nu le-am facut,eu am facut o simulare si atat, nu sustin spusele nimanui.

Multumesc.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Vizitator

Nu trebuie sa fi " operat " cu g1 la catod ca sa vad o caracteristica , daca chiar este valabil desenul pentru configuratia atac pe G2 , aia nu e trioda "pura" sau "integrala" chiar deloc ... ci o mare corcitura foarte aproape de pentoda , iar ala dintr-un pdf pus mai demult ce sustinea ca montajul lui se compara cu trioda 300B un mare mincinos . Dupa cum ziceam g1 produce efecte chiar si legata la catod . Daca cineva crede ca asa s-a eliminat din tub se inseala . Chiar si supresoarea G3 schimba caracteristica daca tubul o are independenta ca sa o poti muta de la catod la anod . Daca ar avea la baza ecuatiile de functionare a triodei , mai ales cea "pura" , ar fi imposibil sa iasa caracteristica de pentoda ...

Numai un tester poate lamuri problema , eu nu ma bazez pe orice gasesti pe internet

Pana la urma n-ai raspuns , ce caracteristica ai pus pentru EL84 , ce banuiesti sau vrei sa fie , sau a rezultat din ceva masuratori ? Sper ca ai vazut din datasheet ca trioda normala facuta din EL84 prin legarea G2 la anod chiar are caracteristica asemanatoare cu o trioda .

în acest subiect am definit/expus clasa A(A1/A2) nu am utilizat  formulări  de tip  triodă puară sau triodă itegrală, clar DA ?!

stă scris  clasa A2-pură se respectiv clasa A2-totalădacă descoepri în postările mele expresia triodă pură sau triodă itegrală citează/demonstrează.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pai daca a cazut partea cu trioda , comanda pe g2 avand caracteristica de pentoda , nu e nici o clasa A2 ... pentoda poate avea randamentul maxim in A1 . De ce sa ma complic cand pentoda normala cu EL84 scoate 6W sau pe acolo . Chiar dispare orice minim avantaj si raman numai neajunsurile .

Legat de driver , fara indoiala ca montajul in sine e un mini-amplificator SE final , capabil din plin sa asigure curent pentru A2 , dar nu prin condensator pentru o trioda clasica in A2 . Prin condensator numai daca sarcina e relativ constanta tot timpul ... ar fi bun pentru montajul lui valderama :rade:

Daca sarcina nu e constanta sunt mari probleme cu incarcarea-descarcarea condensatorului pe partea tubului final , prin rezistenta cand f mare a grilei cand nu conduce curent , cand mica , sa zicem de ordinul kilo-ohmilor pe varful sinusoidei

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Va rog sa nu-mi atribuiti afirmatii pe care nu le-am facut,eu am facut o simulare si atat, nu sustin spusele nimanui.

Multumesc.

Gedd a considerat ca simularea dvs probeaza spusele lui cum ca acel driver e bun pentru A2.

Spuneti-i lui ca nu de asta ati facut simularea, ca sa-i sustineti spusele.

Multumesc.

@dvb,

Numai prostiile le desfiintez nu transformatoarele. Transformatoarele imi plac. Numai ca trebuie folosite numai acolo unde au rost. Nu hodoronc-tronc hai sa mai bagam un transformator.

Editat de adigh
Link spre comentariu

adigh...un curent are valoarea de un amper atunci cand prin sectiunea transversala trece o sarcina de un coulomb timp de o secunda....ia si mediteaza....adigh...ia ilumineaza-ne cu ClasaA2...arata-ne un driver special pt A2...stimabile....si tu te certi cu manualul si teoriaiar condensatorul,prin alcatuire,are niste placi prin care....trec sarcini electrice..culmea...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări