Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tuburi electronice clasa A(definiţii simple)


Vizitator

Postări Recomandate

DUMNEATA DETURNEZI IAR DIRECTIA DISCUTIEI...DISCUTAM DESPRE CLASELE DE FUNCTIONARE...CARE SUNT CUM SUNT SI DE UNDE PANA UNDE SUNT SI MAI ALES CINE LE STABILESTE.....POTI RASPUNDE PUNCTUAL LA GRAFICUL PUS DE MINE LEGAT DE TUBUL 211?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 364
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • gedd

    96

  • adigh

    48

  • Depanatoru

    45

  • Patefon

    15

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Clasele de functionare se stabilesc dupa unghiul de conductie. Spune bine Valderama.

In cadrul clasei A avem sublasele A1 si A2. Diferenta intre subclasele A1 si A2 fiind ca A1 lucreaza fara curenti de grila (conventional si simplificat) iar A2 lucreaza cu curenti de grila. Ambele subclase ale clasei A conduc 360°.

Unghiul de conductie e proprietatea clasei din care fac parte cele doua subclase iar prezenta curentului de grila diferentiaza subclasele de functionare.

 

Clasa AB are un unghi de conductie 180°<conductie<360°.

De precizat ca si asta e o conventie pentru simplificare. In realitate niciodata nu avem un tub blocat complet. Dar e bine ca sa facem diferenta intre comportari preponderent intr-un anumit fel.

Subclasele AB1 si AB2 conduc la fel 180°<conductie<360° pentru ca asta e proprietatea clasei din care fac parte dar se diferentiaza intre ele prin prezenta curentului de grila la sublasa AB2 si lipsa curentului de grila (conventional) la subclasa AB1.

 

La rindul lor subclasele A2 si AB2 se separa in doua.

A2 partial, cind din cele 360° de conductie, partial lucreaza fara curent de grila si partial cu curent de grila.

A2 total (pur), cind avem curent de grila pe tot timpul conductiei din cele 360°

AB2 partial, cind din unghiul total de conductie 180°<conductie<360° partial lucreaza cu curent de grila si partial fara curent de grila.

AB2 total, cind pe toata perioada conductiei 180°<conductie<360° avem curent de grila.

Editat de adigh
Link spre comentariu

da..e clar..userul Valderama nu vrea sa comenteze graficul meu...DE CE OARE? din orgoliu...adigh,ceea ce distinsul user a postat acolo este preluat de pe site-ul lui Rod Elliot....si dupa cum scrie acolo...el INCEARCA SA EXPLICE....eu zic sa punem mana pe manuale,sa recitim teoria si apoi mai discutam...CLASA A1 NU EXISTA Ceea ce exista este clasa A si A2(pura sau temporara)clasa AB se obtine plasand PSF la jumatea distantei pe grafic intre Clasa B(aproape de tensiunea de blocare a tubului) si clasa A...restul sunt pur si simplu scorneli audiofile...puneti oameni buni mana pe manuale si recititi ca nu e nicio rusine...in materie de tuburi de cativa zeci de ani nu s-a mai inventat nimic...sa imi arate cineva pe grafic unde e limita dintre A si A1...clasa A2 este distincta tocmai pentru ca are ceva deosebit si anume CURENTI DE GRILA....care e diferenta dintre A si A1? lasati deoparte bazaconia de unghiuri...daca vreti va creez si eu o calsa AB3..care are PSF la 1/3 dintre AB si B..putem considera asa?...normal ca putem...sau AB4...sau orice alta bazaconie...chestia cu clasele de functionare AB1..AB2...AB...x.e ca si cum mai multi indivizi impart acelasi tort...ca sa ajunga la toti

Link spre comentariu
Vizitator

încercam să te ajutăm gedd (adigh, eu) uite un exemplu  de conducţie 240° ,până acum am dat exemple conducţie 360° aşa/asta impunea subiectul clasa A(A1/A2)

 

exemplul ăsta este special pentru tine gedd(poate înveţi ceva), noi nu ne supărăm/agităm că tu refuzi definirea clasei de funcţionare după conducţie.

(admitem bagajul tău de cunoştinţe limitat).

 

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

excelent...pune domnule PSF-ul corespunzator la graficul dumitale si apoi injecteaza dumneata semnal EXACT DE FORMA AIA DE MAI SUS intr-o configuratie SE....sa "vedem" cum se aude...si mentioneaza-mi sursa bibliografica a bazaconiei de mai sus....hai sa vad...

Link spre comentariu

Dragi tovarasi ... :rade:  , la o pentoda curent de g1 permanent din polarizare cand e legat la catod si "sta degeaba" acolo nu inseamna clasaA2 totala sau cum vreti , pentru ca clasaA2 presupune o suma de factori , pana nu demonstrati ca se poate obtine si randamentul marit mai usor cu povestile si desenele . Adica nu tot ce zboara se noteaza cu 2 .

La fel si la triodele la care grila poate fi polarizata pozitiv ... nu asta e criteriul principal pentru clasa A2 . Poate nu v-ati prins dar "prostii" aia de demult ce au inventat clasele de amplificare , doreau ceva practic sa obtina , putere in primul rand , nu se jucau cu grilele din lipsa de ocupatie

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Clasele de functionare se stabilesc dupa unghiul de conductie. Spune bine Valderama.

In cadrul clasei A avem sublasele A1 si A2. Diferenta intre subclasele A1 si A2 fiind ca A1 lucreaza fara curenti de grila (conventional si simplificat) iar A2 lucreaza cu curenti de grila. Ambele subclase ale clasei A conduc 360°.

Unghiul de conductie e proprietatea clasei din care fac parte cele doua subclase iar prezenta curentului de grila diferentiaza subclasele de functionare.

 

Clasa AB are un unghi de conductie 180°<conductie<360°.

 

 

 

..Arata-mi domnule in ce CARTE scrie bazaconiile preluate de la valderama...da-mi o bibliografie...nu mai prelua de la altii asa fara discernamant...nu fi ecoul nu stiu cui...eu am postat manualul(poza din capitolul respectiv)..vino dumneata cu un extras dintr-un manual ca sa vedem exact......la scoala se invata clar...UNDE SCRIE DOMNULE DE UNGHIURI GRADE MINUTE SI SECUNDE sau alte prostii? Probabil ca inginerii aia care au scris manualul ala erau niste amatori...

Link spre comentariu

gedd, in cartile tale scrise de autori romani ai gasit specificat doar clasa A si clasa A2? Nu este inginereste si nici logic sa incepi o numerotare de la 2, cred ca esti de acord in aceasta privinta. Noi cand ne exprimam in domeniul tehnic folosim niste conventii ca sa ne putem intelege. Cand incepem o discutie trebuie sa stabilim "LEGENDA" pe care trebuie sa o folosim toti ca altfel iese ca la turnul babel. Deci, ca sa putem continua calm eu zic sa cauti in cartea(sau cartile) tale daca gasesti informatii despre acel 2 care apare la A2, sa stim daca este un indice sau daca reprezinta o informatie (de exemplu dublul a ceva sau se imparte la doi). Eu spre exemplu nu sunt de acord cu informatia din cartea ta legata de bias-ul in clasa AB. Orice bias care iese din clasa A si scade spre clasa B este clasa AB. Nu este musai sa fiu la jumatate. Daca sunt la o treime sau la doua treimi de un capat nu ma mai aflu in clasa AB?.

Link spre comentariu

Daca era ceva folositor in audio sau radio ( mama clasei A2 ) ,  nu era chiar deloc o mare smecherie sa se faca din start tuburi proaste cu impedanta mica de intrare , curent de grila cat mai mare , exact ca in configuratia pentodei cu G1 legat la catod si G2 pe post de grila de comanda , tine doar de distantele dintre electrozi ... Sa nu-i subestimati pe inginerii din vremea aceea . Metode de a pilota asa ceva printr-un transformator nu punea probleme , in lipsa mosfetilor :rade:

 

Sa nu reinventam apa calda

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

cartile mele sunt TRADUSE dupa tovarasii rusi....daca nici astia nu sunt abilitati sa "vorbeasca" despre tuburi...ce sa mai zic...scrieti voi carti in care sa revolutionati electronica..pana atunci va intreb pe toti...CE ATI INVATAT IN SCOALA DESPRE CLASELE DE FUNCTIONARE si mai ales din ce bibliografii? De unde ati avut "sursa cunoasterii"? asadar,ce ati invatat voi in facultati sau mai stiu eu pe unde referitor la clasele de functionare? iar ca sa iti raspund la intrebarea legata de A2,aceasta clasa s-a vrut a fi definita in conditiile functionarii tubului cu ajutorul curentilor de GRILA(adica Grila pozitiva-lucru intalnit mai des la configuratia SE si mai putin la PP-se poate si la pp dar e destul de greu si nu se justifica costurile,driverul ar cam trebui sa genereze de la 300Vvv in sus plus curentul aferent) deci este o clasa DISTINCTA de functionare(nu discutam aici de randament sau mai stiu eu ce puteri,da,se castiga niste Wati deoarece in grila vin cu un curent suplimentar) dupa cum vezi in carte spune clar ca alegerea clasei de functionare( de unde incepe si pana unde se termina s-a facut dupa O CONVENTIE-cine a facut-o...nu ma intereseaza)...asadar pana nu se vine cu o completare PARAFATA,AGREATA,ACCEPTATA...ne referim doar la carte...repet,impartirea s-a facut CONVENTIONAL de minti mai luminate ca noi...

uite aici si mai explicit acelasi tub....avem diferite regimuri de functionare,diferite clase date de...PSF...nu unghiuri nu grade minute,virgule si mai stiu eu ce puncte,pe aceeasi dreapta de sarcina putem avea diferite clase de FUNCTIONARE.....e clar acum? Nu inteleg de ce ne lovim de semantica...A1 A2 ...A10....aici facem referire la PARAMETRII clari care genereaza clasa de functionare si mai ales CE anume genereaza regimul de functionare....Daca stabilesc PSF in clasa A la mijlocul graficului,asa cum scrie in carte,si vin cu semnal de atac CIUNTIT gen valderama cu unghiuri de n-spe grade ce naiba am la iesire? din spusele userului valderama reiese ca PSF-ul nu are treaba cu clasa de functionare...ci doar atacul Grilei de Comanda siluita sub diverse unghiuri determina clasa de functionare...ASTA E CEA MAI MARE ABERATIE !!!

 

P.S. Inca astept raspuns la graficul pus de mine referitor la tubul 211....ce clase de functionare avem acolo? ne putem plimba cu PSF-ul si in partea pozitiva si cea negativa...

 

P.P.S. Ca sa lamurim odata pt totdeauna aceasta dilema,clasa de functionare a unui tub se stabileste in functie de PSF ales(tensiunea de polarizare) iar atacul pe grila de comanda(Grila 1) sau mai bine zis FORMA SEMNALULUI DE ATAC se genereaza conform caracteristicilor grafice PSF al  tubului 

Editat de gedd
Link spre comentariu

@gedd,

 

Stau pe propriile mele picioare in materie de electronica. Nu am nevoie sa fiu ecoul cuiva. Ti-as da si tie dreptate daca ai avea. Numai ca bati cimpii intr-o veselie. Nu intelegi nimic din ce citesti. Nu mai pune intrebari la care s-a dat deja raspuns. Asta denota fie ca nu ai citit fie ca nu ai inteles raspunsurile interlocutorilor. Lamureste-ti tie lucrurile inainte de a vrea sa lamuresti pe altii. Intelegi haotic lucrurile. Afirmi lucruri contradictorii iar altele fara sens si logica fizica.

Editat de adigh
Link spre comentariu

. Afirmi lucruri contradictorii iar altele fara sens si logica fizica.

 

te rog sa sustii cele afirmate....cu subiect si predicat si cu liniute....eu ti-am adus argumente clare...CARTEA domnule...astept aceleasi tipuri de argumente pentru ca,in lipsa lor imi imaginez ca incerci sa speli rusinea stim noi cui....asa ca...te rog...astept argumentele..spune-mi te rog unde e greseala afirmatiei din manualul de radioelectronica....spune clar,amplificatoarele se impart,DUPA VALOAREA TENSIUNII DE NEGATIVARE(implicit PSF ales) in 3 categorii....ce e gresit aici??

Editat de gedd
Link spre comentariu

@adigh , daca tu crezi ca strict numai curentul de grila face diferenta intre A1 si A2 ar trebui sa mai studiezi . De aici se nasc aberatiile simpliste , ca a autorului topicului . O trioda "proasta" ca cea obtinuta conform schemei din pentoda cu g1 la catod , intotdeauna va avea curent de g2 devenita acum grila , din cauza distantelor intre electrozi . G2 e mult mult mai aproape de anod decat grila unui tub normal . Dupa cum spuneam , daca asta ar fi fost un avantaj s-ar fi construit din start tuburi asa . Sper ca se intelege cauza si efectul ... Ce putere se poate obtine asa depinde de caracteristica tubului "nou nascut". Intradevar are un avantaj , pe grila2 a unei pentode cam poti baga oricat semnal vrei , fara probleme , chiar daca amplificarea triodei rezultate banuiesc e f mica .

 

La clasa A2 curentul de grila e doar o consecinta a impingerii punctului de functionare pe caracteristica tubului peste o anumita limita la care grila devine pozitiva pe varful semnalului de comanda . Motivul e o putere mai mare obtinuta desigur ...  Din start clasa A2 nu se poate aplica numai tuburilor care au o caracteristica ce permite asa ceva . Pana la urma asta nu prea e un avantaj ci un neajuns . Daca puterea maxima teoretica ( randamentul maxim) se obtine tot cu grila negativa , asta e , ai noroc si nu-ti trebuie un driver puternic . Din pacate tuburile nu sunt tranzistoare ca sa generalizam

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

gedd in poza cu pagina din carte impartirea este pentru amplificatoare contratimp (pushpull). A2 intalnim doar la SE. Eu zis sa ramanem la SE si dupa ce ajungem la un acord mergem si la PP.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări