Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tuburi electronice clasa A(definiţii simple)

Vizitator

Postări Recomandate

Vizitator

are o uşoară hibă schema asta

poate aflu la ce potenţial conectez filamentul 6BM8(ECL82 ,6Ф3П) ?

am găsit specificat aşa  6BM8 Cathode-to-heater potential, max.100V.

mai bine pun un mos-fet(potrivit) în locul secţiuni pentodă astfel nu mă mai preocupă chestiunea (sau desigur tuburi distincte)

pot să scap cu o dublă triodă şi două finale(tuburi), dispare întrebarea la ce potenţial conectez filamentul 6BM8

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 364
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gedd

96

• adigh

48

• Depanatoru

45

• Patefon

15

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu e nici o problema cu max. 100 V. Izolatia dintre catod si filament este ceramica, se afla in vid inalt si nu se poate strapunge. Apare doar un mic curent de fuga prin ceramica incandescenta. Conteaza la amplificatoarele de c.c. sensibile. Poate introduce si un brum slab. De aceea, la amplificatoarele AF cu pretentii, filamentele se alimenteaza in c.c.

Link spre comentariu
Vizitator

Ee,  brumul slab mă interesa/deranja(leakage cathode heater).

posibil trebuie să sortez tuburile 6BM8 după leakage şi să asigur ca potenţial filament +80V...+100V zic bine ? sau cât să asigur (potenţial filament) ?

dacă filamentul stă conectat la 0V nu am curent semnificativ(leakage) prin dioda filament(devine catod) şi catod ECL82(devine anod) cu +187V la "anod" ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Sau ne putem orienta catre PCL82 care are tensiunea maxima intre filament si catod de 200V.

Schema mai are o hiba. Trioda descarca sarcina din grila prin potentiometru de volum. Orice defect al potentiometrului duce la cresterea curentului prin trioda. Eu gasesc interesant la schema altceva: Negativarea automata din grila 1 a lampii finale. Fapt ce confera o stabilitate mare la tendinta de crestere a curentului in PSF datorata efectului de redresare.

Link spre comentariu
Vizitator

1.da, PCL82 (16BM8) posibil stă mai bine(leakage cathode heater)

2.putem eventual să adăugăm un rezistor din cursor în masă

3.da, tubul final stabil în regim Pda_max(sau apropiat).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Apreciem deschiderea unor topicuri cu "definiţii simple"... însă nu este de dorit ca cei care sunt interesaţi de subiect să primească "definiţii complicate" cu referire la înţelegerea topicului... 

Conform cu titlul topicului trebuie să "furnizaţi" definiţii, explicaţii, exemplificări, modele, simulări, etc., etc. dar care nu se referă persoane ci la scheme...

Link spre comentariu
Vizitator

poftim reprezentări grafice simple pentru definiţii simple clasa A #1(A1, A2 ,parţial A2 ,A2 totală ,A2 pură), toate reprezentarile simple expuse satisfac definitiile din #1Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ca topicul sa fie complet ar fi bine de adaugat in fiecare caz prezentat mai sus si o schema cat mai universala (sau doua) de driver (una cu tuburi si una cu tranzistori). Sa poata alege fiecare ceea ce ii place.

Link spre comentariu

As mai adauga la cele spuse de Valderama cazul cind PSF-ul e in zona A2 (grila pozitiva in raport cu catodul in regim static) si pe virfurile semialternantei negative tubul intra in A1.

E oarecum invers decit in situatia cind PSF-ul e in A1 (grila negativa in raport cu catodul in regim static) si pe virfurile semialternantei pozitive intra in A2.

Link spre comentariu

Vad ca e mare entuziasmul cu clasa A2 ... de parca ar fi suprerioara in vreun fel si inca n-am auzit , 2 > 1  :rade:  ... Sau e ceva universal . In primul rand numai unele tuburi pot functiona bine cu grila pozitiva , pentru ca tuburile au caracteristici diferite , exact ca la push-pull AB2 , unde oarecum se justifica prin sporul de putere audio ce se poate obtine .

Clasa A2 sau AB2 inseamna curent de grila1 si lipsa negativarii tubului numai pe o portiune a semnalului de atac , comanda pe G2 e alta discutie ,nu se incadreaza aici  . Ca folosesti G2 ca sa limitezi curentul printr-o pentoda , nu G1 , nu schimba clasele audio .

Niciun tub final nu rezista sa mearga "pozitivat" static tot timpul , ce limiteaza curentul ? Sarma transformatorului ? Unde ati vazut voi sau facut asa ceva ? Deci grila trebuie sa stea cuminte in majoritatea timpului negativa fata de catod , sau comanda pe G2 sa functioneaze ca si negativarea . Numai pe varfurile sinusoidei de atac poate fi grila pozitiva fata de catod , la ce tuburi rezista in regimul asta .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu
Vizitator

@adrian_pic

sigur o să prezint.

acum să vedem cfg SEP în clasa A-A1

ce se întâmplă cu procentajul THD pentru aceleaşi tuburi finale aceeaşi putere nominală în cfg Push-Pull clasa A ?Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

THD-ul cred ca nu creste daca se pun doua sau mai multe tuburi in paralel. Dar in realitate cred ca mai creste THD-ul pentru ca tuburile nu sunt perfect identice.

Link spre comentariu
Vizitator

pentru cfg Push-Pull clasa A (aceleaşi două finale, cu aceeaşi cureţi ia_0, aceeaşi modulaţie de curent, acelaşi regim de alimentare.) curenţii ia modulaţi se compun în OT şi apre un

sinus simetric THD mult mai mic(desigur aceeaşi putere utilă în sarcină pentru clasa A push-pull  identică poftim SEP clasa A-A1).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator

Vad ca e mare entuziasmul cu clasa A2 ... de parca ar fi suprerioara in vreun fel si inca n-am auzit , 2 > 1  :rade:  ... Sau e ceva universal . In primul rand numai unele tuburi pot functiona bine cu grila pozitiva , pentru ca tuburile au caracteristici diferite , exact ca la push-pull AB2 , unde oarecum se justifica prin sporul de putere audio ce se poate obtine .

Clasa A2 sau AB2 inseamna curent de grila1 si lipsa negativarii tubului numai pe o portiune a semnalului de atac , comanda pe G2 e alta discutie ,nu se incadreaza aici  . Ca folosesti G2 ca sa limitezi curentul printr-o pentoda , nu G1 , nu schimba clasele audio .

Niciun tub final nu rezista sa mearga "pozitivat" static tot timpul , ce limiteaza curentul ? Sarma transformatorului ? Unde ati vazut voi sau facut asa ceva ? Deci grila trebuie sa stea cuminte in majoritatea timpului negativa fata de catod , sau comanda pe G2 sa functioneaze ca si negativarea . Numai pe varfurile sinusoidei de atac poate fi grila pozitiva fata de catod , la ce tuburi rezista in regimul asta .

Asa este ,foarte putine tuburi pot lucra in aceasta clasa dar cu un punct de functionare bine ales si un driver bine dimensionat se poate obtine calitatea clasei A cu un randament dublu. Un tub aparte este 100TH fiindca  axarea PSF este la o tensiune pozitiva cu un curent de grila permanent si de acea terminalul de conectare a grilei este scos pe lateral (eu am pus chiar un mic radiator pe el) 

Link spre comentariu

Da , cu o trioda poti obtine randament mai mare , pentru ca trioda are din principiu un randament mai mic , dar cu pentode , tetrode care sunt prezentate pe aici si care ajung spre maximul de randament teoretic in clasaA care e 50% , nici pomeneala.

Oricum ce ar conta in clasaA cativa watt 1 , 2 amarati in plus . Ma refer la tuburile mici nu ceva f puternic de emisie .

In push-pull e alta treaba , daca luam exemplul clasic 6L6 care merg in clasa AB2 , pot disipa aproape cat un EL34 , dar in clasa B , AB1 se poate obtine mult mai putina putere , aprox 45W versus 100W EL34 , randamentul corespunzator pentodei/tetrodei se poate "descatusa" numai in AB2 . Altfel AB2 nu are sens pentru tuburile mai moderne care au deja randamentul teoretic maxim in clasa B sau AB1. De asta nu au cum sa mearga in AB2 si nici clasaA2 majoritatea tuburilor .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări