Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme statie CB PNI HP8024

Miki Spaga

Postări Recomandate

Acum 6 ore, Taraxacus a spus:

... Să înțeleg că dacă o antenă nu este acordată (calibrată) se arde etajul final RF ?

Doar daca dezadaptarea este mare si tii statia mai mult in emisie. Tranzistoarele actuale sunt mai tolerante decat cele de acum 10-20 de ani iar statiile mai au si circuite de protectie, simple sau mai elaborate. Dupa producator si buget....

O reflectata de 3 o tin toate, dar risipesti un sfert din putere.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 51
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Miki Spaga

9

• Taraxacus

8

• PINTI

6

• validae

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mulțumesc mult pentru recomandări. Iată că m-am ambiționat și am demontat antena, bobina și „spicul” , le-am curățat de oxizi, am strâns bine, am aplicat termoclei pt protecție. Am demontat și talpa am curațat am refacut legaturile. Am măsurat cu aparatul, totul OK. La testări, eșec. Atunci când emiteam, emitea 2 secunde apoi se stingea LED-ul pt emisie... ca la început. Cu antena nouă funcționa . Până la urmă am schimbat cablul deși la măsurători era OK.... După ce am schimbat cablul totul este ff bine. Funcționează perfect. LED-ul pt emisie rămâne aprins cât timp țin apăsat butonul de la microfon, recepționează bine, sunt recepționat bine... Stația este destul de veche dar este f bună și robustă în ciuda faptului că are squelch manual și un buton de atenuare.
Ca să fiu sincer nu găsesc explicația, am măsurat cablul, părea ok 

Link spre comentariu

Ai masurat cu un multimetru, probabil.

Ca sarma, la cativa volti in curent continuu cablul pare bun.

Dar la radiofrecventa se schimba lucrurile.

In timp migreaza compusii din izolatia exterioara in cea interioara, in masele plastice au loc procese care le schimba proprietatile.

Viata unui cablu bun in aer liber e cam 10 ani.

Mai mult se poate doar la cabluri profi, scumpe foc, care se monteaza fix, nu le freci mereu ca la o antena magnetica de CB.

Link spre comentariu

Da, așa este , am măsurat cu un multimetru obișnuit , am dat pe buzzer, nu am măsurat rezistența ci doar continuitatea. Acum m-ați luminat, intr-adevăr când e vorba de radiofrecvență lucrurile stau altfel. Am cumpărat cablu nou care spre deosebire de cel vechi are miezul multifilar și pe lângă cămașa de ecranare mai are o cămașă de plastic argintat.

Link spre comentariu
Acum 11 minute, Taraxacus a spus:

Am cumpărat cablu nou care spre deosebire de cel vechi are miezul multifilar

și pe lângă cămașa de ecranare mai are o cămașă de plastic argintat.

Buna dimineata,

Din curiozitate, ne puteti spune ce model de cablu ati cumparat ? 

Daca l-ati luat cu factura, ar trebui sa scrie pe aceea, sau poate e inscriptionat chiar cablul (de altfel, cam asa ar trebui sa fie). Spre exemplu: RG58C/U , RG174, etc. 

Week-end placut si sa va bucurati de echipamente!

C.

Link spre comentariu
1 hour ago, Taraxacus said:

Pe cablu scrie așa: ALIEN RG 58 HIGH QUALITY COAXIAL CABLE 50 OHM 07 0M

OK, multumim!

Daca vechiul cablu a avut cumva tresa de masa rarefiata serios in vreun loc (de exemplu la vreun cot), atunci acolo ar fi putut fi buba. Masurarea continuitatii in curent continuu nu va poate arata o astfel de problema. 

Succes pe mai departe !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări