GRGGHN Postat Iulie 24, 2020 Partajează Postat Iulie 24, 2020 Scuze, dar celelalte 39 de canale la ce folosesc? Dar AM-ul? In zone de munte sau pentru distante mai mari in camp deschis? PA-ul la fel, la ce este bun? (am inteles ca este Private Adress) Link spre comentariu
PINTI Postat Iulie 24, 2020 Partajează Postat Iulie 24, 2020 PA inseamna Public Adress. In spate exista o mufa jack cu inscriptia PA, in care se introduce un difuzor ce se monteaza in exterior. Astfel statia se poate transforms in megafon. AM se foloseste in alte state. Astfel SUA nu foloseste FM. Celelalte canale sunt folosite pentru comunicatii particulare. Canalele 9 si 19 sunt canale de urgenta. Link spre comentariu
GRGGHN Postat Iulie 24, 2020 Partajează Postat Iulie 24, 2020 Multumesc mult, deci canalele sunt impartite pe domenii de activitate, canalul 22 revenind traficului rutier. Este reglementat de vreo autoritate acest lucru? Intreb ca nu vreau sa deranjez pe cineva tot incercand sa ma lamuresc cum functioneaza statia.... O zi buna va doresc! Link spre comentariu
PINTI Postat Iulie 24, 2020 Partajează Postat Iulie 24, 2020 CB vine de la prescurtarea cuvintelor Citizen Band, adică banda cetateanulu sau, mai pe inteles, banda publica. Aici poti face ce vrei, poti vorbi cu cine vrei si cat timp vrei, fara sa detii o licenta sau autorizatie. Singura restrictie: sa nu depasesti puterea de 4W la emisie. Stima. Link spre comentariu
Taraxacus Postat Mai 31, 2022 Partajează Postat Mai 31, 2022 Am si eu o stație Storm care a functionat f bine până acum 2 zile. Nu recepționez nimic și când emit dispare fâșâitul, se aprinde LED-ul roșu și apare litera E pt 2 secunde. Am desfăcut antena, am relipit cablul central dar defectul persistă. Am măsurat cablurile de ma microfon, au continuitate toate. Link spre comentariu
Taraxacus Postat Mai 31, 2022 Partajează Postat Mai 31, 2022 Mufa în care se înfileta cablul de la antenă se mișca și când cilindrii izolatori ai mufelor tată- mamă intrau în contact se rotea miezul cu tot cu firul central și astfel la un moment dat s-a rupt, capetele rupturii erau foarte apropiate și nu se manifesta mereu. Am schimbat bucata de cablu dar situația s-a îmbunătățit prin faptul ca funcția squelch era normală , reacționa la reglare. Am fost la meșter și mi-a spus că s-ar putea sa fie nevoie de o antenă nouă. Mi-au dat una de probă. Surpriză, stația funcționează impecabil. Am cumpărat antena, calibrat, totul OK. Am făcut probă acasă cu antena veche - nu funcționa ! Am măsurat cablul : are continuitate, nu e în scurt, am curățat tot ce se putea curăța, nimic...., am desfăcut până la bobină, bobina e ok, legăturile cu lipituri ferme.... nimic, nu vrea .... doar să schimb întregul cablu dar având în vedere ca am antenă nouă, nu mă mai chinui, poate doar dacă găsesc o bucată de cablu care să mă încurcă.... Link spre comentariu
yo3fhm Postat Iunie 1, 2022 Partajează Postat Iunie 1, 2022 Acum 2 ore, Taraxacus a spus: Am schimbat bucata de cablu dar situația s-a îmbunătățit prin faptul ca funcția squelch era normală , reacționa la reglare. Buna dimineata, Squelch-ul trebuie sa functioneze indiferent de prezenta sau absenta unei antene, atat pe FM cat si pe AM. Mai concret, dezactivarea squelch-ului (buton nivel squelch pus pe minim) ar trebui sa lase canalul audio deschis permanent, deci sa auziti un zgomot de fond in difuzor, indiferent daca aveti sau nu conectata o antena (dar mai ales daca o aveti conectata! ). Acum 2 ore, Taraxacus a spus: Am făcut probă acasă cu antena veche - nu funcționa ! Am măsurat cablul : are continuitate, nu e în scurt, am curățat tot ce se putea curăța, nimic...., am desfăcut până la bobină, bobina e ok, legăturile cu lipituri ferme.... nimic, nu vrea .... doar să schimb întregul cablu dar având în vedere ca am antenă nouă, nu mă mai chinui, poate doar dacă găsesc o bucată de cablu care să mă încurcă.... Cablul poate fi un element care sa conduca la probleme. Acum, depinde si de lungimea lui. Daca aveti doar cativa metri (tipic ptr instalari pe autovehicule), atunci e mai putin probabil, dar nu imposibil. Ca sa puteti sti exact ce se intampla, varianta cea mai rapida este sa inlocuiti cablul cu unul nou si sa testati din nou antena. Daca si in aceasta situatie aveti probleme, asta inseamna ca problema se leaga de antena in sine. Se poate depana, dar antena trebuie vazuta de cineva cu experienta si care mai are si ceva instrumente ajutatoare (de exemplu, un analizor de antene). S-ar putea ca bobina de care spuneti sa nu fie chiar atat de OK precum vi s-a parut, dar asta e o chestiune pe care n-o poti stabili doar la o prima inspectie vizuala. "Mesterii" la care ati fost ar putea sa va ajute si de data asta, daca au chef. Mai depinde si de ceea ce doriti sa faceti in definitiv cu vechea antena: daca nu va mai intereseaza, atunci uitati-o. Sau, daca vreti sa stiti musai ce problema a avut, iar "mesterii" nu doresc sa se implice, spuneti-ne aici si vom incerca sa va ajutam! Link spre comentariu
Taraxacus Postat Iunie 1, 2022 Partajează Postat Iunie 1, 2022 Acum 5 ore, yo3fhm a spus: "Mesterii" la care ati fost ar putea sa va ajute si de data asta, daca au chef. Mai depinde si de ceea ce doriti sa faceti in definitiv cu vechea antena: daca nu va mai intereseaza, atunci uitati-o. Sau, daca vreti sa stiti musai ce problema a avut, iar "mesterii" nu doresc sa se implice, spuneti-ne aici si vom incerca sa va ajutam! Bună dimineața, Mulțumesc pentru răspuns. Am un buton care elimină ceva interferențe de radiofrecvență. Cu butonul acționat reglez sq astfel încât să dispară zgomotul de fond dar scade un pic sensibilitatea ceea ce nu mă deranjează. Când decuplez butonul apare zgomotul de fond dar prin reglarea sq la un moment dat dispare. Acest aspect m-a derutat. Bine eu sunt doar un amator, nu sunt electronist cu pregătire doar un autodidact. Astfel am ajuns la meșterii de care vă spuneam, ei au fost cumsecade, mi-au dat gratuit o antenă pt probă ca să vedem dacă e antena sau stația. În consecință am achiziționat o antenă nouă pt că asta pe care o aveam îmi mai făcuse probleme, era cablul întrerupt la cca 10 cm de talpă, l-am scurtat și l-am lipit, era destul de veche. Oricum cheltuiala este cam de 5 ori mai mică decât o amendă . Nu imi mai bat capul cu antena veche, am să recuperez magnetul și tija. Încă odată mulțumesc pentru răspuns și pentru răbdare. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Iunie 1, 2022 Partajează Postat Iunie 1, 2022 Acum 12 ore, Taraxacus a spus: Nu imi mai bat capul cu antena veche, am să recuperez magnetul și tija. Încă odată mulțumesc pentru răspuns și pentru răbdare. Pentru putin! Daca doriti, puteti sa-mi trimiteti antena si voi incerca sa vad motivul ptr care nu mai functioneaza (nu va costa nimic). In cazul in care sunteti din Bucuresti sau imprejurimi, ne putem intalni intr-un punct convenabil. Daca nu, va urez utilizare placuta si sa va fie de folos noua antena ! Cu bine, C. Link spre comentariu
Taraxacus Postat Iunie 1, 2022 Partajează Postat Iunie 1, 2022 Am renunțat la ideea reparației, mâine plec în delegație și mă întorc seara, sunt din Iași, nu are rost sa ne chinuim, am să trimit poze cu antena demontată, pt dvs e un lucru banal dar poate mai sunt începători sau amatori ca mine care ar avea de câștigat din aceste conversații. Bobina este legată între firul cald (tijă) și masă și legătura cu tija este făcută prin sudare în punct, nu știu dacă e normal ca ecranajul cablului coaxial să se lege la celălalt capăt al bobinei dar poate că așa trebuie.... Link spre comentariu
amudsen Postat Iunie 2, 2022 Partajează Postat Iunie 2, 2022 E o bobina cu priza la mijloc, la un capat e tija, la mijloc e firul cald, la celalalt e legat la masa. La 31.05.2022 la 6:04, Taraxacus a spus: Am si eu o stație Storm care a functionat f bine până acum 2 zile. Nu recepționez nimic și când emit dispare fâșâitul, se aprinde LED-ul roșu și apare litera E pt 2 secunde. Am desfăcut antena, am relipit cablul central dar defectul persistă. Am măsurat cablurile de ma microfon, au continuitate toate. Verifica d.p.d.v. electric cablul. Se mai foarfeca de la vibratii, de la usi, etc. Link spre comentariu
PINTI Postat Iunie 2, 2022 Partajează Postat Iunie 2, 2022 Dragi prieteni Haideti sa facem o analiza a acestor statii CB. Nu ne referim la frecvente de emisie- receptie, canale de urgenta (19), info trafic (9), trafic rutier (22). Acestea se schimba de la o tara la tara. Revenim si discutam de acest ansamblu; statia CB si antena aferenta, dedicata tot CB. Incepem cu antena. Se spune ca orice antena (nu numai in CB), cu cat este mai lunga, cu atat este mai buna. Desigur acordata corect. Antena are cateva componente pe care le vom analiza in continuare: 1. Mufa aferenta care face conectarea cu statia. Codul acestei mufe este PL259. 2. Cablul care face legature cu antena. Este de tipul RG58U. In cele mai multe cazuri are lungimea de aproape 4m. 3. Talpa magnetica. este compusa dintr-un suport circular, din tabla ambutisata, sub forma de oala. la partea inferioara se afla un magnet circular, lipt cu o anumita rasina. Are o folie de aluminiu, care formeaza o capacitate cu tabla masinii. Aceasta zona este invelita intr-o talpa de caucic, talpa care minimizeaza defectele care pot apare la vopseaua caroseriei (zgarieturi, fisuri), atunci cand antena este montata si demontata de pe plafon. La partea superioara se afla mufa mama 259, mufa in care se va infileta antena. 4. Antena propriu zisa. Aceasa are in componenta; - Mufa aferenta de conectare in modulul de baza al talpii. - O bobina de adaptate a impedantei a emitatorului cu antena. Aici facem o mica paranteza. Exista un cilindru din plastic care are in componenta doua bobine legate printr-o priza intermediara, nu simetrica. Prima bobina(la baza) este o bobina Trapp (Capcana), are 2-3 spire si este conectata intre masa si punctul central de conectare a cablului coaxial. Dupa cum spune si denumirea, acea bobina elimina interferentele din aceasta banda. Mai departe se afla bobina de acord ce se leaga intre firul central si spicul antenei, Este bobina care ajuta la lungirea acesteia pana la 11m ( atat este lungimea de unda a benzii de 27MHz). Are in componenta 10-20 de spire in functie de lungimea spicului. Prin spic ma refer la tija care iese din antena. Ai spic mare- trebuie bobina cu un nr. mai mic de spire. Si invers. Verificarea antenei se face in felul urmator - Cu mufa scoasa din statie, se masoara continuitatea intre firul central si masa mufei. Trebuie sa aveti o rezistenta foarte mica,0, practic un scurtcircuit. Se desurubeaza antena din talpa si se face aceiasi masuratoare. Aparatul de masura va trebui sa arate infinit, Daca arata tot valoare 0, atunci cablul este scurtcircuitat si trebuie inlocuit. - Pentru a verifica antena scoasa din talpa procedati astfel; puneti o borna a instrumetrului de masura, conectat pe domeniul OHM sau buzzer, pe spicul antenei, si atingeti, succesiv, firul central al mufei si masa acesteia. Daca aveti continuitate in ambele cazuri, inseamna ca antena este OK, trebuie doar reglata. Acest spic trebuie reglat pentru un raport SWR cat mai mic la emisie pentru acea frecventa.. Daca avem un aparat digital de masura treaba este simpla. Acesta ne poate arata prin grafic unde se situiaza frecventa de rezonanta a antenei, valoarea undei reflectate, impedanta cablului, etc, etc, Atunci luam masuri in consecinta; scurtam sau lungim antena. Daca avem un SWR analogic procedam in felul urmator; - se conecteaza aparatul intre statie si antena, - se fixeaza statia pe canalul 1 (26 965MHz). Se emite si se noteaza valoarea undei reflectata. ( Dupa ce se calibreaza SWR-metrul) - se fixeaza statia pe canalul 40 (27405MHz) Se emite si se noteaza valoarea undei reflectate. ( Desigur dupa o noua reetalonare a aparatului la aceasta frecventa). Desigur vor aparea diferente. Aceste diferente ne vor spune cum sa calibram acea antena. Procedeul este urmatorul; -daca SWR-ul este mai mare pe canalul 1, fata de cel pe canalul 40, antena trebuie lungita. - daca SWR-ul este mai mic pe canalul 1, fata de cel de canalul 40, antena trebuie scurtata. In cazul in care trebuie scurtata antena, nu va recomand sa taiati din ea, in prima faza, mai mult de 5mm. Faceti o noua masuratoare si decideti. Toate aceste masuratori si ajustari se vor face dupa ce va asigurati ca antena este in stare buna ( cum am spus si mai sus). Aceste masuratori se vor efectua in zone deschise (camp, spatii degajate), nu intre blocuri sau sub cablurile aflate pe stalpi. Usile automobilului vor fi inchise in momentul masuratorilor. Se admite un SWR de max 3. Mai sus putem distruge finalul statiei. Un SWR de 1,3-2 este destul de bun. Acest SWR este influentat si de locul unde este amplasata antena pe autoturism. Locul ideal este pe planseu, chiar in mijloc. Despre statii intr-un al episod. Pentru mai multe va astept pe privat. Succes la depanat si la reglaje. Link spre comentariu
grosu99 Postat Iunie 3, 2022 Partajează Postat Iunie 3, 2022 Raportul de unde stationare e un ...raport. Adica 1 : 3 ,etc. ca sa fim rigurosi ! Link spre comentariu
Taraxacus Postat Iunie 4, 2022 Partajează Postat Iunie 4, 2022 Mulțumesc mult pentru lămuriri. Am demontat și am găsit oxidat capătul inferior al bobinei. Am curățat cu șmirghel. Nu am reușit să sudez capătul superior, era sudat prin presare în punct. Am îndoit capătul și l-am prins cu filetul superior. Am sigilat cu termoclei , am montat provizoriu (fără carcasa de plastic ) și am trecut la probă. Acum emite și recepționează bine. Ar putea și mai bine dacă ar fi acordată. Să înțeleg că dacă o antenă nu este acordată (calibrată) se arde etajul final RF ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum