Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Emitator FM 4W


ALEKS

Postări Recomandate

In urma numeroaselor solicitari privind o schema stabila si simpla de emitator in banda publica FM (88-108MHz) de putere mare, am decis sa postez acest nou subiect dedicat in exclusivitate unui emitator de 4W.

 

Schema de principiu este:

 

Posted Image

 

Schema a fost desenata de mine in EAGLE.

 

O poza a montajului realizat de mine:

 

Posted Image

 

Tin sa anunt ca montajul functioneaza perfect, chiar din prima incercare de a-l construi, in cazul in care se respecta normele de constructie RF pe cablaj imprimat.

 

Succes tuturor celor care vor aborda aceasta constructie. Pentru mai multe detalii, sunteti invitati sa dezbatem problema aici pe forum.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ALEKS

    8

  • yo9hrb

    4

  • Incepator

    2

  • ionu x

    2

Top autori în acest subiect

Eu o sa fiu un pic carcotas... Schema are la iesire maxim 1W...

Nu pot sa te contrazic pentru ca sursa schemei este Internetul unde se specifica faptul ca puterea radiata este de cca. 4W! Tot ce am facut eu a fost sa redesenez schema in EAGLE pentru a arata putin mai bine. De curiozitate am sa merg pana la un prieten care are un W-metru si am sa vad. Rezultatele vor fi postate aici.Sursa: http://www.electronics-lab.com/projects/rf/021/index.html
Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

Cred ca ar fi pentru prima data in istorie cind se foloseste un tranzistor cu puterea maxima disipata de 3W si care scoate o putere utila de 4W. :lol:Cred ca puterea este de maxim 0.4W !

Link spre comentariu

Tu ai dreptate! Si eu cunosc caracteristicile 2N2219A, dar ce sa-i faci, trebuie sa citez intocmai sursa de unde am copiat schema. Daca autorul a vrut sa scrie 400mW si i-a iesit din claviatura 4W, e treaba si mai ales greseala lui!Ar trebui sa modific schema cu o noua valoare a puterii radiate.

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

Puterea emisa depinde si de nivelul de excitatie pe care-l primeste tranzistorul final. Condensatorul C6 trebuia sa fie reglabil pentru un transfer de putere maxim. Despre stabilitatea oscilatorului ... :lol: Oricum pentru utilizarea in conditii de casa puterea este chiar prea mare....

Link spre comentariu

Corect! Pentru utilizarea in casa, puterea este mult prea mare. In ceea ce priveste stabiliatea, lasa putin de dorit. Din momentrul alimentarii emitatorului si aplicarii unui semnal AF, dureaza cateva minute pana sa isi stabilizeze frecventa. Asta din observatii experimentale.Cea mai simpla solutie este o reacordare rapida a impedantei antenei prin CV3. Dar si in acest caz apar probleme (minore) de stabilitate.

Link spre comentariu

Aproximativ 450-500m. Nu l-am testat in camp liber. In plus blocul in care locuiesc este facut din beton armat, nu din caramida, in consecinta se comporta ca un ecran (cusca lui Faraday). Nu stiu daca afecteaza prea tare, dar merita sa mentionez.Daca tot m-ai intrebat, am sa incerc sa aproximez cu ceva mai multa exactitate in zilele urmatoare (sa scot antena pe geam si sa vad cam pana unde bate).

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

Nici unul dintre "emitatoarele" de acolo nu este stabil... 8) O parte dintre acestea sunt "elemente" de emitator (simple etaje de amplificare) iar una din scheme este un montaj ce permite chiar electrocutarea operatorului... :lol: Toata lumea aduna scheme la "nimereala " fara sa dea explicatii, sa faca calculele de stabilitate sau frecventa si sa explice riscul la care se supune persoana care-l construieste! :roll:

Link spre comentariu

Emitatorul cel alimentat de la reteaua de 220V reprezinta un pericol de electrocutare. Ar trebui interzis incepatorilor. In fond este doar un oscilator cu tranzistor, alimentat printr-un condensator si redresat printr-un zenner, direct de la reteaua de 220V. Nu recomand nimanui sa incerce asa ceva.In mare parte ceea ce este pe site acolo sunt simple oscilatoare cu tranzistori, la unele modele aparand amplificatoare de microfon realizate cu amplificatoare operationale (741).Poate, o schema mai interesanta, mai ales ca este pilotata de cristal de cuart cu frecventa bine determinata, ar fi cea a emitatorului stereo de mica putere. Cred ca pentru o putere radiata de cateva zeci de mW, isi face datoria cu prisosinta.

Link spre comentariu

Nici unul dintre "emitatoarele" de acolo nu este stabil... 8)

O parte dintre acestea sunt "elemente" de emitator (simple etaje de amplificare) iar una din scheme este un montaj ce permite chiar electrocutarea operatorului... :lol:

Toata lumea aduna scheme la "nimereala " fara sa dea explicatii, sa faca calculele de stabilitate sau frecventa si sa explice riscul la care se supune persoana care-l construieste! :roll:

Si acum care ar fi propunerea ta...sa construiesc toate schemele de pe site si sa spun despre ele? :shock:

Daca vrei sa faci un emitator la 220V il faci si gata...si-ti asumi riscul de rigoare

Chiar daca este in alta limba cred ca poate intelege si-un copil:

Micrófono Espía por FM alimentado con 220v

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

Uneori exista si o raspundere morala pentru promovarea unor lucruri care pot sa perecilteze viata unor persoane. Pe site-urile serioase se mentioneaza riscurile la care se expune cineva cind se lucreaza cu tensiuni ce produc electrocutarea.

Si nu toata lumea intelege spaniola si chiar si acolo nu exista nici un fel de atentionare!

Si nu este nevoie sa le construiesti pe toate... :lol:

Trebuie doar sa le analizezi schema si componentele folosite... 8)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări