ALEKS Postat Decembrie 12, 2004 Partajează Postat Decembrie 12, 2004 In urma numeroaselor solicitari privind o schema stabila si simpla de emitator in banda publica FM (88-108MHz) de putere mare, am decis sa postez acest nou subiect dedicat in exclusivitate unui emitator de 4W. Schema de principiu este: Schema a fost desenata de mine in EAGLE. O poza a montajului realizat de mine: Tin sa anunt ca montajul functioneaza perfect, chiar din prima incercare de a-l construi, in cazul in care se respecta normele de constructie RF pe cablaj imprimat. Succes tuturor celor care vor aborda aceasta constructie. Pentru mai multe detalii, sunteti invitati sa dezbatem problema aici pe forum. Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Decembrie 12, 2004 Partajează Postat Decembrie 12, 2004 Eu o sa fiu un pic carcotas... Schema are la iesire maxim 1W... Link spre comentariu
ALEKS Postat Decembrie 12, 2004 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2004 Eu o sa fiu un pic carcotas... Schema are la iesire maxim 1W...Nu pot sa te contrazic pentru ca sursa schemei este Internetul unde se specifica faptul ca puterea radiata este de cca. 4W! Tot ce am facut eu a fost sa redesenez schema in EAGLE pentru a arata putin mai bine. De curiozitate am sa merg pana la un prieten care are un W-metru si am sa vad. Rezultatele vor fi postate aici.Sursa: http://www.electronics-lab.com/projects/rf/021/index.html Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Decembrie 12, 2004 Partajează Postat Decembrie 12, 2004 Cred ca ar fi pentru prima data in istorie cind se foloseste un tranzistor cu puterea maxima disipata de 3W si care scoate o putere utila de 4W. :lol:Cred ca puterea este de maxim 0.4W ! Link spre comentariu
ALEKS Postat Decembrie 12, 2004 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2004 Tu ai dreptate! Si eu cunosc caracteristicile 2N2219A, dar ce sa-i faci, trebuie sa citez intocmai sursa de unde am copiat schema. Daca autorul a vrut sa scrie 400mW si i-a iesit din claviatura 4W, e treaba si mai ales greseala lui!Ar trebui sa modific schema cu o noua valoare a puterii radiate. Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Decembrie 12, 2004 Partajează Postat Decembrie 12, 2004 Puterea emisa depinde si de nivelul de excitatie pe care-l primeste tranzistorul final. Condensatorul C6 trebuia sa fie reglabil pentru un transfer de putere maxim. Despre stabilitatea oscilatorului ... :lol: Oricum pentru utilizarea in conditii de casa puterea este chiar prea mare.... Link spre comentariu
ALEKS Postat Decembrie 13, 2004 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2004 Corect! Pentru utilizarea in casa, puterea este mult prea mare. In ceea ce priveste stabiliatea, lasa putin de dorit. Din momentrul alimentarii emitatorului si aplicarii unui semnal AF, dureaza cateva minute pana sa isi stabilizeze frecventa. Asta din observatii experimentale.Cea mai simpla solutie este o reacordare rapida a impedantei antenei prin CV3. Dar si in acest caz apar probleme (minore) de stabilitate. Link spre comentariu
aghora17 Postat Decembrie 13, 2004 Partajează Postat Decembrie 13, 2004 ALEKS, cam la ce distanta bate emitatorul in varianta pe care ai facut-o? Link spre comentariu
ALEKS Postat Decembrie 13, 2004 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2004 Aproximativ 450-500m. Nu l-am testat in camp liber. In plus blocul in care locuiesc este facut din beton armat, nu din caramida, in consecinta se comporta ca un ecran (cusca lui Faraday). Nu stiu daca afecteaza prea tare, dar merita sa mentionez.Daca tot m-ai intrebat, am sa incerc sa aproximez cu ceva mai multa exactitate in zilele urmatoare (sa scot antena pe geam si sa vad cam pana unde bate). Link spre comentariu
Incepator Postat Decembrie 13, 2004 Partajează Postat Decembrie 13, 2004 Este aici un emitator care este f. stabil ...asa spun ei http://ccc.domaindlx.com/Nastase/2/Emitatoare.htm Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Decembrie 13, 2004 Partajează Postat Decembrie 13, 2004 Nici unul dintre "emitatoarele" de acolo nu este stabil... 8) O parte dintre acestea sunt "elemente" de emitator (simple etaje de amplificare) iar una din scheme este un montaj ce permite chiar electrocutarea operatorului... :lol: Toata lumea aduna scheme la "nimereala " fara sa dea explicatii, sa faca calculele de stabilitate sau frecventa si sa explice riscul la care se supune persoana care-l construieste! :roll: Link spre comentariu
ALEKS Postat Decembrie 13, 2004 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2004 Emitatorul cel alimentat de la reteaua de 220V reprezinta un pericol de electrocutare. Ar trebui interzis incepatorilor. In fond este doar un oscilator cu tranzistor, alimentat printr-un condensator si redresat printr-un zenner, direct de la reteaua de 220V. Nu recomand nimanui sa incerce asa ceva.In mare parte ceea ce este pe site acolo sunt simple oscilatoare cu tranzistori, la unele modele aparand amplificatoare de microfon realizate cu amplificatoare operationale (741).Poate, o schema mai interesanta, mai ales ca este pilotata de cristal de cuart cu frecventa bine determinata, ar fi cea a emitatorului stereo de mica putere. Cred ca pentru o putere radiata de cateva zeci de mW, isi face datoria cu prisosinta. Link spre comentariu
yo5oqa Postat Decembrie 14, 2004 Partajează Postat Decembrie 14, 2004 Cred ca emitatorul alimentat la 220 a fost proiectat pentru a incapea in priza de perete a vreunui "prieten" Link spre comentariu
Incepator Postat Decembrie 14, 2004 Partajează Postat Decembrie 14, 2004 Nici unul dintre "emitatoarele" de acolo nu este stabil... 8) O parte dintre acestea sunt "elemente" de emitator (simple etaje de amplificare) iar una din scheme este un montaj ce permite chiar electrocutarea operatorului... :lol: Toata lumea aduna scheme la "nimereala " fara sa dea explicatii, sa faca calculele de stabilitate sau frecventa si sa explice riscul la care se supune persoana care-l construieste! :roll: Si acum care ar fi propunerea ta...sa construiesc toate schemele de pe site si sa spun despre ele? :shock: Daca vrei sa faci un emitator la 220V il faci si gata...si-ti asumi riscul de rigoare Chiar daca este in alta limba cred ca poate intelege si-un copil: Micrófono Espía por FM alimentado con 220v Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Decembrie 14, 2004 Partajează Postat Decembrie 14, 2004 Uneori exista si o raspundere morala pentru promovarea unor lucruri care pot sa perecilteze viata unor persoane. Pe site-urile serioase se mentioneaza riscurile la care se expune cineva cind se lucreaza cu tensiuni ce produc electrocutarea. Si nu toata lumea intelege spaniola si chiar si acolo nu exista nici un fel de atentionare! Si nu este nevoie sa le construiesti pe toate... :lol: Trebuie doar sa le analizezi schema si componentele folosite... 8) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum