Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PIC + Keypad + Afisaj 7 segmente

Postări Recomandate

Va salut.

Ma chinui de cateva ore sa imi dau seama cum trebuie sa fac afisarea unui cod citit de la keypad si afisat pe 4 afisaje cu 7 segmente. Pana acum am reusit sa citesc cate o valoare de la keypad, dar nu reusesc sa fac multiplexarea astfel incat atunci cand citesc o noua valoarea sa imi mute pe cea veche pe digitul urmator. Acum imi rescrie digitul 0. Nu stiu cum sa mut valoarea pe digitul urmator. Sau ar mai fi varianta sa citesc o valoare si sa o puna pe digitul 3, urmatoarea pe 2.... Oricum, in codul meu sunt mai multe probleme, una este ca afisarea este in bucla do-while si din cauza asta va face doar o afisare dupa care va astepta sa citeasca o noua valoare de la keypad. Cum fac sa afisez codul citit pe afisaje? Cred ca afisarea trebuie facuta cu o functie, dar nu stiu cum.... Dati-mi niste sfaturi, idei, ca eu deja am incercat toate ideile pe care le-am avut, dar nici una nu a mers. Nu stiu daca am dat toate detaliile, daca mai aveti nevoie de ceva intrebati-ma.

post-208062-0-94948500-1461609936_thumb.png

post-208062-0-16701800-1461609944_thumb.png

mikroC files.rar

Proteus.rar

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut!

Varibila "nr" este una singura. In secventa:

PORTA = 0b0001;    PORTD = mask(nr);    delay_ms(10);    PORTA = 0b0010;    PORTD = mask(nr);    delay_ms(10);    PORTA = 0b0100;    PORTD = mask(nr);    delay_ms(10);    PORTA = 0b1000;    PORTD = mask(nr);    delay_ms(10);

tu scrii acelasi numar care se gaseste in variabila nr, pe fiecare digit.

Nu te folosesti de:

int digit[5];

in care ar trebui stocate valorile de afisat pe digiti.

In plus, rutina de afisare (cea de mai sus dar corectata) ar trebui sa ramana intr-o bucla intrerupta cand se apasa o tasta ...

Ceva in genul:

do  display();      kp = Keypad_Key_Click();while (!kp);

iar in afara acestei bucle, cand o tasta este apasata actualizezi valorile vectorului digit.

if (kp != 0) {      digit[digit_curent++] = digit[digit_curent];      digit[digit_curent] = mask(nr);            if (digit_curent == 4) {        digit_curent = 0;        for (i = 0; i < 4; i++) {            digit[i] = 0;        }      }      else digit_curent++;    }

iar rutina de afisare ar fi ceva de genul:

display() {        PORTA = 0b0001;    PORTD = digit[0];    delay_ms(10);        PORTA = 0b0010;    PORTD = digit[1];    delay_ms(10);        PORTA = 0b0100;    PORTD = digit[2];    delay_ms(10);        PORTA = 0b1000;    PORTD = digit[3];    delay_ms(10);}

LE: cred ca este evident ca afisarea ar trebui facuta cu ajutorul unui timer dar ...

Editat de mars01
Link spre comentariu

Am pus nr peste tot sa vad daca afiseaza aceeasi valoare pe toti digitii, dar nu imi afiseaza.

Pai tocmai asta nu stiu cum sa fac. Eu pusesem afisarea intr-o bucla while, dar odata intrat in bucla nu mai iesea, deci nu e bine.

PORTA = 0b0001;    PORTD = digit[0];    delay_ms(10);    PORTA = 0b0010;    PORTD = digit[1];    delay_ms(10);    PORTA = 0b0100;    PORTD = digit[2];    delay_ms(10);    PORTA = 0b1000;    PORTD = digit[3];    delay_ms(10); 

Asta cred ca e afisarea corecta.

Editat de mmihai94
Link spre comentariu

In situatii de acest gen, este bine sa simplifici lucrurile cat mai mult.

Daca afisarea nu iti iese, atunci fa-ti o functie de afisare si doar acea functie de afisare.

Odata ce iti merge (cu numere fixe, asignate de tine ca parametri ai functiei) atunci mergi mai departe si incerci sa afisezi numere citite de la tastatura si pe care sa le shiftezi la stanga (pe display) odata cu introducerea unui cifre noi.

Ceva de genul (scris cu picioarele peste exemplul tau):

unsigned short digit_curent = 0, kp, cnt, oldstate = 0;int i, nr, digit[4], del = 0;unsigned short mask(unsigned short num){   switch (num){      case 0: return 0x3F;      case 1: return 0x06;      case 2: return 0x5B;      case 3: return 0x4F;      case 4: return 0x66;      case 5: return 0x6D;      case 6: return 0x7D;      case 7: return 0x07;      case 8: return 0x7F;      case 9: return 0x6F;      }}void display(int* digit){    PORTA = 0b0001;    PORTD = digit[0];    delay_ms(10);    PORTA = 0b0010;    PORTD = digit[1];    delay_ms(10);    PORTA = 0b0100;    PORTD = digit[2];    delay_ms(10);    PORTA = 0b1000;    PORTD = digit[3];    delay_ms(10);}void main() {  PORTA = 0;  TRISA = 0;  PORTD = 0;  TRISD = 0;  ANSEL  = 0;  ANSELH = 0;    for (i = 0; i < 4; i++) {    digit[i] = mask(1);  }  while (del < 300){     display(digit);     delay_ms(10);     del++;  }  do {        digit[0] = mask(3);    digit[1] = mask(6);    digit[2] = mask(3);    digit[3] = mask(2);    display(digit);  } while (1);    }
Link spre comentariu

Secventa de mai sus a mers, dar mai departe tot nu reusesc. Ceva tot nu e bine, cu toate ca mi se pare ok.

Imi afiseaza doar pe digitul 2 si pe digitul 0.

void main() {  PORTA = 0;  TRISA = 0;  PORTD = 0;  TRISD = 0;  ANSEL  = 0;  ANSELH = 0;    Keypad_Init();    do {    kp = 0;    do{       display(digit);       kp = Keypad_Key_Click();    }while (!kp);    switch (kp) {      case  1: nr = 1; break; // 1      case  2: nr = 2; break; // 2      case  3: nr = 3; break; // 3      case  5: nr = 4; break; // 4      case  6: nr = 5; break; // 5      case  7: nr = 6; break; // 6      case  9: nr = 7; break; // 7      case 10: nr = 8; break; // 8      case 11: nr = 9; break; // 9      case 14: nr = 0; break; // 0    }    if (kp != 0) {       digit[digit_curent++] = digit[digit_curent];       digit[digit_curent] = mask(nr);       if (digit_curent == 4) {          digit_curent = 0;          for (i = 0; i < 4; i++) {             digit[i] = 0;          }       }       else digit_curent++;    }  } while (1);}
Editat de mmihai94
Link spre comentariu

Așa scrie , e drept , dar din schemă, din regiștri, etc.  nu rezultă asta . Cred că e o eroare de ”copy-paste” de la alte tipuri unde RA3 este partajat cu MCLR ceea ce nu e cazul aici .

De altfel , vezi și aici :

http://learn.mikroe.com/ebooks/picmicrocontrollersprogramminginassembly/chapter/pic16f887-microcontroller-device-overview/

PS Dacă am înțeles eu bine schema digitul ăla nu s-ar aprinde de loc dacă RA3 nu ar fi ieșire . 

Link spre comentariu

Salut

Cam asa vad eu lucrurile la afisarea pe display a digitilor apasati.

Codul este scris im mikrobasic (nu am mikroC) dar, se poate traduce destul de usor nefiind vorba de functii complexe.

despre cod:

- afisarea se face intr-o intrerupere de la timer1

- cu butonul steluta (*) se sterge numaarul afisat

proiect mmihai94 elforum.rar

Editat de Rabulea Sergiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări